20 °C Rethymno, GR
23/04/2021

ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΠΕΤΟΒΕΝ

Το Μέγαρο Μουσικής φέρνει παραστάσεις στο σπίτι μας

Συναυλίες, ρεσιτάλ, μουσικές παραστάσεις και εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αυτά τα διαφορετικά Χριστούγεννα, μεταφέρει τη γιορτινή του λάμψη στις οθόνες μας, μέσα από εκδηλώσεις για όλη την οικογένεια (20-30.12.2020) που θα απολαύσουμε σε δωρεάν streaming -στο site και στη σελίδα του Μεγάρου στο fb– από τη ζεστασιά του σπιτιού μας.

Παράλληλα, προβάλλεται σε streaming και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Παραμύθια για όλα τα παιδιά!».

«Αθάνατη Αγαπημένη» είναι ο τίτλος της δεύτερης εκδήλωσης που είναι αφιερωμένη στον μεγάλο Γερμανό μουσουργό Μπετόβεν και θα προβληθεί σε streaming σήμερα, Τρίτη 15 Δεκεμβρίου στις 8:30 μ.μ.

Πρόκειται για ένα δραματοποιημένο μουσικό αναλόγιο της Μάγδας Μαυρογιάννη βασισμένο σε δικό της κείμενο και σκηνική επιμέλεια, το οποίο επιχειρεί να δώσει απάντηση στο μυστήριο της άγνωστης μούσας του Beethoven και των γυναικείων μορφών που τον ενέπνευσαν.

Ποιες γυναικείες μορφές ενέπνευσαν τον Μπετόβεν αλλά και άλλους εμβληματικούς συνθέτες- θαυμαστές του;

Με κορμό την ιστορία της Αθάνατης αγαπημένης, η Μάγδα Μαυρογιάννη δημιουργεί μια διαδρομή μέσα στον χρόνο με τον γρίφο: ποια ήταν η Αθάνατη αγαπημένη; Αλλά ποιες ήταν και άλλες Αθάνατες αγαπημένες που ενέπνευσαν προγενέστερους και μεταγενέστερους συνθέτες;

Οι φωνές της Μίνας Πολυχρόνου και της Άρτεμης Μπόγρη θα μας ταξιδέψουν μέσα σ’ αυτά τα μονοπάτια της έμπνευσης, εκφράζοντας τον θαυμασμό, την αγάπη, τον έρωτα και την επιθυμία των συνθετών για τις μούσες τους. Η Νεφέλη Μούσουρα συμπληρώνει από την πλευρά της τη δομή της ιστορίας, ερμηνεύοντας γνωστά πιανιστικά έργα του Μπετόβεν.

Στην παράσταση, εκτός από έργα Μπετόβεν θα ακουστούν επίσης έργα Μότσαρτ, Σούμπερτ, Σούμαν, Μπραμς, Μέντελσον.

Συντελεστές:

Μάγδα Μαυρογιάννη: Αφήγηση

Μίνα Πολυχρόνου: Σοπράνο

Άρτεμις Μπόγρη: Σοπράνο

Νεφέλη Μούσουρα: Πιάνο

Μουσικό Αναλόγιο / Κείμενο / Σκηνική Επιμέλεια:Μάγδα Μαυρογιάννη

Το Μέγαρο των παιδιών ONLINE

Το Μέγαρο των παιδιών και τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα παρουσιάζουν το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου (6:00 μ.μ.) σε streaming το μουσικό παραμύθι «Τα καλτσάκια», το οποίο καταφέρνει να μιλήσει σε όλους, καθώς η αφήγηση γίνεται ταυτόχρονα στην ελληνική και στην ελληνική νοηματική γλώσσα. Επίσης, θα είναι διαθέσιμη και διαδικτυακή αναμετάδοση με ακουστική περιγραφή για παιδιά με προβλήματα όρασης.

Μια φορά και έναν καιρό, σε ένα κόσμο ίδιο αλλά και τόσο διαφορετικό από τον δικό μας, η ζωή κυλάει κανονικά μέσα σ’ ένα συρτάρι με Καλτσάκια, έρωτες και συγκρούσεις. Όταν έξαφνα όλα ανατρέπονται, η φιλία θα δώσει τη λύση!

Ένα παραμύθι με μουσική, που καταφέρνει να μιλήσει σε όλους.

Το κείμενο του παραμυθιού έγραψαν ο Κοσμάς Λαμπίδης και οι Σπύρος και Σταύρος Ρουμελιώτης, ενώ τους στίχους και τη μουσική των τραγουδιών υπογράφουν οι Κοσμάς Λαμπίδης και Σπύρος Ρουμελιώτης.

Σε ρόλο αφηγήτριας αλλά και τραγουδίστριας, η Μαρία Παπαγεωργίου. Μαζί της τραγουδούν και συνοδεύουν οι Κοσμάς Λαμπίδης (νέι, κρουστά) και Σταύρος Ρουμελιώτης (κιθάρες, κρουστά).

Οι ενδογλωσσικοί υπέρτιτλοι με υποκατάσταση του ακουστικού καναλιού και εισαγωγική ακουστική και απτική περιγραφή είναι της Εμμανουέλας Πατηνιωτάκη. Την ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική έχει αναλάβει η Θεοδώρα Τσαποΐτη.

Υπεύθυνη των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μεγάρου είναι η Σοφία Τοπούζη.

Η παραγωγή υλοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της καλλιτεχνικής παραγωγής λόγω του Covid19.