29 °C Rethymno, GR
06/07/2020

Το μήνυμα δεν ελήφθη

Απρίλιος του 2016. Εν μέσω διαπραγματεύσεων ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απειλεί να παραιτηθεί και να καταψηφίσει εάν το αφορολόγητο πέσει κάτω από τα 9.100 ευρώ. Ένα μήνα μετά το αφορολόγητο πέφτει στα 8.636 ευρώ. Ο κ. Τσακαλώτος όχι μόνο δεν παραιτείται αλλά το 2017 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψηφίζει και δεύτερη μείωση του αφορολόγητου, στα 5.685 ευρώ για άγαμους και 6.569 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά, με ισχύ από 1/1/2020. Αυτή η επαίσχυντη φοροεπιδρομή όχι μόνο θα επιβάρυνε τους φτωχότερους πολίτες με επιπλέον φόρους έως και 650 ευρώ τον χρόνο, αλλά τιμωρούσε για μια ακόμη φορά τα μόνιμα υποζύγια των φόρων, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, που ως γνωστό δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν για τα εισοδήματα τους.
Τον Φεβρουάριο του 2019 το ΚΙΝΑΛ είχε καταθέσει πρόταση νόμου για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου. Στις 9 Μαΐου η ΝΔ καταθέτει τροπολογία στη βουλή με τον ίδιο σκοπό. Την ακύρωση του ψηφισθέντος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέτρου για την περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου. Ο ΣΥΡΙΖΑ την καταψηφίζει. Σήμερα ο πρωθυπουργός φέρνει τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου στη βουλή. Τι άλλαξε μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες; Μα φυσικά οι 9,5 μονάδες διαφορά που έφεραν οι ευρωεκλογές. Άλλη μια τρανή απόδειξη ότι η ψήφος των πολιτών έχει αξία, δύναμη, επιφέρει συνέπειες, επιπτώσεις, αποτελέσματα. Κι ενώ κάποιος καλόπιστος, με βάση την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου, θα ισχυρίζονταν ότι «το μήνυμα ελήφθη» από την κυβέρνηση, οι υπόλοιπες επιλογές στα τελευταία βήματα της δείχνουν ότι μάλλον το «μήνυμα» είναι φωνή βοώντος εν τη ερήμω.
Σύμφωνα με το άρθρο 28 του Ν. 2190/1994, κατά το διάστημα από την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών έως την ορκωμοσία της κυβέρνησης απαγορεύεται η έκδοση πράξεων που αφορούν στον διορισμό ή πρόσληψη και οποιαδήποτε μεταβολή αναφερόμενη στην υπηρεσιακή κατάσταση κάθε κατηγορίας προσωπικού. Ενώ λοιπόν η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά αναγγείλει τις εθνικές εκλογές για τις 7 Ιουλίου, καθυστερεί λίγες μέρες ακόμα το τυπικό κομμάτι με σκοπό να προβεί στις τελευταίες κομματικές «τακτοποιήσεις» πριν την επίσημη προκήρυξη των εκλογών. Μετά τις τουλάχιστον ύποπτες αλλαγές στη δικαιοσύνη, η καθυστέρηση της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας συνδέεται με ένα απίστευτο μπαράζ ρουσφετολογικών μετατάξεων και προσλήψεων υπουργικών θυγατέρων, ημετέρων, ιδιαιτέρων και συντρόφων, από μια βουλή που εδώ και καιρό στερείται πολιτικής νομιμοποίησης. Ενδεικτικό είναι ότι τις τελευταίες ώρες στην κοινοβουλευτική διαφάνεια έχουν αναρτηθεί πάνω από 32 μετατάξεις υπαλλήλων από άλλους φορείς προς τη Βουλή, ενώ με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι προσλήψεις με διετής συμβάσεις εργασίας στη βουλή.
Οι παραπάνω τακτικές βέβαια δεν σχετίζονται με το «μήνυμα» που η κυβέρνηση έλαβε ή δεν έλαβε από τους πολίτες. Συνδέονται με την επόμενη μέρα όπου η σημερινή κυβέρνηση θα βρίσκεται στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Από τη μια φαίνεται να επιχειρείται μια τελευταία απόπειρα ελέγχου του κρατικού μηχανισμού από τον κομματικό της στρατό, που θα κάνει όσο το δυνατόν δυσκολότερο το έργο της επόμενης κυβέρνησης. Από την άλλη επιχειρείται μια ακόμη προσπάθεια ελέγχου της δικαιοσύνης, σε συνδυασμό με ύποπτες αλλαγές σε διάφορα άρθρα του ποινικού κώδικα που εγείρουν πολλά ερωτηματικά.
Όλα αυτά μέσα στον απόηχο της έκθεσης της Κομισιόν που αποτιμά τις ψηφοθηρικές παροχές του κ. Τσίπρα σε δημοσιονομικό κόστος από 1,1% έως 1,4% του ΑΕΠ από το 2019 και έπειτα. Η ευρωπαϊκή επιτροπή της οποίας τα χάδια απολάμβανε τόσα χρόνια η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα όσο καμία άλλη στο παρελθόν, κάνει σαφές ότι υπάρχει κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού, ενώ τονίζει πως οι παροχές του Μαΐου ούτε αναπτυξιακές είναι, ούτε συμβάλλουν στη μείωση της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων, παρά αποτελούν απλά παυσίπονα που απλώς αγοράζουν χρόνο. Δεν θα μας κάνει καθόλου εντύπωση εάν τις επόμενες μέρες, σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει από τις «μαυρογιαλούρικες» τακτικές και την αρνητική έκθεση της Κομισιόν, ο κ. Τσίπρας σηκώσει και πάλι τη σημαία ενάντια στο «παλιό κατεστημένο» και τη «συντηρητική νομενκλατούρα» της Ευρώπης που δεν αφήνουν την κυβέρνηση του να «σώσει» τον ελληνικό λαό.
* O Γεώργιος Νάστος είναι ιδιωτικός υπάλληλος – πολιτικός επιστήμονας