11 °C Rethymno, GR
16/01/2021

ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 16-18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης τιμά τον διαπρεπή καθηγητή John Kenyon Davies

-Για τη συμβολή του στη μελέτη της αρχαίας Ελληνικής ιστορίας και τη σταθερή υποστήριξή του προς το Πανεπιστήμιο

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας αποφάσισαν να αναγορεύσουν τον διαπρεπή καθηγητή John Kenyon Davies επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και να διοργανώσουν σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών διεθνές συνέδριο προς τιμήν του για τη συμβολή του στη μελέτη της αρχαίας Ελληνικής ιστορίας, με τίτλο: «Historical Change in the Ancient Aegean», στις 16-18 Οκτωβρίου 2020.

Ο John Kenyon Davies είναι μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και Ομότιμος Καθηγητής – κάτοχος της έδρας Rathbone στην Αρχαία Ιστορία και Κλασική Αρχαιολογία, στο Πανεπιστήμιο Liverpool / Mεγάλη Βρετανία. Λόγω των ειδικών συνθηκών εξαιτίας του νέου κορωνοϊού Covid-19, η αναγόρευση, που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020, θα πραγματοποιηθεί κατά το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Όπως επισημαίνεται σε ενημερωτικό σημείωμα των διοργανωτών, το Πανεπιστήμιο Κρήτης αποφάσισε να τιμήσει τον καθηγητή John Kenyon Davies όχι μόνο για την καθοριστική συμβολή του στην έρευνα για την Αθηναϊκή Δημοκρατία, αλλά και συνολικά για τη διάνοιξη νέων οριζόντων στο πεδίο της Αρχαίας Ιστορίας, για την ερευνητική του πολυτροπία και τη διδακτική του δεινότητα, για την ευρεία διοικητική του εμπειρία και για τη σταθερή υποστήριξή του προς το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Στη μακρόχρονη ακαδημαϊκή του πορεία ο καθηγητής J. K. Davies συνέβαλε καθοριστικά στη μελέτη της αρχαϊκής, της κλασικής και ελληνιστικής περιόδου. Ομολογουμένως ελάχιστων ιστορικών το έργο διαμόρφωσε τους τρόπους με τους οποίους προσεγγίζουμε και τις τρεις παραπάνω περιόδους της αρχαίας Ελληνικής ιστορίας, όπως αυτό του Davies. Ωστόσο, η συμβολή του ξεχωρίζει όχι μόνο εξαιτίας του ιδιαίτερα εκτενούς χρονικού της εύρους, αλλά και για τη θεματική της ποικιλία. Οι συμβολές του συγκεκριμένου ερευνητή στη μελέτη της κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας, της ιστορίας των θεσμών, της ιστορίας της πολιτικής, της κρατικής διαμόρφωσης και του πολέμου, στη θρησκευτική και πολιτισμική ιστορία, στην επιγραφική και στη μελέτη των αρχαίων κειμένων, είναι αναμφισβήτητα μείζονος σημασίας.

Το Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί προς τιμήν του, επενδύει στο έργο του Davies, προκειμένου να διερευνηθεί ένα μείζον ζήτημα της αρχαίας Ελληνικής ιστορίας: αυτό της ιστορικής αλλαγής στις πολυσχιδείς εκφάνσεις της. Οι προσκεκλημένοι ομιλητές καλούνται να εξετάσουν ποικίλες μορφές ιστορικών μεταβολών (πολιτικών, στρατιωτικών, νομικών, θεσμικών, κοινωνικών, οικονομικών, θρησκευτικών, ταυτοτικών), τις περιοδοποιήσεις και τα αφηγήματα που σχετίζονται με τις παραπάνω μεταβολές, τις μεταβολές στη φύση των πηγών μας και στο πώς αυτές αποτυπώνουν ή αντικατοπτρίζουν την ιστορική αλλαγή.

Το διεθνές επιστημονικό συνέδριο διοργανώνεται διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας zoom.

Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να παρακολουθήσουν το Συνέδριο κάνοντας εγγραφή μέσω του ακόλουθου συνδέσμου: https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_AE6yxi3ORYezHosvYyT7lg

Βιογραφικό του τιμώμενου

Ο John Kenyon Davies γεννήθηκε το Σεπτέμβριο 1937 στην Ουαλία, στην πόλη Cardiff της Μεγάλης Βρετανίας, και έζησε στο Manchester, στην Οξφόρδη, στο Saint Andrews (Σκωτία) και στο Liverpool, έχοντας επισκεφτεί με υποτροφίες το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στη Washington DC, την Πεννσυλβάνια, την Αθήνα και τη Bologna. Παντρεύτηκε δύο φορές· από το δεύτερό του γάμο, με την Νicola Jane Perrin από το Cambridge, δικηγόρο, απέκτησε δύο παιδιά, τον Martin και την Penelope.

Ο Davies αποφοίτησε με άριστα το 1959 από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου ολοκλήρωσε και τη διδακτορική του διατριβή, υπό την εποπτεία του περίφημου καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας, David Lewis (1966). Η τρίτομη διδακτορική του διατριβή, με τίτλο «Αthenian Propertied Families, 600-300 π.Χ.», συνιστούσε μια μνημειώδη απόπειρα καταγραφής των αρχαίων Αθηναίων που κατείχαν έγγειο ιδιοκτησία, συνδυάζοντας φιλολογικές με επιγραφικές μαρτυρίες. Το κύριο σώμα της μελέτης αυτής, μαζί με μία συντομευμένη εισαγωγή, δημοσιεύτηκε το 1971, ενώ η αρχική της εισαγωγή δημοσιεύτηκε δέκα χρόνια αργότερα, με τον τίτλο Wealth and the Power of Wealth in Classical Athens. Ασχολήθηκε εξάλλου και με άλλες ιστορικές περιόδους, όπως η Ελληνιστική εποχή.

Δίδαξε στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Saint Andrews, της Pennsylvania και στο Πανεπιστήμιο του Liverpool, ως Καθηγητής – κάτοχος της έδρας Rathbone στην αρχαία ιστορία και την κλασική αρχαιολογία. Από τη θέση αυτή διατέλεσε αντιπρύτανης στο Πανεπιστήμιο του Liverpool (1986-1990) και μέλος της Leverhulme Trust.

Έχει διατελέσει επιμελητής επιφανών περιοδικών στις Κλασικές Σπουδές, όπως το Journal of Hellenic Studies και τα Archaeological Reports. Έχει προεδρεύσει στη Συμβουλευτική Επιτροπή του Ινστιτούτου Κλασικών Σπουδών στο Λονδίνο, έχει συνεργαστεί με τη Βρετανική Σχολή Αθηνών, έχει συμμετάσχει σε σημαντικά προγράμματα όπως το Lexicon of Greek Personal Names και η επανέκδοση του τόμου των επιγραφών Inscriptiones Graecae II3 για την αρχαία Αθήνα. Την αξία της προσωπικής του έρευνας για την αρχαία ιστορία υπογραμμίζει η χρηματοδότηση από το ίδρυμα Leverhulme Trust μιας ερευνητικής θέσης στη βαθμίδα του καθηγητή (Leverhulme Research Professorship).

Είναι μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας, της Εταιρείας Αρχαιογνωστών (Society of Antiquaries) και (αντεπιστέλλον μέλος) του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου. Έχει δημοσιεύσει και επιμεληθεί πληθώρα μελετών και έχει εποπτεύσει πολλές διδακτορικές διατριβές, ενώ πολλοί από τους φοιτητές και συνεργάτες του εργάζονται πλέον ως ιστορικοί και αρχαιολόγοι. Συγκαταλέγεται αναμφισβήτητα στους επιφανέστερους ιστορικούς της ελληνικής αρχαιότητας, και στους ελάχιστους πλέον ειδικούς μελετητές της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και της αρχαίας οικονομίας.