18 °C Rethymno, GR
09/05/2021

ΜΕ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗ 4 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ

Το πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη η προκήρυξη του διαγωνισμού για το έργο του οδοφωτισμού

-Πρόκειται για σύγχρονους λαμπτήρες και φωτιστικά σώματα εξαιρετικής ποιότητας που θα έχουν ως αποτέλεσμα να εξοικονομείται ενέργεια σε ποσοστό 65%

Έως τις 10 Μαρτίου αναμένεται να δημοπρατηθεί το μεγάλο έργο του μητροπολιτικού δήμου που αφορά στον δημοτικό οδοφωτισμό, καθώς, όπως ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο γενικός γραμματέας του δήμου, Μαρίνος Ρουσιάς, ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες σχετικά με την έγκριση του δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και έχει εγκριθεί από οικονομική επιτροπή και δημοτικό συμβούλιο και βρίσκεται στο τελικό στάδιο για την προκήρυξη του διαγωνισμού.

Το έργο που αφορά στην προμήθεια και την τοποθέτηση περισσότερων από 7.000 λαμπτήρων τύπου Led, οι οποίοι θα τοποθετηθούν στην πόλη αλλά και στους οικισμούς του Δήμου, με στόχο να εξασφαλίσουν ποιοτικό και επαρκή φωτισμό και ταυτόχρονα να συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς από τη λειτουργία τους εξοικονομείται ενέργεια σε ποσοστό 65% σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση.

Ο οδοφωτισμός αφορά την πόλη και τους οικισμούς και θα καλύψει το μητροπολιτικό δήμο σε ποσοστό 70%. Ο χρόνος παράδοσής του θα είναι το ένα έτος, ωστόσο σε κάθε περιοχή που θα τοποθετείται αυτός θα δίδεται προς χρήση.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο υλοποιείται μέσω δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ύψους 4.050.000 ευρώ.

Ο γραμματέας του Δήμου Ρεθύμνου, Μαρίνος Ρουσιάς, που έχει ασχοληθεί επισταμένα με το θέμα και με την ετοιμασία για τα τεύχη διακήρυξης, τα οποία, αναφερόμενος στο έργο επεσήμανε πως πρόκειται για την προμήθεια περίπου 7.000 καινούριων φωτιστικών σωμάτων, καθώς και 660 λάμπες για την παλιά πόλη του Ρεθύμνου (μόνο λάμπες όχι φωτιστικά σώματα), ενώ όπως πρόσθεσε θα τροποποιηθούν με βάση τις προδιαγραφές Led ακόμα 600 φωτιστικά σώματα, τα οποία είναι σε καλή κατάσταση.

«Ο διαγωνισμός του έργου έχει εγκριθεί και από την οικονομική επιτροπή και από το δημοτικό συμβούλιο και την Παρασκευή θα λάβουμε σύμφωνα με τις διαδικασίες τους όρους του διαγωνισμού και την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος για να προχωρήσουμε στην δημοπράτηση του έργου. Εκτιμούμε ότι το επόμενο δεκαήμερο θα έχει βγει στον αέρα ο διεθνής διαγωνισμός. Χρειάζεται μια διαδικασία. Εκτιμώ ότι ο διαγωνισμός θα διαρκέσει ένα τρίμηνο, εφόσον δεν έχουμε ενστάσεις ότι θα ανοίξουμε τεχνικές και οικονομικές προσφορές.

Οι παρεμβάσεις αφορούν σε όλες τις δημοτικές ενότητες και φτάνουμε στην κάλυψη του 70% του συνόλου του δήμου. Εκτιμούμε ότι με βάση τα στοιχεία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων η εξοικονόμηση ενέργειας θα ανέλθει σε 70%. Μιλαμε για ένα όφελος 500.000 ευρώ για τον δήμο ανά έτος. Το έργο του οδοφωτισμού αφορά σε όλες τις δημοτικές ενότητες, σε όλες τις έδρες των παλιών καποδιστριακών δήμων και εκτός από την πόλη οδοφωτισμός έχει προβλεφθεί και ακόμα σε 20 χωριά, όπου καταγράφονται μεγάλες καταναλώσεις και υπάρχουν μεγάλα δίκτυα οδοφωτισμού» τόνισε ο κ. Ρουσσιάς προθέτοντας ότι: «Ο στόχος μέσα από αυτό το έργο είναι τόσο η εξοικονόμηση ενέργειας που την υπολογίζουμε στο 65% της τρέχουσας κατάστασης όσο και η ποιότητα του φωτισμού. Η τεχνολογία των λεντ, όπου έχει εφαρμοστεί και στη χώρα μας έχει αποδείξει ότι έχουμε πολύ καλή ποιότητα φωτισμού, διαυγέστατο φως και η νύχτα γίνεται μέρα».

Σε σχέση με τις υποχρεώσεις του αναδόχου ο κ. Ρουσσιάς ανέφερε ότι είναι υποχρεωμένος για δέκα έτη να φροντίζει για τη λειτουργία τους.

«Εμείς στη διακήρυξη ζητάμε εγγύηση για 80.000 ώρες λειτουργίας. Βάσει της βιβλιογραφίας τα φωτιστικά λειτουργούν 11 ώρες την ημέρα. Αν το πολλαπλασιάσουμε με 365 μέρες είναι περίπου 4.000 ώρες ο χρόνος, άρα υπολογίζεται για περίπου 16 χρόνια. Άρα η λάμπα και ο μετασχηματιστής ζητάμε να έχουν λειτουργία περίπου 16 χρόνια. Όμως υπάρχει και το φωτιστικό σώμα, ο βραχίονας και τα υπόλοιπα, για τα οποία δεν υπάρχουν τέτοιου είδους εγγυήσεις. Εννοείται ότι για τους βανδαλισμούς δεν έχει ευθύνη ο ανάδοχος. Η υποχρέωσή του αφορά στην αστοχία του υλικού, για δέκα χρόνια και σε περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβεί ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να αντικαταστήσει το φωτιστικό».

Το όφελος του Δήμου πέρα από το φιλοπεριβαλλοντικό και την εξοικονόμηση ενέργειας, θα είναι και η εξοικονόμηση χρημάτων. Επειδή ο φωτισμός έχει ανταποδοτική λειτουργία, αυτό σημαίνει ότι και οι πολίτες θα σταματήσουν να επιβαρύνονται με τα δημοτικά τέλη αυτά, όταν η εξοικονόμηση περάσει στην ανταποδοτική υπηρεσία.