11 °C Rethymno, GR
22/01/2021

ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΛΟΓΩ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Το Ρέθυμνο βράβευσε τους επαναλαμβανόμενους επισκέπτες του

Τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020 ολοκληρώθηκε ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού που, λόγω της πανδημίας covid19, διήρκησε αρκετές ημέρες.

Ξεκίνησε με μια λιτή τελετή, διαφορετική από τις προηγούμενες χρονιές, στο Δημοτικό Μέγαρο Ρεθύμνης,  στη διάρκεια της οποίας τιμήθηκαν οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνης, ο Ιατρικός Σύλλογος, καθώς και οι υπάλληλοι των Τμημάτων Δημόσιας Υγείας και Εμπορίου της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης. Πρόκειται για τους ανθρώπους, οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19 και κατάφεραν να διατηρήσουν το Ρέθυμνο έναν ασφαλή προορισμό στις πρωτόγνωρες συνθήκες που διανύουμε.

Παρουσία της αντιπεριφερειάρχη, κας Μαίρης Λιονή, του δημάρχου Ρεθύμνης, κ. Γιώργη Μαρινάκη, της αντιδημάρχου Τουρισμού, Επιχειρηματικότητας και Εθελοντισμού, κας Πέπης Μπιρλιράκη, μελών της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, τιμητική διάκριση για την προσφορά τους έλαβαν:

Ο κ. Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνης. Ο κ. Στεφανάκης, συγκινημένος, μίλησε για την παγκόσμια υγειονομική κρίση και την προσπάθεια που γίνεται ώστε να μπορέσουμε όλοι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Τόνισε ότι, παρόλο που βρισκόμαστε στην αρχή, ούτε καν στην μέση της πανδημίας, ο ιατρικός κόσμος συνεχίζει τη μελέτη και την αντιμετώπιση του ιού Covid-19, χωρίς να καταθέτει τα όπλα.

Ο κ. Αντώνης Φουρναράκης, υποδιευθυντής της Διοικητικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνης. Ο κ. Φουρναράκης, εκπροσωπώντας τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνης, κ. Λευτέρη Μαρκάκη, εξέφρασε την πίστη του ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό και ευχήθηκε το καλοκαίρι του 2021 να είναι σαν εκείνο του 2019. Παρέλαβε επίσης και το βραβείο για το Ιατρικό προσωπικό του Γ.Ν.

Ο κ. Δημήτριος Αθανασιάδης, διευθυντής της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας. Ο κ. Αθανασιάδης αναφέρθηκε στην προθυμία των νοσηλευτών να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις, ώστε να παραμείνει το Ρέθυμνο μια ασφαλής πόλη για τους κατοίκους και ένας ασφαλής προορισμός για τους επισκέπτες.

Ο κ. Γιώργος Γεωργακάκης, εκπρόσωπος των Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνης. Ο κ. Γεωργακάκης ευχαρίστησε θερμά για την τιμητική διάκριση και ζήτησε την ένταξη των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Ο κ. Νίκος Βουμβουράκης και η κα Ευσταθία Τζημοπούλου, εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Υγείας της Π.Ε.Ρ. Ο κ. Βουμβουράκης αναφέρθηκε στη συντονισμένη προσπάθεια για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και στην επιτακτική ανάγκη για συνεργασία όλων μας, προκειμένου να είμαστε και να παραμείνουμε υγιείς.

Η κα Ελευθερία Περαντωνάκη, εκπρόσωπος του Τμήματος Εμπορίου της Π.Ε.Ρ. Η κα Περαντωνάκη μίλησε για την άριστη συνεργασία με τις επιχειρήσεις και σημείωσε ότι τα μέτρα πρόληψης δεν αποτελούν τιμωρία, αλλά τον μοναδικό τρόπο διαφύλαξης του πολύτιμου αγαθού της υγείας μας.

Στη διάρκεια της τελετής, η αντιπεριφερειάρχης, κα Μαίρη Λιονή, αναφέρθηκε στις πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζούμε, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε με υπομονή και υπακούοντας στους ειδικούς. Διαβίβασε το μήνυμα του αντιπεριφερειάρχη, κ. Σταύρου Αρναουτάκη, διαβεβαιώνοντας ότι η Περιφέρεια θα συνδράμει όσο μπορεί και ότι μεγάλος αριθμός κονδυλίων είτε από ΕΣΠΑ είτε από το πρόγραμμα των δημόσιων επενδύσεων, έχουν ήδη διατεθεί και θα συνεχίσουν να διατίθενται τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να στηριχθεί η εύθραυστη οικονομία του νησιού.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνης, κ. Γιώργης Μαρινάκης, αναφέρθηκε με τη σειρά του στις συνέπειες της πανδημίας, οι οποίες δεν αφορούν μόνο τους επιχειρηματίες του Τουρισμού, αλλά και χιλιάδες οικογένειες εργαζομένων στον κλάδο της φιλοξενίας που έχουν μείνει χωρίς εισόδημα. Τόνισε ότι, παρόλο που τα κονδύλια που θα διατεθούν από την Περιφέρεια στον τομέα της Υγείας, θα λείψουν από την ανάπτυξη και τις υποδομές, εκείνο που προηγείται είναι πάντα η κοινωνική συνοχή και η υγεία των πολιτών και των επισκεπτών. Κλείνοντας, ευχήθηκε η περίοδος κρίσης που διανύουμε, να αποτελέσει ευκαιρία ανασυγκρότησης και επανασχεδιασμού, ώστε, η επόμενη μέρα, να μας βρει πιο ώριμους και πιο συνειδητοποιημένους για την αξία, τη διαφύλαξη και την εξέλιξη του τουριστικού μας προϊόντος.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνης, κ. Μανώλης Τσακαλάκης, αφού αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Συλλόγου Ξενοδόχων να φιλοξενηθούν δωρεάν για διακοπές άνθρωποι της υγείας από όλη τη χώρα, δεν έκρυψε την ανησυχία του για την αβέβαιη περίοδο που διανύουμε, υποστηρίζοντας ότι το 2021 θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα επισκεπτών με το 2020. Τόνισε ότι οι «καθαρές» περιοχές θα έχουν προτεραιότητα, επομένως, οφείλουμε να συνεργαστούμε όλοι για να αποφύγουμε τη διασπορά του ιού Covid-19 και να παραμείνει το Ρέθυμνο ένας ασφαλής προορισμός.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης, κ. Ανδρέας Κλαψινός, μίλησε για το μεγάλο πλήγμα που δέχτηκε ο Τομέας της Εστίασης, ευχαρίστησε το Υγειονομικό Ρεθύμνης και το Τμήμα Υγείας της Π.Ε.Ρ. για την κατανόηση που έδειξαν κατά τη διάρκεια των ελέγχων των καταστημάτων και ευχήθηκε η επόμενη χρονιά να είναι εντελώς διαφορετική.

Η αντιδήμαρχος Τουρισμού, Επιχειρηματικότητας και Εθελοντισμού, κα Πέπη Μπιρλιράκη, αφού ευχαρίστησε θερμά όλους τους παρευρισκομένους, αναφέρθηκε εκτενώς τόσο στη φετινή θεματική της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, Τουρισμός και Αγροτική Ανάπτυξη όσο και στα νέα δεδομένα που υπαγορεύει η πανδημία στον τομέα της φιλοξενίας.

 

Η βράβευση των επαναλαμβανόμενων επισκεπτών

Εκτός από την τελετή τιμητικών διακρίσεων στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνης, τη φετινή χρονιά, βραβεύθηκαν οι επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες σε 12 ξενοδοχεία της πόλης μας, με προσωπική επίσκεψη της αντιδημάρχου Τουρισμού, Επιχειρηματικότητας και Εθελοντισμού, κας Πέπης Μπιρλιράκη, συνοδεία Εκπροσώπων του Συλλόγου Ξενοδόχων και συνεργατών από το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Ρεθύμνης.

Στον χώρο των ξενοδοχείων Atlantis, Atrium, Axos, Ideon, Ikones, Ilios, Kriti, Melrose, Nefeli, Pearl, Theartemis Palace, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού μαζί με τους συνεργάτες της, και, αντίστοιχα, στο ξενοδοχείο Creta Panorama, η κα Κάτια Κριτσωτάκη, μέλος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου και του Δ.Σ. του Συλλόγου Ξενοδόχων, και στο πλαίσιο όλων των μέτρων ασφαλείας για την αποφυγή του ιού Covid-19, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν εκτενώς με τους ξενοδόχους και τους τιμώμενους πελάτες τους και να ενημερωθούν για την πορεία της διαφορετικής σεζόν του 2020, διαπιστώνοντας ταυτόχρονα την πλήρη συμμόρφωση και σεβασμό στα μέτρα υγιεινής και προστασίας.

Οι επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες μίλησαν με τα θερμότερα λόγια για τις φιλικές σχέσεις που έχουν δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια με κατοίκους του Ρεθύμνου, για τις όμορφες στιγμές που θυμούνται και αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη για το ταξίδι τους σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, για την εξαιρετική φιλοξενία που απολαμβάνουν σε κάθε τους επίσκεψη, για τις φυσικές ομορφιές της περιοχής μας, καθώς και για τις πολυάριθμες επιλογές δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων όλες τις εποχές του χρόνου. Τόνισαν, επίσης, πόσο ικανοποιημένοι και ασφαλείς αισθάνονται με το γεγονός ότι, όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για την αποφυγή του ιού Covid-19, τηρούνται πιστά στις ξενοδοχειακές μονάδες. Ερωτώμενοι για τις τυχόν αρνητικές παρατηρήσεις που θα είχαν να κάνουν, αναφέρθηκαν στην συμπεριφορά των οδηγών στην στάθμευση, παρόλο που, συγκριτικά με τα πρώτα χρόνια των επισκέψεών τους, έχουν παρατηρήσει σημαντική βελτίωση.

Οι ξενοδόχοι, με τη σειρά τους, μίλησαν για την κατακόρυφη μείωση των αφίξεων και τον μεγάλο αριθμό ακυρώσεων, δεδομένων των συνθηκών, αλλά δήλωσαν απόλυτα ικανοποιημένοι με την απόφασή τους να ανοίξουν τα καταλύματά τους, καθώς, όχι μόνο απασχόλησαν αρκετούς εργαζομένους, αλλά συνέβαλαν όσο ήταν δυνατόν και στην κίνηση της Αγοράς του Ρεθύμνου, περιορίζοντας το πλήγμα που δέχτηκε και ο Τομέας του Εμπορίου. Αξιοσημείωτο είναι ότι αρκετά ξενοδοχεία παρατείνουν τη λειτουργία τους φέτος μέχρι τέλος Οκτωβρίου, καθώς έχουν μεταφερθεί οι κρατήσεις των πρώτων μηνών της σεζόν στο φθινόπωρο.

Σύμφωνα με την κα Μπιρλιράκη, «Με την ευκαιρία της απονομής των βραβείων στους πελάτες μας, ξεκίνησε ο κύκλος επισκέψεων που είχε σχεδιαστεί εκ μέρους του Τμήματος Τουρισμού σε όλα τα ξενοδοχειακά καταλύματα του Δήμου μας, με σκοπό την αλληλοενημέρωση, την άμεση επικοινωνία και την ανταλλαγή απόψεων για την αντιμετώπιση των θεμάτων του Τουρισμού.

Κύριος στόχος του Δήμου Ρεθύμνης είναι να γίνει ο Φορέας, ο οποίος θα διαχειριστεί με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο τον Τομέα του Τουρισμού, σε μια περίοδο αβεβαιότητας και πρωτόγνωρων συνθηκών. Η άμεση επαφή με πελάτες, επιχειρηματίες και ξενοδοχοϋπαλλήλους είναι απαραίτητη προϋπόθεση, όχι μόνο για τη συλλογή πολύτιμων πληροφοριών, αλλά και για τον κοινό σχεδιασμό της μελλοντικής μας στρατηγικής: πόσες ξενοδοχειακές μονάδες θα παραμείνουν ανοιχτές τον φετινό χειμώνα, τι είδους υποδομές θα χρειαστούν, τι δυνατότητες δράσεων υπάρχουν με βάση τα απαιτούμενα υγειονομικά μέτρα, και πολλά άλλα ερωτήματα, απασχολούν τόσο Φορείς όσο και επιχειρηματίες και εργαζομένους στον Τομέα της Φιλοξενίας.

Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε γνωστό στα στελέχη των ξενοδοχείων την αμεσότητα της επικοινωνίας του Δήμου με επισκέπτες και επιχειρηματίες που διευκολύνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με την επίσημη ηλεκτρονική τουριστική πλατφόρμα www.rethymno.guide, καθώς, η συγκεκριμένη πλατφόρμα, αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων, την υποβολή προβληματισμών και τη μετάδοση σημαντικών πληροφοριών και δεδομένων.

Σημαντικότερο όλων των επαφών ήταν το μήνυμα των πελατών και φίλων του Ρεθύμνου απ’ όλη την Ευρώπη: στο Ρέθυμνο αισθάνονται ασφάλεια. Εκτός από τις προσωπικές σχέσεις που έχουν καλλιεργηθεί με τον τόπο μας και τους έκαναν να επιμείνουν για να έρθουν, αψηφώντας τους πιθανούς κινδύνους της μετακίνησης, δηλώνουν όλοι ότι τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας τηρούνται στο Ρέθυμνο με το παραπάνω, και αυτό είναι το μήνυμα που θα δώσουν επιστρέφοντας στον τόπο τους.

Για άλλη μια φορά, οι Ρεθεμνιώτες επιχειρηματίες φέρονται με υπευθυνότητα απέναντι στην κρίση που αντιμετωπίζουμε. Και η σοβαρότητα αυτή είναι ο καλύτερος διαφημιστής του τόπου μας».

Υπενθυμίζουμε ότι η επίσημη ηλεκτρονική τουριστική πλατφόρμα του Δήμου Ρεθύμνης, www.rethymno.guide, δημιουργήθηκε από το Τμήμα Τουρισμού, με κύριο στόχο την προώθηση και την προβολή του Ρεθύμνου ως 12μηνο προορισμό. Όλες οι επιχειρήσεις Τουρισμού μπορούν να το συμπεριλάβουν στις ιστοσελίδες τους, καθώς είναι ένα ανοικτό παράθυρο στα δρώμενα του Ρεθύμνου που ενδιαφέρουν τον εν δυνάμει επισκέπτη μας, όλο το χρόνο.

Δήμος Ρεθύμνης

Τμήμα Τουρισμού-Πολιτισμού