32 °C Rethymno, GR
04/08/2021

Το «σφαγείο» της Ελλάδας

Η δημόσια διοίκηση αποτελεί την καρδιά σε ένα κράτος και μεταδίδει τον παλμό σε όλο το φάσμα λειτουργιών του θέτοντας τη βάση πάνω στην οποία αναπτύσσεται ολόκληρη η κοινωνία.

Σύμφωνα με τον τρόπο άσκησης ελέγχου προσαρμόζεται ανάλογα ο πολίτης, διαμορφώνεται η δομή του συστήματος γύρω από το οποίο περιστρέφεται και καθορίζει την ατομική και συλλογική του δράση.

Στη χώρα μας ο κρατικός μηχανισμός συνθλίβει τις υγιείς δημιουργικές δυνάμεις, αποτρέπει τη διάθεση προσφοράς και καταπίνει το μέλλον καταδικάζοντας σε μια φαυλότητα αυτοκαταστροφής.

Πρόσφατα διαπίστωσα με θλίψη τη δυσάρεστη συνήθη κατάσταση κατάρρευσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας έκδοσης οικονομικών στοιχείων, τα οποία δεν μπορούσαν να εκδοθούν ούτε από την αρμόδια αρχή.

Ο εκσυγχρονισμός και η οργάνωση δεν πρέπει να περιορίζονται απλώς σε δύο έννοιες με βαθύ συμβολισμό για ανάλωση άσκοπων συζητήσεων και προεκλογικών κλισέ.

Απαιτούν έργο και μια τεχνική προσέγγιση δίχως ωραία λόγια που παραπλανούν συνειδήσεις και οδηγούν σε εσφαλμένες πεποιθήσεις αλλά με πρακτικό πνεύμα ,επιλύνουν και προλαμβάνουν προβλήματα των πολιτών.

Είναι ανεπίτρεπτο όταν υπερφορτώνεται το ηλεκτρονικό σύστημα να μην υπάρχει ειδική εφεδρεία στις δημόσιες υπηρεσίες που να λειτουργεί για επείγουσες περιπτώσεις.

Όπως είναι απαράδεκτο να υπάρχουν πολλές παρεμφερείς ιστοσελίδες καθώς προκαλούν σύγχυση στο ευρύ κοινό με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία τους, ενώ θέτουν ζητήματα αναξιοπιστίας.

Την εποχή που ο προγραμματισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών διδάσκεται ως κύριο μάθημα στα σχολεία είναι αδιανόητο να μην δίνεται βαρύνουσα σημασία στην κατάρτιση κατάλληλων τεχνικών συστημάτων.

Οι συνεχείς επιβαλλόμενες αναβαθμίσεις και τα κλειστά λογισμικά αποτελούν πηγή πλουτισμού για μεγάλες εταιρίες του είδους που νέμονται τα κέρδη που αποφέρει η ευρεία χρήση τους.

Είναι αναγκαία μια ενοποιημένη κωδικοποίηση όλων των υπηρεσιών που θα επιτρέπει τις συναλλαγές των πολιτών με ασφαλή, διαφανή και σύντομο τρόπο δίχως ψυχοφθόρες τριβές.

Ο ρόλος των υπαλλήλων πρέπει να έχει εποπτικό και διεκπεραιωτικό χαρακτήρα και όχι ανεύθυνο που οδηγεί σε αυθαιρεσίες και ανοίγει την πόρτα της παρανομίας με σοβαρές συνέπειες.

Η θεμελίωση ενός κράτους δικαίου που προάγει τις αξίες και εγγυάται την πρόοδο στην κοινωνία έγκειται πρωτίστως στην ποιότητα της απλή πεζής καθημερινότητας του πολίτη και στην καθοδήγηση του.

Η χρεοκοπία της Ελλάδας προήλθε κατά τη γνώμη μου από την προβληματική αδύναμη δημόσια διοίκηση που σιωπηλά και δίχως να το καταλαβαίνουμε σιγά-σιγά την αφανίζει.

Αποφύγαμε την κατάρρευση του κράτους μας επειδή έχουμε ισχυρούς φίλους διεθνώς, οι οποίοι μας στήριξαν όχι επειδή μας αγαπάνε αλλά γιατί θέλουν να αυτοσχεδιάζουν και να αλωνίζουν στον τόπο μας.

Ένα αποικιακό τουριστικό, διαμετακομιστικό κέντρο σε μια ασταθή περιοχή με μεγάλο γεωπολιτικό πρόσημο είναι η χώρα μας και όλοι οι παγκόσμιοι παίκτες θέλουν να έχουν πρόσβαση.

Η συμμετοχή μας στις διεθνείς εξελίξεις με την πρέπουσα θέση που μας αρμόζει εξαρτάται από ένα σύνολο αναγκαίων υποδομών που απαρτίζουν το ευρύ πλαίσιο λειτουργίας.

Η αποσάθρωση των τεχνικών αγκυλώσεων που τροφοδοτεί η αυτοκαταστροφική κρατική αμέλεια αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για την οικοδόμηση ενός κανονικού κράτους.