33 °C Rethymno, GR
03/08/2021

ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΥΜΒΑΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Η ΣΥΜΒΑΣΗ

Το φθινόπωρο ξεκινούν οι εργασίες βιοκλιματικής ανάπλασης στη Σαρακίνα

-Με χρηματοδότηση 1,3 εκ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο

Το φθινόπωρο θα ξεκινήσουν οι εργασίες που αφορούν στην βιοκλιματική ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων στο συγκρότημα των εργατικών κατοικιών στην περιοχή της Σαρακίνας. Το έργο έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 1.360.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο. Ήδη τις επόμενες μέρες η σύμβαση θα σταλεί για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο στην Αθήνα και μόλις αυτή εγκριθεί θα υπογραφεί η σύμβαση για να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Η προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι οι 12 μήνες. Σύμφωνα με τη μελέτη, στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της γειτονιάς με την ανάπλαση των περιμετρικών πεζοδρομίων, την εξασφάλιση προσβασιμότητας των δόμων σε Άτομα με Αναπηρία, τον κατάλληλο φωτισμό των κοινόχρηστων χώρων, τη φύτευση ώστε να δημιουργηθούν καλαίσθητοι χώροι πρασίνου, τη χρήση υλικών που να μειώνουν τη θερμική ακτινοβολία και την ανάδειξη της υφιστάμενης πλατείας, ώστε να αποτελέσει χώρο κοινωνικής συνάθροισης κατοίκων κι επισκεπτών και τόπο διεξαγωγής καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Η τεχνική περιγραφή του έργου

Η μελέτη αφορά την ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων του οικοδομικού τετραγώνου που περιλαμβάνει το συγκρότημα των εργατικών κατοικιών στην περιοχή της Σαρακίνας.

Το συγκρότημα αυτό χτίστηκε τη δεκαετία του 1970 με σχέδια του Οργανισμού Εργατικών Κατοικιών και έως σήμερα έχουν συντελεστεί αρκετές αλλαγές από την αρχική μορφή του. Οι αλλαγές αυτές έχουν να κάνουν κυρίως με επέμβαση των κατοίκων στα κτίρια, με τη μεταγενέστερη ανάπλαση της βόρειας πλατείας και κάποιες πρόχειρες επεμβάσεις στο οδικό δίκτυο εντός του τετραγώνου. Το οικοδομικό τετράγωνο έχει κλίση ανηφορική με κατεύθυνση από το βορρά προς το νότο, κλίση η οποία οδήγησε στην εφαρμογή κεκλιμένων πλατυσκάλων (ραμπόσκαλας) σε όλους τους διαμήκεις άξονες από το νότο στο βορρά. Ως εκ τούτου το οικοδομικό τετράγωνο δεν είναι προσβάσιμο σε όλη την έκτασή του σήμερα σε ΑΜΕΑ. Επίσης κάποιες πρόχειρες επεμβάσεις στο αποχετευτικό σύστημα των ομβρίων υπαγορεύουν την γενικότερη εξυγίανση του δικτύου.

Η πλατεία στο βόρειο άκρο του οικισμού σήμερα παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης, ενώ το κοινόχρηστο κτίριο που αρχικά σχεδιάστηκε ως κτίριο με καταστήματα από τον Ο.Ε.Κ. σήμερα χρησιμοποιείται σαν αποθηκευτικός χώρος.

Οι δρόμοι γύρω από το οικοδομικό τετράγωνο διατρέχονται από πεζοδρόμια, τα οποία δεν είναι σε καλή κατάσταση και η στάθμευση των οχημάτων της γειτονιάς γίνεται χωρίς να υπάρχει οργάνωση με διαγράμμιση πάνω στο δρόμο.

Τέλος εντός του τετραγώνου υπάρχει ένας κοινόχρηστος χώρος και μια παιδική χαρά που δεν πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές.

Το κτίριο στην πλατεία αρχικά σχεδιάστηκε για να λειτουργήσει ως κτίριο καταστημάτων, με ανισόπεδη μάλιστα διάταξη, η οποία όμως δεν εφαρμόστηκε και τελικά το κτίριο αναπτύχθηκε στο ίδιο επίπεδο. Σήμερα η βόρεια όψη του κτιρίου είναι σχεδόν ολόκληρη σφραγισμένη και οι χώροι του κτιρίου λειτουργούν ως αποθήκη. Το κτίριο αυτό ανήκει στον Ο.Ε.Κ., ο σχεδιασμός της πλατείας είναι τέτοιος που δεν εμποδίζει τη μελλοντική χρήση του κτιρίου σαν κτίριο με κοινωνική χρήση ή δημιουργία κάποιου καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος. Στη βόρεια πλευρά του διαμορφώνεται ξύλινη πέργκολα κατόπιν αιτήματος των κατοίκων για εξασφάλιση σκιάς, ώστε να μπορούν να συναντούνται εκεί κατά τους θερινούς μήνες. Ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι κινητός εξοπλισμός που σήμερα φυλάσσεται εντός του κτιρίου. Να σημειωθεί ότι η πέργκολα θα είναι ελαφριά κατασκευή, ώστε να είναι εύκολη η απομάκρυνσή της σε περίπτωση μελλοντικής αποσφράγισης της βόρειας όψης κι επανάχρησης του κτιρίου.

Το αμφιθέατρο διατάσσεται σε 5 επίπεδα, είναι χωρητικότητας 100 περίπου ατόμων με διπλή πλευρική πρόσβαση με σκάλες. Στο άνω του άκρο διαμορφώνεται πεζούλι για λόγους ασφαλείας ώστε να αποκοπεί η άμεση πτώση με φόρα από το επίπεδο της άνω πλατείας.

Η μελέτη αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της γειτονιάς με την ανάπλαση των περιμετρικών πεζοδρομίων, την εξασφάλιση της προσβασιμότητας των δρόμων σε χρήστες ΑΜΕΑ, τον φωτισμό των κοινόχρηστων χώρων και τη φύτευση.

Καθώς η θέα από το βόρειο σημείο της επέμβασης είναι ιδιαίτερα προνομιούχα, η νέα πλατεία στο βόρειο τμήμα θα μπορεί όπως αναφέρεται στη μελέτη να αποτελέσει έναν νέο χώρο συνάθροισης, χώρο κοινωνικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων για επισκέπτες από την πόλη του Ρεθύμνου.

Όσον αφορά τους δρόμους γύρω από το οικοδομικό τετράγωνο σχεδιάζονται πεζοδρόμια, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, τα οποία είναι προσπελάσιμα μέσω ραμπών και στα οποία υπάρχουν θέσεις στάθμευσης τόσο για αυτοκίνητα όσο για μοτοσικλέτες και καθώς και νησίδες πρασίνου. Όσον αφορά στη βόρεια πλατεία ανασχεδιάζεται με κύριο σκοπό τη δημιουργία μιας νέας σχέσης με την πόλη του Ρεθύμνου. Πιο συγκεκριμένα προτείνεται η αμφιθεατρική ένωση του επάνω με το κάτω τμήμα της πλατείας. Το ανατολικό τμήμα κατεδαφίζεται και ο νέος τοίχος αντιστήριξης του αμφιθεάτρου χαράσσεται πάνω στη διαγώνια διεύθυνση του άξονα που συνδέει την περιοχή με την πόλη του Ρεθύμνου.

Τα υλικά που επιλέγονται είναι υλικά τα οποία είναι παρόμοια με αυτά που έχουν εφαρμοστεί έως τώρα στις αναπλάσεις των δρόμων του δήμου Ρεθύμνης κι η επιλογή τους έγινε για τον λόγο αυτό, καθώς και λαμβάνοντας την αντοχή τους, το μελλοντικό κόστος συντήρησης και τη βιοκλιματική συμπεριφορά τους. Το κύριο υλικό είναι ο ψυχρός κυβόλιθος, ενώ στους δρόμους με κλίσης για λόγους αντι-ολισθηρότητας προτείνεται χτενιστό βιομηχανικό δάπεδο.

Σε εξέλιξη η ανάπλαση της οδού Αποστολάκη

Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η β’ φάση των εργασιών ανάπλασης και διαμόρφωσης παρόδιων χώρων κατά μήκος της οδού Αποστολάκη Δήμου Ρεθύμνης – Τμήμα 2.

Η σύμβαση με τον εργολάβο έχει ήδη υπογραφεί από τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ το συγκεκριμένο έργο, προϋπολογισμού 615.000 ευρώ, αποτελεί συνέχεια της πρώτης φάσης εργασιών ανάπλασης της οδού, που έχει ήδη ολοκληρωθεί με παλαιότερη εργολαβία του Δήμου Ρεθύμνης.

Σε αυτή τη φάση, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση του έργου, θα γίνουν αναγκαίες επεμβάσεις αποκατάστασης και διαμόρφωσης διαδρομής πεζών, η οποία σήμερα δεν υφίσταται, καθώς και οριοθέτηση της κίνησης των οχημάτων, με εργασίες όπως:

  • Κατασκευή πεζοδρομίων με προστατευτικά στοιχεία, διαμορφώσεις ραμπών κατασκευή όδευσης τυφλών και δαπεδόστρωση.
  • Κατασκευή πλατείας θέασης.
  • Φυτεύσεις (Δεντροφυτεύσεις, ποώδη ή θαμνώδη φυτά και άνθη, ενώ στους μαντρότοιχους του σχολείου θα φυτευτούν αναρριχόμενα φυτά).
  • Φωτισμοί (στην ορισμένη ζώνη τοποθέτησης στοιχείων αστικού εξοπλισμού και δέντρων).
  • Ασφαλτόστρωση δρόμου και διαγράμμισή του.