30 °C Rethymno, GR
13/07/2020

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+

Το 4ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου ταξίδεψε στην Ολλανδία

Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus + με τίτλο «Shared identity», στο οποίο συμμετέχει το 4ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου, οι μαθητές Ασπασία Κατσιπάνου, Ειρήνη Λαδιανού, Κατερίνα Τσιλεδάκη, Μιχάλης Χατζημαρκάκης και Στέφανος Γαβαλάκης, καθώς και οι εκπαιδευτικοί Νίκος Προεστάκης και Νεκτάριος Τσαντάκης επισκέφτηκαν την Ολλανδία. Το Dalton Lyceum, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του Barendrecht, μακρινό προάστιο του Rotterdam ήταν το σχολείο υποδοχής. Οι μαθητές οι οποίοι φιλοξενούνταν σε οικογένειες και καθημερινά συμμετείχαν σε δράσεις που είχε οργανώσει το σχολείο.

Εκτός από την πόλη του Rotterdam, oι μαθητές ξεναγήθηκαν και στο Amsterdam, όπου επισκέφτηκαν το μουσείο Van Gogh και το Εθνικό Ναυτικό Μουσείο. Επίσης, στο χωριό Κinderdijk, όπου βρίσκεται η περιοχή με το μεγαλύτερο δίκτυο ανεμόμυλων, μνημείο παγκόσμιας κληρονομίας της Unesco, έμαθαν για τη χρήση τους στην καθημερινή, επίπονη προσπάθεια των Ολλανδών να διαχειριστούν τις μεγάλες ποσότητες του νερού που έφταναν στην περιοχή και να προστατεύουν τη γη τους από πλημμύρες. Στο Dordrecht, παλαιότερη πόλη της Ολλανδίας έγινε επίσκεψη στο μουσείο σχολικής ζωής.

Εκτός από την Ολλανδία και την Ελλάδα, στο πρόγραμμα συμμετέχουν και σχολεία από την Ρουμανία και την Λιθουανία. Επόμενη συνάντηση στο Ρέθυμνο το Σεπτέμβριο.

Σχόλια των μαθητών

Ειρήνη Λαδιανού: «Η εμπειρία μου στην Ολλανδία ήταν υπέροχη. Είδα διαφορές σε σχέση με την χώρα μας όπως το φαγητό, το ότι χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικές συσκευές μέσα στο σχολείο και σχεδόν όλοι οι άνθρωποι κυκλοφορούσαν με ποδήλατο. Γνώρισα πολλά παιδιά και έκανα καινούργιους φίλους, επισκέφτηκα πολλά όμορφα μέρη, δοκίμασα νέα πράγματα και εξάσκησα τα αγγλικά μου. Η οικογένεια ήταν πολύ φιλόξενη. Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία που θα ήθελα να την ξαναζήσω σίγουρα!».

Ασπασία Κατσιπάνου: «Η πρώτη μου επίσκεψη στο εξωτερικό, στην Ολλανδία ήταν μία υπέροχη εμπειρία που θα μου μείνει αξέχαστη. Οι άνθρωποι εκεί είναι πολύ ευγενικοί, φιλόξενοι και φιλικοί σαν και εμάς. Η οικογένεια που με φιλοξένησε με έκανε να νιώσω σαν το σπίτι μου. Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση είναι ότι πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούσαν ποδήλατα και ότι υπάρχει ειδικό φανάρι για αυτά. Οι άνθρωποι εκεί δουλεύουν ως αργά και μαζεύονται συνήθως κατά τις 7:00 για να φάνε όλοι μαζί σαν οικογένεια. Στο σχολείο χρησιμοποιούν tablet και όχι βιβλία. Επισκεφτήκαμε πολύ όμορφα μέρη και κάναμε πολλούς καινούργιους φίλους. Εξασκήσαμε τα αγγλικά μας και ανοίξαμε τους ορίζοντές μας. Θα ήθελα πάρα πολύ να επισκεφτώ ξανά αυτή τη χώρα και να ξαναδώ τους ανθρώπους που γνώρισα». 

Κατερίνα Τσιλεδάκη: «Το ταξίδι αυτό ήταν μία από της πιο όμορφες εμπειρίες που έχω ζήσει. Είμαι πολύ χαρούμενη και τυχερή που οι καθηγητές μου με διάλεξαν και μπόρεσα να πάρω μέρος σε αυτό το πρόγραμμα. Πήγα για πρώτη φορά σε μία νέα χώρα τόσο διαφορετική από την δικιά μας χωρίς την οικογένεια μου κι αυτό βοήθησε στην υπευθυνότητα μου. Γνώρισα καινούριους ανθρώπους, έκανα φίλους, συνεργάστηκα με πολλά παιδιά, είδα πανέμορφα τοπία, έφαγα νόστιμα φαγητά, έζησα την καθημερινότητα τους κι όλα αυτά χάρις στην εκπληκτική οικογένεια που με φιλοξένησε και μου χάρισε αυτές τις στιγμές. Μόνο όμορφες εικόνες θα έχω να θυμάμαι!!! Ευχαριστώ τους καθηγητές μου, την Ολλανδική οικογένεια και την οικογένεια μου που με εμπιστεύτηκαν».

Στέφανος Γαβαλάκης: «Το ταξίδι ήταν για μένα, μια πραγματικά πολύ μεγάλη ευκαιρία να πάω στο εξωτερικό. Σε μια χώρα που μπορεί να μην ταξιδέψω ξανά. Η πόλη ήταν πολύ μεγάλη με ψηλά, εντυπωσιακά κτίρια και πολύ ωραίους ανεμόμυλους στη γύρω περιοχή. Επίσης, για πρώτη φόρα έμεινα με μια ξένη οικογένεια, έμαθα την καθημερινότητα τους, δοκίμασα τα φαγητά τους. Γνώρισα και συγκατοίκησα με πέντε υπέροχους ανθρώπους. Ακόμα με αυτό το ταξίδι έκανα καλή εξάσκηση στα αγγλικά μου. Ευχαριστώ πολύ την οικογένεια που με φιλοξένησε και περιμένω να τους δείξω και εγώ την ωραία μας πόλη».

Μιχάλης Χατζημαρκάκης: «Το ταξίδι αυτό στην Ολλανδία πιστεύω πως θα μείνει αξέχαστο σε όλους τους συμμετέχοντες. Έμαθα πολλά και είδα πολλά και ωραία πράγματα που δεν έχω ακούσει και δει ποτέ. Μου άρεσαν πολύ τα μέρη που επισκεφτήκαμε και πιο πολύ οι παρουσιάσεις των υπολοίπων χωρών την τρίτη μέρα. Εμείς και τα παιδιά που μας φιλοξένησαν κάναμε πολύ καλή παρέα. Συμμετείχαμε σε πολύ ωραίες δράσεις. Ευχαριστώ πολύ τον κύριο Τσαντάκη και τον κύριο Προεστάκη για την συνοδεία αλλά και τους συμμαθητές μου για τις ευχάριστες στιγμές κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Ευχαριστώ το σχολείο μου για αυτήν την αξέχαστη εμπειρία»!