32 °C Rethymno, GR
29/07/2021

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

Τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το ιδιοκτησιακό ζήτημα των χορτολιβαδικών εκτάσεων

Λόγω του επείγοντος χαρακτήρα του ζητήματος του ιδιοκτησιακού μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών στο Ρέθυμνο και στην Κρήτη, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσε στην Βουλή επείγουσα τροπολογία στο σ/ν του υπουργείου Οικονομικών με θέμα την επίλυση του ιδιοκτησιακού ζητήματος των χορτολιβαδικών εκτάσεων στις περιοχές που δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του δημοσίου. Την τροπολογία συνυπογράφουν ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος και το σύνολο των βουλευτών Κρήτης και Νότιου Αιγαίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ρεθύμνου, Ανδρέας Ξανθός.

Οι αντιδράσεις των πολιτών και της αυτοδιοίκησης στο Ρέθυμνο και στην Κρήτη είναι τεράστιες για τα λάθη των αναρτημένων δασικών χαρτών και τις δυσκολίες των πολιτών να υποβάλλουν αντιρρήσεις λόγω πανδημίας. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να ακούσει τις αντιδράσεις, να συζητήσει και να βρει λύση άμεσα. Η κατατεθείσα τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «αποτελεί βάση συζήτησης για να βρεθεί διέξοδος στις βάσιμες ανησυχίες των πολιτών που προκύπτουν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών του Ρεθύμνου και της Κρήτης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ανοιχτός να συμπεριλάβει στις δημόσιες παρεμβάσεις του τις νομοτεχνικές διατυπώσεις που έχουν κατατεθεί για το θέμα από την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες της Κρήτης».

Ψήφισμα κατά των δασικών χαρτών από τον Δήμο Μυλοποτάμου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μυλοποτάμου κατά την συνεδρίαση του την Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021 με την 27/21 απόφαση του εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα με αίτημα την απόσυρση και την διόρθωση των δασικών χαρτών της Π.Ε. Ρεθύμνου.

Με την σύμφωνη γνώμη του δημάρχου κ. Δημήτρη Κόκκινου, ο οποίος εισηγήθηκε το ψήφισμα, το Δημοτικό Συμβούλιο Μυλοποτάμου αποφάσισε:

  1. Να εκφράσει την αμέριστη συμπαράστασή του στους πολίτες που πλήττονται από το περιεχόμενο των Δασικών Χαρτών της Π.Ε. Ρεθύμνου.
  2. Να διαβεβαιώσει τους πολίτες του Δήμου Μυλοποτάμου ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή ενέργεια για την διασφάλιση των συμφερόντων των ιδιοκτητών γης αλλά και της δημοτικής περιουσίας.
  3. Να ζητήσει από κάθε αρμόδιο όργανο της Ελληνικής Πολιτείας να διασαφηνίσει κάθε πτυχή του περιεχομένου των δασικών χαρτών και να σταθεί αρωγός στους Έλληνες πολίτες που έχουν πολλαπλά πληγεί από την οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας αλλά και την πανδημία και να μειώσει στο ελάχιστο τα τέλη που αναλογούν για τις ανάγκες των ενστάσεων και αντιρρήσεων.
  4. Να ζητήσει την αναθεώρηση των δασικών χαρτών σε πραγματική, σημερινή βάση και σύμφωνα με την διαμόρφωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος που ισχύει σήμερα και όχι των πρώτων δεκαετιών του περασμένου αιώνα.
  5. Να ζητήσει την διασφάλιση αγροτών και κτηνοτρόφων σε σχέση με τις οικονομικές ενισχύσεις, την αναπτυξιακή διαδικασία και την οικονομική πρόοδο της κοινωνίας, η οποία αδυνατεί να αντιμετωπίσει άλλες απώλειες και βάρη.
  6. Για όλους τους παραπάνω λόγους να ζητήσει την προσωρινή απόσυρση των δασικών χαρτών, προκειμένου να επιτευχθεί η διόρθωση τους α) με βάση το ιδιοκτησιακό καθεστώς που ισχύει σήμερα, β) χωρίς τα πρόδηλα σφάλματα, γ) με ξεκάθαρο διαχωρισμό των λιγοστών δασικών από τις χορτολιβαδικές εκτάσεις και τους βοσκοτόπους, δ) με ενσωμάτωση του ελαιοκομικού και αμπελουργικού μητρώου, την βάση δεδομένων του Ο. Σ. Δ. Ε. και ε) με διασφάλιση των δικαιωμάτων αγροτών και κτηνοτρόφων και κάθε άλλου νόμιμου ιδιοκτήτη γης.
  7. Να ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση, ότι υπερασπίζεται και βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών απαιτώντας της προστασία της ιδιωτικής περιουσίας, όπως αυτή κληροδοτήθηκε από τους προγόνους μας στους σημερινούς πολίτες στους οποίους πρέπει να παρέχονται κίνητρα και να δύνονται δυνατότητες συνεχούς ανάπτυξης και ευημερίας και όχι να δημιουργούνται παγίδες από το ίδιο το κράτος ή συνθήκες που συνθλίβουν έτη περαιτέρω την ήδη βαριά ταλαιπωρημένη κοινωνία μας από τις οικονομικές, υγειονομικές και περιοριστικές συνθήκες που βιώνουν εδώ και πολύ καιρό.