27 °C Rethymno, GR
24/09/2020

Ο ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ «16», Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ, Ο ΕΣΑΚΕ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΣΑΚ

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Η Basket League… κατέβασε ρολά μετά την τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας και την ομόφωνη απόφαση των 14άρων ομάδων για διακοπή του πρωταθλήματος. Γεγονός αναμενόμενο λόγω της ραγδαίας επέλασης του κορονοϊού και κατ’ επέκταση των αντικειμενικών δυσκολιών για συνέχιση της αγωνιστικής δραστηριότητας.

Όμως τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για όλους τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι καλούνται να πάρουν μία σειρά από σημαντικές αποφάσεις. Ουσιαστικά το πρωτάθλημα διεκόπη για λόγους ανωτέρας βίας και απαιτούνται μία σειρά από ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Στον ΕΣΑΚΕ έχουν ξεκινήσει να δουλεύουν πάνω στο κομμάτι τις αναδιάρθρωσης και το επόμενο διάστημα θα κάνουν γνωστή την πρότασή τους και στην ΕΟΚ και στον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.

Στην προκειμένη περίπτωση, το μόνο σίγουρο είναι πως η Basket League… δεν σηκώνει 16 ομάδες. Αναφέρουμε τον συγκεκριμένο αριθμό, καθώς είναι πολύ εύκολο να πουν οι αρμόδιοι πως δεν υποβιβάζεται καμία ομάδα από την Basket League και ότι ανεβαίνουν 2 από την Α2. Όμως σε μία λίγκα που έχει χάσει την αίγλη της μετά την αποχώρηση του Ολυμπιακού, με τα έσοδα να είναι μηδαμινά και με πολλές… ομορφιές στα παρκέ κάθε Σαββατοκύριακο, είναι αδύνατο να δημιουργηθεί βιώσιμο πλάνο με 16 ομάδες.

Στον ΕΣΑΚΕ έχουν ξεκινήσει να δουλεύουν πάνω στο κομμάτι της αναδιάρθρωσης, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν και από την στάση της ΕΟΚ. Από κει και πέρα και μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, η διοργανώτρια αρχή εξέδωσε την παρακάτω επίσημη ανακοίνωση:

«Στις κρίσιμες στιγμές που περνάει ο πλανήτης προτεραιότητα για όλες και όλους μας είναι η προστασία της ζωής και της δημόσιας υγείας. Η προτροπή μας προς όλες και όλους που αγαπούν το μπάσκετ είναι να επιδείξουν υπεύθυνη στάση και να ακολουθούν τις εντολές των ιατρών.

Λαμβάνοντας υπ΄οψιν το χωρίς προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία φαινόμενο της πανδημίας του COVID 19, η οποία από τις 13 Μαρτίου 2020 οδήγησε στην αναστολή του Πρωταθλήματος της EKO Basket League και από τις 18 Μαρτίου 2020 σε αναστολή λειτουργίας των ΚΑΕ και του ΕΣΑΚΕ,  βρισκόμαστε αντιμέτωποι με κατάσταση ανωτέρα βίας που απαιτεί άμεσες αποφάσεις.

Ως εκ τούτου το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ αποφάσισε ομόφωνα να εισηγηθεί την οριστική διακοπή του Πρωταθλήματος και να συνεργασθεί με την ΕΟΚ για την επίτευξη συμφωνίας προκειμένου να υποβληθεί αίτημα  στον Υφυπουργό Αθλητισμού  αφ’ ενός να διακόψει οριστικά το Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης της EKO Basket League (A1 Εθνικής Κατηγορίας) αγωνιστικής περιόδου 2019-2020 λόγω ανωτέρας βίας με ειδική για αυτό νομοθετική ρύθμιση και αφ΄ ετέρου να προβεί σε εξαιρετική νομοθετική ρύθμιση, που θα δίνει στον ΕΣΑΚΕ (κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων) το δικαίωμα να προβεί στην τροποποίηση της Προκήρυξης του άνω Πρωταθλήματος.

Οι ευχές, οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι για όλους τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται. Ευχή μας, επίσης, είναι μετά το τέλος αυτής της δοκιμασίας να σμίξουμε ξανά όλες και όλοι στα γήπεδα του μπάσκετ προκειμένου να χαρούμε το αγαπημένο μας άθλημα. Και επιδίωξη μας αποτελεί στο νέο ραντεβού με τους φιλάθλους μας το Πρωτάθλημα μας να είναι ακόμη πιο ισχυρό».

Αντίθετος με την διακοπή ο ΠΣΑΚ

Την αντίθεσή του με την διακοπή του πρωταθλήματος εξέφρασε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του: «Ακέραιη παραμένει η στάση του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών, σχετικά με το μέλλον του εφετινού του πρωταθλήματος.

Ο ΠΣΑΚ διαφωνεί με την οριστική διακοπή του πρωταθλήματος της Basket League και επιθυμεί να ολοκληρωθεί κανονικά, όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση και είμαστε όλοι ασφαλείς.

Με την υπάρχουσα κατάσταση, αντιλαμβανόμαστε ότι είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν αγώνες διότι προέχει η υγεία, όμως, είμαστε διατεθειμένοι αν χρειαστεί, να παίξουμε ακόμη και τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

Αν τα πράγματα συνεχιστούν ως έχουν ή χειροτερέψουν, είμαστε στη διάθεση όλων για νέες συζητήσεις και αποφάσεις.

Όλα τα μέλη είμαστε ενωμένα για το άθλημα που αγαπάμε και υπηρετούμε. Δεν είμαστε ‘’οικογένεια’’ μόνον στις επιτυχίες αλλά και στις δύσκολες στιγμές».

Ο ΠΣΑΚ προασπίζει τα συμφέρονται των αθλητών και καλά κάνει. Αυτή είναι η δουλειά του και ο λόγος ύπαρξής του. Μπορεί όμως να προγραμματιστεί η διεξαγωγή του πρωταθλήματος το καλοκαίρι; Πώς θα παρουσιαστεί ένα τέτοιο πλάνο, από την στιγμή που κανένας δεν μπορεί να προβλέψει το πότε θα σταματήσει η επέλαση του κορονοϊού. Επίσης, στο ελληνικό πρωτάθλημα αγωνίζονται και ξένοι αθλητές.

Αντιλαμβάνονται στον ΠΣΑΚ πως οι κορυφαίες διοργανώσεις αναβάλλονται ή μετατίθενται η μία μετά την άλλη; Και μάλιστα διοργανώσεις που διακυβεύονται πάρα πολλά και όχι σαν την Basket League που έχει πάρει την κατιούσα τα τελευταία χρόνια.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, το μόνο πράγμα που απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα είναι η υγεία και το πώς θα ξεπεράσει την πανδημία. Πραγματικά, ελάχιστους ενδιαφέρει το αν θα συνεχιστεί η ελληνική Basket League…