20 °C Rethymno, GR
22/09/2020

Ο ΑΟ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΜΕ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΔΥΟ ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΓΗΠΕΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Τώρα είναι η ώρα

Την επιδίωξή της να βρει χώρο, τρόπο, να προλάβει τον χρόνο και να φτάσει γρήγορα σ’ ένα απτό αποτέλεσμα που θα είναι η δημιουργία τουλάχιστον ενός γηπέδου με φυσικό χλοοτάπητα πλησίον του υπάρχοντος σταδίου στο ΔΑΚ Γάλλου «Παύλος Βαρδινογιάννης» έχει φανερώσει ο ΑΟ Επισκοπής.

Πριν 10 μέρες, σύσσωμο το Δ.Σ. του ρεθεμνιώτικου συλλόγου που -σημειωτέον έχει καταφέρει να ανέλθει στις επαγγελματικές κατηγορίες- παρουσία και του αντιδημάρχου Ρεθύμνου (καθαριότητας) κ. Δημήτρη Λελεδάκη, βρέθηκε στο Περιφερειακό Μέγαρο προκειμένου να συζητήσει το όλο ζήτημα με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη αλλά και τον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου και υπεύθυνο για τα αθλητικά θέματα κ. Νίκο Συριγωνάκη. Εκεί έκανε γνωστή την πρόθεσή του παρουσιάζοντας μια προμελέτη, να δημιουργηθεί ένα αθλητικό κέντρο νοτίως του υπάρχοντος σταδίου όπου θα περιλαμβάνει δύο γήπεδα ποδοσφαίρου και άλλες συναφείς απαραίτητες εγκαταστάσεις.

Βλέπετε, το πάθημα τόσων ετών σε ρεθεμνιώτικους συλλόγους (ΕΑΡ, Αστέρας Ρ., Cretan Kings, μίτινγκ «Βαρδινογιάννεια» αλλά και η Επισκοπή στο πολύ πρόσφατο παρελθόν), θα πρέπει να γίνει μάθημα με το γεγονός ότι δεν μπόρεσαν να έχουν διάρκεια σε υψηλό επίπεδο. Όπως έγινε ξεκάθαρο μέσα από την τελευταία Γ.Σ. του Cretan Kings, οι εποχές που εμφανιζόταν ένας επιχειρηματίας και έδινε τα χρήματά του σε έναν σύλλογο σε υψηλό επίπεδο αποδείχθηκε, εν τέλει, μια θυσία που μπορούσε να αποφέρει μονάχα εφήμερες επιτυχίες.

Γι’ αυτό και, σε οποιοδήποτε άθλημα, το τελικό αποτέλεσμα ήταν χαμένο από τη βάση του. Με το να αγωνίζεται η Επισκοπή από τη νέα σεζόν τουλάχιστον στην Football League (είναι ακόμα πιθανή η συμμετοχή της στη SL2), δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να το κάνει απλά και μόνο για να πει ότι αγωνίζεται σε μια επαγγελματική κατηγορία ξοδεύοντας χρήματα και χτίζοντας ουσιαστικά κάστρα στην άμμο.

Η προμελέτη (θα εκπονηθεί μια νέα) αναφέρει χαρακτηριστικά:

  • Δυο ποδοσφαιρικά γήπεδα με φυσικό χλοοτάπητα ει δυνατόν με υβριδικό
  • Λεβητοστάσιο για πότισμα
  • Αναψυκτήριο
  • Μίνι κερκίδα 100 ατόμων
  • Κατασκευή κτιρίου εστιατορίων και κοιτώνων ποδοσφαιριστών.

Αγωνιστικά, είναι κατανοητό σε όλους πως σε μια τέτοια περίπτωση, δεν θα χρειάζεται να αντικαθίσταται κάθε τέλους σεζόν ο χλοοτάπητας που καταπονείται (που ούτε αυτό είναι δυνατόν να γίνει λόγω κόστους καθώς η εγκατάστασή του ξεπερνάει τα 150.000 ευρώ).

Όλο το οικόπεδο βρίσκεται νοτίως του ευρισκόμενου ομώνυμου γηπέδου. Η συνολική κατασκευή θα μελετηθεί για επάρκεια στατικής και δυναμικής αντοχής σύμφωνα με την ισχύουσα Εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Φυσικά, επειδή το όλο εγχείρημα είναι μακρόπνοο, το κόστος είναι μεγάλο (αγγίζει τα 2.5 εκ. ευρώ). Σε πρώτη φάση όμως, η Επισκοπή θέλει να έχει έναν χώρο (ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο) για να μπορέσει να τον εκμεταλλευτεί στη χρονιά που έρχεται. Το έργο αυτό έτσι κι αλλιώς μπορεί να γίνει τμηματικά.

Με το νέο διοικητικό συμβούλιο και τον σύλλογο που θα μετουσιωθεί σε ΠΑΕ, θέλει να κάνει αργά αλλά σταθερά βήματα. Στόχος είναι, να δημιουργηθεί ένα προπονητικό κέντρο που να πληροί όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου να αποτελέσει εκ βάθρων μια σωστή δουλειά, ένα έργο πνοής, με αφορμή μεν τη συμμετοχή της Επισκοπής στις επαγγελματικές κατηγορίες, αφετέρου ένα έργο που θα δίνει τη δυνατότητα σε ακαδημίες, σε επαγγελματικές ομάδες αλλά και σε ξένους αθλητές να χρησιμοποιούν τον χώρο, πράγμα που σημαίνει αθλητικός τουρισμός.

Η παραπάνω αιτιολόγηση δεν είναι κάτι καινούριο, κάτι που φαντάζει πρωτόγνωρο στους τοπικούς φορείς ή σε εκείνους που γνωρίζουν έστω και λίγο το τί μπορεί να προσφέρει μια αθλητική εγκατάσταση σε οποιοδήποτε άθλημα.

Ακόμα κι αν η οικονομική κατάσταση δεν είναι ιδανική, ακόμα κι αν ο κορονοϊός παραμονεύει για δεύτερη φορά, δεν είναι ικανά να σταματήσουν την ορμή της σκέψης και του οράματος που θα θέσουν τα θεμέλια του ποδοσφαίρου σε μια βάση έτσι τουλάχιστον όπως αυτή αρχικά σχεδιάστηκε στην εν λόγω περιοχή εδώ και μια 25ετία.

Είναι ίσως η πιο σημαντική στιγμή μαζί με αυτή που «τρέχει» αυτό το χρονικό διάστημα το τμήμα ενόργανης γυμναστικής του Αρκαδιού (για τη δική του στέγαση στου Γάλλου) που, ομάδα, ή ένας αθλητικός φορέας κινητοποιεί τις τοπικές αρχές για να δημιουργηθεί ένα μεγάλο έργο για το σήμερα και αύριο του αθλητισμού σ’ έναν τόπο που δείχνει ότι τον έχει ανάγκη πιο πολύ από ποτέ.