33 °C Rethymno, GR
23/06/2021

Τo Λύκειο Ελληνίδων πρωτοπορεί και πρωτοτυπεί σε χρόνους δίσεκτους

Ξέφρενο γλέντι, ενθουσιασμός, κέφι και ατελείωτος χορός ελληνικός παραδοσιακός με ένθερμο έμψυχο υλικό ζωντάνεψαν την αίθουσα στολίδι του Ρεθύμνου, το Λύκειον των Ελληνίδων Ρεθύμνης που άνοιξε τις πύλες του για να δεχτεί φίλους κι αγαπημένους Ρεθεμνιώτες και μη, χαρίζοντας στιγμές ξεγνοιασιάς και στιγμιότυπα αποκριάς, παραμονές Τσικνοπέμπτης.

Ο Ζωναράδικος χορός της Θράκης, ο Καβοντορίτικος της Εύβοιας, ο Τσάμικος της Ηπειροθεσσαλίας, ο Κότσαρης του Πόντου, ο Μπάλος του Αιγαίου, ο Συρτός της Μικράς Ασίας, η Χασαπιά της Λέσβου, ο Λεβέντικος της Μακεδονίας, ο Τσακώνικος της Πελοποννήσου, έσμιξαν με τον Καστρινό, τη Σούστα και τον Πεντοζάλη της Λεβεντογέννας Κρήτης δίδοντας χαρά σε κάθε περαστικό και φίλο του Λυκείου που μπορούσε κάλλιστα να συνχορέψει και να συμφάγει με τα φιλότιμα μέλη και τους λοιπούς παράγοντες του δραστήριου σωματείου, που αποτελεί εδώ και χρόνια στυλοβάτη του πολιτισμού και τσ’ ανθρωπιάς στον τόπο μας.

Το σκηνικό ήταν το ακόλουθο: ολόγυρα της κατάμεστης αιθούσης είχαν στηθεί ένας μεγάλος μπουφές με κάθε λογής νοστιμιές που προσφέρονταν ανιδιοτελώς και εν αφθονία σε όλους τους προσερχομένους. Στο βάθος της σκηνής το ποιοτικό συγκρότημα του Στριλιγγά έπαιζε καταπληκτικά όχι μόνο τους κρητικούς αλλά και τους στερεοελλαδίτικους χορούς, ενώ ο κεντρικός χώρος είχε μετατραπεί σε μία μεγάλη πίστα που οι μερακλήδες την τιμούσαν δεόντως.

Όσο για την ημέρα της Τσικνοπέμπτης στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα ο παιδικός αποκριάτικος χορός, που εδώ και πολλά χρόνια έχει καθιερωθεί στο Λύκειο, ως ο μοναδικός χορός του είδους και έχει μείνει μια νοσταλγική ανάμνηση των παιδικών μας χρόνων. Ήταν πολύ όμορφο να βλέπεις γλυκά παιδικά χαμόγελα, και παιδιά φορώντας όμορφες φορεσιές να διασκεδάζουν με τη Ρωρώ και την ομάδα της. Τη χροιά των ημερών έδιδαν στους τοίχους της περικαλλούς αιθούσης του Λυκείου, οι θαυμάσιοι Αρλεκίνοι και Κλόουν, που έφτιαξε η καλλιτέχνης Ντομινίκ Μαστοράκη Λα Ρουά, η φίλη του Λυκείου που κάθε χρόνο επιμελείται την αποκριάτικη διακόσμησή του.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το «Λύκειον Ελληνίδων Ρεθύμνης» είναι ένας ζωντανός οργανισμός που αποτελεί θεσμό στον νομό που πραγματοποιεί εκδηλώσεις μοναδικές με τα πενιχρά έσοδα που έχει, δεδομένου ότι εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει λάβει χορηγίες και οι καιροί είναι χαλεποί. Μολαταύτα το φιλόμουσο και φιλοπρόοδο αυτό σωματείο συνεχίζει να πρωτοτυπεί και να πρωτοπορεί γιατί έχει ψυχή, μεράκι και προπαντός αγάπη για την Ελλάδα μας, που βάλλεται πανταχόθεν, ενώ μεριμνά για τη διάσωση και διάδοση των όμορφων και βαθύρριζων παραδόσεών της.

Νικολέων Ι. Τσουπάκης