9 °C Rethymno, GR
22/01/2021

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ COVID 19

Τo Ρέθυμνο τίμησε τους υγειονομικούς για την προσφορά τους στην προάσπιση της δημόσιας υγείας

Σε πρωτόγνωρες και συνθήκες εντελώς διαφορετικές από τις προηγούμενες χρονιές γιόρτασε φέτος το Ρέθυμνο χθες την Παγκόσμια Ημέρα τουρισμού.

Στη σκιά της πανδημίας με τις υγειονομικές και οικονομικές επιπτώσεις να είναι τεράστιες στην τοπική οικονομία με χαμηλές πληρότητες στα ξενοδοχεία, περιορισμένη κίνηση σε όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο και εκατοντάδες ανέργους ο δήμος του Ρεθύμνου μέσω της επιτροπής τουριστικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας αποφάσισε να τιμήσει τους πρωταγωνιστές της υγειονομικής κρίσης, γιατρούς, εργαζόμενους στις μονάδες υγείας του ΕΣΥ, καθώς και τους ελεγκτές της δημόσιας υγείας του νομού ως ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης για την προσφορά τους όλο αυτό το διάστημα.

Σε μια σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημαρχείου, παρουσία εκπροσώπων των υγειονομικών, των συλλόγων ξενοδόχων εστίασης, διευθυντών ξενοδοχείων και εκπροσώπων της διεύθυνσης δημόσιας υγείας, οι φορείς του νομού τίμησαν την παγκόσμια ημέρα τουρισμού μετρώντας από τη μια τις τεράστιες απώλειες και από την άλλη κάνοντας την ευχή η επόμενη χρονιά να είναι καλύτερη.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης συνεχάρη την επιτροπή τουριστικής ανάπτυξης για την πρωτοβουλία και αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και στην ανάγκη ανασχεδιασμού. Όπως είπε και φέτος το Ρέθυμνο τίμησε και φέτος 13 επαναλαμβανόμενους επισκέπτες παραδίδοντας τους το βραβείο στα ξενοδοχεία τους, αναγνωρίζοντας τη διαχρονική επιλογή τους ως προορισμό διακοπών.

Ο Γιώργος Μαρινάκης αναφέρθηκε στις πολυεπίπεδες επιπτώσεις της πανδημίας στους πολίτες του Ρεθύμνου και μεταξύ άλλων είπε: «Αυτή η κρίση δυστυχώς δεν πλήττει τον τουρισμό, όπως κάποιοι αφελώς πιστεύουν, αλλά την καρδιά της κοινωνίας μας, αφού στην Ελλάδα είναι η βαριά μας βιομηχανία ο τουρισμός και δεν είναι μόνο οι επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές, αλλά υπάρχουν και χιλιάδες οικογένειες ανθρώπων που δουλεύουν για τον τουρισμό και περί τον τουρισμό και έχουν μείνει χωρίς εισόδημα. Γι’ αυτό, λοιπόν, πρέπει να ευχηθούμε και να κάνουμε ότι μπορεί ο καθένας στο δικό του μετερίζι, ώστε αυτή η πανδημία  να αφήσει λιγότερα σημάδια στην κοινωνία και η επιστήμη να δώσει γρήγορα μια απάντηση, εκείνη που χρειάζεται η κανονικότητα της ζωής μας. Είμαστε αυτή τη στιγμή ένα σύστημα που παίζει μόνο αμυντικά και υπό αυτήν την έννοια θέλω να συγχαρώ και την επιτροπή τουρισμού και επιχειρηματικότητας, που ομόφωνα αποφασίσατε να τιμήσουμε σήμερα εδώ, όλοι μαζί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που στους ώμους του έχει πέσει αυτή η τόσο τεράστια ευθύνη της ζωής και της υγείας των πολιτών, του τόπου μας αλλά και των επισκεπτών μας. Θεωρώ ότι όλοι μας θα είμαστε πιο ώριμοι και πιο συνειδητοποιημένοι και για την αξία του τουρισμού σαν τομέα της οικονομίας αλλά θα πρέπει και στρατηγικά να ξέρουμε σε τι ποιότητα τουριστών απευθυνόμαστε και πρέπει να επιδιώκουμε να έχουμε στον τόπο μας. Νομίζω ότι οι περίοδοι της κρίσης είναι και περίοδοι που μπορούμε όλοι μας να αναστοχαστούμε και να ανασχεδιάσουμε ό,τι δεν κάναμε καλά όλο τον υπόλοιπο καιρό. Γιατί ακόμα και αυτή η πανδημία είναι ένα καμπανάκι της φύσης προς τον άνθρωπο και έτσι πρέπει να ερμηνευτεί. Συγχαρητήρια και πάλι για την πρωτοβουλία σας και θερμές ευχαριστίες σε όλους εσάς που συμβάλλετε στο να είναι το Ρέθυμνο ένας εξαιρετικός τουριστικός προορισμός και όλοι να ευχηθούμε του χρόνου να είμαστε σε χώρο που να έχει το αποτύπωμα του τουριστικού προϊόντος του Ρεθύμνου, δηλαδή αν είμαστε σε χώρο ανοικτό γεμάτο με επισκέπτες και χαρούμενους ανθρώπους, τόσο τους επιχειρηματίες, όσο και τους εργαζόμενους και τους ανθρώπους της υγείας, να μπορούν να πάρουν τις ανάσες που χρειάζονται από αυτήν την τρομακτική πίεση που υφίστανται καθημερινά από την ένταση του προβλήματος».

Ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Μανόλης Τσακαλάκης έδωσε τα εύσημα στους υγειονομικούς λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Είμαστε ο πρώτος νομός που διέκρινε το βάρος του κορονοϊού και θελήσαμε να προσφέρουμε δωρεάν διακοπές σε όσους ήθελαν να μας επισκεφθούν. Ανοίξαμε τα ξενοδοχεία γνωρίζοντας τις επιπτώσεις και βάζοντας την υγεία πάνω από το επιχειρείν. Άμα χρειαστεί θα κάνουμε το ίδιο και του χρόνου».

Ο κ. Τσακαλάκης ευχαρίστησε όλους τους υγειονομικούς για τις προσπάθειες που κατέβαλαν και συνεχίζουν να καταβάλλουν για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και μίλησε για τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπισε ο κλάδος εν μέσω πανδημίας: «Σίγουρα όλα τα στοιχεία αυτή τη στιγμή είναι εις βάρος μας και αρνητικά. Εμβόλιο δεν υπάρχει περίπτωση να βγει το 2021, φάρμακο δεν υπάρχει. Εμείς από την πλευρά μας ανοίξαμε τα ξενοδοχεία όσο μπορέσαμε, γνωρίζοντας τις δυνατότητες της χρονιάς που ερχόταν και βάζοντας μπροστά την υγεία και μετά το επιχειρείν, προσπαθήσαμε να δώσουμε κάτι παραπάνω από αυτό που αξίζει ο τόπος και οι συνάδελφοί μας οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και πολλοί συμπολίτες μας».

Σύμφωνα με τον ίδιο παρά τα θετικά μηνύματα για την επόμενη σεζόν δεν προβλέπονται συγκλονιστικές αλλαγές ως προς τις αφίξεις. «Η σεζόν είναι ήδη στη δύση της και από ότι φαίνεται, παρόλα τα ορισμένα θετικά δεδομένα για του χρόνου, δεν βλέπω να κινούμαστε μακριά από τη φετινή χρονιά. Ορθώς αυτοί οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν το αναγνωρίζουν και θα κάνουν οτιδήποτε καλύτερο γίνεται. Η ζημιά που κάνει ο κορονοϊός στον τουρισμό και εν γένει στην οικονομία της χώρας η οποία εξαρτάται κατά το 1/3 από τον τουρισμό και σε περιοχές όπως οι δικές μας, κατά πολύ περισσότερο είναι μεγάλη. Θα πρέπει όλοι μαζί να κοιτάξουμε ο ένας τον άλλο και πως μπορούμε να αποφύγουμε την επιμόλυνση. Οι καθαρές περιοχές θα έχουν προτεραιότητα. Όπως και φέτος κάποια στιγμή η ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία δεν μπορούσε να πουλήσει τίποτα άλλο εκτός από Ελλάδα και Πορτογαλία, κάτι ανάλογο διαβλέπουμε να εξελιχτεί. Αυτό που λένε οι επιδημιολόγοι ότι ο ιός μπορεί να αυτοκτονήσει και να φύγει, θα συμβεί, αν αυτό συμβεί έχουμε κάνει πολλά βήματα και θα είμαστε πιο μπροστά από τους υπόλοιπους».

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου του σωματείου εστίασης και αναψυχής Ανδρέα Κλαψινού, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Η εστίαση δυστυχώς έχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα λόγω της πανδημίας. Πολλοί συνάδελφοι δεν άνοιξαν καθόλου και όπως καταλαβαίνετε όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα. Ευελπιστούμε ότι η επόμενη χρονιά θα είναι καλύτερη, δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει τον χειμώνα, είναι αβέβαιος αλλά έχουμε μια αισιοδοξία για την επόμενη χρονιά. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε και το υγειονομικό Ρεθύμνης για την κατανόηση που έδειχνε στα καταστήματά μας καθ’ όλη τη διάρκεια των ελέγχων και που θα συνεχιστούν φαντάζομαι τον χειμώνα σε όσους από τους συναδέλφους μείνουν ανοικτοί. Δυστυχώς βιώνουμε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, η σεζόν ήταν πολύ μικρή, γύρω στις 20-22 μέρες, τα μέτρα το ένα μετά το άλλο ήρθαν και μας αποτελείωσαν. Θέλουμε να έχουμε μια νότα αισιοδοξίας και θα προσπαθήσουμε να δούμε την επόμενη χρονιά πως μπορούμε να επιβιώσουμε από αυτό».

«Θα συνεχίζουμε να προσπαθούμε για το καλύτερο»

Οι υγειονομικοί από την πλευρά τους έκαναν λόγο για πρωτόγνωρες καταστάσεις στις οποίες παρά τις δυσκολίες προσπαθούν καθημερινά να ανταποκριθούν δίδοντας τον καλύτερο τους εαυτό. Ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Στεφανάκης μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Πραγματικά δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε απολογισμό, βρισκόμαστε στην αρχή, ούτε καν στη μέση μιας δύσκολης διαδρομής που ξεκίνησε μελετώντας μια καινούρια νόσο με ότι γνωρίζουμε μέχρι τώρα και προσπαθώντας μέρα με τη μέρα να εμβαθύνουμε τη γνώση μας, αποκτώντας εμπειρίες οδυνηρές πολλές φορές και να μπορέσουμε να σταθούμε και να βρούμε τον τρόπο που μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε. Εκφράζοντας όλους τους γιατρούς, θέλω να ευχαριστήσω και για τη βράβευση και για την πρόσκληση σε αυτή την τιμητική διάκριση και θέλω να δεσμευτώ ότι εμείς θα προσπαθήσουμε μαζί με όλους τους άλλους να ανταποκριθούμε».

Εκ μέρους της διοίκησης του νοσοκομείου αλλά και του ιατρικού προσωπικού τις δυο διακρίσεις παρέλαβε ο αντιπρόεδρος του ΔΣ Αντώνης Φουρναράκης, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Προσπαθούμε πολύ και ελπίζω να τα καταφέρουμε. Εύχομαι το 2021 να είναι όπως το 2019».

Ο εκπρόσωπος του νοσηλευτικού προσωπικού Δημήτρης Αθανασιάδης ανέφερε: «Εμείς οι νοσηλευτές πάντα είμαστε πρόθυμοι στο νοσοκομείο και για τους συμπολίτες και για τους τουρίστες μας. Πάντα προσπαθούμε. Χαιρόμαστε που μας στηρίζετε και αναγνωρίζετε το έργο μας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε ότι μπορούμε για να είμαστε όλοι ασφαλείς».

Ο εκπρόσωπος του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου Ρεθύμνου κ. Γιώργος Γεωργακάκης παραλαμβάνοντας την τιμητική διάκριση επανέλαβε το αίτημα, ζήτησε την ένταξη τους στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Ο Νίκος Βουμβουράκης, εκ μέρους της διεύθυνσης δημόσιας υγείας ανέφερε: «Ότι δραστηριοποιηθήκαμε στον έλεγχο και στην ενημέρωση των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Θεωρώ ότι τα πήγαμε καλά και εύχομαι σε όλους να είμαστε και να παραμείνουμε υγιείς».

Διάκριση παρέλαβε και η κ. Περαντωνάκη από το τμήμα εμπορίου της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου και μεταξύ άλλων ξεκαθάρισε πως στόχος του τμήματος δεν είναι η επιβολή προστίμων αλλά η προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Η περιφέρεια ενισχύει μονάδες υγείας και επιχειρήσεις

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή αναφέρθηκε στις πρωτόγνωρες καταστάσεις που δημιούργησε ο κορονοϊός και αναφέρθηκε στις δράσεις της περιφέρειας Κρήτης για την ενίσχυση των μονάδων υγείας του νησιού.

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η αλήθεια είναι ότι θα πρέπει να έχουμε υπομονή, να ακούμε τους ειδικούς για να φύγουμε σύντομα, θέλω να πιστεύω, από αυτή τη δίνη του κορονοϊού, που δεν είναι μόνο θέματα ιατρικής φύσεως και θέματα υγείας που είναι πάρα πολύ σοβαρά, αλλά δυστυχώς έχει επηρεάσει και το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού όχι μόνο της Κρήτης αλλά παγκόσμια και στο οικονομικό επίπεδο, που μπαίνει ότι φθινόπωρο και ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος. Πολλά κονδύλια της περιφέρειας είτε αφορούν το ΕΣΠΑ είτε από πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, έχουν προσανατολισμό τις μονάδες υγείας. Ήδη προχθές ο περιφερειάρχης υπέγραψε μια προγραμματική σύμβαση με την 7η ΥΠΕ, ποσό 22,5 εκατομμυρίων ευρώ από το δικό μας πρόγραμμα και από του φορείς υλοποίησης έργων, όπως είναι οι δήμοι και οι περιφέρειες, για να πληρωθούν μισθοί γιατρών, νοσηλευτών και άλλων που έχουν που έχουν προσληφτεί στην περιφέρειά μας εξαιτίας του κορονοϊού, καθώς επίσης και ένα αρκετά σημαντικό κονδύλιο γύρω στο 1 εκ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της έδρας, για να αγοραστούν αναπνευστήρες, γύρω στους 20 συν άλλα ιατρικά εργαλεία και μηχανήματα, τα οποία ζητούσαν το ΠΑΓΝΗ και άλλα νοσοκομεία αναφοράς, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τον τόπο μας. Προηγείται όλων των έργων η υγεία μας. Ένα πολύ μεγάλο μέρος του ΕΣΠΑ θα πάει και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έτσι ώστε να στηρίξουμε την οικονομία του νησιού μας. Η περιφέρεια αυτό θα το κάνει με όποιον τρόπο μπορεί και να είστε σίγουροι ότι ο προσανατολισμός μας είναι να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έτσι ώστε ξεφύγουμε από τη δίνη με το μικρότερο δυνατό κόστος για το κάθε νοικοκυριό, για τον καθένα προσωπικά, για την κάθε οικογένεια».

Στη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης η κ. Λιονή μετέφερε το μήνυμα του περιφερειάρχη για τη φετινή παγκόσμια ημέρα τουρισμού η οποία, όπως είπε, αφιερώνεται σε όλους τους εργαζόμενους και επιχειρηματίες του κλάδου, τους ανθρώπους που βρέθηκαν σε καθεστώς εργασιακής επισφάλειας και αβεβαιότητας και μετέφερε τη στήριξη της περιφέρειας στον κλάδο.

«Η σύνδεση πρωτογενούς και τριτογενούς τομέα αποτελεί πάντα προτεραιότητα για τον δήμο Ρεθύμνης»

Για τα νέα δεδομένα και τις προκλήσεις που δημιούργησε στο κλάδο του τουρισμού η πανδημία μίλησε η αντιδήμαρχος τουρισμού Πέπη Μπιρλιράκη, επισημαίνοντας πως είναι αναπόφευκτη η κατεύθυνση σε ένα νέο προφίλ τουρισμού, σε νέες σχέσεις επισκεπτών και εργαζομένων, σε νέους προορισμούς και σε νέους τρόπους επικοινωνίας, προβολής και προώθησης.

Όπως είπε το θέμα της φετινής παγκόσμιας ημέρας, Τουρισμός και Αγροτική Ανάπτυξη, εστιάζει σε μια εναλλακτική μορφή τουρισμού, η οποία μπορεί να συντελέσει αποφασιστικά στη, δύσκολη για τη χώρα μας, μετάβαση, από το σήμερα στο αύριο. «Η σύνδεση πρωτογενούς και τριτογενούς τομέα αποτελεί πάντα προτεραιότητα για τον δήμο Ρεθύμνης, καθώς η αξιοποίηση του τουρισμού ως κινητήρια δύναμη της αγροτικής ανάπτυξης, μπορεί να προσδώσει ζωή σε ολόκληρες περιοχές, να αποδειχτεί σημαντική πηγή εσόδων, να δημιουργήσει κίνητρα και νέες θέσεις εργασίας και, το κυριότερο, να προσφέρει στους επισκέπτες βιωματικές εμπειρίες, όπως επαφή με τον παραδοσιακό τρόπο ζωής και παραγωγής πρώτων υλών, γνωριμία με την τοπική οινογαστρονομία, προσωπική συμμετοχή στην παραγωγή και διαμόρφωση των προϊόντων, αθλητικές δραστηριότητες στη φύση, αλλά και ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη του εκάστοτε προορισμού. Πάνω απ’ όλα, επικοινωνία του επισκέπτη με τον ντόπιο πληθυσμό και την κουλτούρα του.

Με δεδομένη την κατακόρυφη μείωση των επισκεπτών (εσωτερικών και εισερχόμενων), τα άλλοτε μεγάλα τουριστικά κέντρα, δεν είναι πλέον η πρώτη επιλογή. Αντίθετα, χρειαζόμαστε προορισμούς, οι οποίοι θα μπορούν να φιλοξενήσουν μικρό αριθμό επισκεπτών, θα προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες και θα συμβάλουν στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και της περιφερειακής οικονομίας. Η αγροτοτουριστική ανάπτυξη, λοιπόν, είναι ένας τομέας, όπου οφείλουμε να εστιάσουμε, παρέχοντας κίνητρα και κατάλληλη εκπαίδευση, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και προετοιμάζοντας σωστά το έδαφος για επενδύσεις.

Η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του δήμου Ρεθύμνης εξακολουθεί να εργάζεται συνεχώς και, σε συνεργασία με τη νεοσύστατη Επιτροπή Επιχειρηματικότητας, μελετά και ερευνά τις τάσεις που διαμορφώνονται, αναζητώντας λύσεις, οι οποίες θα μπορούν να προσαρμοστούν στις δυνατότητες και τις ιδιαιτερότητες τόσο της πόλης μας όσο και της ενδοχώρας» και κατέληξε λέγοντας: «Οφείλουμε να παραμείνουμε ήρεμοι, δυνατοί και δημιουργικοί. Ας μην ξεχνάμε ότι ο τουρισμός είναι πάντα εκείνος που τροφοδοτεί και στηρίζει την παγκόσμια οικογένεια, στην οποία ανήκουμε όλοι. Παρά τις προκλήσεις που συναντά θα εξακολουθήσει να κάνει τους ανθρώπους εγκάρδιους και χαρούμενους, να διευρύνει τις γνώσεις και το πνεύμα μας, να δημιουργεί ολοκληρωμένες και υγιείς σχέσεις, να ενώνει χώρες και πολιτισμούς, να προσφέρει δυνατές εμπειρίες ζωής και να εμπνέει ειρήνη, κατανόηση και σεβασμό στη διαφορετικότητα».