29 °C Rethymno, GR
18/09/2020

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

Υποτονική η κίνηση στα καταστήματα εστίασης του Ρεθύμνου

Περιορισμένη είναι η κίνηση στα καταστήματα εστίασης του Ρεθύμνου. Το πρώτο δεκαήμερο μετά την επανεκκίνηση της λειτουργίας τους ο ιδιοκτήτες εστιατορίων, ταβερνών και καταστημάτων που προσφέρουν φαγητό ήταν απογοητευτικό.

Η δυσχερής οικονομική κατάσταση, που χαρακτηρίζει τα περισσότερα νοικοκυριά, σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό ξενοδοχοϋπαλλήλων που είναι χωρίς δουλειά, αλλά και πολλών άλλων ιδιωτικών υπαλλήλων των οποίων οι θέσεις είναι επισφαλείς έχουν δημιουργήσει ένα πολύ αρνητικό κλίμα που έχει περιορίσει σημαντικά τις εξόδους των ντόπιων. Από την άλλη οι νέοι φαίνεται πως επιλέγουν καφέ και σουβλάκι στο χέρι γι’ αυτό και η κίνηση στα καταστήματα αυτά είναι ικανοποιητική.

Σύμφωνα με τους εστιάτορες ο κόσμος είναι επιφυλακτικός και διστακτικός, όχι τόσο επειδή φοβάται την τήρηση των υγειονομικών κανόνων από πλευράς επιχειρήσεων αλλά κυρίως για οικονομικούς λόγους.

Από την άλλη, όπως οι ίδιοι λένε, γνώριζαν ότι απαιτείται ένας χρόνος προσαρμογής και για τους καταναλωτές και κυρίως έχουν αντιληφθεί πως η φετινή χρονιά θα είναι πολύ κακή για τις δικές τους επιχειρήσεις.

Εισπράξεις δεν υπάρχουν, όπως λένε χαρακτηριστικά, και οι επιχειρηματίες θα «ματώσουν» φέτος αδυνατώντας να ανταποκριθούν ακόμα και στα λειτουργικά τους έξοδα (ρεύμα, νερό, ενοίκιο).

Ευελπιστούν ωστόσο ότι με το πέρασμα του χρόνου αφενός οι ντόπιοι καταναλωτές έστω τα Σαββατοκύριακα θα επιλέξουν να βγουν έξω για φαγητό, ενώ από τον Ιούλιο προσδοκούν σε ενίσχυση της κίνησης από όσους τουρίστες επιλέξουν τον τόπο μας για τις διακοπές τους. Όπως όμως αναφέρουν είναι συνειδητοποιημένοι ότι θα αντιμετωπίσουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα χωρίς κίνηση και χωρίς εισπράξεις.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο πρόεδρος του σωματείου εστίασης και αναψυχής Ρεθύμνου Ανδρέας Κλαψινός  ανέφερε: «Δουλειά δεν υπάρχει. Λίγα μαγαζιά δουλεύουν και αυτά όχι καλά. Το Σαββατοκύριακο υπήρξε μια κίνηση, όχι όμως κάτι ιδιαίτερο. Περιμένουμε μήπως γίνει κάτι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κίνηση. Εκτιμώ ότι έτσι θα είναι τα πράγματα μέχρι και τον Ιούλιο, ο οποίος θα είναι ένας κρίσιμος μήνας για να δούμε τι εικόνα θα έχουμε και από τους τουρίστες. Υπάρχει δυσαρέσκεια από όλους τους επιχειρηματίες, πολλοί μάλιστα συνάδελφοι δεν θα ανοίξουν στην παραλία και στον Πλατανιά καθώς δουλεύουν κυρίως με τουρίστες. Ακόμα και τα πακέτα φαγητού έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο ενώ πλέον δεν έχουμε και κρατήσεις για τραπέζια, όπως μικροί γάμοι, βαφτίσεις ή κάποιο άλλο κοινωνικό γεγονός. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, αν λάβει κανείς υπόψη του πόσοι ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι άνεργοι, πόσοι εργαζόμενοι στον επισιτιστικό κλάδο δεν εργάζονται ή εργάζονται μερικώς και όλα αυτά τα χρήματα λείπουν από την εστίαση. Υπάρχει πρόβλημα σοβαρό, δεν μπορούμε να καλύψουμε τα λειτουργικά μας έξοδα. Οι εισπράξεις είναι ελάχιστες και δεν υπάρχει καμία σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περσινής χρονιάς. Η νεολαία επιλέγει καφέ και σουβλάκι. Εμείς τηρούμε τα υγειονομικά μέτρα όμως ο κόσμος είναι ανασφαλής και επιφυλακτικός. Η αλήθεια όμως είναι ότι ξέραμε πως αυτό το διάστημα θα ήταν έτσι η κατάσταση μέχρι και τον Ιούνιο. Γιατί θέλουν και οι πολίτες έναν χρόνο προσαρμογής για να επιστρέψουν στην κανονικότητα, θέλουν χρόνο για να δουν κατά πόσο μπορούν οικονομικά να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Είναι ζητούμενα αυτά για τον κλάδο μας. Είμαστε σε αναμονή και περιμένουμε μήπως αυξηθεί η κίνηση το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου από Έλληνες και ξένους επισκέπτες».

Σε ότι αφορά τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο δήμαρχος την περασμένη Δευτέρα οι επιχειρηματίες τα βλέπουν με καλό μάτι καθώς, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο, κάθε διευκόλυνση χαρακτηρίζεται σημαντική, με την αναστολή κατασχέσεων και δεσμεύσεων ΑΦΜ να θεωρείται ανακουφιστική για πολλούς επιχειρηματίες.

 

Προβληματισμός στον σύλλογο εστίασης από τις εικόνες συνωστισμού σε καφετέριες

Εν τω μεταξύ προβληματισμός επικρατεί στον σύλλογο εστίασης και αναψυχής για τα φαινόμενα που παρατηρούνται κυρίως νυχτερινές ώρες σε καφετέριες όπου επικρατεί συνωστισμός σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους (των οποίων η λειτουργία απαγορεύεται έως τις 6 Ιουνίου). Ο σύλλογος έχει δεχτεί αρκετές καταγγελίες για τα φαινόμενα αυτά τα οποία δεν τιμούν τους συναδέλφους τους αλλά ούτε την πόλη μας .

«Ο κλάδος της εστίασης τηρεί τα υγειονομικά μέτρα με μεγάλη προσοχή. Δυστυχώς δεν συμβαίνει το ίδιο με τα καφέ και έχουμε δεχτεί και στον σύλλογο πολλές καταγγελίες. Εμείς σαν σύλλογος θέλουμε να διαφυλάξουμε τους συναδέλφους μας, όμως οφείλουν να τηρούν τον νόμο. Είναι υποχρέωση όλων μας να τηρούμε τον νόμο και να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία. Δεν είναι δυνατόν να μην τηρούνται οι αποστάσεις και να υπάρχει συνωστισμός. Η κατάσταση είναι δύσκολη και πρέπει όλοι μας να δουλέψουμε όπως μπορούμε τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα. Άλλωστε τα πρόστιμα που προβλέπονται για τους παραβάτες είναι τσουχτερά καθώς ξεκινούν από 5.000 ευρώ. Αν εμφανιστεί κάποιο κρούσμα κορονοϊού η κατάσταση θα είναι εκτός ελέγχου και ότι «χτίζαμε» τόσο καιρό θα καταστραφεί και η εικόνα που έχουν δημιουργήσει μέχρι σήμερα σαν Ρέθυμνο ότι είμαστε ένας ασφαλής προορισμός. Αυτή είναι η αγωνία μας», σχολίασε ο κ. Κλαψινός.

 

Επαναλειτουργούν οι κλειστοί χώροι από τις 6 Ιουνίου

Το έκτο και έβδομο στάδιο χαλάρωσης μέτρων, από 6 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης. Όπως εξήγησε, επιστρέφουν στις δουλειές τους 89.000 εργαζόμενοι αριθμός που αντιστοιχεί στο 13% όσων είχε ανασταλεί με κυβερνητική απόφαση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η εργασία τους. Ταυτόχρονα επαναλειτουργούν 63.000 επιχειρήσεις, δηλαδή το 24% αυτών.

Ειδικότερα, ανακοινώθηκε η επαναλειτουργία της εστίασης σε εσωτερικούς χώρους από τις 6 Ιουνίου.

Επίσης επιτρέπονται εκ νέου η λειτουργία των εστιατορίων στα ξενοδοχεία, η παροχή γευμάτων και ποτών από κυλικείο, η παροχή γευμάτων και ποτών σε υπαίθριες εκδηλώσεις, οι υπηρεσίες που παρέχονται από αναψυκτήριο καθώς και οι υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος.

Τη Δευτέρα 8 Ιουνίου επανεκκινούν οι υπηρεσίες που παρέχονται από χορευτικό κέντρο, από άλλα καταστήματα πώλησης ποτών με διάθεση πρόσβασης στο διαδίκτυο, από καφενείο με τεχνικά ή μηχανικά παιχνίδια, από κέντρο διασκέδασης, από καφετέρια με διάθεση πρόσβασης στο διαδίκτυο, από κέντρο διασκέδασης-καφωδείο, από κέντρο διασκέδασης-μπουάτ, καθώς επίσης και από κέντρο διασκέδασης-ντισκοτέκ.

Επανεκκινούν επίσης οι υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών με μηχανήματα, υπηρεσίες εκμετάλλευσης ηλεκτρονικών παιχνιδιών, τυχερών παιχνιδιών με τερματοδέκτη και οι υπηρεσίες ψυχαγωγικών μη αθλητικών λεσχών, χωρίς όμως εκδηλώσεις.

Τη Δευτέρα 15 Ιουνίου επαναλειτουργούν τα καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής και εποχικής λειτουργίας, οι υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης για άτομα με αναπηρίες, αρχίζουν εκ νέου οι δραστηριότητες μουσείων και η λειτουργία ιστορικών χώρων και κτιρίων και παρόμοιων πόλων έλξης επισκεπτών. Επίσης ανοίγουν πάλι οι εγκαταστάσεις γυμναστικής και επιτρέπονται οι δραστηριότητες πάρκων αναψυχής, οι υπηρεσίες σωματικής ευεξίας (πιλάτες), οι υπηρεσίες εκμετάλλευσης λουτρών, θεραπευτικών λουτρών και ιαματικών πηγών, οι υπηρεσίες σάουνας και spa (όχι θεραπευτικού) και ατμόλουτρων και οι υπηρεσίες ιερόδουλων.

Τη Δευτέρα 29 Ιουνίου επαναλειτουργούν οι χώροι κατασκήνωσης που φιλοξενούν παιδιά και την Τετάρτη 1η Ιουλίου επανεκκινούν οι δραστηριότητες με αντικείμενο την οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων, την πραγματοποίηση οποιασδήποτε παράστασης με παρουσία κοινού (συναυλίας και καλλιτεχνικής εκδήλωσης) και τις υπηρεσίες πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει προσδιοριστεί η χρονική επανεκκίνηση για υπηρεσίες που παρέχονται από σχολικές καντίνες, δραστηριότητες προβολής κινηματογραφικών ταινιών σε κλειστούς χώρους, υπηρεσίες που παρέχονται από τα ΚΑΠΗ, τυχερών παιχνιδιών τραπεζιού, καζίνου, χαρτοπαικτικής λέσχης και ντισκοτέκ (χωρίς προσφορά ποτού ή φαγητού).