13 °C Rethymno, GR
30/03/2020

ΜΙΚΡΟΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ-ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ

Υποχώρηση της κακοκαιρίας από σήμερα το βράδυ

• Κλειστός παραμένει ο δρόμος στο φαράγγι του Κοτσιφού

Σε κλοιό κακοκαιρίας είναι από τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς ο Νομός Ρεθύμνου, με τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζονται.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις, οι θυελλώδεις άνεμοι, το τσουχτερό κρύο και οι χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν σε διάφορες ορεινές και ημιορεινές περιοχές του Νομού, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά που συνέθεσαν την εικόνα του καιρού κατά την χθεσινή ημέρα.

Από χθες το μεσημέρι χιονοπτώσεις σημειώθηκαν στην περιοχή των Ανωγείων, όπου το χιόνι έφτανε τους 5-10 πόντους, ενώ χιόνια έπεσαν και στο Γερακάρι, καθώς και στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης στο ύψος της Παναγίας της Χαρακιανής.

Ο δρόμος Σπήλι-Γερακάρι ήταν ανοιχτός, όμως, για τη διέλευση των οχημάτων ήταν απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, καθώς η χιονόπτωση ήταν πυκνή.

Μηχανήματα της Περιφέρειας ήταν σε επιφυλακή και παρενέβαιναν σε όποια περίπτωση κρινόταν απαραίτητο, με στόχο να εξυπηρετηθούν ο οδηγοί και όλο το οδικό δίκτυο να παραμείνει ανοιχτό. Οδηγοί των μηχανημάτων γκρέιτερ και εκχιονιστικών στον Δήμο Ανωγείων βρίσκονται επίσης σε επιφυλακή και παρεμβαίνουν κάθε φορά που χρειάζεται για να διατηρήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο της ορεινής περιοχής, ώστε να εξυπηρετούνται με ασφάλεια οι οδηγοί.

Την προσοχή των πολιτών εφιστά ο προϊστάμενος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ρέθυμνου, Νίκος Βότσογλου, καλώντας τους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, καθώς η κακοκαιρία αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις θα υποχωρήσει τις βραδινές ώρες.

Κλειστός ο δρόμος στο φαράγγι του Κοτσιφού

Από το βράδυ της Τρίτης κλειστός παραμένει ο δρόμος στο φαράγγι του Κοτσιφού στον Δήμο Αγίου Βασιλείου, λόγω των βραχοπτώσεων που σημειώθηκαν. Και αυτό διότι οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν και κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας συνέβαλαν ώστε να αποκολλούνται συνεχώς μικρές και μεγάλες πέτρες από το φαράγγι, οι οποίες πέφτουν στον οδόστρωμα με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των διερχόμενων οδηγών.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο υπεύθυνος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, Νίκος Βότσογλου, το φαράγγι θα παραμείνει κλειστό μέχρις ότου να υπάρξει ύφεση των έντονων καιρικών φαινομένων και κυρίως μέχρι να σταματήσουν οι έντονες βροχοπτώσεις. Στην συνέχεια -όπως είπε- συνεργεία των Τεχνικών Υπηρεσιών της Αντιπεριφέρειας αναμένεται να εκτιμήσουν εκ νέου την κατάσταση και αναλόγως θα κρίνουν πότε θα προχωρήσουν στο άνοιγμα του δρόμου. Οι οδηγοί πάντως που διέρχονται καθημερινά από το συγκεκριμένο σημείο, θα μπορούν να φτάσουν στον προορισμό τους χρησιμοποιώντας το φαράγγι του Κουρταλιώτη, το οποίο είναι ασφαλές.

Άλλωστε, οι βραχοπτώσεις στο φαράγγι του Κοτσιφού έχουν κατ’ επανάληψη απασχολήσει τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας, ενώ στην παρούσα χρονική περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική μελέτη που εκπονείται για το έργο της οριστικής αντιμετώπισης του προβλήματος.

Πέρα όμως από τις βραχοπτώσεις και τις ισχυρές βροχοπτώσεις που πλήττουν το Νομό, χιονοπτώσεις σημειώθηκαν χθες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε αρκετές ορεινές και ημιορεινές περιοχές του Νομού. Μάλιστα το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, εφιστά την προσοχή των πολιτών ώστε να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις τους και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κυρίως κατά την οδήγηση.

Συγκεκριμένα χιονοπτώσεις σημειώθηκαν μεταξύ άλλων στο ύψος των Αγκουσελιανών στα νότια του Ρεθύμνου, στους Αρμένους, αλλά και στην ορεινή κωμόπολη των Ανωγείων. «Οι δρόμοι σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο του Νομού μας παραμένουν ανοικτοί, όμως σε κάποια σημεία και ειδικότερα σε περιοχές που το έχει «στρώσει» παρατηρείται αυξημένη ολισθηρότητα στο οδόστρωμα. Για τον λόγο αυτό οι οδηγοί θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Βότσογλου.

Δεν αναφέρθηκαν προβλήματα στην πόλη

Σε ό,τι αφορά στην πόλη του Ρεθύμνου μέχρι και την ώρα εκτύπωσης της εφημερίδας μας, δεν αναφέρθηκαν προβλήματα από την επέλαση της κακοκαιρίας.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Λιμενάρχη, Κώστα Καστρινάκη, στον δρόμο μπροστά από το εμπορικό λιμάνι που συνήθως πλημμυρίζει, παρότι έχουν τοποθετηθεί κάγκελα, δεν είναι κλειστός, καθώς δεν ενέχει κινδύνους για τους διερχόμενους οδηγούς από τον υψηλό κυματισμό της θάλασσας.

«Επί της οδού Αρκαδίου έχουμε τοποθετήσει προληπτικά κάγκελα και καλό θα είναι οι οδηγοί να αποφεύγουν να διέρχονται από το συγκεκριμένο σημείο. Ωστόσο, η ευρύτερη περιοχή του λιμανιού δεν είχε πλημμυρίσει από τα νερά της θάλασσας, τα οποία περιορίζονται μέσα στο χώρο του πάρκινγκ», ανέφερε μεταξύ άλλων στην εφημερίδα μας ο κ. Καστρινάκης.

Σημειώνεται επίσης ότι λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα πελάγη, προβλήματα παρατηρήθηκαν στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, καθώς χθες τα πλοία παρέμειναν δεμένα στα λιμάνια. Σήμερα εξάλλου, αναμένονται νεότερες ανακοινώσεις για το εάν και πότε θα υπάρξει άρση του απαγορευτικού απόπλου. Το πλοίο «Olympus» πάντως, εξακολουθεί να παραμένει δεμένο στο λιμάνι του Πειραιά.