25 °C Rethymno, GR
19/09/2020

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Φεστιβάλ «Ημέρες Ρεθύμνου 2020» για μια ακόμη εβδομάδα

Με το δεύτερο και τελευταίο μέρος των εκδηλώσεών του για το 2020, συνεχίζεται το δεύτερο και τελευταίο μέρος για το 2020 του διαδικτυακού φεστιβάλ «Ημέρες Ρεθύμνου» με την ελπίδα στο επόμενο να έχουμε επανέλθει στο φυσικό τρόπο παρουσίασης. Η ιδιαίτερη επιτυχία που είχαν οι προηγούμενες εκδηλώσεις, η άμεση ανταπόκριση από τους καλλιτέχνες και ο μεγάλος αριθμός ανθρώπων που τις παρακολούθησαν μας ώθησαν να οργανώσουμε μια ακόμα εβδομάδα με ξεναγήσεις, «χειροποίητες σπιτικές συναυλίες και θεατρικά». Η τέχνη τελικά και εξ αποστάσεως μπορεί να μας ενώσει να άρει, έστω και περιστασιακά, την κοινωνική μας απομόνωση.

Οι Ημέρες Ρεθύμνου οργανώνονται από τον Σύλλογο κατοίκων Παλιάς Πόλης σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και είναι υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου.

Το φεστιβάλ μπορείτε να το παρακολουθήσετε live streaming (ζωντανή μετάδοση) από το: facebook.com/rethymnodays.

 

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Παρασκευή 24 Απριλίου-Ώρα: 18:30

Ξενάγηση: Γιαπιτσόγλου Κώστας, Ιχνηλατώντας το βενετσιάνικο παρελθόν της Παλιάς Πόλης Ρεθύμνου: Δημόσια κτίρια και ναοί.

Με το φακό της κάμερας και μέσα στην εκκωφαντική σιωπή της πόλης, την περίοδο αυτή, θα εξερευνήσουμε το πλούσιο παρελθόν της. Η περιήγηση θα ξεκινήσει από τη Λότζια, που βρισκόταν, κατά την ενετική περίοδο, στην κεντρική πλατεία και θα συνεχίσει αποκαλύπτοντας ορισμένα από τα πιο σημαντικά κτίρια και ναούς του Ρεθύμνου: το ναό της Παναγίας των Αυγουστινιανών μοναχών (μετέπειτα τζαμί του Γαζή Χουσείν πασά), το καθολικό της μονής των Φραγκισκανών, το ναό της κυρίας των Αγγέλων, την πιθανή κατοικία του καθολικού επισκόπου, την κρήνη Ριμόντι…

 

Σάββατο 25 Απριλίου-Ώρα: 21.00

Κινηματογράφος :Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων συναντά τις Ημέρες Ρεθύμνου.

Ταυτόχρονη ειδική προβολή τριών ταινιών μικρού μήκους και συγκεκριμένα:

  • «Dolls» / 5’/ Σκηνοθεσία: Μανώλης Λεβεντέλης.
  • «Τα κορδόνια μου» /10′ / Σκηνοθεσία: Γυμνάσιο Αλικιανού.
  • «Με λένε Γιώργο» / 15’/ Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Τσαμπρούνη.

Συντονιστείτε στις 9:00 μμ στα κανάλια

https://www.facebook.com/rethymnodays/

https://www.facebook.com/chaniafilmfestival/

 

Δευτέρα 27 Απριλίου-Ώρα: 19.30

Ξενάγηση: Ειρήνη Γρατσία Αθήνα, ένα ανοιχτό μουσείο αρχιτεκτονικής.

Η MONUMENTA, αστική μη κερδοσκοπική εταιρία για την προστασία της φυσικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου, καταγράφει από το 2013 τα παλιά κτίρια και τις ιστορίες τους.

Συχνά οργανώνει περιηγήσεις στην Αθήνα, στην πόλη που διατηρούνται 10.600 κτίρια της περιόδου 1830-1940, με σκοπό να γνωρίσουμε τον αρχιτεκτονικό της πλούτο. Την Δευτέρα οργανώνει μια διαδικτυακή περιήγηση σε κτίρια της Αθήνας, του 19ου και 20ού αιώνα, όλων των μορφολογικών τύπων, νεοκλασικά, εκλεκτικιστικά και μοντέρνα.

Παρέα με τη συντονίστρια της MONUMENTA, την αρχαιολόγο Ειρήνη Γρατσία, θα γνωρίσουμε την ιστορία της πόλης, αρχιτέκτονες που εργάστηκαν σε αυτή και τις μικροϊστορίες των κτιρίων.

 

Τρίτη 28 Απριλίου-Ώρα: 21:00

Μουσική: Θανάσης Παπαθανασίου, αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκη

«Όταν οι λέξεις έρχονται σ’ επαφή μ’ αυτό που λέμε Μουσική, πριν απ’ όλα λιποθυμούν, ξαπλώνουν, παραδίδονται και χάνουν κάθε από φυσικού τους ενέργεια, κίνηση, ζωή. Κι ύστερα αρχίζει η περιπέτεια της μελωδίας»-Μάνος Χατζιδάκις.

«Ας προσφέρω λοιπόν κι εγώ λίγες δικές του νότες στο πιάνο κι ας αφεθούμε στην αγκαλιά του ονείρου όπως εκείνος μας διδάσκει: Απλά-Ερωτικά-Ολοκληρωτικά» –Θανάσης Παπαθανασίου.

 

Τετάρτη 29 Απριλίου-Ώρα 19.30

Ξενάγηση: Χάρης Στρατιδάκης, ιστορικός περίπατος στο Ρέθυμνο των χρόνων της χολέρας (1340-1951).

Ποιες ήταν οι επιδημικές ασθένειες που ταλαιπώρησαν ιστορικά το Ρέθυμνο, από τον 13ο αιώνα που συγκροτήθηκε σε πόλη μέχρι και τα μέσα του 20ού αιώνα;

Τι ήταν ο μαύρος και ο λευκός θάνατος, η πανώγλα, η λώβα, το χτικιό, η ινφλουέντζα και ο δάγκειος πυρετός; Με ποιες, προληπτικές, ιατρικές, λατρευτικές και υγιεινιστικές μεθόδους τις αντιμετώπισαν οι Ρεθεμνιώτες;

Ποια ήταν τα πιο γνωστά θύματά τους και πώς συνέχισαν τη ζωή τους όσοι προσβλήθηκαν και κατόρθωσαν να επιβιώσουν; Στα ερωτήματα αυτά και σε μερικά άλλα επιχειρεί να απαντήσει η ηλεκτρονική μας -αυτή τη φορά- περιήγηση.

 

Πέμπτη 30 Απριλίου-Ώρα: 21:00

Μουσική: Απόστολος Ρίζος «Το σπίτι που μεγάλωσες»

Για μένα οι συναυλίες, έχουν ένα μαγικό χαρακτηριστικό: Την επαφή με τα μάτια των ανθρώπων. Ήταν πάντα μια συνθήκη αναγκαία και ζωτική. Κάτω από τις συνθήκες των ημερών όμως, μαθαίνουμε να ζούμε πέρα από τα γνώριμα. Έτσι θα είναι και αυτή η διαδικτυακή μουσική εμπειρία – πρωτόγνωρη, αλλά αληθινή.

Εύχομαι να μας συντονίσει σε κάτι καινούργιο και όμορφο. Ευχαριστώ το Φεστιβάλ «Ημέρες Ρεθύμνου» για την πρόσκληση και εύχομαι σύντομα να βρεθούμε ξανά στην όμορφη πόλη που μας έχει φιλοξενήσει προηγούμενες χρονιές! Καλή αντάμωση, «Στο σπίτι που μεγάλωσες».

 

Παρασκευή 1 Μαΐου-Ώρα 21:00

Θέατρο: Κατερίνα Μπιρικάκη και Γιώργος Ξενικάκης «Απλώς μαζί» από το θεατρικό έργο του Άκη Δήμου «Αν αργήσω, κοιμήσου».

Ένας σύντομος, εξαιρετικά έξυπνος και ξεχωριστός διάλογος ανάμεσα σε ένα υποψήφιο ζευγάρι που θίγει με καυστικό τρόπο τη σύγχρονη αντιμετώπιση των ερωτικών σχέσεων. Σε μια κοινωνία που αποξενώνεται, που τα μέλη της φοβούνται να αφεθούν στον έρωτα και που η μη δέσμευση είναι πάντα η εύκολη λύση, το θεατρικό αυτό κείμενο έρχεται να θυμίσει πως το σημαντικό στις ζωές μας είναι πάντα το «μαζί».

Σκηνοθετική επιμέλεια: Ελένη Δάγκα-The Garage 2020.