18 °C Rethymno, GR
10/05/2021

ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ

Φιλοξενούμενοι σε ΚΗΦΗ:«Εμείς εμβολιαζόμαστε παρά την αναστολή παροχής υπηρεσιών»

Μόλις ενημερώθηκε ο Σύλλογος μας για την αναστολή υπηρεσιών των ΚΗΦΗ στείλαμε έγγραφο αλλά ήρθαμε σ’ επαφή με συνεργάτιδα της κ. Μιχαηλίδου,όπου ρωτήσαμε τι άλλαξε από την πρώτη καραντίνα,όταν «οι  υπηρεσίες μας δεν ήταν ψυχαγωγικού χαρακτήρα και ως εκ τούτου κρίθηκαν απολύτως απαραίτητες» ενώ στη δεύτερη καραντίνα όπου χωρίς ούτε ένα κρούσμα σε πανελλήνιο επίπεδο έπρεπε να ανασταλούν.Όχι  η λειτουργία της Δομής  αλλά οι υπηρεσίες μας σε ανθρώπους υπερήλικες, τις περισσότερες φορές μη αυτοεξυπηρετούμενους.

Ζητήσαμε να το ξαναδούν το θέμα, και να μας επιτρέψουν τουλάχιστον να ισχύσει το καθεστώς που ίσχυε κατά την πρώτη καραντίνα (δηλ. Φροντίδα Κατ’ Οίκον).Μας απάντησαν, ότι «έχουμε δίκιο» και ότι θα έκαναν μια τηλεδιάσκεψη με την ΕΥΣΕΚΤ & τις Διαχειριστικές Αρχές και θα το συζητούσαν για να αρθεί η αναστολή υπηρεσιών… κι ότι μέχρι τέλος της εβδομάδας θα μας έδιναν απάντηση.

Την επόμενη εβδομάδα ξανά επικοινωνήσαμε με το Υπουργείο όπου ξανα έγινε ο ίδιος ακριβώς διάλογος….«θα σας ενημερώσουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας»…Την επόμενη εβδομάδα ξανά επικοινωνήσαμε με το Υπουργείο και ξανά έγινε ο ίδιος ακριβώς αναποτελεσματικός διάλογος…..

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που είχε σταλεί,το προσωπικό των Δομών μας θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί στις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων όπου κρίνεται απαραίτητο.

Κρίθηκε απαραίτητο από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες ότι πρέπει να φροντίζουμε τους ηλικιωμένους μας «κατ’ οίκον». Τουλάχιστον όσους δεν έχουν κοντά τους παιδιά.

Ωστόσο βέβαια ενημερώσαμε το Υπουργείο,ότι εμείς δεν αφήσαμε τους ηλικιωμένους μας χωρίς τις υπηρεσίες μας,χωρίς τη φροντίδα μας, γιατί την έχουν πάρα πολύ ανάγκη, όμως τηρούμε τα μέτρα προστασίας που είχαμε και στην πρώτη καραντίνα και δεν παρουσιάστηκε κανένα κρούσμα.

Έτσι λοιπόν πορευόμαστε 2 μήνες τώρα,μισονόμιμα,μισόπαρανομα,φροντίζοντας τους ηλικιωμένους μας όσο πιο ζεστά αλλά και όσο πιο προσεκτικά μπορούμε τηρώντας τα μέτρα προστασίας.

Ο κ. Γιάννης την επομένη της Πρωτοχρονιάς που του πήγαμε φαγητό κατέβηκε να το πάρει  αλλά και για να του πει ένας άνθρωπος «Χρόνια Πολλά»!

Ο κ. Νίκος έγραφε μαντινάδες σε χαρτάκια και τις έστελνε με τα κορίτσια μας που του πήγαιναν φαγητό!

Ο κ. Γιώργος περίμενε πως και πως τη μέρα που θα πηγαίναμε το φαγητό «όι πως περιμένω το φαγητό παιδί μου, εσάς θέλω να δω», και μας είχε φτιαγμένα χωνάκια με φυστίκια, όπως τα φτιάχνε τότε που έκανε το καφενείο!

Όταν πήγαμε παραμονές Πρωτοχρονιάς με τα δώρα μας, όλοι μα όλοι, θυμήθηκαν πέρυσι που είχαμε πει τα κάλαντα με το τρενάκι και τους έμεινε αξέχαστο.

Τα ηλικιωμένα κορίτσια μας,πλέκουν συνέχεια,δεν προλαβαίνουμε να τους πηγαίνουμε μαλλιά… « παρηγορούμαι παιδί μου με το πλέξιμο γιατί αλλιώς δεν περνά η παντέρμη η ώρα»…

Οι εκπτώσεις σε όλες τις λειτουργίες τους είναι κάτι παραπάνω από εμφανής!

Αυτή τη δύσκολη περίοδο φάνηκε ακόμα περισσότερο,η συμβολή των Δομών μας στην καλή ποιότητα της ζωής των ηλικιωμένων μας.

Δύο μήνες μακριά από τον χώρο που νοιώθουν πρωταγωνιστές, ήταν αρκετοί για  να χάσουν την ηκμάδα τους, τη λάμψη τους, την αισιοδοξία τους!

Η ελπίδα τους είναι στο εμβόλιο και  η αγωνία τους παραπάνω από εμφανής.Αναγκαστήκαμε να επικοινωνήσουμε ξανά με το Υπουργείο και να επιστήσουμε την προσοχή στο γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι μας δεν προηγούντο,μαζί με τους ηλικιωμένους κλειστής προστασίας όπως θα έπρεπε.

Θα το δούμε και θα σας ενημερώσουμε μας είπαν.Και ακόμα περιμένουμε ενημέρωση…

Εμείς όμως έπρεπε να φροντίσουμε για τους δικούς μας ανθρώπους,τους ηλικιωμένους μας!Φροντίσαμε λοιπόν και κλείσαμε τα ραντεβού μας, και τους πήγαμε και ήδη έχουν κάνει την πρώτη δόση εμβολίου και σε λίγες μέρες κάνουν και  τη δεύτερη δόση.

Ξανά ρωτήσαμε στο Υπουργείο αν μετά από τη δεύτερη δόση του εμβολίου και μετά από παρέλευση όσων ημερών απαιτούνται, μπορούμε με μάσκες έστω και κατά ομάδες με ραντεβού,να τους φέρνουμε για τη φυσικοθεραπεία τους, για την στήριξη τους την ψυχολογική,να τους φέρνουμε για λίγο έστω στη Δομή μας μπας και περισώσουμε κάτι από την ψυχούλα τους!

Ξέρουμε ότι θα πάρουμε από το Υπουργείο την ίδια απάντηση που πήραμε και τις προηγούμενες φορές που απευθύνθηκαμε, όμως εμείς δεν παραιτούμαστε. Επιμένουμε να σκεφτόμαστε να σχεδιάζουμε και να καταθέτουμε προτάσεις, για να ανοίξουν κι άλλες Δομές ΚΗΦΗ.Τουλάχιστον μία Δομή  σε κάθε Δήμο για αρχή,γιατί στα πλαίσια του «Εθνικού Σχεδίου Αποιδρυματοποίησης»,τα ΚΗΦΗ είναι οι μόνες Δομές που εξασφαλίζουν όχι μόνο φροντίδα αλλά αξιοπρέπεια και  ποιότητα για την τέταρτη ηλικία.Επιμένουμε να καταθέτουμε προτάσεις για δημιουργία ΣΥΔ (Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης) για ηλικιωμένους.Επιμένουμε να κάνουμε προτάσεις για την «κατ’οικον φροντίδα».

Συνεχίζουμε να κάνουμε προτάσεις για την «υγιή γήρανση» γιατί νοιαζόμαστε για τους ηλικιωμένους μας, γιατί είναι θησαυρός ανεκμετάλλευτος, αυτοί οι άνθρωποι έχουν τόσα πολλά να μάθουν σ’ εμάς και  στα παιδιά μας!

Γιατί το θέμα της τέταρτης ηλικίας δεν έχει απασχολείσει κανέναν όσον αφορά την Κοινωνική Πρόνοια, εκτός από αυτούς που στο βάθος βλέπουν … χρήματα.Δυστυχώς έτσι έχουν τα πράγματα!

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα ΚΗΦΗ επιμένει λοιπόν και θα συνεχίσει να εργάζεται για την Φροντίδα της τέταρτης  ηλικίας.

Ελπίζουμε ότι κάτι απ’ όλα αυτά θα εισακουστεί για το καλό των ηλικιωμένων μας, για το καλό της κοινωνίας μας.

Γιατί η φροντίδα των ηλικιωμένων είναι δείγμα πολιτισμού σε μια κοινωνία!

 

Εμμανουέλα Μαθιουδάκη

Υπεύθυνη της Δομής ΚΗΦΗ Δ. Μυλοποτάμου –  Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στα ΚΗΦΗ