18 °C Rethymno, GR
04/04/2020

Φονιάδες των λαών κ.λπ. κ.λπ.

Σαράντα πέντε χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και φέτος η παραδοσιακή συγκέντρωση και πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Στην κορυφή της πορείας βρέθηκαν, για λίγο ή περισσότερο, διάφορα πολιτικά πρόσωπα, αγκαζέ, κρατώντας σημαίες κόκκινες, στο χρώμα της επανάστασης, φωνάζοντας συνθήματα κατά του ιμπεριαλισμού και της εμπλοκής ξένων δυνάμεων στα εσωτερικά άλλων κρατών…
Τις ημέρες που η Αθήνα ετοιμαζόταν για μία ακόμη επέτειο, οι «αντεξουσιαστές» σχεδίαζαν πετροπόλεμο από ταράτσες των Εξαρχείων και οι αστυνομικοί αντεπιθέσεις, ενώ οι πολίτες παρακολουθούσαμε από τον καναπέ τις εξελίξεις κάνοντας συγκρίσεις με τα προηγούμενα χρόνια, στη Μ. Βρετανία αποκαλύπτεται ένα νέο έργο χειραγώγησης των πολιτών, σύγχρονο και καθώς φαίνεται ιδιαίτερα αποτελεσματικό.
Αφορά στην έκθεση της επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου και των υπηρεσιών ασφαλείας σχετικά με την εμπλοκή της Ρωσίας στο δημοψήφισμα για το Brexit το 2016. Σύμφωνα με «διαρροές» που δημοσιεύτηκαν στον βρετανικό τύπο, στην έκθεση, προϊόν δεκαοκτάμηνης έρευνας, γίνεται σαφή αναφορά σε ρωσικές παρεμβάσεις, με στόχο την ενίσχυση των δυνάμεων που επιθυμούσαν την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά σε ενισχυμένες «χορηγίες» Ρώσων επιχειρηματιών προς το συντηρητικό βρετανικό κόμμα. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και πρόεδρος των συντηρητικών, αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα την επίσημη έκθεση πριν τις εκλογές του Δεκεμβρίου, ξεσηκώνοντας έτσι θύελλα διαμαρτυριών στη χώρα του και στο εξωτερικό. Για το θέμα αυτό τοποθετήθηκε δημόσια και η Χίλαρι Κλίντον, η προεκλογική καμπάνια της οποίας για την προεδρία των ΗΠΑ, φαίνεται να είχε δεχθεί αντίστοιχο πλήγμα. Όπως δήλωσε η κα. Κλίντον σε συνέντευξή της, είδαμε και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ πως η Ρωσία είναι αποφασισμένη να διαμορφώσει την πολιτική των δυτικών δημοκρατιών με κριτήριο τα δικά της συμφέροντα.
Το παιχνίδι της εξουσίας και της χειραγώγησης, όπως και το ταγκό, χρειάζεται δύο. Οι σύγχρονες δυτικές δημοκρατίες έχουν να αντιμετωπίσουν τη μεγαλύτερη πρόκληση από το τέλος του ψυχρού πολέμου. Θα πρέπει από τη μία να διατηρήσουν τη δημοκρατική τους φυσιογνωμία και από την άλλη να θωρακιστούν απέναντι στο λαϊκισμό, τις μαζικές κυβερνοεπιθέσεις και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων στα κοινωνικά δίκτυα. Ποιος ξεχνά τα εκατομμύρια που θα κέρδιζαν οι Βρετανοί κάθε βδομάδα με την αποχώρησή τους από την ΕΕ. Αυτά που διαφήμιζε σε λεωφορεία ο Φάρατζ στην καμπάνια του για το Brexit!
Η σύγχρονη χειραγώγηση των λαών περνά από το κινητό τους. Καλές οι επετειακές πορείες, το περπάτημα είναι υγιεινό άλλωστε, όμως στην Ελλάδα τις είδαμε να γίνονται πεδίο επαναστατικής γυμναστικής και φθηνής πολιτικής καπηλείας. Η σύγχρονη χειραγώγηση αντιμετωπίζεται με την ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, την ενίσχυση της κριτικής σκέψης δια της εκπαίδευσης, την καταπολέμηση των ανισοτήτων και την απαξίωση των πολιτικών, όπως ο κ. Τσίπρας, που προσπαθούν να κόψουν και να ράψουν ιστορικά γεγονότα στα δικά τους μικρά μέτρα!