20 °C Rethymno, GR
20/10/2020

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Φωνή αγανάκτησης ενός Ρεθεμνιώτη

Του ΜΙΝΩΑ ΑΛΕΦΑΝΤΙΝΟΥ

Κύριε Διευθυντά,

Αυτή είναι μία από τις ελάχιστες φορές που η αγανάκτηση την οποίαν αισθάνομαι ως δημότης του Ρεθύμνου αλλά και ως άνθρωπος με αναγκάζει να δημοσιοποιήσω και να μοιρασθώ με την Κοινή Γνώμη της πόλης μας την αποστροφή μου για την συμπεριφορά και τις ενέργειες ενός δημοτικού αξιωματούχου που εκλήθη να αναλάβει τα καθήκοντα της έμμισθης θέσης του Γενικού Γραμματέως Υπηρεσιών του Δήμου.

Δεν γνωρίζω πόθεν μας ήλθε ο εν λόγω κύριος ούτε γνωρίζω ποια είναι η παιδεία, τα προσόντα και η μέχρι τούδε δραστηριότητα και σταδιοδρομία του.

Κρίνοντας, ωστόσο, από τα σχόλια που διατυπώνει δημόσια μέσω του διαδικτύου για τους πολιτικούς «αντιπάλους» του, φοβούμαι ειλικρινά ότι ο ενδιαφερόμενος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ευγένειας. Κάτι που, φυσικά, υπό διαφορετικές συνθήκες θα συνιστούσε καθαρά προσωπικό ζήτημα το οποίο θα με άφηνε παγερά αδιάφορο αλλά που αναπόφευκτα προσλαμβάνει εντελώς ιδιαίτερες διαστάσεις αφ’ ής στιγμής κατέχει έμμισθη και ουσιαστικής σημασίας θέση στον Δήμο ως Γεν. Γραμματέας των Υπηρεσιών του. Ενός Δήμου, σημειωτέον, στο περιβάλλον και την παράδοση του οποίου το σύνολο των ανθρώπων που τον υπηρετούν χαρακτηρίζεται ανέκαθεν από την έμφυτη ευγένεια, την ευπρέπεια, την φιλοπρόοδο διάθεση, την εργατικότητα και τις όποιες κατανοητές και φυσιολογικές αντιπαραθέσεις σε σαφώς οριοθετημένο επίπεδο κοσμιότητας.

Είναι, βέβαια, προφανές, ότι αν ο κύριος Γ.Γ. είχε ενδιαφερθεί να γνωρίσει τους Ρεθεμνιώτες, θα είχε διαπιστώσει την πραγματικότητα αυτή την οποίαν έστω και τώρα θα μπορούσε, αν ήθελε, να αντιληφθεί παραδειγματιζόμενος από τον νυν Δήμαρχο κ. Μαρινάκη, από τον τέως Δήμαρχο κ. Αρχοντάκη, από τους τέως Νομάρχες κ.κ. Παπαδάκη και Λίτινα και τέλος από τους σημερινούς βουλευτές του Νομού μας, τον κ. Ξανθό, του κόμματος στο οποίο ανήκει, και τον κ. Κεφαλογιάννη. Ας επιδιώξει, λοιπόν, μια βαθύτερη γνωριμία και συναναστροφή μαζί τους και είμαι πεπεισμένος ότι θα αποκομίσει την πιο αντικειμενική και αντιπροσωπευτική άποψη για την αξιοπρέπεια, το ήθος και την παιδεία των ανθρώπων του Ρεθύμνου.

Προς αποφυγή πάντως οποιασδήποτε γνήσιας ή κακόβουλης παρερμηνείας των γραφομένων μου σπεύδω να υπογραμμίσω ότι επ’ ουδενί αμφισβητώ κάθε δικαίωμα ή και ενδεχομένως υποχρέωση του ενδιαφερομένου να επικρίνει, ως στέλεχος ενός κόμματος, τις πολιτικές θέσεις και αποφάσεις άλλων κομμάτων. Φρονώ, όμως, ανεπιφύλακτα ότι ως έμμισθος Γ.Γ. του Δήμου Ρεθύμνης οφείλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις εκφράσεις και τα κατά την γνώμη του «ευφυή» σχόλιά του που αφορούν όχι πολιτικές ή κομματικές απόψεις όσων θεωρεί αντιπάλους του αλλά άπτονται της προσωπικότητας και ακόμα και του παρουσιαστικού τους!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, εν προκειμένω, οι αναρτήσεις του σχετικά με την αμφίεση «SAC DE PATAT» (sic-προφανώς ελλιπής ορθογραφική γνώση της γλώσσας του Ρακίνα) ή «TRIO ROBA» που συνόδευαν φωτογραφίες της Υπουργού Πολιτισμού Κυρίας Μενδώνη.

Το ίδιο ισχύει για τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιεί (και που δεν μπορούν να επαναληφθούν εδώ) όταν αναφέρεται στο σχέδιο της «βιώσιμης Κινητικότητας», οι οποίοι δεν προσβάλλουν μόνο το έργο κάποιων που με πολύ κόπο και όρεξη δούλεψαν σχετικά αλλά κυρίως τον ίδιο τον Δήμαρχο κ. Μαρινάκη που ήταν και τότε ο «Διευθυντής Ορχήστρας» στην προώθηση του σχεδίου. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε τον κ.Γ.Γ. να ξεχάσει τις αγοραίες εκφράσεις του και να ποζάρει υπερήφανος παραλαμβάνοντας στο Ζάππειο προ μηνός την Ευρωπαϊκή διάκριση που απενεμήθη στον Δήμο μας για τις πρωτοβουλίες και ενέργειες του προς εξασφάλιση βιώσιμης κινητικότητας και συνεπώς μιας πιο βιώσιμης και πιο ανθρώπινης πόλης. Δεν επικαλέσθηκε τουλάχιστον διπλωματική ασθένεια προκειμένου να διαφυλάξει ελάχιστη συνέπεια στις πεποιθήσεις του;!

Συμπερασματικά πιστεύω ότι πριν αναλάβει ο κ. Γ.Γ. την έμμισθη θέση που του προσφέρθηκε θα έπρεπε να είχε μελετήσει και γνωρίσει τον τόπον αυτό, ώστε να έχει ανακαλύψει τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά του θεμέλια των οποίων είναι οι αξιακές ανθρώπινες σχέσεις. Αν το είχε κάνει θα είχε αποφύγει, ίσως, τις απαράδεκτες και ανάρμοστες αυτές συμπεριφορές και θα είχε, πιθανώς, κατανοήσει πόσο πρέπει να σέβεται τους ανθρώπους τους οποίους έχει την τύχη και την τιμή να υπηρετεί από την έμμισθη θέση του και στους οποίους σεμνύνομαι να συγκαταλέγομαι ως απλός Ρεθύμνιος Δημότης, χωρίς να ανήκω σε οποιονδήποτε κομματικό φορέα ή μηχανισμό, ώστε να ενεργώ «αντ’ αυτού» και χωρίς βέβαια να εκπροσωπώ π.χ. την Κυρία Μενδώνη, την οποίαν ουδέποτε συνάντησα.

Απλώς θεώρησα καθήκον και υποχρέωσή μου να γράψω αυτές τις γραμμές με αποκλειστικό γνώμονα την προάσπιση της αξιοπρέπειας των συμπολιτών του Δήμου μας στον οποίον είχα την τιμή να υπηρετήσω από πλείστες όσες θέσεις ευθύνης επί δεκατρία συναπτά έτη.

Κύριε Διευθυντά οι Ρεθεμνιώτες είμεθα εκ φύσεως φιλόξενοι και ευγενείς. Ας μη μας βάζουν λοιπόν στον πειρασμό να αναφωνήσουμε ΕΚΑΣ ΟΙ ΒΕΒΗΛΟΙ!