10 °C Rethymno, GR
16/01/2021

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΛΗΓΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Φόβοι για αύξηση των λουκέτων στην τοπικές επιχειρήσεις εν όψει χειμώνα

 

Τεράστιες είναι οι οικονομικές πληγές της πανδημίας στην τοπική οικονομία του Ρεθύμνου. Εκατοντάδες επιχειρήσεις προσπαθούν εν μέσω της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης να κρατηθούν όρθιες και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, κάτι που φαντάζει ακόμα πιο δύσκολο εν όψει χειμώνα. Αβεβαιότητα, ανασφάλεια και αγωνία για το αύριο είναι τα συναισθήματα που διακατέχουν το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου του Ρεθύμνου.
Τα ταμεία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παραμένουν άδεια, μετά από την κακή τουριστική περίοδο, οι φορολογικές και οικονομικές υποχρεώσεις συσσωρεύονται και η απουσία ρευστότητας δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για επιβίωση, πόσο μάλλον για την ανάκαμψη τους.
Ήδη μετά την περίοδο του lockdown αρκετά καταστήματα έβαλαν λουκέτο αδυνατώντας να επαναλειτουργήσουν με αυτές τις συνθήκες.
Οι Ρεθεμνιώτες επιχειρηματίες προετοιμάζονται για έναν δύσκολο χειμώνα, ενώ ήδη έχουν ζητήσει από την πολιτεία στήριξη, για να αποτραπούν νέα λουκέτα. Στήριξη που επικεντρώνεται στην ενίσχυση της ρευστότητας με χαμηλότοκα δάνεια μακροπρόθεσμης αποπληρωμής με ευνοϊκούς τραπεζικούς όρους.
Όπως εξήγησε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ρεθύμνου αναφερόμενος στον χειμώνα που έρχεται, η κατάσταση είναι ήδη πολύ άσχημη και τους επόμενους μήνες θα καταλήξει σε δραματική αφού, όπως είπε, η αγορά έχει στερέψει από ρευστό: «Οι τουρίστες δεν ήρθαν, τα ξενοδοχεία υπολειτούργησαν, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό δεν δούλεψαν, αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η αγορά να «στεγνώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Πολιουδάκης.
Τα στοιχεία από το μητρώο του επιμελητηρίου, σε ότι αφορά την έναρξη και τη διαγραφή των επιχειρήσεων το εννεάμηνο του έτους, δεν είναι ενδεικτικά της εικόνας που επικρατεί στην αγορά, καθώς οι αριθμοί είναι κατά κάποιο τρόπο «πλασματικοί» με την έννοια ότι πολλές επιχειρήσεις που εμφανίζονται ότι έχουν κάνει έναρξη είναι παλιές επιχειρήσεις, οι οποίες απλώς άλλαξαν μορφή για φορολογικούς λόγους ή για λόγους που έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα ένταξης τους στον αναπτυξιακό νόμο ή σε άλλα επιδοτούμενα προγράμματα, προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητα τους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του επιμελητηρίου Ρεθύμνου, το εννεάμηνο του έτους έγινε έναρξη για 180 επιχειρήσεις ενώ διαγράφησαν από τα μητρώα 38.
Το μεγαλύτερο μέρος των νέων επιχειρήσεων με βάση τα παραπάνω στοιχεία και συγκεκριμένα οι 113 αφορούν στον τομέα των υπηρεσιών, (οι 49 είναι ατομικές επιχειρήσεις). Στον τομέα των υπηρεσιών εντάσσονται και οι βίλες που εμφανίζονται, σύμφωνα με τα στοιχεία, να αποτελούν μεγάλο μέρος των νεοσύστατων επιχειρήσεων. Αυτό όμως, σύμφωνα με τον κ. Πολιουδάκη, δεν σημαίνει ότι πρόκειται απαραίτητα για νέες επιχειρήσεις καθώς ενδεχομένως να προϋπήρχαν και για λόγους φορολογίας να ενεγράφησαν τώρα στο μητρώο.
Διευκρινίζει ταυτόχρονα ότι ούτε ο αριθμός των διαγραφών είναι ο πραγματικός καθώς, όπως λέει, είναι πολλές οι επιχειρήσεις που έχουν κατεβάσει ρολά, ωστόσο δεν έχουν διαγραφεί από τα μητρώα καθώς δεν έχει γίνει η σχετική εκκαθάριση, αφού εκκρεμούν χρέη τα οποία πρέπει να διευθετηθούν.
Αναλυτικά:

Δραματική είναι η εικόνα στην αγορά του Ρεθύμνου, η οποία έχει πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την πρωτοφανή υγειονομική και οικονομική κρίση των τελευταίων μηνών. Δεκάδες καταστήματα κατέβασαν ρολά, δημιουργώντας εικόνες ερημιάς και εγκατάλειψης σε πολλούς εμπορικούς δρόμους, ενώ αρκετές άλλαξαν χρήση με τους ιδιοκτήτες τους να παίρνουν το ρίσκο εν μέσω πανδημίας για νέα επιχειρηματικά εγχειρήματα στοχεύοντας στην επιβίωση τους.

Έμποροι και επιχειρηματίες αντιμέτωποι με χρέη και οικονομικές υποχρεώσεις που τρέχουν, καθώς κατέστη αδύνατον αυτές να καλυφθούν το προηγούμενο διάστημα λόγω έλλειψης ρευστότητας, φοβούνται τα χειρότερα εν όψει χειμώνα με τον κίνδυνο για αύξηση των λουκέτων σε εμπορικά και όχι μόνο καταστήματα να είναι έντονος.

Τα στοιχεία από το μητρώο του επιμελητηρίου σε ότι αφορά την έναρξη και τη διαγραφή των επιχειρήσεων το εννεάμηνο του έτους δεν είναι ενδεικτικά της εικόνας που επικρατεί στην αγορά, καθώς οι αριθμοί είναι κατά κάποιο τρόπο «πλασματικοί» με την έννοια ότι πολλές επιχειρήσεις που εμφανίζονται ότι έχουν κάνει έναρξη είναι παλιές επιχειρήσεις, οι οποίες απλώς άλλαξαν μορφή για φορολογικούς λόγους ή για λόγους που έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα ένταξης τους στον αναπτυξιακό νόμο ή σε άλλα επιδοτούμενα προγράμματα, προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητα τους.

dav

Αυτό εξηγεί ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Πολιουδάκης μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ενώ διευκρινίζει ταυτόχρονα ότι ούτε ο αριθμός των διαγραφών είναι ο πραγματικός καθώς, όπως λέει, είναι πολλές οι επιχειρήσεις που έχουν κατεβάσει ρολά, ωστόσο δεν έχουν διαγραφεί από τα μητρώα καθώς δεν έχει γίνει η σχετική εκκαθάριση, αφού εκκρεμούν χρέη τα οποία πρέπει να διευθετηθούν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του επιμελητηρίου Ρεθύμνου, το εννεάμηνο του έτους έγινε έναρξη για 180 επιχειρήσεις ενώ διαγράφησαν από τα μητρώα 38.

Το μεγαλύτερο μέρος των νέων επιχειρήσεων με βάση τα παραπάνω στοιχεία και συγκεκριμένα οι 113 αφορούν στον τομέα των υπηρεσιών, (οι 49 είναι ατομικές επιχειρήσεις). Στον τομέα των υπηρεσιών εντάσσονται και οι βίλες που εμφανίζονται, σύμφωνα με τα στοιχεία να αποτελούν μεγάλο μέρος των νεοσύστατων επιχειρήσεων. Αυτό όμως, σύμφωνα με τον κ. Πολιουδάκη, δεν σημαίνει ότι πρόκειται απαραίτητα για νέες επιχειρήσεις καθώς ενδεχομένως να προϋπήρχαν και για λόγους φορολογίας να ενεγράφησαν τώρα στο μητρώο.

Άλλωστε αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατο δημοσίευμα τους τα «Ρ.Ν.» είχαν αναφέρει ότι πλέον η Εφορία ηλεκτρονικά θα μπορεί να διασταυρώνει τα στοιχεία σε σχέση με τις διαθέσιμες κατοικίες προς βραχυχρόνια μίσθωση μέσω των ηλεκτρονικών πλατφόρμων τύπου Airbnb, κάτι που ενδεχομένως εξηγεί την εγγραφή μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων στα μητρώα του επιμελητηρίου. Σε ότι αφορά τις διαγραφές στην κατηγορία των υπηρεσιών αυτές είναι 14, εκ των οποίων οι 6 αφορούν σε ατομικές επιχειρήσεις.

Στον τουριστικό τομέα τα στοιχεία δείχνουν ότι τέσσερις επιχειρήσεις έκλεισαν και άνοιξαν 16, στον εμπορικό κλάδο έγιναν 41 ιδρύσεις εκ των οποίων οι 23 είναι ατομικές και δέκα διαγραφές εκ των οποίων οι 8 αφορούν ατομικές επιχειρήσεις. Τέλος στον τομέα της μεταποίησης τα στοιχεία δείχνουν δέκα διαγραφές και εννέα ιδρύσεις (οι τρεις αφορούν ατομικές επιχειρήσεις).

Σε σχετικές δηλώσεις του ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ρεθύμνου και μέλος του εμποροβιομηχανικού επιμελητηρίου Ρεθύμνου Γιώργος Πολιουδάης διευκρινίζει πως οι παραπάνω αριθμοί δεν αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα που επικρατεί στην αγορά λέγοντας πως:

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του επιμελητηρίου έχουμε 180 ιδρύσεις και 38 διαγραφές επιχειρήσεων. Όμως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι πολλές από τις επιχειρήσεις που εμφανίζονται ως νέες στις ιδρύσεις, είναι επιχειρήσεις που προϋπήρχαν απλώς άλλαξαν μορφή ή οι ιδιοκτήτες δημιούργησαν δεύτερη επιχείρηση με στόχο να ενταχτούν στον αναπτυξιακό νόμο και να λάβουν επιδοτήσεις.

Πολλοί ιδιοκτήτες καταστημάτων που έχουν αυτή τη στιγμή πρόβλημα, ιδρύουν άλλες εταιρείες (ιδιωτικές κεφαλαιούχες), για να μπορέσουν και να μπουν σε άλλα προγράμματα και να πάρουν επιδοτήσεις, χωρίς να κλείσουν τις προηγούμενες, επειδή ήταν «κόκκινες», είτε με φορολογικό πρόβλημα, είτε χρωστούν. Οι περισσότερες επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη ήδη υπήρχαν για να εξυπηρετήσουν φορολογικούς σκοπούς και να ενταχθούν σε προγράμματα και επιδοτήσεις. Πολλοί επίσης έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους αλλά δεν έχουν κάνει οριστική διακοπή. Γιατί για να κάνεις οριστική παύση θέλει ορισμένες διαδικασίες, πρέπει να μην έχεις οφειλόμενα στο δημόσιο» και πρόσθεσε ότι: «Στην κατηγορία των υπηρεσιών με τον μεγαλύτερο αριθμό ενάρξεων, υπάρχουν πολλές βίλλες. Είναι πολύ πιθανόν αυτό να σχετίζεται με το γεγονός ότι στο εξής θα υπάρχει παρακολούθηση των σπιτιών αυτών από την εφορία σε ότι αφορά τη βραχυχρόνια μίσθωση τους. Μπορεί επίσης να μην είναι καινούριες απλά τώρα να δηλώθηκαν ή όντως να κατασκευάστηκαν πρόσφατα, ειδικά μετά τα μνημόνια που ξεκίνησε εκ νέου η οικοδόμηση βιλλών, πριν δυο χρόνια. Πολλοί ξεκίνησαν να χτίζουν πολυκατοικίες και βίλλες προς εκμετάλλευση».

Ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου επεσήμανε πως οι νέες εταιρίες αφορούν κατά κύριο λόγο υπηρεσίες διάθεσης καφέ ή εστίασης και επιχειρήσεις γρήγορου φαγητού, ενώ πρόσθεσε πως λόγω κορονοϊού παρατηρείται η δημιουργία εταιριών απολύμανσης ή πώλησης υγειονομικών ειδών ή υπηρεσιών καθαρισμού κτιρίων.

«Άρα τα νούμερα δεν δείχνουν την αλήθεια για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά. Οι αριθμοί δεν αποτυπώνουν τη δραματική κατάσταση που επικρατεί. Όλο το καλοκαίρι τα μαγαζιά δεν δούλεψαν ή ήταν κλειστά, τζίρος δεν υπήρχε, τουρισμός δεν υπήρξε, από τον Αύγουστο είχαν την επιπλέον υποχρέωση για εξόφληση των αναστολών των πληρωμών που είχε θέσει η κυβέρνηση για τρεις μήνες. Η κατάσταση είναι τραγική. Ανησυχούμε, αγωνιούμε και το μέλλον μας είναι αβέβαιο καθώς δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε ούτε για την επόμενη εβδομάδα, όχι για την επόμενη σεζόν. Μακάρι να βρεθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το εμβόλιο και να αναστραφεί σταδιακά το κλίμα», κατέληξε ο κ. Πολιουδάκης.

Αναφερόμενος στον χειμώνα που έρχεται, τόνισε ότι λόγω της σημερινής κατάστασης δεν μπορούν να περιμένουν πολλά, ιδιαίτερα αν κρίνουν από τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια. «Φοβάμαι ότι η κατάσταση, από πολλή άσχημη θα καταλήξει σε δραματική» είπε.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου αφού ανέφερε ότι «οι έμποροι και οι επιχειρηματίες βαδίζουν στα τυφλά και χωρίς πυξίδα», υποστήριξε ότι τα μέτρα που μέχρι τώρα έχουν ληφθεί είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν είναι όμως αρκετά, καθώς χρειάζεται ρευστότητα και φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις. Ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η σημερινή οικονομική κρίση, όπως πρόσθεσε, είναι να χορηγηθούν στις επιχειρήσεις χαμηλότοκα και μακροπρόθεσμα δάνεια. «Οι τράπεζες θα πρέπει να βοηθήσουν με ευνοϊκούς όρους τους εμπόρους για να μπορέσουν να σώσουν τις επιχειρήσεις τους, γιατί με τους υφιστάμενους όρους αυτοί που πραγματικά το έχουν ανάγκη δεν μπορούν να πάρουν δάνειο», ανέφερε.