12 °C Rethymno, GR
24/01/2021

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑ ΚΑΙ Κ. ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗ

Χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορονοϊό

- Στο επίπεδο 1 ετοιμότητας ο νομός Ρεθύμνου Στη μία θα κλείνουν στο εξής τα καταστήματα σε Ρέθυμνο, Χανιά, Λασίθι - Στις 12 θα παραμείνει το ωράριο για το Ηράκλειο που βρίσκεται σε επίπεδο αυξημένης επιτήρησης

Τον διαδραστικό χάρτη, στον οποίο εμφανίζονται τα επίπεδα διαβάθμισης κινδύνου για τη διασπορά του κορωνοϊού ανά την επικράτεια, παρουσίασαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης κατά τη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Ο χάρτης περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας. Εντάσσει δηλαδή τις 74 περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας με αντίστοιχες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους. Πιο συγκεκριμένα, οι 74 περιοχές της χώρας εντάσσονται στα εξής επίπεδα:

Επίπεδο 1. Ετοιμότητας

Επίπεδο 2. Επιτήρησης

Επίπεδο 3. Αυξημένης Επιτήρησης

Επίπεδο 4. Αυξημένου Κινδύνου

Το Ρέθυμνο, μαζί με τα Χανιά και το Λασίθι ανήκουν με βάση τον παραπάνω χάρτη στο επίπεδο ένα, ενώ το Ηράκλειο βρίσκεται σε επίπεδο 3 δηλαδή σε επίπεδο αυξημένης επιτήρησης.

Αυτό που παρατηρήσαμε να διαφοροποιείται είναι ότι τα καταστήματα, εστιατόρια, καφέ, μπαρ και νυχτερινά κέντρα θα κλείνουν στη 1 τα μεσάνυχτα αντί στις 12 που έκλειναν μέχρι τώρα. Ομοίως τα Χανιά και το Λασίθι που ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Ο χάρτης εμφανίζεται στην ιστοσελίδα https://covid19.gov.gr/covid-map/ όπου κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να πάρει πληροφορίες για την περιοχή του και τα μέτρα που εφαρμόζονται.

Ο καθορισμός του επιπέδου συναγερμού σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος Υγείας (π.χ. χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες και κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας) και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης. Η γεωγραφική αναφορά και εφαρμογή των μέτρων πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του υπουργείου Υγείας και της πολιτικής προστασίας που να δικαιολογούν εξαιρέσεις σε τοπικό επίπεδο εντός της περιφερειακής ενότητας.

Η ενημέρωση για τα προληπτικά μέτρα σε κάθε περιοχή της χώρας μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: α) με την εισαγωγή ταχυδρομικού κωδικού στο σχετικό πεδίο β) επιλέγοντας την περιφερειακή ενότητα από το οικείο μενού ή γ) κάνοντας κλικ στην περιοχή ενδιαφέροντος πάνω στον χάρτη.

Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.

Σε σύνολο 74 περιφερειακών ενοτήτων, 26 είναι σε ετοιμότητα (πράσινο), 25 σε κατάσταση επιτήρησης (κίτρινο) και 23 σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης (πορτοκαλί). Καμία περιοχή δεν βρίσκεται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου.

Ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε πως «κάθε επίπεδο περιλαμβάνει μια δέσμη προληπτικών μέτρων και κανόνων. Με απλά λόγια: τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε συγκεκριμένους χώρους – και υπό ποιες προϋποθέσεις. Αυτή τη στιγμή οι δέσμες μέτρων και κανόνων εξειδικεύονται μέχρι το επίπεδο της περιφερειακής ενότητας. Αν, όμως, κριθεί σκόπιμο στο μέλλον, η εξειδίκευση αυτή μπορεί να γίνει σε μικρότερη κλίμακα».

Όπως είπε, ο χάρτης δίνει στους πολίτες δύο δυνατότητες: «Είτε να κάνουν κλικ στο σημείο του χάρτη που τους ενδιαφέρει, ώστε να δουν το επίπεδο στο οποίο υπάγεται η περιοχή, είτε να πληκτρολογήσουν τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής που αναζητούν και να τους ανακατευθύνει η σελίδα στο σχετικό σημείο του χάρτη. Αμέσως μετά, πατώντας «δείξε μου τα μέτρα» θα ανοίγει ανά επίπεδο το σύνολο των μέτρων που ισχύουν στην περιοχή».

 

Ένα νέο κρούσμα στο Ρέθυμνο – 391 ανακοινώθηκαν χθες στη χώρα

Εν τω μεταξύ 391 κρούσματα κορονοϊού στη χώρα ανακοίνωσε χθες το απόγευμα Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Σύμφωνα με την αναλυτική τη γεωγραφική κατανομή δύο από αυτά εντοπίζονται στη δυτική Κρήτη και ειδικότερα στις ΠΕ Χανίων και Ρεθύμνου.

Το κρούσμα του Ρεθύμνου αφορά σε 33χρονο άνδρα που επιβεβαιώθηκε χθες θετικός σε Covid 19. Ο άνδρας, με ήπια συμπτώματα, πήγε προχθές το απόγευμα στο νοσοκομείο όπου του έγινε λήψη δείγματος και χθες το αποτέλεσμα έδειξε ότι είναι θετικός.

Ο 33χρονος, λόγω των ήπιων συμπτωμάτων, δεν κρίθηκε απαραίτητο να παραμείνει στην ειδική κλινική του νοσοκομείου αλλά σε κατ’ οίκον καραντίνα.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 21.772, εκ των οποίων το 55.7%  άνδρες.

3213 (14.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8892 (40.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

98 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 27 (27.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 237 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 431 θανάτους συνολικά στη χώρα. 161 (37.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.