17 °C Rethymno, GR
01/06/2020

ΕΧΟΥΝ ΔΗΛΩΘΕΙ 35.000 Τ.Μ. ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

Χίλιες αιτήσεις για διόρθωση «αδήλωτων τ.μ. στον Δήμο Ρεθύμνου»

Έως τις 30 Ιουνίου έχουν προθεσμία οι δημότες να εκμεταλλευτούν την ευνοϊκή ρύθμιση και να γλιτώσουν πρόστιμα και προσαυξήσεις

Ικανοποιητική είναι η ανταπόκριση των πολιτών του Ρεθύμνου στην ευνοϊκή ρύθμιση για τη δήλωση διόρθωσης τετραγωνικών μέτρων ακινήτων προς τους Ο.Τ.Α., δίνοντας το δικαίωμα σε κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου που έχει δηλωμένο στον οικείο ΟΤΑ το ακίνητό του με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, να το διορθώσει χωρίς την επιβολή προστίμων για το παρελθόν, και χωρίς αναδρομικές χρεώσεις πολλών ετών, όπως προέβλεπε η σχετική νομοθεσία, ιδιαίτερα για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο αντιδήμαρχος οικονομικών του Δήμου Ρεθύμνου δια ζώσης και πριν την επιβολή των περιοριστικών μέτρων είχαν γίνει στην οικονομική υπηρεσία του Δήμου 380 αιτήσεις διόρθωσης των αδήλωτων τετραγωνικών και μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ, που θα είναι ανοιχτή ως το τέλος Ιουνίου έχουν γίνει συνολικά 800 αιτήσεις.

Ο αριθμός των αιτήσεων σύμφωνα με τον Στέλιο Σπανουδάκη αντιστοιχεί σε 35.000 τ.μ. περίπου και ισοδυναμεί με 40.000 ευρώ επιπλέον ποσά στα ταμεία του Δήμου.

Τα τετραγωνικά που δηλώθηκαν αφορούν στην συντριπτική τους πλειοψηφία κατοικίες. «Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ θα είναι στον «αέρα» έως και το τέλος Ιουνίου και όλοι οι πολίτες μπορούν να την αξιοποιήσουν και να «διορθώσουν» τα τετραγωνικά μέτρα των κατοικιών και των επιχειρήσεών τους και να επωφεληθούν από την ευεργετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών. Είναι πραγματικά μια μεγάλη ευκαιρία για τους δημότες. Εμείς σαν δήμος μέχρι στιγμής είμαστε σχετικά ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση των Ρεθεμνιωτών, εκτιμούμε ωστόσο ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα αδήλωτα τετραγωνικά. Με πρόχειρους υπολογισμούς που έχουμε κάνει εκτιμούμε ότι μέχρι να λήξει η προθεσμία θα δηλωθούν περί τις 80.000 τ.μ.» ανέφερε χαρακτηριστικά στα «Ρ.Ν.» ο Στέλιος Σπανουδάκης.

Η πλατφόρμα, βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση tetragonika.govapp.gr είναι απλή στην χρήση της και απαιτούνται τέσσερα βήματα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, ενώ Υπηρεσίες Εσόδων των οικείων Δήμων θα επεξεργάζονται στη συνέχεια τις ηλεκτρονικές αυτές δηλώσεις και θα ενημερώνουν τους πολίτες σχετικά για την αποδοχή τους αλλά και για τον υπολογισμό κάθε οφειλόμενου ποσού ΤΑΠ για τα μη ηλεκτροδοτούμενα και για οφειλόμενο δημοτικά τέλη από 1.1.2020 και μετά. Υπενθυμίζεται πως η ανάπτυξη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πραγματοποιήθηκε από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το υπουργείο Εσωτερικών, τη ΓΓΠΣΔΔ, την ΑΑΔΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων διόρθωσης των δηλωθέντων τετραγωνικών για όσα ακίνητα κατά το παρελθόν είχαν δηλωθεί πλημμελώς στους δήμους άνοιξε στις 27 Φεβρουαρίου. Την εφαρμογή ανέπτυξε η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) στο Κέντρο Διαλειτουργικότητας που διαχειρίζεται και με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Πρόκειται για μια ακόμη διαλειτουργικότητα που βάζει τέλος σε μια διαδικασία που απαιτούσε χρόνο και ταλαιπωρία για τους πολίτες, καθώς και μεγάλη γραφειοκρατία.

Η πλατφόρμα διασυνδέεται αυτοματοποιημένα μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ και του πιστοποιημένου Κόμβου Υπηρεσιών της ΚΕΔΕ (GovHub) τόσο με το Μητρώο του Περιουσιολογίου Ε9 όσο και με το σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ. Δεν απαιτείται η υποβολή κανενός απολύτως δικαιολογητικού από τον πολίτη προκειμένου να γίνεται η διόρθωση. Αρκεί μόνο η ηλεκτρονική δήλωση του πολίτη. Η διαφορά ανάμεσα στα τετραγωνικά μέτρα που είναι δηλωμένα στο Ε9 και σε εκείνα βάσει των οποίων γίνεται η χρέωση των δημοτικών τελών προκύπτει αυτόματα. Αρκούν μόνο τέσσερα κλικ για να γίνει η διόρθωση.

Διαδικασία

Κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ακινήτου, θα μπορεί με τους κωδικούς του του TAXISNET να εισέρχεται σε αυτήν, και να δηλώσει υπεύθυνα στον οικείο Δήμο, συμπληρωματικά ή και αρχικά, το πραγματικό σημερινό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας του που ηλεκτροδοτείται ή και που δεν ηλεκτροδοτείται, ή και δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ, τακτοποιημένο ή μη, το οποίο θα πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9, αλλά και τυχόν αλλαγή της χρήσης της ιδιοκτησίας σε άλλη από αυτή που ήταν δηλωμένη στο Δήμο.

Λόγω της άμεσης διασύνδεσης της εφαρμογής με τις παραπάνω βάσεις δεδομένων, της άμεσης διασταύρωσης των στοιχείων τους και της προσωπικής ευθύνης του δηλούντος για την ακρίβειά τους, δεν θα απαιτείται η προσέλευση των πολιτών σε καμιά υπηρεσία και η συνυποβολή κανενός απολύτως δικαιολογητικού. Όπως είπε ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ οι πολίτες αναμένεται να δουν τις αλλαγές στη χρέωση στους λογαριασμούς ρεύματος Αυγούστου, Σεπτεμβρίου.