23 °C Rethymno, GR
19/10/2020

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ

Χαμηλές πληρότητες και «πάγωμα» των κρατήσεων για τα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου

- Δεν ξεπερνούν το 40% κατά μέσο όρο για το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου

Χαμηλές παραμένουν οι πληρότητες για τα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου που κυμαίνονται σε ποσοστό 20-30% για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου ενώ, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής κρατήσεις, αυτές δεν θα ξεπεράσουν το 40% κατά μέσο όρο για το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου.

Οι τελευταίες ακυρώσεις που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες για κρατήσεις που αφορούσαν τον μήνα Σεπτέμβριο από Γερμανούς, Ολλανδούς και Βέλγους έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό στον ξενοδοχειακό κόσμο που εκτιμούσε ότι ο Σεπτέμβριος θα ήταν ένας καλός μήνας από πλευράς πληροτήτων των ξενοδοχειακών μονάδων.

Όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου η αλλαγή στον προγραμματισμό πτήσεων των τουρ οπερέιτορς, η ευελιξία που υπάρχει για τις ακυρώσεις και η δυνατότητα που δίνεται στον πελάτη να προγραμματίσει εκ νέου τις διακοπές του συνδυαστική με γενικότερο κακό οικονομικό κλίμα και της ανασφάλειας, έχουν ως αποτέλεσμα τα δεδομένα να αλλάζουν μέρα με τη μέρα. Το ποσοστό των ακυρώσεων, όπως διαβεβαιώνει ο Μπάμπης Μπιρλιράκης, δεν είναι ανάξιο αναφοράς αφού κυμαίνεται από 5%- έως και 10%.

Άγνωστο παραμένει αν αυτές οι ακυρώσεις θα αναπληρωθούν με νέες κρατήσεις μιας και καθ’ όλη τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας δεν καταγράφηκε καμία κινητικότητα από νέους ενδιαφερόμενους επισκέπτες. Οι κρατήσεις είναι καθηλωμένες και το κλίμα ανασφάλειας διακατέχει τους επιχειρηματίες του τουρισμού, που εκτιμούσαν ότι η εικόνα θα βελτιωνόταν το επόμενο δίμηνο.

Η έναρξη των πτήσεων από τη Βρετανία δεν έχει μέχρι στιγμής αντίκρισμα στους ξενοδόχους, οι οποίοι περιμένουν τις επόμενες ημέρες να υπάρξει σχετικό αντίκτυπο από τη μεγάλη τουριστική αγορά για την Κρήτη. Κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν έχει αποτυπωθεί στις κρατήσεις. Επίσης μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η αγορά της Ρωσίας ειδικά καθώς ένας μεγάλος αριθμός Ρώσων που επισκέπτονται την Ελλάδα είναι πολύ υψηλού εισοδηματικού προφίλ για την οποία δεν υπάρχει καμία ενημέρωση.

Η κατάσταση είναι ρευστή, το τοπίο θολό και οι επιχειρηματίες ποντάρουν στην υγειονομική ασφάλεια της Κρήτης και του νομού ειδικότερα, εκτιμώντας ότι οι κρατήσεις θα επανεκκινηθούν τις επόμενες ημέρες εάν και εφόσον τα κρούσματα σε επίπεδο χώρας υποχωρήσουν.

Οι ξενοδόχοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τη φετινή σεζόν εκτιμώντας ότι οι επόμενες δύο τουλάχιστον εβδομάδες θα είναι αυτές που θα καθορίσουν την τουριστική ζήτηση. Εφόσον διατηρηθεί το αίσθημα της ασφάλειας και δεν υπάρχουν προβλήματα με τη διαχείριση πιθανών κρουσμάτων, η χώρα θα διατηρήσει το σημαντικό πλεονέκτημα που έχει στην υγειονομική κρίση, κάτι που με τη σειρά του θα ενισχύσει τη ροή τουριστών από τους tour operators.

Σε ό,τι αφορά στα επόμενα στάδια τα οποία έχουν προγραμματιστεί για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού το φετινό καλοκαίρι, ο υπουργός Τουρισμού σε δηλώσεις του ανακοίνωσε ότι «από τις 22 Ιουλίου πιθανότατα θα ανοίξουμε για τη Σουηδία, ενώ εξετάζεται το άνοιγμα και για τις υπόλοιπες χώρες με τη χρήση του τεστ των 72 ωρών.

 

Προβληματισμένοι οι ξενοδόχοι

 

Ιδιαίτερα δύσκολη χαρακτηρίζεται η φετινή περίοδος από τους ξενοδόχους του Ρεθύμνου, οι οποίοι εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι για το μέλλον της τουριστικής περιόδου. Τα μέχρι σήμερα στοιχεία είναι απογοητευτικά, αλλά το χειρότερο όλων είναι ότι οι ακυρώσεις κρατήσεων συνεχίζονται και μάλιστα τις τελευταίες ημέρες με αυξητικές τάσεις έχοντας φτάσει ακόμα και το 10% για τον μήνα Σεπτέμβριο.

Αυτό χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα ανησυχητικό από τους επιχειρηματίες του κλάδου, οι οποίοι μέχρι πρότινος εκτιμούσαν ότι τον Σεπτέμβριο θα είναι ο καλύτερος μήνας της σεζόν από πλευράς πληροτήτων. Όπως λένε οι κρατήσεις για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κατά μέσο όρο δεν ξεπερνούν το 30%, ενώ με τα σημερινά στοιχεία μαζί με τον Σεπτέμβριο αυτές δεν θα ξεπεράσουν το 40%.

Οι ακυρώσεις οφείλονται σύμφωνα με τους ξενοδόχους σε πολλούς παράγοντες, είτε αυτοί είναι οικονομικοί, είτε υγειονομικοί, είτε έχουν να κάνουν με τον φόβο και την ανασφάλεια των δυνητικών πελατών. Βασικό ρόλο παίζει, σύμφωνα με τους ίδιους, και το γεγονός ότι πολλοί τουρ οπερέιτορς συμπτύσσουν τις πτήσεις αλλάζοντας τον προγραμματισμό τους. Οι ίδιοι ενημερώνουν τους πελάτες τους δίδοντάς τους τη δυνατότητα να ακυρώσουν και λαμβάνοντας υπόψη την ευελιξία που υπάρχει με τις κρατήσεις, αποφασίζουν οι ίδιοι να μεταθέσουν τις διακοπές τους.

Το γεγονός ότι η Κρήτη και ιδιαίτερα το Ρέθυμνο παραμένει ένας υγειονομικά ασφαλής προορισμός και με δεδομένο ότι στον νομό δεν έχει καταγραφεί κρούσμα είναι το ενθαρρυντικό στοιχείο, στο οποίο προσβλέπουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού, ευελπιστώντας ότι τις μέχρι σήμερα «παγωμένες» κρατήσεις θα διαδεχτεί τις επόμενες ημέρες το ενδιαφέρον από επισκέπτες που θα έχουν λάβει θετικά μηνύματα από τους πρώτους τουρίστες σε σχέση με την υγειονομική ασφάλεια του προορισμού.

Κατά τα άλλα η ανησυχία μεγαλώνει, καθώς σε επίπεδο χώρας τα κρούσματα covid-19 βρίσκονται σε έξαρση και αυτό είναι κάτι που προβληματίζει τους Ρεθεμνιώτες επιχειρηματίες, αφού γνωρίζουν ότι μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις όταν οι επισκέπτες επιλέξουν άλλη χώρα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Χαρακτηριστικά, σε σχετικές δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μπάμπης Μπιρλιράκης, ανέφερε: «Έχουμε σκαμπανεβάσματα και στον Σεπτέμβριο που έδειχνε να είναι ένας καλός από άποψη μήνας κρατήσεων. Και αναφέρομαι σε ακυρώσεις. Αυτές τις ημέρες ξεκαθαρίζουν οι tour operators τις προγραμματισμένες πτήσεις που είχαν, με βάση τις πληρότητες, επικοινωνούν με τους πελάτες και τους ενημερώνουν – ρωτούν αν θέλουν να κάνουν κάποια αλλαγή στην κράτηση με βάση αυτές τις αλλαγές και οι πελάτες ακυρώνουν. Επομένως οι ακυρώσεις αυτές οφείλονται στις αλλαγές προγραμματισμού πτήσεων των tour operators και στην επαναεπιβεβαίωση της πρόθεσης του πελάτη να ταξιδέψει, ενώ παράλληλα αρκετές ακυρώσεις οφείλονται σε υγειονομικούς και οικονομικούς λόγους και από τη στιγμή, που του δίνεται η δυνατότητα στον πελάτη να ακυρώσει, το ξανασκέφτεται και είτε ακυρώνει, είτε αναβάλλει για λίγο αργότερα το ταξίδι του.

Το ποσοστό των ακυρώσεων είναι 5-10% και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν αυτές οι ακυρώσεις θα αναπληρωθούν με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, γιατί ίσως κάποιοι να ξανακάνουν τον προγραμματισμό τους και τελικά να έρθουν, βρίσκοντας καλύτερες τιμές. Κατά βάση αφορούν τη Γερμανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο. Δυστυχώς δεν υπάρχει η αναμενόμενη ροή στην οποία επενδύαμε να αλλάξει λίγο την εικόνα και να μας ανεβάσει σε πιο αξιοπρεπή επίπεδα. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο 30-40% της πληρότητας έως τον Σεπτέμβριο».

Αναφερόμενος στις νέες κρατήσεις ο κ. Μπιρλιράκης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ακόμα κινητικότητα: «Η ροή των κρατήσεων έχει μειωθεί. Περιμέναμε ότι μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο και με δεδομένο ότι οι υγειονομικές συνθήκες συνεχίζουν να είναι καλές ακόμα στην Κρήτη, ότι θα έχουμε ανταπόκριση αναγνωριστική και διαφημιστική προς τις δεξαμενές που μας ενδιαφέρουν, από τους πελάτες. Δεν έχει αυξηθεί η ροή και μπορώ να πω ότι η εβδομάδα αυτή, κύλησε πιο ήσυχα από την προηγούμενη.

Φυσικά και μας ανησυχεί το γεγονός ότι τουλάχιστον και πανελλαδικά βλέπουμε μία έξαρση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες. Ακόμα και αν τα ξενοδοχεία πάνε πολύ καλά, μας επηρεάζει σαν χώρα σε επίπεδο δυσφήμισης και ενδεχομένως επίσης να υπάρξουν μέτρα που θα μας υποχρεώσουν είτε να περιοριστούμε, είτε να κλείσουμε, είτε τα πρωτόκολλα να γίνουν τόσο αυστηρά έτσι ώστε να καταστούν μη διαχειρίσιμα».

 

Μεγάλο ερωτηματικό η βρετανική και ρωσική αγορά

Στην Κρήτη έφτασαν χθες οι πρώτοι Βρετανοί τουρίστες, ωστόσο στα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου δεν είναι ακόμα εμφανή η παρουσία τους. Σύμφωνα με τον Σύλλογο Ξενοδόχων η βρετανική αγορά αποτελεί εδώ και χρόνια μια μεγάλη δεξαμενή για τον τουρισμό του νομού, ωστόσο φέτος η εικόνα δεν έχει ξεκαθαρίσει. Όπως λένε είναι νωρίς και προς το παρόν δεν υπάρχει ζήτηση. Αντίστοιχα μεγάλο ερωτηματικό είναι τι θα γίνει με τη  ρωσική αγορά που επίσης αποτελεί για το Ρέθυμνο μια σημαντική πηγή επισκεπτών: «Θέλουμε να πιστέψουμε ότι θα προκύψουν στο εγγύς μέλλον οι Βρετανοί τουρίστες και εδώ. Είναι μία από τις βασικές αγορές της Κρήτης και της Ελλάδας γενικότερα. Περιμένουμε να δούμε τι ανταπόκριση θα έχει το άνοιγμα των συνόρων. Το μεγάλο αίνιγμα για μας είναι ο ρωσικός τουρισμός. Ούτε οι tour operators μπορούν να μας δώσουν κάποια πληροφορία και παραμένει άγνωστο το πότε θα ανοίξει η ρωσική αγορά. Άνοιξε τελικά η Σουηδία, ανοίγει η Σκανδιναβία και η Φιλανδία την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου. Για την Αμερική μάλλον προγραμματίζεται να ανοίξει τέλη αυτού του μήνα», σχολίασε ο κ. Μπιρλιράκης.

 

Σε λειτουργία το ξενοδοχείο covid-19 στο Ρέθυμνο

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του προέδρου του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλη Τσακαλάκη, το ξενοδοχείο covid στο Ρέθυμνο, αφού έκανε όλες τις απαραίτητες τροποποιήσεις και παρεμβάσεις, είναι έτοιμο από σήμερα να λειτουργήσει. Σε περίπτωση που εμφανιστεί κρούσμα κορονοϊού μεταξύ ξένων επισκεπτών που βρίσκεται στο Ρέθυμνο θα μεταφέρεται στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο και θα απομονώνεται.