12 °C Rethymno, GR
07/04/2020

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Χαμόγελα αισιοδοξίας στον εμπορικό κόσμο έφεραν οι εορταστικές ημέρες

• Με θετικό πρόσημο για τα ταμεία τους εκτιμούν ότι θα μας «αποχαιρετήσει» το 2019 • Την ανάγκη να δοθούν επιπλέον φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα για να επέλθει η ουσιαστική ανάκαμψη, εξέφρασε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου

Της ΣΤΕΛΛΑΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ

Το χαμόγελο στα πρόσωπα των εμπόρων φαίνεται πως επέστρεψε για τα καλά τα τελευταία 24ωρα, καθώς οι Άγιες Ημέρες που διανύουμε, έκαναν το «θαύμα» τους, αφού κατάφεραν -έστω και μετά από πολύ καιρό- να «σπάσουν» τον πάγο και να «ζεστάνουν» σε ικανοποιητικό βαθμό την τοπική αγορά.

Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, η κίνηση που καταγράφηκε στην αγορά κυρίως από το περασμένο Σαββατοκύριακο μέχρι και το απόγευμα της παραμονής των Χριστουγέννων, ήταν σε ικανοποιητικό βαθμό.

Σύμφωνα με τα όσα υπογράμμισε στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Γιώργος Πολιουδάκης, η «ζεστή» ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε λειτούργησε θετικά για την ψυχολογία των καταναλωτών, αλλά και των ίδιων των εμπόρων, αφού ανέτρεψε το αρνητικό κλίμα που προϋπήρχε.

Σημαντικό ρόλο με βάση τον ίδιο έπαιξαν και οι εορταστικές εκδηλώσεις που οργανώνονται από τον Δήμο και τον Εμπορικό Σύλλογο, καθώς φαίνεται πως έδωσαν ένα ισχυρό «κίνητρο» στο καταναλωτικό κοινό να βγει από τα σπίτια του, να κατέβει στην αγορά, να κάνει την «έρευνά» του και στο τέλος να ψωνίσει.

«Η κίνηση που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες στην τοπική αγορά ήταν σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό θα έλεγα, καθώς υπήρξε πολύς κόσμος που κατέβηκε για να περάσει όμορφα με τα παιδιά του, να διασκεδάσει με τις εκδηλώσεις μας, να κάνει παρέα με τους φίλους του, αλλά και να ψωνίσει από τα καταστήματα της πόλης μας στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό τις ντόπιες επιχειρήσεις.

Άλλωστε τις ημέρες που προηγήθηκαν, αυτό που κυριάρχησε στα εμπορικά του Ρεθύμνου, ήταν οι απαραίτητες αγορές που έκαναν οι καταναλωτές για το γιορτινό τραπέζι, καθώς και τα δωράκια που πήραν για τα βαφτιστήρια και τα παιδιά τους, ενώ σε μικρότερο βαθμό ήταν τα ψώνια που έκαναν για τους ίδιους», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Πολιουδάκης.

Σε γενικές γραμμές πάντως, ο εμπορικός κόσμος του Νομού αυτό που προσδοκά για τις τελευταίες ημέρες του χρόνου είναι η κίνηση στα τοπικά καταστήματα να συνεχιστεί με αυξητικούς ρυθμούς, Μάλιστα καλεί το καταναλωτικό κοινό να επωφεληθεί της ευκαιρίας και να προτιμήσει τα ρεθεμνιώτικα καταστήματα για τις αγορές του.

Άλλωστε με βάση τα όσα τόνισε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, οι τοπικές επιχειρήσεις -ακόμα και στην διάρκεια της εορταστικής περιόδου- δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν από τα εμπορικά άλλων μεγάλων πόλεων, καθώς όπως σημείωσε, διαθέτουν μεγάλη ποικιλία αγαθών και άλλων προϊόντων, σε εξαιρετικά λογικές τιμές για την εποχή.

«Αυτό που εκτιμώ είναι ότι και οι τζίροι των εμπορικών καταστημάτων αναμένεται να παρουσιάσουν μια σχετική αύξηση μέχρι τα τέλη του χρόνου και μάλιστα εάν αυτός ο στόχος επιτευχθεί, τότε, η οικονομική «ανάσα» που θα δοθεί στους συναδέλφους θα είναι μεγάλη. Και τούτο, διότι το έτος που διανύουμε ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για μας, δεδομένου ότι διαδοχικά στα χρόνια της κρίσης οι ντόπιες επιχειρήσεις δοκιμάστηκαν και δυστυχώς εξακολουθούν να δοκιμάζονται σκληρά», κατέληξε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Πολιουδάκης.

 

Τελευταία εβδομάδα εκδηλώσεων από τον Εμπορικό Σύλλογο

Εν τω μεταξύ, δυναμικά συνεχίζεται η τελευταία εβδομάδα εκδηλώσεων του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου. Για σήμερα Παρασκευή 27 του μήνα, έχει προγραμματιστεί επί της οδού Αρκαδίου από τις 19:00 έως τις 21:00, η εκδήλωση «Ο Μάγος ΤεΤέλος και η Βοηθός του» σε μια παράσταση που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους.

Πρόκειται δηλαδή, για μια εκπληκτική παράσταση για όλη την οικογένεια στην καρδιά της πόλης μας. Μαζί τους το ζωντανό χριστουγεννιάτικο δεντράκι ξεσηκώνει τους περαστικούς με τα καμώματά του και τις γιορτινές μελωδίες του.

Αύριο, Σάββατο 28 Δεκεμβρίου, ο Εμπορικός Σύλλογος περιμένει μικρούς και μεγάλους στην περιοχή της Παιχνιδοχώρας στις 12:00-14:00, στην εκδήλωση «Christmas color mania! Μια πινελιά, μια ζωγραφιά πάνω στου κόσμου τον καμβά…». Πολλά μικρά καβαλέτα θα στηθούν και θα περιμένουν τους μικρούς καλλιτέχνες να δημιουργήσουν με την καρδιά τους. Έργα που μετά την εκδήλωση θα σταλούν να φιλοτεχνήσουν διάφορες παιδιατρικές κλινικές της χώρας. Ακόμη, όσα παιδιά επιθυμούν, μπορούν μέσα από την ζωγραφιά τους να ανταλλάξουν αλληλογραφία με παιδιά που νοσηλεύονται, στέλνοντας ευχές και μηνύματα αγάπης.

Την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου, στην αγορά της Καλλιθέας στο ύψος «ΒΙΟ» στις 12:00 – 14:00, ο Τροχός της Τύχης περιμένει επίσης μικρούς και μεγάλους να παίξουν και που ξέρει κανείς;;;; Μπορεί να κερδίσει! Το κέρασμα θα περιλαμβάνει μαλλί της γριάς και φωτογραφίες με το σκανταλιάρικο Μίνιον.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται και την Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου, έξω από Μουσείο Λότζια στις 12:30 – 14:30, με την εκδήλωση «Στην αγκαλιά του Άη Βασίλη». Όπως αναφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος του Νομού «λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου, είναι καιρός να επισκεφτούμε τον αγαπημένο Άγιο, να δώσουμε το γράμμα μας και να παίξουμε με τον Ρούντολφ! Τα ξωτικά θα κεράσουν και ζεστή κανελάδα, μην λείψει κανείς».

Τέλος την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου, επιστρέφει ξανά στην πόλη μας ο Άγιος Βασίλης της Περιηγητικής σε συνεργασία με τον Εμπορικού Σύλλογο Ρεθύμνου και συνοδευόμενος από τις εορταστικές μελωδίες της Φιλαρμονικής του Δήμου Ρεθύμνου.

«Καλούμε όλους για να κλείσουμε όμορφα την χρονιά στις 12:30 το μεσημέρι, με σημείο αφετηρίας στον Άγνωστο Στρατιώτη. Με άλλα λόγια, σας περιμένουμε για να ζήσουμε όλοι μαζί τη χαρά των εορταστικών ημερών με αισιοδοξία και χαμόγελα», καταλήγει χαρακτηριστικά η Διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου.

 

Το εορταστικό ωράριο των εμπορικών καταστημάτων

Κανονικά συνεχίζεται το εορταστικό ωράριο στα εμπορικά καταστήματα του Ρεθύμνου, τα οποία σήμερα θα είναι ανοικτά πρωί και απόγευμα.

Αναλυτικά, το ωράριο λειτουργίας της τοπικής αγοράς έχει ως εξής:

Παρασκευή 27/12:                 09:00-14:00                            17:00-21:00

Σάββατο 28/12:                     09:00-17:00                            17:00-21:00

Κυριακή 29/12:                      11:00 – 18:00

Δευτέρα 30/12:                      09:00 – 17:00

Τρίτη 31/12:                          09:00 – 19:00

Τετάρτη 01/01:                     Πρωτοχρονιά Κλειστά

Πέμπτη 02/01:                       Κλειστά

Παρασκευή 03/01:                 09:00-14:00                            17:30-21:00

Σάββατο 04/01:                     09:00 – 15:00

Κυριακή 05/01:                      Κλειστά

Δευτέρα 06/01:                     Θεοφάνια Κλειστά

 

Τι δείχνουν οι αριθμοί για τις απώλειες…

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, η γενικότερη πτώση που κατέγραψε ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων του Νομού το διάστημα από την αρχή της χρονιάς μέχρι και σήμερα που βρισκόμαστε στην λήξη της, αγγίζει σε ποσοστό το 20% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Εξάλλου, όπως πρόσθεσε ο Γιώργος Πολιουδάκης και οι περίοδοι των εκπτώσεων που μεσολάβησαν στην διάρκεια του χρόνου, επί της ουσίας δεν στάθηκαν ικανοί να περιορίσουν τις απώλειες, παρά το γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις λειτούργησαν ως μια καλή, αλλά προσωρινή «τονωτική ένεση» για τους επαγγελματίες του Νομού.

Μάλιστα κατά την τελευταία εκπτωτική περίοδο, η οποία διήρκησε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου -που ήταν σε ισχύ οι ενδιάμεσες φθινοπωρινές εκπτώσεις- η «χασούρα» με την γλώσσα των αριθμών μεταφράστηκε σε απώλειες της τάξεως περίπου του 10%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο δεκαπενθήμερο του 2018.

«Υπήρξαν περίοδοι μέσα στο 2019 που είτε υπήρχαν, είτε δεν υπήρχαν εκπτώσεις, ήταν το ίδιο για την αγορά. Στην ουσία η τελευταία εκπτωτική περίοδος, δηλαδή, αυτή του Νοεμβρίου, ήταν μια «νεκρή» περίοδος για την αγορά, καθώς δεν κινήθηκε τίποτα. Το μόνο που είδαμε ήταν τους καταναλωτές που έκαναν έρευνα αγοράς, χωρίς ωστόσο να βάζουν το χέρι στην τσέπη. Κατά συνέπεια, οι εκπτώσεις για μία ακόμη φορά δεν άγγιξαν καθόλου τον εμπορικό κόσμο του Νομού μας», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Πολιουδάκης.

 

Ζητούμενο η «επανεκκίνηση» της αγοράς

Πέρα όμως από το «στοίχημα» που έχει τεθεί από τους εμπόρους για την «επανεκκίνηση» της αγοράς που -όπως όλα δείχνουν- θα κερδηθεί στην διάρκεια της εορταστικής περιόδου, ο πρόεδρος του εμπορικού κόσμου του Νομού, μίλησε στην εφημερίδα μας και τα τελευταία οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, τα οποία -όπως είπε- είναι στην σωστή κατεύθυνση, καθώς στοχεύουν στην «ανακούφιση» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ωστόσο αυτό που σημείωσε με έμφαση, είναι ότι δεν θα πρέπει να είναι αποσπασματικά, αλλά να έχουν συνέχεια σε βάθος χρόνου, δεδομένου ότι μόνο αυτά δεν αρκούν. Παράλληλα ο Γιώργος Πολιουδάκης εξέφρασε την ανάγκη να δοθούν επιπλέον φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα, ώστε να ξεκινήσει, όπως τόνισε, η ουσιαστική ανάκαμψη της αγοράς.

«Τα μέτρα και γενικότερα οι φοροελαφρύνσεις που κατά καιρούς εξαγγέλλονται και ψηφίζονται από την Βουλή το διάστημα της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ., είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Όμως, για να επιτευχθεί ο στόχος και για να επιβιώσουν στην πράξη οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις -που έχουν δοκιμαστεί τόσο σκληρά τα τελευταία χρόνια- θα πρέπει οι φοροελαφρύνσεις να έχουν συνέχεια.

Σε γενικές γραμμές αυτό που θέλω να επισημάνω είναι πως όλα βρίσκονται σε καλό δρόμο. Όμως για παράδειγμα, οι κανόνες της αγοράς επιβάλλουν να δοθούν επιπλέον κίνητρα για προσλήψεις προσωπικού -και όχι για απολύσεις όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια- καθώς και για νέες επενδύσεις. Ωστόσο, το βασικότερο όλων είναι να «ανοίξουν» επιτέλους οι «στρόφιγγες» των τραπεζών για να πάρει «ανάσα» στην πράξη και ο επιχειρηματικός κόσμος έστω και έπειτα από σχεδόν δέκα χρόνια ύφεσης», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Πολιουδάκης.