18 °C Rethymno, GR
25/01/2021

ΕΚΚΡΕΜΕΙ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Χρηματοδότηση για την ανέγερση του 16ου Δημοτικού Σχολείου και την αποκατάσταση της Φιλαρμονικής

Θετικές είναι οι εξελίξεις για το θέμα της κατασκευής του 16ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνης και την «Αποκατάσταση κτιρίου Φιλαρμονικής – Ωδείου Ρεθύμνης», καθώς σύμφωνα με τον δήμαρχο υπάρχει δέσμευση για την χρηματοδότησή τους και εκκρεμεί η σχετική υπογραφή του υπουργού Εσωτερικών για την έναρξή τους σε πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών.

Το κόστος κατασκευής του 16ου Δημοτικού Σχολείου ανέρχεται σε 3.604.375,20 ευρώ και για τη Δημοτική Φιλαρμονική σε 1.273.978,57 ευρώ αντίστοιχα.

Όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο δήμαρχος Ρεθύμνης, Γιώργος Μαρινάκης και για τα δυο έργα οι φάκελοι είναι πλήρεις και εγκεκριμένοι και αμέσως μετά την υπογραφή του υπουργού Τ. Θεοδωρικάκου, η οποία θα γίνει τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης. «Τα δυο αυτά έργα θα χρηματοδοτηθούν από Πρόγραμμα του Υπ. Εσωτερικών. Είμαστε σε διαρκείς επαφές με το υπουργείο και εκκρεμεί μόνο η υπογραφή του υπουργού στο λεγόμενο πρακτικό 14 για να ενταχτούν. Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή και έχουν ετοιμαστεί όλα τα έργα της χώρας -συνολικού προϋπολογισμού 250 εκ. ευρώ- που είχαν ελεγχθεί με το προηγούμενο σύστημα, είναι ώριμα και θα χρηματοδοτηθούν. Οι φάκελοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο γραφείο του υπουργού και περιμένουμε την υπογραφή της ένταξης, για να μπορούμε να τα δημοπρατήσουμε» είπε.

Η ανέγερση του 16ου Δημοτικού Σχολείου θα δώσει λύση στο χρόνιο ζήτημα της στέγασης του δημοτικού σχολείου, που βρίσκεται στο Μασταμπά και εδώ και πολλά χρόνια στεγάζεται σε λυόμενη κατασκευή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την μελέτη που έχει εκπονηθεί και έχει εγκριθεί προβλέπεται η ανέγερση διώροφου κτιρίου, με υπόγειο, με βάση όλες τις νόμιμες και σύγχρονες προδιαγραφές και με έμφαση στη διασφάλιση και προστασία του περιβάλλοντος, τη βέλτιστη ενεργειακά απόδοση του κτιρίου και την πλήρωση όλων των κριτηρίων προσβασιμότητας για τα Άτομα με Αναπηρία.

Η σχετική πρόταση του Δήμου Ρεθύμνης αποτυπώθηκε σε έναν πλήρη φάκελο, στον οποίο περιλαμβάνονται μελέτες με άδεια δόμησης, για την ανέγερση διώροφου κτιρίου, με υπόγειο.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο δρομολογείται η επιδιωκόμενη από καιρό υλοποίηση ενός σημαντικού έργου, μιας νέας σχολικής μονάδας, που θα φιλοξενήσει τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του 16ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνης, οι οποίοι μέχρι σήμερα ταλαιπωρούνταν σε μια σχολική δομή που δεν πληρούσε τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Σημειώνεται ότι η οικοπεδική γη, ιδιοκτησίας του Δήμου Ρεθύμνης και εμβαδού 4689,37 τ.μ., όπου θα αναγερθεί το νέο σχολείο, βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το ήδη υπάρχον διδακτήριο, είναι εντός τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου Ρεθύμνης, στην περιοχή Τίμιος Σταυρός. Αναμένεται δε, ότι η ανέγερση του νέου διδακτηρίου, θα αποσυμφορήσει τις όμορες σχολικές μονάδες, αφού θα επιτρέψει την ομοιόμορφη και πιο λειτουργική κατανομή του μαθητικού δυναμικού της περιοχής.

Το νέο 16ο Δημοτικό σχολείο που θα κατασκευαστεί στον Τίμιο Σταυρό θα είναι 7/θέσιο με δυνατότητα ωστόσο να γίνει 9/θέσιο και δυναμικότητα φιλοξενίας έως και 270 μαθητών.

Σε ό,τι αφορά το κτίριο της Φιλαρμονικής, θα γίνουν εργασίες στατικής ενίσχυσής του, με γνώμονα τη μέγιστη ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, καθώς και παρεμβάσεις που θα εξασφαλίσουν τον λειτουργικό και αισθητικό ανασχεδιασμό του, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες στέγασης του Δημοτικού Ωδείου και της Δημοτικής Φιλαρμονικής του Δ. Ρεθύμνης.

Τα προβλήματα στατικής επάρκειας που παρουσίασε το υφιστάμενο κτίριο, στο οποίο φιλοξενείται η λειτουργία των σημαντικών πολιτιστικών δομών της Δημοτικής Φιλαρμονικής και του Δημοτικού Ωδείου, επέβαλλαν τη μεταστέγασή τους κι έκαναν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης χρηματοδοτικών εργαλείων για την αποκατάσταση του κτιρίου. Οι εργασίες αποκατάστασης του εν λόγω κτιρίου, το οποίο βρίσκεται επί της Λ. Κουντουριώτη, θα επικεντρωθούν αφενός στη στατική ενίσχυσή του και, αφετέρου στο λειτουργικό και αισθητικό ανασχεδιασμό του προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες στέγασης του Δημοτικού Ωδείου και της Δημοτικής Φιλαρμονικής του Δ. Ρεθύμνης.

Ο εσωτερικός και εξωτερικός σχεδιασμός και η διαμόρφωση των χώρων στο κτίριο, έγιναν με γνώμονα τη μέγιστη ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου και πρόκειται να επιτευχθεί βελτίωση ενεργειακής απόδοσης κατά 3 κατηγορίες.

 

Ετοιμάζονται μελέτες για το πρόγραμμα «Α. Τρίτσης»

Εν τω μεταξύ πυρετώδεις είναι ο προετοιμασίες για την εκπόνηση μελετών έργων που θα διεκδικήσουν χρηματοδότηση από το νέο αυτοδιοικητικό πρόγραμμα του ΥΠΕΣ Α. Τρίτσης. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει ο δήμος στην εξασφάλιση χρησμοδότησης για το δημοτικό πάρκινγκ των Τεσσάρων Μαρτύρων διεκδικώντας την δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης με 6.000 τ.μ. με δύο ορόφους ο κάθε ένας, από τους οποίους θα διαθέτει περίπου 200 θέσεις στάθμευσης. Στον χώρο όπου σήμερα βρίσκεται το πάρκινγκ -κάτω από το οποίο θα χωροθετηθούν οι νέες θέσεις στάθμευσης- θα διαμορφωθεί ένα ελεύθερο θεματικό πάρκο, όπου θα αναδεικνύεται η ιστορία της πόλης, ένας χώρος πρασίνου. «Το έργο του πάρκινγκ αποτελεί για μας πρώτη προτεραιότητα για να ενταχτεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», γιατί έχει τα λιγότερα προβλήματα και δεν απαιτεί εγκρίσεις και συναινέσεις άλλων υπηρεσιών. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου είναι τα 18 εκ.