12 °C Rethymno, GR
16/01/2021

ΕΦΟΣΟΝ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ

Χωρίς κέρδος για την Κρήτη το τουριστικό «άνοιγμα» σε 29 χώρες

"Για να έχουμε όφελος πρέπει να ανοίξουν τα αεροδρόμια Χανίων και Ηρακλείου, πρίν την 1η Ιουλίου" τονίζει ο αντιπρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων

Το χθεσινό άνοιγμα των ελληνικών συνόρων ώστε να υποδεχτεί η χώρα μας ταξιδιώτες από 29 συνολικά χώρες, χωρίς τεστ και χωρίς να χρειάζεται αυτοί να μπουν σε καραντίνα αποτελεί ένα ακόμα θετικό βήμα για την επανεκκίνηση του τουριστικού κλάδου. Αυτό αναφέρουν οι ξενοδόχοι του Ρεθύμνου υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι για να μπορέσει να επωφεληθεί το νησί που αποτελεί ένας από τους βασικούς ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς είναι απαραίτητο να επαναλειτουργήσουν νωρίτερα τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Όπως εξηγούν το άνοιγμα των περιφερειακών αεροδρομίων έχει τοποθετηθεί χρονικά την 1η Ιουλίου. Αυτό, όπως δηλώνουν, σημαίνει ότι μέχρι τότε ο κύριος όγκος επισκεπτών του νησιού που έρχεται μέσω τσάρτερ για τις διακοπές του δεν θα μπορεί να το κάνει. Ελάχιστα θα είναι τα οφέλη νωρίτερα και αυτό για μικρά ξενοδοχεία οι επισκέπτες των οποίων θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν πτήσεις εσωτερικού για να φτάσουν στον προορισμό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με υπουργείο αναφέρει η λίστα με τις 29 χώρες, διαμορφώθηκε ύστερα από μελέτη του επιδημιολογικού προφίλ των χωρών προέλευσης των τουριστών και αφού ελήφθησαν οι χθεσινές ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA), καθώς και η σχετική εισήγηση της Eπιτροπής Λοιμωξιολόγων.

Αναλυτικά η λίστα των 29 χωρών είναι η ακόλουθη: Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Φινλανδία.

Ιδιαίτερη ικανοποίηση στους ξενοδόχους της Κρήτης προκαλεί το γεγονός ότι η Γερμανία συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των χωρών, με δεδομένο ότι αποτελεί τη νούμερο ένα δεξαμενή επισκεπτών για το νησί. Ωστόσο, όπως διευκρινίζουν, προϋπόθεση για την ουσιαστική επανεκκίνηση του κλάδου και σε τοπικό επίπεδο είναι η  επαναλειτουργία των αεροδρομίων νωρίτερα από την 1η Ιουλίου, ενώ εξίσου σημαντικό είναι και οι ίδιες οι χώρες προέλευσης επισκεπτών να άρουν τους περιορισμούς απαγόρευσης ταξιδιών.

Μέχρι στιγμής το τοπίο παραμένει θολό αφενός γιατί οι κρατήσεις για Ιούλιο και Αύγουστο είναι ελάχιστες και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν οι επιχειρηματίες, δεν μπορεί να υπάρξει ακόμα προγραμματισμός των πτήσεων από τους τουρ οπερέιτορς, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες.

Προϋπόθεση για την κινητικότητα στις κρατήσεις είναι η άρση στων απαγορεύσεων για ταξίδια από τις χώρες προέλευσης των επισκεπτών.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα μεγάλα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου που δουλεύουν κατά κύριο λόγο με πτήσεις τσάρτερ δεν θα ανοίξουν στις 15 Ιουνίου, αφού δεν θα έχουν επισκέπτες. Η ακριβής ημερομηνία της επαναλειτουργίας της μονάδας του θα εξαρτηθεί από τις πτήσεις τσάρτερς που θα προγραμματιστούν και από τη ροή των κρατήσεων της μονάδας.

Όπως ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο αντιπρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου η μόνη κινητικότητα μέχρι στιγμής που υπάρχει αφορά κάποιες αλλαγές στις υπάρχουσες κρατήσεις όπου μετατίθενται σε μεταγενέστερο χρόνο καθώς μη αξιοσημείωτες κρατήσεις που γίνονται για το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου. Πάρα αυτά ο αντιπρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου τόνισε ότι η Ελλάδα θα έχει ένα πλεονέκτημα έναντι των άλλων μεσογειακών τουριστικών προορισμών όπως είναι Ιταλία και η Ισπανία εξαιτίας τν πολύ κάλων επιδημιολογικών.

 

Αναλυτικά,

Σε αχαρτογράφητα νερά εξακολουθεί να βαδίζει ο ξενοδοχειακός κόσμος του Ρεθύμνου, καθώς με δεδομένο ότι τα περιφερειακά αεροδρόμια δεν ανοίγουν τις πύλες τους για τους τουρίστες πριν την 1η Ιουλίου, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη εικόνα για το μέλλον της φετινής περιόδου. Μετά την ανακοίνωση για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού, δεν υπάρχουν παρά ελάχιστες κρατήσεις και αυτές αφορούν το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου για τα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου.

Η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορα της στις 15 Ιουνίου για ταξιδιώτες από 29 χώρες, σίγουρα, όπως δηλώνουν οι επιχειρηματίες του κλάδου είναι μια θετική εξέλιξη όμως για το νησί δεν έχει ουσιαστικό αντίκρισμα αν δεν ανοίξουν νωρίτερα τα αεροδρόμια, μιας και ο κύριος όγκος επισκεπτών έρχεται για διακοπές στο νησί μέσω πτήσεων τσάρτερ.

Από την άλλη μεγάλο ζητούμενο παραμένει να αρθούν οι περιορισμοί για ταξίδια και από πλευράς των ίδιων των χωρών προέλευσης των επισκεπτών, ώστε να επανεκκινηθεί ουσιαστικά ο τουριστικός κλάδος.

Χθες το υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε τη λίστα με τις χώρες, που από τις 15 Ιουνίου, «ανοίγουν τα σύνορα» για τους τουρίστες, με αεροπορικές πτήσεις προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση του, το υπουργείο αναφέρει ότι: «Η λίστα με τις 29 χώρες διαμορφώθηκε ύστερα από μελέτη του επιδημιολογικού προφίλ των χωρών προέλευσης των τουριστών και αφού ελήφθησαν υπόψη οι χθεσινές ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA), καθώς και η σχετική εισήγηση της Eπιτροπής Λοιμωξιολόγων.

Στους επισκέπτες από τις συγκεκριμένες χώρες θα πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος. Για όλες τις άλλες χώρες εξακολουθούν να ισχύουν οι υπάρχοντες κανόνες.

H λίστα, η οποία θα διευρυνθεί με αφετηρία την 1η Ιουλίου, θα ανακοινωθεί εγκαίρως. Σε κάθε περίπτωση, η επιδημιολογική παρακολούθηση και αξιολόγηση θα είναι συνεχής».

Αναλυτικά η λίστα των 29 χωρών είναι η ακόλουθη: Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Φινλανδία.

Ως μια θετική εξέλιξη χαρακτήρισε το άνοιγμα των συνόρων ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μπάμπης Μπιρλιράκης, δίχως όμως ουσιαστικό αντίκρισμα για τους ξενοδόχους του Ρεθύμνου αν αυτό δεν συνοδευτεί και με παράλληλο άνοιγμα των περιφερειακών αεροδρομίων ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι θετικό το γεγονός ότι ανοίξαμε τα σύνορα μας και μάλιστα για χώρες όπως η Γερμανία, που είναι η πιο μεγάλη δεξαμενή επισκεπτών που δέχεται η Ελλάδα και η Κρήτη ιδιαίτερα. Ο συνδυασμός μάλιστα Γερμανίας, Αυστρίας, Ελβετίας είναι πάρα πολύ καλός γιατί μεγάλοι τουρ οπερέιτορς της Γερμανίας πετάνε από αυτές τις χώρες ουσιαστικά. Αυτό που βέβαια θα περιμέναμε και θα χαιρόμασταν πολύ περισσότερο εμείς στην Κρήτη θα ήταν να άνοιγαν και τα περιφερειακά αεροδρόμια νωρίτερα από την 1η Ιουλίου για να μπορούσαμε να έχουμε τσάρτερ νωρίτερα και να ανοίγαμε και εμείς τις μονάδες μας νωρίτερα. Είναι μια θετική εξέλιξη ωστόσο για τα μικρότερα ξενοδοχεία που ενδεχομένως επωφεληθούν από τις εσωτερικές πτήσεις των ταξιδιωτών, όμως οι μαζικές αφίξεις θα ξεκινήσουν αφού ξεκινήσουν τα τσάρτερ στα αεροδρόμια Χανίων και Ηρακλείου. Επίσης το δεύτερο σημαντικό είναι να «ανοίξουν» και οι ίδιες οι χώρες αυτές προς την Ελλάδα, κάτι το οποίο θεωρούμε προφανές αλλά δεν είναι γιατί δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα από όλες αυτές τις χώρες η άρση περιορισμών για το ταξίδια. Εκτιμούμε ότι αν κάνουν θα συμπεριλάβουν προφανώς τη χώρα μας λόγω της καλής της επιδημιολογικής κατάστασης αλλά μένει να γίνει στην πράξη. Γιατί με την ανακοίνωση καταβαίνουμε ότι εμείς ανοίγουμε τα σύνορα μας για να υποδεχτούμε επισκέπτες από αυτές τις χώρες και προχωράμε σε άρση των περιοριστικών μέτρων -δεν κάνουμε τεστ και δεν μπαίνουν και σε καραντίνα, παρά θα γινόταν δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Πρέπει όμως και οι χώρες αυτές να άρουν τους περιορισμούς για ταξίδια «και πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό μεν για τη χώρα όχι όμως για την Κρήτη και τους άλλους περιφερειακούς προορισμούς. Άρα είναι καλό ότι «ανοίγει «τουριστικά η χώρα, διερευνήθηκε ο κύκλος των χώρων και περιμένουμε παράλληλα νωρίτερα το άνοιγμα των περιφερειακών αεροδρομίων και την άρση των περιορισμών των ταξιδιών από άλλες χώρες για να ξεκινήσει ο προγραμματισμός πτήσεων και εμείς να οριοθετήσουμε το χρονικό άνοιγμα των μονάδων μας».

Μέχρι στιγμής η εικόνα των κρατήσεων δεν είναι καλή αφού δεν έχει επανεκκινηθεί η ροή τους, όπως τονίζει ο κ. Μπιρλιράκης, εξηγώντας ότι υπάρχουν κάποιες αλλαγές στις υπάρχουσες κρατήσεις που μετατίθενται σε μεταγενέστερο χρόνο και μη αξιοσημείωτες κρατήσεις για το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου. «Θεωρώ ότι όλοι είναι σε αναμονή και περιμένουν να δουν τον προγραμματισμό των πτήσεων. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει αν οι χώρες από τους οποίους υποδέχεται τουρισμό η Ελλάδα δεν άρουν τους περιορισμούς ταξιδιών. «Τα περισσότερα ξενοδοχεία δεν θα ανοίξουν στις 15 Ιουνίου γιατί δεν υπάρχει νόημα. Θα ανοίξουμε από την 1η Ιουλίου και μετά και πάντα με βάση τις κρατήσεις που θα υπάρχουν και τον προγραμματισμό των πτήσεων. Κάποιοι συνάδελφοι δωδεκάμηνης λειτουργίας θα ανοίξουν όπως και τα μικρότερα όμως τα περισσότερα δεν ανοίγουν από τη στιγμή που δεν υπάρχει προγραμματισμός πτήσεων», ανέφερε.

Πάρα αυτά ο αντιπρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου τόνισε ότι η Ελλάδα θα έχει ένα πλεονέκτημα έναντι των άλλων μεσογειακών τουριστικών προορισμών, όπως είναι η Ιταλία και η Ισπανία εξαιτίας των πολύ κάλων επιδημιολογικών της δεδομένο: «Αλλοίμονο μας αν αυτή η καλή κατάσταση που επικρατεί επιδημιολογικά στη χώρα μας δεν κεφαλαιοποιηθεί. Θεωρώ ότι η Ελλάδα έχει ένα πλεονέκτημα, διότι από ότι λέγεται όλες οι χώρες που ετοιμάζονται να άνοιξαν τα σύνορα τους η πρώτη χώρα επιλογής είναι η Ελλάδα και η Κύπρος», επεσήμανε ο κ. Μπιρλιράκης.