18 °C Rethymno, GR
10/05/2021

Χωρίς στήριξη από την πολιτεία ο τουριστικός κλάδος δεν θα επιβιώσει

Στον απόηχο μιας κακής τουριστικής περιόδου που η σεζόν covid συρρικνώθηκε σε ενάμιση μήνα, με χαμηλές πληρότητες σε όσα ξενοδοχεία επαναλειτούργησαν ανά τη χώρα, και τους επιχειρηματίες να καταγράφουν μείωση στα έσοδα τους σε ποσοστό που φτάνει το 70%, οδηγώντας ταυτόχρονα στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους, η στήριξη από την πολιτεία αποτελεί μονόδρομο για να μπορέσει ο κλάδος να επιβιώσει και να συνεχίσει να συνεισφέρει στο ΑΕΠ της χώρας.

Αυτό ανέφερε κατά τη συνάντηση που είχε με το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου το περασμένο Σάββατο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, επισημαίνοντας πως η ρευστότητα αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο για τις ξενοδοχειακές μονάδες, προκειμένου αυτές να παραμείνουν ανοιχτές.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μεγέθη των απωλειών, ο κ. Τάσιος υπογράμμισε πως τα έσοδα για το 2019 ανήλθαν στα 18 δισ. την ίδια ώρα που τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, δεν θα ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ για όλη την Ελλάδα. «Είναι μια τεράστια πτώση και σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία ανέρχεται στο 70% σε σχέση με πέρυσι», σημείωσε.

Ο κλάδος περιμένει οικονομικά μέτρα ενίσχυσης του και αγωνιά ενώ σχετικές ανακοινώνεις αναμένονται από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη στις 14 Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ τόνισε πως οι ξενοδόχοι στηρίχθηκαν είτε από την επιστρεπτέα προκαταβολή, είτε από δάνεια των συστημικών τραπεζών, ωστόσο οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολοι καθώς οι πληρωμές βρίσκονται σε αναστολή και οι επιχειρηματίες του τουρισμού θα κληθούν να ξεκινήσουν και πάλι να πληρώνουν, ενώ ταυτόχρονα θα μπαίνουν σε έναν νέο κύκλο «παγώματος» των εισπράξεων. «Συνολικά μιλάμε για μια σεζόν covid στην οποία ήδη είμαστε στη φάση της επιβίωσης με τα εμπροσθοβαρή μέτρα που έχουμε ζητήσει από την κυβέρνηση. Καθημερινά είμαστε σε διάλογο γιατί έρχεται ένας πολύ δύσκολος χειμώνας και μια χρονιά επιβίωσης για το 2020-2021», ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις του ο κ. Τάσιος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου υποστήριξε ότι το 2021 θα είναι χρονιά επιβίωσης του κλάδου, που έχει πάρα πολλά ζητήματα να αντιμετωπίσει και θα πρέπει η πολιτεία να ενσκήψει με ρευστότητα, ελαφρύνσεις για να μπορέσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις να επιβιώσουν.

Η μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή και συνολικά φοροαπαλλαγών και ελαφρύνσεων, μέτρα που θα μπορέσουν να δώσουν μια ώθηση προκειμένου οι επιχειρήσεις να διατηρήσουν τη βιωσιμότητά τους.

Ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ οι απώλειες

Ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ οι απώλειες για τον τουριστικό κλάδο τη φετινή σεζόν, όπως ανέφερε από το Ρέθυμνο, όπου βρέθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος. Η οικονομική ζημιά είναι τεράστια για τα ξενοδοχεία που επαναλειτούργησαν στην περίοδο της πανδημίας σημειώνοντας εξαιρετικά χαμηλές πληρότητες λόγω της ελάχιστης τουριστικής κίνησης, που προέκυψε εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί αλλά και της παγκόσμιας αβεβαιότητας και φόβου που έχει δημιουργήσει ο covid 19.

Μετά τη σεζόν covid έρχεται η χρονιά επιβίωσης για τους ξενοδόχους, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΠΟΞ τονίζοντας τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει μαζί με τους επιχειρηματίες και χιλιάδες εργαζόμενους του τουριστικού κλάδου, που φέτος ήρθαν αντιμέτωποι με την ανεργία.

Ο κλάδος του τουρισμού αναμένει με αγωνία τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από την Θεσσαλονίκη στις 13 Σεπτεμβρίου ζητώντας μέτρα στήριξης επισημαίνοντας πως βασικό ζητούμενο αυτή την ώρα είναι η ρευστότητα για τον κλάδο.

Ειδικότερα, σε σχετικές δηλώσεις του ο κ. Τάσιος, ανέφερε: «Είναι η σεζόν covid, όπως την έχουμε χαρακτηρίσει με τους συναδέλφους πανελλαδικά. Το ίδιο ισχύει για την Κρήτη, μικρές διαφοροποιήσεις ανά νομό. Ιδιαίτερα σήμερα για το Ρέθυμνο δεν είναι καλή κατάσταση σε σχέση με το Ηράκλειο, που είναι λίγο καλύτερα. Αντίστοιχα για τα Χανιά σε μια δύσκολη περίοδο. Πανελλαδικά ο Ιούλιος έκλεισε με 40% μέση πληρότητας, στα 5.500 ξενοδοχεία, από τα 10,000 που είναι ο συνολικός αριθμός. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό το 40% όταν τα ξενοδοχεία είναι μισά, πηγαίνει σε 20%. Ο Αύγουστος είχε μικρή διαφορά. Όσον αφορά την Κρήτη, φαίνεται ότι το αεροδρόμιο Ηρακλείου έχει μια μεγαλύτερη κίνηση, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τα περσινά δεδομένα βέβαια. Είναι περίπου στο 30 με 35% του 2019. Το θετικό στην Κρήτη είναι ότι οι καιρικές συνθήκες μπορεί να την βοηθήσουν με κάποιες εθνικότητες ίσως και τον Οκτώβρη να κάνει κάποια νούμερα, όμως όπως και να έχει συνολικά μιλάμε για μια σεζόν πανδημίας, στην οποία ήδη είμαστε στην φάση της επιβίωσης με τα σοβαρά μέτρα που έχουμε ζητήσει από την Κυβέρνηση, και καθημερινά είμαστε σε διάλογο, γιατί έρχεται ένας πολύ δύσκολος χειμώνας και μια χρονιά επιβίωσης για το 2021».

Αναφερόμενος στα οικονομικά μεγέθη υποστήριξε πως: «Τα έσοδα του 2019 ήταν στα 18 δισ. και η εκτίμηση που κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι το 2020 δεν θα ξεπεράσουμε τα 3 δισ. Για την Ελλάδα συνολικά είναι μια τεράστια πτώση και αν θέλουμε να το δούμε για τα ξενοδοχεία μεσοσταθμικά, η πτώση είναι περίπου στο 70% σε σχέση με πέρυσι. Ιδιαίτερα τα συνεχούς λειτουργίας βιώνουν την απόλυτη κρίση και μετά τον Οκτώβριο, πόλεις όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και ακόμα και οι μεγάλες πόλεις της Κρήτης πιστεύω θα έχουν μεγάλο πρόβλημα. Εκεί θα αντιμετωπίσουμε ένα μαύρο χειμώνα και βέβαια στο σύνολο όλων αυτών βλέπουμε ότι η δυσκολία έπεται και στους εργαζομένους, όπου βλέπουμε ότι σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό με τις αναστολές να κυμαίνονται περίπου στο 50 με 60%, δηλαδή πάνω από τους μισούς να μην έχουν δουλέψει και έτσι αντιλαμβάνεστε ότι έχοντας το μισό τους εισόδημα, είναι πολύ δύσκολο από εδώ και πέρα να ανταπεξέλθουν. Στον διάλογο που έχουμε με την κυβέρνηση, έχουμε θέσει αυτό το θέμα και περιμένουμε τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στις 13 Σεπτεμβρίου συμπτωματικά, στην Θεσσαλονίκη, όπου εκεί θα τεθούν τόσο τα ζητήματα για τα συνεχούς λειτουργίας, που εκτιμούμε ότι μέχρι το Μάρτιο του 2021 δεν θα έχουν καθόλου κόσμο, καθώς τώρα λειτουργούν με 15% πληρότητα, ποσοστό πολύ λίγο για να αντέξει κάποιος. Και βέβαια βλέπουμε με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής ότι και το 2021 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για αυτό και την χαρακτηρίζουμε ως χρονιά επιβίωσης».

Παρά το τεράστιο πλήγμα που υπέστη ο κλάδος άξιζε να ανοίξουν τα ξενοδοχεία, είπε ο κ. Τάσιος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα επισημαίνοντας ότι αυτό έπρεπε να πράξουν οι επιχειρηματίες για τη μεγάλη εικόνα της χώρας. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Συνολικά για τη μεγάλη εικόνα της χώρας, άξιζε που άνοιξαν τα ξενοδοχεία. Γιατί καταρχήν, είμαστε μέσα στον ανταγωνισμό, με άμεσους ανταγωνιστές κυρίως την Ισπανία και την Τουρκία, αν θέλετε ακόμα και η Αίγυπτος. Είναι σημαντικό ότι βρεθήκαμε στην αγορά και δεν είναι τυχαίο ότι τώρα σκέφτονται οι αγγλικές εταιρείες αν κλείσουν τα Κανάρια Νησιά, να μεταφέρουν αεροπορικές θέσεις προς την Ελλάδα, για παράδειγμα στο αεροδρόμιο Ηρακλείου. Σαν επιχειρείν και από οικονομοτεχνικής πλευράς και από υγειονομικής αν θέλετε, όπου τα πρωτόκολλα μπήκαν σε λειτουργία, οι εργαζόμενοι προσαρμόστηκαν σε αυτά τα δεδομένα, για τα οποίο μάλλον προβλέπονται οι ίδιες συνθήκες».

 

Ζητούμενο η ρευστότητα του κλάδου-Οικονομική ενίσχυση ζητούν οι ξενοδόχοι

Η ρευστότητα του κλάδου αποτελεί βασικό ζητούμενο για τους ξενοδόχους ανέφερε ο κ. Τάσιος υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά πως είναι αναγκαίο να δοθούν οικονομικά κίνητρα στους ξενοδόχους: «Όταν είσαι σε έναν πόλεμο, έχεις και παράλληλες απώλειες. Προφανώς θα υπάρχουν επιχειρήσεις που θα αντιμετωπίσουν αρκετές δυσκολίες και μέχρι και τα επόμενα δύο χρόνια πιθανόν να αναγκαστούν να φύγουν από την αγορά. Άρα λοιπόν αυτό που ζητάμε είναι τη βοήθεια στη ρευστότητα. Το τρίτο σκέλος της επιβολής προκαταβολής, φαίνεται να είναι σε πολύ καλύτερο βαθμό από τα προηγούμενα δύο και θα βοηθήσει πολύ και τα μικρά ξενοδοχεία. Από εκεί και πέρα θέλουμε πολλαπλές δόσεις προς τις οφειλές στο δημόσιο, καθώς δεν αρκούν οι δώδεκα ή οι 24 που έχουν ανακοινωθεί. Στο επόμενο διάστημα η αγορά θα βαλτώσει και θα χρειαστεί οπωσδήποτε να υπάρξουν ρυθμίσεις με περισσότερες δόσεις, γιατί ο κόσμος δεν θα πάει στον γκισέ να πληρώσει εάν δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. Μην ξεχνάτε ότι δεν έχει διαγραφεί κανένα χρέος και είμαστε στις αναστολές. Η ελληνική ξενοδοχεία έχει δανειστεί για να ανταπεξέλθει και αυτό σημαίνει ότι μαζί με τις επιταγές, έχουμε ένα εκρηκτικό οικονομικό μείγμα. Άρα λοιπόν κυρίως, βλέπουμε πώς θα στηριχτούμε στα οικονομικά μας δεδομένα» είπε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων σχολίασε: «Ακολουθήσαμε τις συμβουλές των επιστημόνων και των πολιτικών, που αυτοί ήταν που έπαιξαν αυτήν την χρονιά και έδωσαν και την γραμμή για το παιχνίδι του τουρισμού. Χωρίς να μας ρωτήσουν σε καμία περίπτωση. Δεν λέμε ότι καλώς ή κακώς έπραξαν, απλούστατα θα αποφεύγαμε ορισμένες παλινωδίες εάν απλούστατα εζητείτο από τον κλάδο να εκφράσει την άποψή του. Ελπίζω ότι μετά από όλα αυτά που συνέβησαν εφέτος, να το λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους για την επόμενη χρονιά και να συναποφασίσουμε το μέλλον το δικό μας. Η χρονιά δεν εξελίχθηκε όπως περιμέναμε. Άλλα περιμέναμε και άλλα ήρθαν και οι απώλειες είναι τεράστιες. Το 2021 θα είναι πραγματικά χρονιά επιβίωσης της ξενοδοχείας και υπάρχουν πολλά πράγματα στα οποία θα πρέπει να ενσκήψει η πολιτεία και να βοηθήσει. Όπως είπε και ο Πρόεδρος, με ρευστότητα, με κάποιες ελαφρύνσεις και με οτιδήποτε μπορεί στην κατάσταση που η ελληνική οικονομία μπορεί να επιτρέψει, για να επιτρέψουν την επιβίωσή μας. Διαφορετικά θα έχουμε αφανισμό της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επίσης μπήκαμε στη διαδικασία να μην χαθούν θέσεις εργασίας για αυτό ανοίξαμε και τα ξενοδοχεία, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα έχουμε πραγματικά μεγάλες απώλειες. Οι συνάδελφοι μπήκαν μέσα… Η αυλαία σιγά σιγά κλείνει και πολλές περιοχές έχουν κλείσει πριν καν ανοίξουν, ενώ άλλες λίγο μετά το άνοιγμα. Το ουσιαστικό κλείσιμο έχει επιτελεστεί από την αρχή. Τώρα απομένει το τυπικό, το οποίο ακολουθεί. Στον μήνα αυτό θα κλείσουν περισσότερα ξενοδοχεία και είναι δύσκολο να πάμε ένα μήνα παραπέρα. Οι κρατήσεις που υπάρχουν είναι ελάχιστες πλέον και ο φόβος που υπάρχει από την τρομοκρατία και κορονολαγνεία που αυτή τη στιγμή υφίσταται όλη η Ευρώπη και όλος ο πλανήτης, δεν αφήνουν περιθώρια για να πάμε παρακάτω».

Αναφορικά με την επόμενη σεζόν ο κ. Τσακαλάκης εμφανίστηκε σχετικά αισιόδοξος επισημαίνοντας ότι πολλές ακυρώσεις έχουν μεταφερθεί για την επόμενη σεζόν: «Έχουν δηλαδή δοθεί voucher από τους tour operator και αναγκαστικά θα πρέπει να ενεργοποιηθούν αυτές οι κρατήσεις, διαφορετικά θα πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα. Ελπίζω ότι μέχρι και το ξεκίνημα της νέας σεζόν και ο κόσμος θα έχει μάθει να συμπεριφέρεται διαφορετικά, αλλά και πιθανόν να έχουμε και κάποιες επιστημονικές ανακαλύψεις που να βοηθήσουν και η σεζόν να εξελιχτεί καλυτέρα».

 

Συνάντηση περιφερειάρχη Κρήτης με τον πρόεδρο της ΠΟΞ

Με κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα τα ζητήματα που ανακύπτουν για τους ξενοδόχους την επόμενη τουριστική χρονιά του 2021, συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος.

Στην επίσκεψή του στην Περιφέρεια και στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης και ο αντιπρόεδρος Μανόλης Μανούσος.

«Μια πολύ σημαντική επίσκεψη γιατί τιμώ τον περιφερειάρχη για την παρουσία του και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για θέματα που αφορούν το 2021. Το ένα ζήτημα είναι των εργασιακών σχέσεων για την επόμενη χρονιά και πως θα μπορέσουμε μέσα από το ανελαστικό κόστος και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών να βοηθήσουμε επιχειρήσεις και έμμεσα εργαζόμενους και το δεύτερο είναι η μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή στο 6%», τόνισε ο κ. Τάσιος, αναφέροντας πως ζητείται και η στήριξη των Περιφερειαρχών.

Από την πλευρά του ο κ. Χαλκιαδάκης επεσήμανε πως η επίσκεψη με τον κ. Τάσιο έγινε στα πλαίσια ενημέρωσης του Περιφερειάρχη, δεδομένης της παρουσίας του στο νησί όπου συναντήθηκε με τους πρόεδρους των Ξενοδόχων σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο λόγω και των εκλογών της 15ης Οκτωβρίου στην ΠΟΞ.