15 °C Rethymno, GR
27/11/2020

ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Χωρίς το Παγκρήτιο Δίκτυο η ημερίδα για τις βΑΠΕ

Το Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ δεν θα συμμετάσχει στην ημερίδα που συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τμήματα Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης) το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου με θέμα: «Η Ένταξη των Α.Π.Ε. στον Ενεργειακό Σχεδιασμό της Κρήτης», στο πλαίσιο ενημέρωσης του Περιφερειακού Συμβουλίου, των κοινωνικών φορέων και των πολιτών της Κρήτης.

Το Παγκρήτιο Δίκτυο δεν αποδέχτηκε την πρόσκληση του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη να συμμετάσχει με εισήγηση στην εκδήλωση, καθώς όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του η ασάφεια ως προς τους στόχους της ημερίδας, δείχνουν προχειρότητα και αφήνουν ερωτηματικά ως προς τις πραγματικές προθέσεις της Περιφέρειας και προσθέτει ότι το Δίκτυο καλείται να συμμετάσχει σε μια ημερίδα με «ενημερωτικό χαρακτήρα», ενώ τα έργα β-ΑΠΕ, με fast track ή χωρίς, παρά την γενικευμένη αντίδραση και την οργή των πολιτών, υλοποιούνται στην Κρήτη.
Το Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των βΑΠΕ στην ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής: «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι μας ζητείται να αρθρώσουμε λόγο «εν τη ερήμω», μεταφορικά και κυριολεκτικά, φιγουράροντας και εμείς στο επίσημο πρόγραμμα και τα Δελτία Τύπου, ανάμεσα σε όσους έχουν προαποφασίσει και ξεπουλούν ήδη τον τόπο μας στις εταιρείες β-ΑΠΕ. Ομοτράπεζοι με την ΡΑΕ, την ΔΕΗ, την Περιφέρεια και τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων με τις εταιρείες υπουργείων της κυβέρνησης! Μιας κυβέρνησης που ως μόνο μέλημα έχει την απόλυτη υπακοή στα κελεύσματα των δανειστών, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, των φυσικών πόρων και του ίδιου του ελληνικού λαού.
Δεν ξεχνάμε άλλωστε ποιοι είναι αυτοί που μας καλούν και τι ρόλο έχουν παίξει όλα αυτά τα χρόνια. Τι έχει υποστηρίξει και συνεχίζει να υποστηρίζει, η Περιφέρεια, τι έχει υπογράψει και τι συνεχίζει να υπογράφει. Όλα αυτά τα κρίσιμα για τον τόπο χρόνια, η Περιφέρεια απέφυγε συστηματικά να ξεκαθαρίσει σε τι είδους αναπτυξιακό μοντέλο πιστεύει. Έτσι, από τη μια οι περιφερειακοί άρχοντες διακηρύσσουν την ανάγκη στήριξης του πρωτογενούς τομέα και την σύνδεσή του με τον τριτογενή και τον εναλλακτικό τουρισμό και από την άλλη αυτοακυρώνονται προωθώντας σε προγράμματα δρόμους, ως μόνη προτεραιότητα για την «οικονομική ανασυγκρότηση», και επενδύσεις που πάντα αναμένονται να είναι από το εξωτερικό, στον αντίποδα της ενδογενούς ανάπτυξης -που καθόλου δεν την πιστεύουν- και μάλιστα με διαδικασίες fast track!
Η Περιφέρεια γνωμοδοτεί θετικά και επιλεκτικά για προσχηματικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, προκειμένου να εγκατασταθούν βιομηχανικές ΑΠΕ σε κάθε γωνιά της Κρήτης, στα βουνά, σε προστατευόμενες περιοχές, σε παραγωγική γη. Επιπλέον συναινεί στο ξεπούλημα των αεροδρομίων και των λιμανιών μας. Πιστός εντολοδόχος και διεκπεραιωτής των κυβερνητικών αποφάσεων, συνεχίζει μέχρι και σήμερα να αποτελεί τον κύριο εκφραστή του κομματικού κράτους και όχι το κορυφαίο αυτοδιοικητικό όργανο στο νησί ως όφειλε.
Το Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των β-ΑΠΕ διεκδικώντας να σταματήσει η έγκριση έργων που καταστρέφουν τον τόπο και ακυρώνουν τον πρωτογενή παραγωγικό τομέα βρέθηκε επανειλημμένως αντιμέτωπο με το αυταρχικό και αντιλαϊκό πρόσωπο της Περιφέρειας.
Η όψιμη δήθεν «μεταστροφή» της Περιφέρειας να μας καλέσει για να ακουστούμε, κατόπιν εορτής, έρχεται σε μια στιγμή που η αγανάκτηση του λαού κατά της κυβέρνησης και των οργάνων της στην περιφερειακή διοίκηση κορυφώνεται. Σε μια στιγμή που τα μέλη του διαλυόμενου κομματικού μηχανισμού που αλώνιζε ως τώρα τον τόπο, αναζητούν εναγωνίως άλλοθι και άφεση αμαρτιών, προκειμένου να συνεχίσουν την καριέρα τους υπό την επερχόμενη νέα κυβέρνηση. Σε μια στιγμή, τέλος, που ο Κρητικός Λαός πλαισιώνει, σχεδόν σύσσωμος, το Δίκτυο Αγώνα κατά των β-ΑΠΕ, που μόλις κατέθεσε στο ΣτΕ την πολυπληθέστερη προσφυγή στην ιστορία της Ελλάδας, κατά των αποφάσεων που εντάσσουν τρεις φαραωνικές και καταστροφικές για τον τόπο «επενδύσεις» β-ΑΠΕ στο fast track. Προσφυγή που αρνήθηκε να προσυπογράψει η Περιφέρεια, όταν το ζητήσαμε».