18 °C Rethymno, GR
26/05/2020

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Ψύχραιμη και υπεύθυνη στάση ζητά από τους πολίτες η αντιπεριφερειάρχης

Στον ειδικό θάλαμο του ΓΝΡ εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο 58χρονος ιερέας - Απολυμάνθηκαν όλοι οι δημόσιοι χώροι στο Γερακάρι - Έκκληση του δημάρχου Αμαρίου στους πολίτες να τηρούν πιστά τα μέτρα

Ψύχραιμη και υπεύθυνη στάση καλούνται να επιδείξουν οι πολίτες του Ρεθύμνου τηρώντας πιστά τις οδηγίες που έχουν δοθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τόσο σε ότι αφορά τα μέτρα ατομικής προστασίας όσο και τα μέτρα πρόληψης και αποφυγής των μετακινήσεων για τον περιορισμό της διάδοσης του ιού του κορονοϊού. Αυτό επισημαίνει η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή με αφορμή και το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού covid 19, που διαπιστώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στον νομό Ρεθύμνου.

Όπως επισημαίνει η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου είναι απαραίτητο να επιδείξουμε ψύχραιμη και υπεύθυνη στάση μένοντας σπίτι και ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των ειδικών, αναφορικά στην τήρηση των κανόνων υγιεινής και των απαιτούμενων αποστάσεων.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνης και μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας, της διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας, ακολουθείται πιστά το πρωτόκολλο ενδεδειγμένων ενεργειών του ΕΟΔΥ και σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς, την 7η ΥΠΕ, το νοσοκομείο Ρεθύμνου και τον οικείο δήμο γίνονται τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Στο μεταξύ ο 58χρονος ιερέας από το Αμάρι εξακολουθεί να νοσηλεύεται στον ειδικό θάλαμο απομόνωσης στο  νοσοκομείο Ρεθύμνου και η κατάσταση της υγείας του χαρακτηρίζεται καλή από τους θεράποντες ιατρούς. Παράλληλα, αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα των τεστ που έγιναν σε άτομα του στενού οικογενειακού και συγγενικού του περιβάλλοντος στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης των επαφών του, διαδικασία η οποία ξεκίνησε από το βράδυ του Σαββάτου από την αρμόδια επιτροπή ιχνηλάτησης περιστατικών κορονοϊού της διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της περιφέρειας Κρήτης, επικεφαλής της οποίας είναι ο γιατρός Μανώλης Λουμπούνης σε συνεργασία με το νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Χθες μάλιστα συνεργείο της διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου σε συνεργασία με τον δήμο Αμαρίου προχώρησαν σε απολύμανση όλων των δημόσιων χώρων στο Γερακάρι, ενώ σε εγρήγορση βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές σε ότι αφορά κοινωνική δομή της περιοχής, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία της υγείας των φιλοξενούμενων σε αυτήν.

Ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός με ανοιχτή επιστολή του απευθύνει έκκληση στους δημότες του να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών, σε ότι αφορά τα μέτρα προστασίας και πρόληψης για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως: «Ο αόρατος αυτός εχθρός είναι παντού. Για τον λόγο αυτό ο καθένας από εμάς πρέπει να συμβάλει ώστε να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του, εφαρμόζοντας πιστά τα μέτρα και τις οδηγίες της πολιτείας».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση του λοιμωξιολόγου, υπεύθυνου του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτηρη Τσιόδρα, σε 43 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι θάνατοι από τον ιό covid-19, καθώς πέντε ασθενείς έχασαν χθες τη μάχη για τη ζωή ύστερα από επιπλοκές της νόσου.

Το τελευταίο 24ωρο, όπως είπε, καταγράφηκαν 56 επιβεβαιωμένα κρούσματα γεγονός που ανεβάζει το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας σε 1.212. Σε ΜΕΘ παραμένουν διασωληνωμένοι 72 ασθενείς. Οι 14 εξ αυτών είναι γυναίκες.

Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών αυτών είναι τα 65 έτη και πάνω από τους μισούς έχουν υποκείμενο νόσημα.

Ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε ότι η χώρα μας βρίσκεται ακόμη στο «καλό σενάριο» ως προς την εξέλιξη του ιού.

 

 

Υπευθυνότητα και ψυχραιμία συνιστά στους πολίτες η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου

 

Υπευθυνότητα και ψυχραιμία συνιστά στους πολίτες του νομού η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, Μαρία Λιονή, μετά και την επιβεβαίωση του πρώτου ασθενούς με κορονοϊό στον Νομό Ρεθύμνου. Πρόκειται για έναν 58χρονο ιερέα από το Αμάρι, όπου διαγνώστηκε το απόγευμα του Σαββάτου θετικός στον ιό covid-19.

Η αντιπεριφερειάρχης υπενθύμισε την επιτακτική ανάγκη τήρησης όλων των μέτρων αυτοπροστασίας και πρόληψης για τον περιορισμό της διάδοσης του ιού και υπογράμμισε πως η Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, μέσω της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας τηρεί πιστά το πρωτόκολλο των ενδεδειγμένων ενεργειών που ορίζει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Σε γραπτή δήλωσή της η κα Λιονή αναφέρει χαρακτηριστικά:

«H εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, καθώς και άλλοι συνάνθρωποί μας στο νησί μας έχουν νοσήσει. Χρειάζεται να επιδείξουμε ψύχραιμη και υπεύθυνη στάση. «Μένουμε Σπίτι» και ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των ειδικών αναφορικά στην τήρηση των κανόνων υγιεινής και των απαιτούμενων αποστάσεων. Σεβόμαστε τον Συνάνθρωπο και τον τιτάνιο αγώνα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και πρώτα από όλα δεν ξεχνάμε ότι οι νοσούντες δεν είναι «θύτες», αλλά θύματα, που χρήζουν της συμπαράστασής μας, γιατί στη δυσάρεστη θέση τους μπορεί αύριο να βρίσκεται ο οποιoσδήποτε από εμάς.

Θα ήθελα, ωστόσο, να ενημερώσω τους συμπολίτες μας ότι ως Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης και μέσω της αρμόδιας Υπηρεσίας μας, της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, ακολουθούμε πιστά το Πρωτόκολλο ενδεδειγμένων ενεργειών του ΕΟΔΥ και σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς, την 7η ΥΠΕ, το Νοσοκομείο Ρεθύμνου και τον οικείο Δήμο κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Εύχομαι καλή δύναμη σε όλους μας και στους νοσούντες ταχεία ανάρρωση».

 

Παραμένει στο νοσοκομείο ο 58χρονος -Συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των επαφών του

Στον ειδικό θάλαμο απομόνωσης που έχει διαμορφωθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου για τους ασθενείς που προσβάλλονται από τον κορωνοϊό εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο 58χρονος ιερέας από το Αμάρι, ο οποίος μετά τον εργαστηριακό έλεγχο το απόγευμα του Σαββάτου διαπιστώθηκε ότι είναι θετικός στον ιό covid-19. Η κατάσταση της υγείας του κληρικού, που νοσηλεύεται για τέταρτη μέρα (από το βράδυ της Παρασκευής) στο νοσοκομείο χαρακτηρίζεται καλή από τους θεράποντες ιατρούς.

Την ιδία στιγμή τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων μελών της οικογένειάς του και του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος που βγήκαν την Κυριακή έδειξαν ότι όλα τα μέλη ήταν αρνητικά στον ιό.

Η εξέταση των παραπάνω δειγμάτων έγινε στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης των επαφών του ιερέα.

Με ταχύτατες διαδικασίες η επιτροπή ιχνηλάτησης περιστατικών κορωνοϊού της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, επικεφαλής της οποίας είναι ο γιατρός Μανώλης Λουμπούνης και σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Ρεθύμνου, ξεκίνησε από το βράδυ του Σαββάτου -αμέσως μετά την επιβεβαίωση του κρούσματος την ιχνηλάτηση των επαφών του 58χρονου ιερέα.

Η ιχνηλάτηση αφορά τα μέλη της οικογένειας του ασθενή αλλά και του επαγγελματικού τους περιβάλλοντος.

Πέραν αυτών, θα ελεγχθεί το εργασιακό περιβάλλον και του ασθενή ιερέα και των μελών της οικογένειάς του.

Ήδη συνεργείο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου σε συνεργασία με τον Δήμο Αμαρίου προχώρησαν σε απολύμανση όλων των δημόσιων χώρων στο Γερακάρι.

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές σε ό,τι αφορά κοινωνική δομή της περιοχής, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία της υγείας των φιλοξενούμενων σε αυτήν.

Σημειώνεται ότι άγνωστη παραμένει η πηγή μετάδοσης του ιού.

Η ανακοίνωση του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊού στον Νομό Ρεθύμνου προκάλεσε έντονη ανησυχία και αναστάτωση, ωστόσο τόσο η αντιπεριφερειάρχης όσο και ο δήμαρχος της περιοχής καλούν τους πολίτες να επιδείξουν υπεύθυνη στάση και ψυχραιμία ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Υγείας και να παραμείνουν στα σπίτια τους, ώστε να περιοριστεί το ενδεχόμενο μετάδοσης του ιού.

 

Επιστολή του δημάρχου Αμαρίου προς τους κατοίκους της περιοχής του

Έκκληση στους δημότες του να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας και πρόληψης για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού απευθύνει ο δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός, μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος στην περιοχή.

Χαρακτηριστικά, σε ανοιχτή επιστολή τους προς τους δημότες αναφέρει:

«Μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος του κορωνοϊού στην περιοχή μας, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό. Ευχόμαστε στον ασθενή μας άμεση και καλή ανάρρωση.

Ο αόρατος αυτός εχθρός είναι παντού. Για το λόγο αυτό ο καθένας από εμάς πρέπει να συμβάλει ώστε να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσής του, εφαρμόζοντας πιστά τα μέτρα και τις οδηγίες της Πολιτείας. Ο Δήμος μας έχει προετοιμαστεί και διαθέτει μηχανισμό για να βοηθήσει δημότες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για ζητήματα όπως αγορά φαρμάκων, προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης κ.λ.π.

Στις δύσκολες ώρες που διανύουμε, όλοι μας οφείλουμε να επιδείξουμε την ατομική μας υπευθυνότητα, την αλληλεγγύη μας και να εφαρμόζουμε πιστά τους κανόνες και τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Ζητώ από όλους σας να αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις και να εφαρμόζετε σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής.

Πάνω απ’ όλα βέβαια Μένουμε Σπίτι!!!».