20 °C Rethymno, GR
24/09/2020

ΚΑΙ ΤΗΛΕΗΜΕΡΙΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ

«Όχι πλαστικά στη θάλασσα μου»: Πανελλαδική δράση ευαισθητοποίησης

Συμμετείχε η Β/βάθμια Εκπαίδευση Ρεθύμνου

Όταν η ομαδικότητα, η συνεργασία και η σύμπνοια βρίσκουν εύφορο έδαφος, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Στην περίπτωση της Πανελλαδικής Δράσης με τίτλο: «Όχι πλαστικά στη θάλασσά μου», 27 Υπεύθυνοι/ες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων, εκπροσωπώντας Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης από όλη την επικράτεια, ένωσαν τις δυνάμεις τους και έστειλαν ηχηρό μήνυμα – πρόσκληση – πρόκληση, σε εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς, τοπική κοινωνία και φορείς.

Οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: Α’, Β, Γ’, Δ’ Αθήνας, Δυτ. Αττικής, Δυτ. Θεσσαλονίκης, Ανατ. Θεσσαλονίκης, Κυκλάδων, Πέλλας και Δωδεκανήσου και οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: Β’, Γ’ Αθήνας, Πειραιά, Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Ημαθίας, Έβρου, Μαγνησίας, Ρεθύμνου, Χανίων, Χίου και Κυκλάδων, δια των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων, πρότειναν μια κοινή δράση στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) και της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών (8 Ιουνίου), που βρήκε πολύ μεγάλη απήχηση.

Λίγες μέρες πριν κλείσουν τα σχολεία και οι θάλασσες γεμίσουν κόσμο, προτάθηκε η αλλαγή απλών καθημερινών συνηθειών, που αφορούν στη χρήση του πλαστικού. Η δράση που ξεκίνησε πριν δυο χρόνια στη χώρα μας, από τις Δ.Δ.Ε Β’ και Γ’ Αθήνας, προτρέπει στην υιοθέτηση και δημοσιοποίηση συμπεριφορών μη χρήσης πλαστικού, εντός και εκτός εκπαιδευτικής κοινότητας, ακολουθώντας μια ενδεικτική 15ήμερη αντζέντα.

Ο προβληματισμός που οδήγησε στην ιδέα ήταν η γενικότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τη χρήση του πλαστικού, αλλά και οι διαπιστώσεις των τελευταίων μηνών που γεμίσαμε εικόνες με πλαστικά γάντια και μάσκες, πεταμένα στα πεζοδρόμια και στους δρόμους – τα οποία καταλήγουν στη θάλασσα. Η ρύπανση από πλαστικά μιας χρήσης αποτελεί συνεπακόλουθο των συνεπειών της πανδημίας COVID19, ενώ την ίδια στιγμή η πανδημία υπερτονίζει, ότι η υγεία είναι το πιο σημαντικό αγαθό και είναι συστημικό, δεν είναι ατομικό. Υγιής ανθρωπότητα μπορεί να υπάρξει μόνο σε υγιή πλανήτη.

Η πρόταση της δράσης είναι η αλλαγή συνηθειών που αφορούν στη χρήση πλαστικών ακολουθώντας μια 15ήμερη agenda, που σιγά σιγά θα ενταχθεί στην καθημερινότητά μας.

Αυτές τις αλλαγές και τους τρόπους προσέγγισης που ο καθένας/μιά θα ακολουθήσει, αποτυπώνονται και δημοσιοποιούνται ως καλές πρακτικές στο κοινωνικό δίκτυο Facebook, στη δημόσια ομάδα «Όχι πλαστικά στη θάλασσά μου» και στο: https://padlet.com/iodinou/xsxxjc9tziq3z70g

Οι Υπεύθυνοι/ες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων, με τη γνώση και το μεράκι που έχουν γι’ αυτό που πάνω από 25 χρόνια καλλιεργούν, κατάφεραν μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα να ενεργοποιήσουν την κοινωνία, εκφράζοντας την ανησυχία τους στις δραματικές παγκόσμιες επιπτώσεις των πλαστικών αποβλήτων στη θάλασσα, καθώς και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της υγείας μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε μια βδομάδα η ομάδα υποστηρικτών της δράσης, έφτασε τα 1.000 άτομα και συνεχίζει να μεγαλώνει.

Τηλεημερίδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στις 23 Ιουνίου

Σε αυτό το πλαίσιο και με αυτήν τη δυναμική, συνδιοργανώνουν Πανελλαδική τηλε-ημερίδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τα αίτια και τις επιπτώσεις της ρύπανσης από πλαστικά και μικροπλαστικά στις θάλασσες, με τίτλο: «Ρύπανση από πλαστικά και μικροπλαστικά στις θάλασσες: αίτια και επιπτώσεις για το περιβάλλον και την υγεία μας».

Στόχος της τηλεημερίδας είναι η ενημέρωση και η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των εκπαιδευτικών για το τεράστιο πρόβλημα από τη ρύπανση από πλαστικά και μικροπλαστικά στις θάλασσες και στους ωκεανούς, καθώς περισσότερο από 80% των θαλάσσιων απορριμμάτων είναι πλαστικά.

Η τηλεημερίδα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο/η που ανησυχεί για τις δραματικές παγκόσμιες επιπτώσεις των πλαστικών αποβλήτων στη θάλασσα και θα διεξαχθεί μέσω της πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων webex events, την Τρίτη 23 Ιουνίου 2020 και ώρες 18:00-20:00.

Οι εισηγητές της Ημερίδας είναι:

  • Ο Δρ Κώστας Νικολάου, Χημικός Περιβαλλοντολόγος, Επισκέπτης Καθηγητής Οικολογίας και Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας στο ΑΠΘ και Πρόεδρος του Λαϊκού Πανεπιστημίου Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας «UnivSSE Coop».
  • Η Δρ Χριστίνα Ζέρη, Χημικός Ωκεανογράφος – Κύρια Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Εκπρόσωποι των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων, Βαρβάρα Πετρίδου και Αντωνία Δαρδιώτη, θα περιγράψουν τη φιλοσοφία και τους στόχους της δράσης, ενώ η κ. Άννα Χαρίση, εκπαιδευτικός του 2ου ΓΕΛ Βριλησσίων θα παρουσιάσει πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που υλοποιήθηκε στο σχολείο της.

Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή, (μόνο ηλεκτρονικά) συμπληρώνοντας τη σχετική ηλεκτρονική φόρμα στον σύνδεσμο: https://forms.gle/JrtXMtFUVzmAtVGE7, μέχρι τη Δευτέρα 22 Ιουνίου στις 12.00 το μεσημέρι και οι συμμετέχοντες θα ειδοποιηθούν με e-mail για τους κωδικούς πρόσβασης στην πλατφόρμα webex events, τη Δευτέρα 22/6/2020.

Η συνεργασία αυτή, των 27 Διευθύνσεων της χώρας, εκτός των άλλων δίνει την ευκαιρία συνάντησης και αλληλεπίδρασης εκπαιδευτικών, πολιτών και φορέων, σε ένα «χωροχρόνο» που εκμηδενίζει τις χιλιομετρικές αποστάσεις που τους χωρίζουν.

 

Δ/νση Β’Βάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνης

Σούλα Πετρογιάννη, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων

Τηλέφωνα: 28310 57590- 6938470569

E-mail: perimb@dide.reth.sch.gr

peribal@sch.gr