24 °C Rethymno, GR
07/07/2020

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Όχι στην δημιουργία γκέτο προσφύγων στο Ρέθυμνο από τον Σύλλογο Ξενοδόχων

Την κατηγορηματική αντίθεση του στο ενδεχόμενο δημιουργίας «γκέτο προσφύγων»στο Ρέθυμνο εκφράζει ο Σύλλογος Ξενοδόχων νομού Ρεθύμνης και καλεί την κυβέρνηση και το νέο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής πριν από οποιαδήποτε απόφαση να διαβουλευτεί με τους τοπικούς φορείς και να μην επαναλάβει λάθη όπως αυτό της επιλογής των Αρμένων για την εγκατάσταση εκατοντάδων προσφύγων.
Ο Σύλλογος Ξενοδόχων,που σε ανοικτή επιστολή του αναφέρει μια σειρά συνεπειών, οικονομικών,κοινωνικών κ.α.που θα έχει η δημιουργία ενός κέντρου-γκέτο,δεν λέει όχι στην φιλοξενία προσφύγων,ωστόσο επιμένει στην επιλογή του προγράμματος ΕΣΤΙΑ μέσω του οποίου οι φιλοξενούμενοι θα έχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, δυνατότητα εκπαίδευσης, κατανεμημένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αξιοπρέπεια και δυνατότητα κοινωνικής ένταξης στον τοπικό ιστό.
Το κείμενο της ανοικτής επιστολής,που υπογράφεται από τον πρόεδρο του Συλλόγου Εμμανουήλ Τσακαλάκη και την Γενική Γραμματέα Κατερίνα Ξεκάλου,έχει ως εξής:
«Με μεγάλη δυσαρέσκεια, πληροφορηθήκαμε ότι η κυβέρνηση χωρίς πρότερη ενημέρωση, χωρίς διαβούλευση, αντίθετα με κάθε πολιτική λογική και κοινωνική συναίνεση, σχεδίασε ερήμην της τοπικής κοινωνίας και αυτοδιοίκησης, την φιλοξενία 1.500 προσφύγων στην Κρήτη και συγκεκριμένα 1000ων στο Ρέθυμνο και 500ων στο Ηράκλειο.
Αναρωτιόμαστε ποιοί κατευθύνουν την Κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, σε μια απόφαση που τους εκθέτει, πληγώνει βαθιά, τον μόνο ενεργό και αποδοτικό τομέα της οικονομίας στον τόπο, τον Τουρισμό και δημιουργεί σημαντικό ρήγμα στην επικοινωνία με την τοπική κοινωνία και στην αποδοχή τους από αυτή!
Ρωτάμε και περιμένουμε απάντηση, ποια κριτήρια οδήγησαν στην επιλογή του χώρου υποδοχής προσφύγων στον νομό και στην πόλη μας; Ποιός σκέφτηκε τη διχοτόμηση του νομού, επιλέγοντας την περιοχής των Αρμένων, ΠΑΝΩ στον μόνο κεντρικό οδικό άξονα Βορά – Νότου; Πώς προτάθηκε η εγκατάσταση 1000 ανθρώπων, μόλις 10 km έξω από τον αστικό ιστό της πόλης του Ρεθύμνου και ΜΕΣΑ στα σπίτια μιας μικρής κοινότητας 150 κατοίκων; Πώς θα αντιμετωπιστεί η πληθυσμιακή αλλοίωση της περιοχής, όταν ο προτεινόμενος χώρος θα είχε πολλαπλάσιο πληθυσμό προσφύγων από την κοινότητα ΜΕΣΑ στην οποία βρίσκεται; Ποιές οι συνέπειες στην διαβίωση των ανθρώπων, στην ανάπτυξη του τόπου, το μέγεθος της ζημιάς και της οργής που ακολουθεί;
Το Ρέθυμνο, παραμελημένο από την κεντρική εξουσία, με παραπαίουσα γεωργία και φθίνουσα κτηνοτροφία, με Νοσοκομείο που υπολειτουργεί, επαφιόμενο στον ηρωισμό του προσωπικού, χωρίς επαρκή ιατρική και νοσηλευτική κάλυψη ούτε για τους υπάρχοντες κατοίκους του Νομού, χωρίς πύλες εισόδου και χωρίς τα ελάχιστα δημόσια έργα ανάπτυξης, στηρίζει την οικονομία του αποκλειστικά και μόνο στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στον Τουρισμό. Μας χαροποιεί ότι κατά δήλωση των μέχρι πρότινος Υπουργών, αποσύρεται εντελώς η περιοχή των Αρμένων, αφού σαν λύση ήταν τραγική.
Η ηγεσία του νεοσυσταθέντος υπουργείου οφείλει να λειτουργήσει συνεργατικά και να πορευθεί στη λύση που αρμόζει στην πατροπαράδοτα φιλόξενη Κρήτη, στο ύφος, στο ήθος και στον αξιακό κώδικα του νησιού.
Αποδεκτή, από την ανοικτή κοινωνία του Ρεθύμνου, που θέλει και μπορεί να συμπράξει στην ανακούφιση των ακριτικών περιοχών και των συνανθρώπων μας, η συναπόφαση όλων των φορέων του νησιού για φιλοξενία 1500 ανθρώπων σε εστίες με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, δυνατότητα εκπαίδευσης, κατανεμημένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αξιοπρέπεια, κοινωνική ένταξη στον τοπικό ιστό. Το πείραμα έχει δοκιμαστεί και έχει επιτύχει! Στο Ρέθυμνο διαβιούν, συνυπάρχουν και συμπορεύονται χιλιάδες καταγεγραμμένοι αλλά και αχαρτογράφητοι, λόγω της κρατικής αδυναμίας, άνθρωποι. Είναι ακατανόητη η άρνηση ενός αποδεδειγμένα λειτουργικού και καθολικά αποδεχτού μοντέλου παραμονής και φιλοξενίας.
Ως Σύλλογος Ξενοδόχων Ρεθύμνου, λέμε όχι στη δημιουργία «γκέτο», κολαστηρίων ψυχών, που μόνο εξαθλίωση και επικίνδυνους θύλακες αντίδρασης, δημιουργούν, όχι σε κάθε διατάραξη της κοινωνικής συνοχής και γαλήνης που έχει ανάγκη ο τόπος μας, όχι στην καταδίκη του Ρεθύμνου σε οικονομικό μαρασμό και καταστροφή!!
Ευελπιστούμε ότι η λογική θα πρυτανεύσει! Ότι άξια κυβερνητικά στελέχη που γνωρίζουν τις συνθήκες θα εισακουστούν! Περιμένουμε η νέα ηγεσία του Υπουργείου να εργαστεί μεθοδικά και να μην επαναλάβει το καταστροφικό λάθος των Αρμένων. Ελπίζουμε ότι και διαβούλευση θα κάνει και συγκεκριμένα πολιτικά κριτήρια θα θέσει, ώστε να αποδειχτεί ότι πορεύεται στη σωστή κατεύθυνση. Προσδοκούμε ότι σήμερα κιόλας, θα αποσοβήσει τον κίνδυνο οικονομικής αποσταθεροποίησης και κοινωνικής αναστάτωσης, επαναφέροντας κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας!
Οποιαδήποτε άλλη τακτική, πρόχειρες, αυθαίρετες, καταστροφικές για την οικονομία και το κοινωνικό σύνολο αποφάσεις, μας εξαναγκάζουν να σταθούμε σύσσωμοι “απέναντι”.