28 °C Rethymno, GR
25/09/2020

ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΡΙΑΣ ΑΡΧΗΣ ΤΗΣ BASKET LEAGUE

Ώρα κρίσιμων αποφάσεων στον ΕΣΑΚΕ

Στο σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ είναι στραμμένα τα βλέμματα των φίλων του ελληνικού μπάσκετ, καθώς αναμένεται να ψηφιστούν μία σειρά από πολύ σημαντικές και δραστικές αλλαγές όσο αφορά την συμμετοχή ομάδων στο πρωτάθλημα της Basket League. Η συνεδρίαση ξεκινάει στις 13:00 και άπαντες δεν θέλουν να βρεθούν προ εκπλήξεων.

Πρόθεση των περισσότερων ομάδων είναι το πρωτάθλημα να μπει σε μία νέα βάση. Στόχος το προϊόν να γίνει ξανά ελκυστικό, να αποκτήσει μέρος της αίγλης των προηγούμενων ετών και κατ’ επέκταση… να σταθεί στα πόδια του εν μέσω της πανδημίας που έχει σαρώσει τα πάντα στο διάβα της.

Με αυστηρότερα κριτήρια συμμετοχής, έτσι ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού. Φαινόμενα που έκαναν αισθητή την παρουσία τους τα τελευταία χρόνια και με το Ρέθυμνο Cretan Kings να τα έχει νιώσει στο πετσί του. Είναι δεδομένο και αναγκαίο το restart και προς αυτήν την κατεύθυνση κλείνουν οι περισσότερες ομάδες.

Στο Δ.Σ. της προηγούμενης εβδομάδας, εκτός από την επικύρωση της βαθμολογίας, οι εκπρόσωποι των ομάδων αποφάσισαν την θέσπιση αυστηρών κριτηρίων για την συμμετοχή στην Basket League. Αύξηση της εγγυητικής επιστολής στις 200.000 ευρώ, γήπεδα με τουλάχιστον 1.200 θέσεις, μίνιμουμ μπάτζετ 800.000 ευρώ (παίκτες, προπονητές, εφορίες, ταξίδια, ιατρική περίθαλψη κ.λ.π.), να περάσουν οι παρατηρητές διαιτησίας από την ΕΟΚ στον ΕΣΑΚΕ και να υπάρχει οικονομική συνέπεια και δη να μην χρωστάνε από προηγούμενες σεζόν και αφαίρεση βαθμών αν χρωστούν περισσότερους από 2 μήνες.

Επίσης, επί τάπητος τέθηκαν ζητήματα που αφορούν τα οικονομικά προβλήματα των ομάδων, όπως και η επιτροπή αδειοδότησης που θα πρέπει να συγκροτηθεί από τον ΕΣΑΚΕ, πριν οι φάκελοι των ομάδων περάσουν στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Αυτές οι προτάσεις, λοιπόν, θα τεθούν σε ψηφοφορία στο σημερινό Δ.Σ. του ΕΣΑΚΕ. Θα ψηφιστούν ομόφωνα; Θα υπάρξουν αντιδράσεις; Βέβαια, όλα αυτά που θα αποφασιστούν, για να εφαρμοστούν, θα πρέπει να δώσει… το πράσινο φως η ΕΟΚ.

«Καίει» ο αριθμός των ομάδων στο νέο πρωτάθλημα – Πού είναι η ΕΟΚ;

Σε εξίσωση για δυνατούς λύτες έχει εξελιχθεί ο αριθμός των ομάδων που θα συμμετέχουν στην Basket League της σεζόν 2020-21. Ας ξεκινήσουμε, όμως, με τα δεδομένα που υπάρχουν. Καμία ομάδα δεν υποβιβάζεται από το φετινό πρωτάθλημα που διεκόπη και με την άνοδο του Χαρίλαου Τρικούπη από την Α2, φτάνουμε στον αριθμό 15.

Η ΕΟΚ δεν έχει ανοίξει ακόμα… τα χαρτιά της σχετικά με το 2ο εισιτήριο της Α2. Ο Διαγόρας Δρυοπιδέων (2ος στον βαθμολογικό πίνακα) πήρε επίσημη θέση στα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για άρνηση συμμετοχής στην Basket League, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «οποιαδήποτε εξέλιξη υπάρχει αναφορικά με το που θα βρίσκεται ο σύλλογος την νέα μπασκετική χρονιά θα γίνει γνωστό όταν υπάρχουν ανακοινώσεις από την ΕΟΚ».

Έχει περάσει μία ολόκληρη εβδομάδα από το Δ.Σ. του ΕΣΑΚΕ και όλα συνηγορούν στο ότι στην ΕΟΚ έχουν πολύ σημαντικότερα θέματα να ασχοληθούν από το να ανακοινώσουν την 2η ομάδα που θα ανέβει από την Α2… Βέβαια, εδώ πρέπει να τονίσουμε πως αν κάποια ομάδα από την Α2 δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, δεν θα αντικατασταθεί… Ξεκάθαρο «μήνυμα» προς τον Ολυμπιακό που από την πλευρά του ουδέποτε έχει εκφράσει ενδιαφέρον επιστροφής.

Το εν λόγω ζήτημα έχει φέρει αρκετούς τριγμούς στο εσωτερικό της Ομοσπονδίας και τα πάντα… κρέμονται από μία κλωστή. Η’ καλύτερα, η όλη κατάσταση… μυρίζει μπαρούτι.

Όπως και να χει, όποια και αν είναι αυτή η ομάδα, φτάνουμε στις 16. Το ερώτημα που γεννάται είναι εύλογο και έχει να κάνει με το πόσες από αυτές τις ομάδες θα πληρούν τις νέες και αυστηρές προϋποθέσεις συμμετοχής στην Basket League. Εάν και εφόσον αυτές ψηφιστούν, κάτι που θα ξεκαθαρίσει σήμερα.

Ξεκάθαρος ο Κωστής Ζομπανάκης ως προς τον αριθμό των ομάδων

Ο ισχυρός άνδρας του Ρέθυμνο Cretan Kings έχει εκφράσει πολλάκις την άποψή του σχετικά με τις ομάδες που… σηκώνει η Basket League. Είναι κάθετα αντίθετος με τον αριθμό 16, κάτι που τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο basketa.gr.

Μεταξύ άλλων τόνισε: «Δέκα με δώδεκα ομάδες μπορούν να καλύψουν αυτά τα μπάτζετ (800.000 ευρώ). Εγώ πιστεύω ότι είναι εντάξει, διότι και πληθυσμιακά δεν μπορεί να αντέξει η Ελλάδα περισσότερες. Αν δείτε, χώρες με το δικό μας πληθυσμό δεν έχουν περισσότερες ομάδες. Και κάτι άλλο. Όταν κάθε χρόνο “σκάνε” οι τέσσερις από τις 14 ομάδες, αυτό δεν οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τελικά οι ομάδες πρέπει να είναι δέκα; Απλά μαθηματικά.

Υπάρχει θέληση να ξανασχεδιάσουμε τη λίγκα. Αυτά που συζητάμε τα δέχεται η πλειοψηφία των ομάδων. Πρέπει να φτιάξουμε το προϊόν για να ενδιαφερθούν και τα κανάλια. Αν παρουσιάζεσαι έτσι, δεν αξίζεις και πολλά. Μου είπε πρόσφατα ένας πρώην παίκτης του ΝΒΑ, ο Τζαμάλ Μάσμπερν, ότι αυτό που είδαμε με τον κορωνοϊό είναι ότι ο κόσμος θα καθήσει να δει οτιδήποτε. Εσείς που είστε στα media ξέρετε ότι το περιεχόμενο είναι το παν. Θα βρεις κάπου να σε δείξουν. Αλλά αυτό που θα δείξεις πρέπει να έχει μια αξία».