Βαρύ είναι το πλήγμα στον κλάδο της εστίασης και στο Ρέθυμνο με τους επιχειρηματίες να βλέπουν μείωση του τζίρου και της κίνησης σε ποσοστό που ξεπερνά το 60%, ενώ οι φόβοι για το δύσκολο χειμώνα που έρχεται εντείνονται με δεδομένα τα αυστηρά υγειονομικά μέτρα που είναι σε ισχύ, αλλά και το γεγονός ότι πολλά καταστήματα διαθέτουν μικρούς εσωτερικούς χώρους και καθόλου εξωτερικούς, με αποτέλεσμα να είναι πολύ περιορισμένος ο αριθμός των πελατών που μπορούν να εξυπηρετήσουν.
Για το λόγο αυτό αναζητούν λύσεις, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους εξετάζοντας κάθε πιθανό σενάριο. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Ρεθύμνου, Ανδρέας Κλαψινός, το σωματείο θα ζητήσει από τον Δήμο Ρεθύμνου να δοθεί η δυνατότητα σε όσους επιχειρηματίες μισθώνουν χώρο το καλοκαίρι για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων να μπορέσουν να τον διατηρήσουν και τον χειμώνα με τη ταυτόχρονη δυνατότητα να τοποθετήσουν θερμαντικά σώματα. Και αυτό όμως, όπως επισημαίνει ο κ. Κλαψινός, είναι ένα μεγάλο κόστος, που είναι αμφίβολο πόσοι επιχειρηματίες θα μπορέσουν να το καλύψουν.
Το γεγονός ότι τα καταστήματα εστίασης παραμένουν ανοιχτά, με δεδομένο ότι το Ρέθυμνο ανήκει στην πρώτη ζώνη (επιτήρησης) αποτελεί μεν μια καλή εξέλιξη για τους επιχειρηματίες, ωστόσο με δεδομένη την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, το φόβο και την ανασφάλεια των πολιτών και την οικονομική δυσπραγία ανησυχούν ότι αυτό δεν θα κρατήσει πολύ.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο Ανδρέας Κλαψινός ανάφερε: «Πλέον σύμφωνα με τα νέα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ πρέπει τα καταστήματά μας να κλείνουν στις 11:30, ενώ από τα μεσάνυχτα απαγορεύεται η κυκλοφορία. Αν έχει μείνει κάποιος εργαζόμενος από το προσωπικό, θα πρέπει να έχει βγάλει άδεια από το ΕΡΓΑΝΗ.
Για τα τραπεζοκαθίσματα, εφαρμόζεται ήδη το 50% που είχε ανακοινωθεί με την προηγούμενη ΚΥΑ, οι αποστάσεις στα τραπέζια, χωρίς ζωντανή μουσική και πληρότητα 50%. Όλα αυτά δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία των καταστημάτων μας. Εμείς σαν σωματείο ζητήσαμε από τον Δήμο να το κοιτάξει αν γίνεται στους ήδη υπάρχοντες χώρους που πληρώνουμε το καλοκαίρι, να κάνουμε εμείς οι επιχειρηματίες μια κατασκευή όσοι βέβαια έχουν την οικονομική δυνατότητα, να το κάνουν και να βάλουμε κα δύο «μανιτάρια»-σόμπες για να εξυπηρετούμε όσους πελάτες υπάρχουν στα καταστήματά μας με ασφάλεια. Όμως δεν υπάρχουν πολλά μαγαζιά με εξωτερικό χώρο στην Παλιά Πόλη, ούτε έχουν και τα χρήματα για κάτι τέτοιο οι ιδιοκτήτες, ούτε αίθουσες υπάρχουν. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ανησυχούμε μέρα με τη μέρα, ότι θα μας κλείσουν και εμάς εδώ επειδή βλέπουμε και την κατάσταση στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ακόμα έχουμε πολύ καλό καιρό που δεν ευνοεί την πανδημία, όταν αυξηθούν τα κρούσματα και η θερμοκρασία πέσει λίγο, πιστεύουμε ότι θα μας κλείσουν και εδώ. Εμείς σαν σωματείο από την πρώτη φάση, δηλαδή τον Μάιο, κάνουμε συστάσεις σε συναδέλφους που δραστηριοποιούνται στο χώρο της διασκέδασης να τηρούν με ευλάβεια τα όσα προβλέπονται στα υγειονομικά πρωτοκόλλα. Δεν μπορούμε εμείς να κάνουμε αστυνόμευση. Φοβόμαστε ότι για λίγους «κακούς» συναδέλφους, θα την πατήσει όλη η εστίαση. Τα μέτρα αυτά προς αυτή την κατεύθυνση θεσπίστηκαν, για να μην την πληρώσουν όλοι. Όσο δουλέψουμε και όποιος δουλέψει».
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητούν 50 σύλλογοι εστίασης απ’ όλη τη χώρα
Το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι επιχειρηματίες εστίασης όλης της χώρας και οι οικονομικές επιπτώσεις που έχουν υποστεί, αφού εδώ και 8 μήνες βρίσκονται στο έλεος της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, τονίζουν 50 σύλλογοι εστίασης σε επιστολή που απέστειλαν στον πρωθυπουργό ζητώντας συνάντηση μαζί του προκειμένου να συζητήσουν και να προτείνουν ρεαλιστικές λύσεις για την επιβίωση του κλάδου.
Ακολουθεί η επιστολή:
«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, η κρισιμότητα των στιγμών απαιτεί από όλους στάση ευθύνης και ειλικρίνειας.
Στο πρώτο κύμα της πανδημίας και στο πρώτο δικό σας διάγγελμα, ζητήσατε να βάλουμε όλοι πλάτη για να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική και οικονομική κρίση.
Το σύνολο της κοινωνίας όπως και ο κλάδος μας, έδωσε εξαιρετική προσοχή και διαφύλαξε την χώρα από την κατάρρευση, τηρώντας τους υγειονομικούς περιορισμούς. Στο οικονομικό κομμάτι όμως που αφορά την στήριξη της εστίασης, μας αντιμετωπίσατε με μια σειρά από λάθος χειρισμούς, που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, με την ανακοίνωση του δεύτερου lockdown για το μεγαλύτερο μέρος του κλάδου.
Αρχικά και μόνο τα οριζόντια μέτρα στήριξης, χωρίς κανέναν κλαδικό διαχωρισμό, οδήγησε σε σπατάλη πολύτιμων πόρων, καθώς 8 μήνες μετά ο κλάδος έχει συσσωρεύσει επιπλέον χρέη. Η εστίαση είναι πολυεπίπεδη, πολύμορφη και προερχόμενη από μια δεκαετία χρεοκοπίας, δεν μπορεί να στηριχθεί με λύσεις αποσπασματικές.
Απαιτείται κεντρικός σχεδιασμός, ώστε να αντιμετωπίσει την πανδημία αλλά και να λειτουργήσει σε ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον όταν η υγειονομική κρίση παρέλθει.
Κύριε Πρωθυπουργέ, εδώ και 8 μήνες ο κλάδος της εστίασης είναι στο έλεος της υγειονομικής κρίσης χωρίς να συμμετέχει ουσιαστικά στο πιο σημαντικό, στην διαβούλευση που θα σας βοηθήσει να αντιληφτείτε το πρόβλημα και να δώσετε τις απαραίτητες λύσεις.
Την επιστολή αυτή την υπογραφούν σύλλογοι από όλη την Ελλάδα και ζητάνε χωρίς κανένα δημοσιονομικό κόστος και μένοντας μακριά από τη δημιουργία εντυπώσεων, μια συνάντηση μαζί σας, ώστε σαν δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας, να σας εξηγήσει και να σας προτείνει ρεαλιστικές λύσεις για την επιβίωσή του».
Στην συνάντηση με τον πρωθυπουργού προτείνουν να συμμετέχουν πενήντα εκπρόσωποι συλλόγων ανά τη χώρα μεταξύ των οποίων και ο Σύλλογος Εστίασης του Ρεθύμνου και της υπόλοιπης Κρήτης.