Επίδομα θέρμανσης θα λάβουν φέτος εκατοντάδες νοικοκυριά που διαβιούν σε ορεινές περιοχές του Ρεθύμνου και της Κρήτης, καθώς ένα πάγιο αίτημα των ορεινών δήμων ικανοποιήθηκε αναφορικά με την κατανομή του επιδόματος με βάση το υψόμετρο και τη θερμοκρασία που αναπτύσσεται σε κάθε περιοχή.
Έτσι φέτος καταργούνται οι γεωγραφικές ζώνες, κριτήριο το οποίο χαρακτηρίζονταν άδικο, με δεδομένο ότι στο σύνολό τους οι δήμοι της Κρήτης ελάμβαναν το ίδιο ποσό επιδότησης την ώρα που οι θερμοκρασίες ειδικά το χειμώνα καταγράφουν τεράστιες διαφορές στις ορεινές περιοχές.
Ήδη από πέρυσι με επιστολή τους προς τους αρμόδιους τότε υπουργούς ο δήμαρχος Ανωγείων είχε επισημάνει την αδικία ζητώντας στην εξίσωση των ορεινών περιοχών της Κρήτης με την Α’ Ζώνη για το επίδομα Πετρελαίου Θέρμανσης.
Πλέον, όπως ανάφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο πρόεδρος της επιτροπής ορεινών δήμων της ΚΕΔΕ, Σωκράτης Κεφαλογιάννης, από την φετινή χρονιά αλλάζει ο τρόπος χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης δίνοντας μεγαλύτερα ποσά στις περιοχές όπου το κρύο είναι τσουχτερό.
Όπως εξήγησε, το νέο σύστημα στηρίζεται σε μελέτη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η οποία διαπίστωσε διαφορετικές ανάγκες θέρμανσης σε 13.500 οικισμούς της Ελλάδας.
Ταυτόχρονα, από φέτος το επίδομα θα δοθεί και στα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν για θέρμανση φυσικό αέριο ή υγραέριο, ενώ σε ορεινούς οικισμούς με πληθυσμό έως 2.500 κατοίκους θα επιδοτηθεί η αγορά καυσόξυλων και πέλετ. Με το νέο σύστημα τα ορεινά χωριά, ανεξαρτήτως αν βρίσκονται στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο ή στη Μακεδονία, θα έχουν υψηλότερη επιδότηση, αφού και οι ανάγκες θέρμανσης είναι πολύ μεγαλύτερες. Μέχρι πρότινος, μια παραθαλάσσια περιοχή, για παράδειγμα στην Κρήτη, βρισκόταν στην ίδια ζώνη με την ορεινή περιοχή, αν και οι ανάγκες ήταν τελείως διαφορετικές.
Με βάση όσα ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, το ελάχιστο επίδομα διατηρείται στα 80 ευρώ, ενώ το ανώτατο ποσό θα φθάσει έως και 600 ευρώ έναντι 350 ευρώ σήμερα.
Όπως δήλωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, «τα χρήματα του επιδόματος θέρμανσης θα δίνονται με πολύ μεγαλύτερη δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα, αφού το επίδομα θα βασίζεται στις ώρες θέρμανσης που, κατά μέσον όρο, πραγματικά χρειάζεται σε ετήσια βάση κάθε νοικοκυριό, και θα είναι διαφορετικό ανάλογα με τις ειδικές μετεωρολογικές και κλιματικές συνθήκες που υπάρχουν σε κάθε χωριό και γειτονιά».
Σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε ο μετεωρολόγος, Μ. Αναδρανιστάκης, ένα κτίριο χρειάζεται θέρμανση όταν η μέση θερμοκρασία είναι κάτω από τη θερμοκρασία βάσης, που ορίζεται στους 15,5 βαθμούς Κελσίου.
Για κάθε βαθμό μέσης ημερήσιας θερμοκρασίας κάτω των 15,5 βαθμών, έχουμε μία βαθμοημέρα. Επομένως, αν η μέση θερμοκρασία μιας περιοχής είναι 10 βαθμοί, χρειάζονται 5,5 βαθμοημέρες θέρμανσης. Ανάλογα δηλαδή με τον αριθμό βαθμοημερών που έχει κάθε περιοχή, θα υπολογίζεται και το επίδομα θέρμανσης. Όσο περισσότερες έχει τόσο υψηλότερο επίδομα θέρμανσης θα δίνεται. Επί της ουσίας καταργούνται οι ισχύουσες ζώνες με βάση τις οποίες μέχρι πέρυσι δινόταν το επίδομα θέρμανσης.
Οι βαθμοημέρες θα δίνουν και τον αλγόριθμο για την επιδότηση ανά περιοχή. Σύμφωνα με αυτόν, θα υπάρχουν αποκλίσεις στο ποσοστό επιδότησης ανάμεσα σε χωριά των ίδιων νομών, ανάλογα με το υψόμετρο και τις κλιματικές συνθήκες. Για παράδειγμα, στην Κάρπαθο βρέθηκε οικισμός με 1.220 βαθμοημέρες (λιγότερο κρύο) και οικισμός με 3.873 βαθμοημέρες (περισσότερο κρύο). Μέχρι σήμερα στις δύο αυτές περιοχές το ποσό που λάμβανε κάθε νοικοκυριό ήταν ίδιο. Με το νέο σύστημα, στην περιοχή που έχει χαμηλότερη θερμοκρασία το ποσό θα είναι μεγαλύτερο.
Η αίτηση
Τα νοικοκυριά που θα αιτηθούν το επίδομα θέρμανσης θα συμπληρώσουν στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) την περιοχή στην οποία βρίσκεται η κατοικία τους προκειμένου να υπολογισθεί αυτόματα το επίδομα.
Για την καταβολή του επιδόματος, τα νοικοκυριά θα πρέπει να υποβάλουν τα τιμολόγια αγοράς καυσίμων αξίας τουλάχιστον διπλάσιας του επιδόματος που δικαιούνται. Όσοι χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα (φυσικό αέριο, υγραέριο) θα προσκομίζουν ηλεκτρονικά τους λογαριασμούς. Το επίδομα, όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο, ενώ η υπουργική απόφαση θα εκδοθεί τον Νοέμβριο.
Στους μικρούς ορεινούς οικισμούς όπου χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον ξύλο ή πέλετ, οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσκομίσουν αριθμούς τιμολογίων και ΑΦΜ προμηθευτή για διπλάσιας, τουλάχιστον, αξίας τιμολόγια των σχετικών καυσίμων που θα έχουν πληρωθεί ηλεκτρονικά. Για να διευκολυνθούν οι κάτοικοι των μικρών χωριών, η πληρωμή των τιμολογίων θα μπορεί να γίνει και μέσω τραπεζικής κατάθεσης ή αγροτικού ταχυδρόμου.
Το συνολικό ποσό του επιδόματος θέρμανσης που θα χορηγηθεί φέτος θα κυμανθεί μεταξύ 85-94 εκατ. ευρώ, ανάλογα με τη ζήτηση, ενώ τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παραμένουν τα ίδια.
Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια
α) Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος (2019) είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου 2020 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.
β) Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης, οι οποίοι το 2019 είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η-1-2020 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
γ) Μονογονεϊκές οικογένειες που είχαν το 2019 ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η-1-2020 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.
Ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος των ορεινών δήμων και διόρθωση της αδικίας σε βάρος τους
Για μια σημαντική εξέλιξη που θα ανακουφίσει τα νοικοκυριά των ορεινών δήμων της Κρήτης κάνει λόγο ο πρόεδρος της επιτροπής ορεινών δήμων της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης επισημαίνοντας πως αποκαταστάθηκε μια αδικία εναντίον των πολιτών ορεινών περιοχών.
Ειδικότερα, σε σχετική δήλωσή του αναφέρει:
«Σημαντική η εξέλιξη αυτή, ένα πάγιο αίτημα των ορεινών Δήμων στα νότια της Ελλάδας. Από τότε που καθιερώθηκαν οι ζώνες για το επίδομα θέρμανσης, είχε επισημανθεί η αδικία έναντι των πολιτών των ορεινών περιοχών της Νότιας χώρας.
Σημαντική και για το γεγονός ότι σε ορεινούς οικισμούς με πληθυσμό έως 2.500 κατοίκους θα επιδοτηθεί η αγορά καυσόξυλων και πέλετ.
Ένα αίτημα που είχε διατυπωθεί από τα πρώτα χρόνια εφαρμογής των ζωνών από το δίκτυο ορεινών Δήμων Κρήτης, αίτημα το οποίο επαναλήφθηκε και πέρσι προς τους αρμόδιους Υπουργούς.
Σήμερα πιστεύω ότι έφτασε η στιγμή της δικαίωσης για τους κατοίκους των ορεινών περιοχών μας.
Παράλληλα στην πρώτη συνεδρίαση, διαδικτυακά, της επιτροπής ορεινών περιοχών της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας της οποίας έχω την τιμή να προεδρεύω.
Συζητήσαμε για φλέγοντα θέματα που απασχολούν τις κοινότητές μας και καθορίσαμε το πλαίσιο συντονισμού και λειτουργίας της επιτροπής μας, για τη διεκδίκηση τόσο θεσμικών θεμάτων όσο και Οικονομικών ζητημάτων στο νέο κύκλο συζήτησης που έχει ανοίξει το υπουργείο Εσωτερικών και η Κυβέρνηση για το νέο τρόπο λειτουργίας και χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Θα είμαστε παρόντες σε αυτό το διάλογο».