Έντονη ανησυχία επικρατεί στον νομό Ρέθυμνου μετά την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, αφού μόνο χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε εννέα νέα κρούσματα στον νομό. Η ανησυχία αυτή εντείνεται από το γεγονός ότι αυξημένο ιικό φορτίο καταγράφεται και από τα λύματα του μητροπολιτικού δήμου το διάστημα 26-28 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τις αναλύσεις που γίνονται από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Κρήτης, αναλύσεις οι οποίες προκαλούν προβληματισμό για τη διασπορά του ιού στον νομό.
Παράλληλα, συναγερμός επικρατεί από χθες στον δήμο Ρεθύμνου με αφορμή κρούσμα κορονοϊού που επιβεβαιώθηκε σε υπάλληλο κομβικής δημοτικής υπηρεσίας. Πρόκειται για εργαζόμενο με οκτάμηνη σύμβαση σε υπηρεσία του δήμου, ο οποίος είχε αρκετές επαφές με συναδέλφους του. Ο υπάλληλος έχει ήπια συμπτώματα και έχει ήδη τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό. Το περιστατικό, όπως είναι φυσικό, αναστάτωσε τους εργαζόμενους. Σύμφωνα με τον δήμαρχο χθες έγινε απολύμανση στους χώρους του δημαρχείου, ενώ σε καραντίνα 14 ημερών έχουν τεθεί όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του και προγραμματίστηκε ήδη διεξαγωγή τεστ covid για όλους τους υπαλλήλους της υπηρεσίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο από σήμερα το δημαρχείο θα λειτουργεί με περιορισμένο αριθμό προσωπικού.
Ιδιαίτερο πρόβλημα με κρούσματα κορονοϊού φαίνεται πως υπάρχει και στο δυτικό Ρέθυμνο. Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα με πρωτοβουλία της αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου και της Διεύθυνσης Δημόσιας υγείας έγιναν τεστ από την κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ στους κατοίκους των χωριών.
Σε σχετικές δηλώσεις της η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή κάλεσε τους πολίτες να είναι σε αυξημένη ετοιμότητα και να τηρούν πιστά τα μέτρα προφύλαξης. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ έγιναν rapid test σε χωριά του δυτικού Ρεθύμνου μεταξύ των οποίων και στα Φρατζεσκιανά Μετόχια, την περασμένη εβδομάδα. Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με τους δήμους σε κάθε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος στην κατεύθυνση ενίσχυσης όσων έχουν προσβληθεί από τον ιό, μεριμνά ώστε να παρέχεται η κατάλληλη εξυπηρέτηση και φροντίδα, ώστε η ανάρρωση τους να είναι καλή και σύντομη. Παράλληλα, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας με δελτία και ανακοινώσεις ενημερώνει τους πολίτες για τα μέτρα προφύλαξης και σχετικές οδηγίες» και πρόσθεσε ότι: «Πρέπει όλοι μας να εντείνουμε τα μέτρα προφύλαξης. Κατανοούμε ότι ο κόσμος έχει κουραστεί, όμως έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί που σημαίνει ότι ελπίζουμε τους επόμενους μήνες να εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και τα πράγματα να είναι καλύτερα για όλους. Όμως επειδή μπαίνουμε πλέον σε μια φάση δύσκολη με το τρίτο κύμα της πανδημίας, που θα είναι για όλους πιο δύσκολα και επειδή παρατηρούμε αύξηση περιπτώσεων που νοσούν με κορονοϊό, έχουμε και τις μεταλλάξεις που είναι πιο μεταδοτικές, θα πρέπει να εντείνουν οι συμπολίτες τα μέτρα ατομικής προφύλαξης. Δηλαδή να τηρούν τις αποστάσεις, να φοράνε σωστά τη μάσκα προστασίας, να τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ευελπιστούμε ότι οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν με γοργούς ρυθμούς ώστε να αποκτήσει ανοσία ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και να επανέλθουμε στην κανονικότητα».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου καλώντας τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί επισημαίνοντας πως οι δείκτες από τις αναλύσεις των λυμάτων είναι αυξημένοι, γεγονός που απαιτεί επαγρύπνηση και ενίσχυση της τήρησης των περιοριστικών μέτρων: «Οι πληροφορίες μου λένε ότι 26-28 Ιανουαρίου το δείγμα από τα λύματα του Ρεθύμνου δεν είναι καθόλου καλό. Θεωρώ ότι αυτή την εβδομάδα θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων γιατί θεωρώ ότι η εικόνα των λυμάτων δείχνει ότι δεν προσέχουμε. Το τρίτο κύμα της πανδημίας έχει έλθει. Δεν είμαστε πλέον «καθαρή» περιοχή. Ο δείκτης των λυμάτων που είναι ξεκάθαρος καταδεικνύει ότι αυτή την εβδομάδα θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων γεγονός που είναι συνέπεια της συμπεριφοράς μας όλων των προηγούμενων ημερών. Ας αυτοσυγκρατηθούμε όλοι γιατί ο εχθρός και ύπουλος είναι αλλά είναι και αόρατος και είναι ανάμεσα μας.
Εν τω μεταξύ χθες, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στην Κρήτη καταγράφηκαν 15 νέα κρούσματα κορονοϊού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ημερήσιας έκθεσης επιδημιολογικής επιτήρησης τα 3 από αυτά εντοπίστηκαν στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, το 1 στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου, 9 στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου και 2 στην περιφερειακή ενότητα Χανίων. Κατά το ίδιο διάστημα στη χώρα κατεγράφησαν 543 νέα κρούσματα, 33 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 5.829.
Παράλληλα, σε 248 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας.
Μ. Θεμιστοκλέους: Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα μπορούμε να έχουμε εμβολιάσει ολόκληρη την ηλικιακή ομάδα από 70 έως 75 ετών
«Το σχέδιο μας ανάλογα και με τις παραδόσεις είναι ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα μπορούμε να έχουμε εμβολιάσει ολόκληρη την ηλικιακή ομάδα από 70 έως 75 ετών αλλά και τα άτομα πολύ υψηλού κινδύνου για τον κορονοϊό», επισήμανε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Μάλιστα, έκανε λόγο για αυξημένες παραδόσεις εμβολίων στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 και είπε ότι μέχρι την έναρξη του καλοκαιριού θα παραλαμβάνουμε εμβόλια τα οποία θα φροντίσουμε να γίνονται άμεσα ώστε να έχουμε εμβολιάσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού πριν από το καλοκαίρι.
Επίσης αποκάλυψε ότι η χώρα μας αναμένει 1,3 εκατομμύρια δόσεις το β’ τρίμηνο του 2021 από την φαρμακευτική εταιρεία Johnson & Johnson εφόσον ολοκληρωθούν όλες οι τυπικές διαδικασίες.
Όσον αφορά τις δόσεις των εμβολίων για τον κορονοϊό που φτάνουν και αναμένονται είπε πως «σήμερα παραλάβαμε 90.000 δόσεις από την Pfizer. Από την AstraZeneca αναμένονται 540.000 τεμάχια έως το τέλος Μαρτίου, καθώς σήμερα υπήρξε ενημέρωση από την εταιρεία για ελαφρά αύξηση των δόσεων που είχαν αρχικά ανακοινωθεί».
Για ακόμη μία φορά επανέλαβε ότι οι μεταλλάξεις δεν θα επηρεάσουν την εμβολιαστική διαδικασία, τονίζοντας πως μόνο σήμερα έχουν εμβολιαστεί πάνω από 20.000 άνθρωποι και 290.000 συνολικά στη χώρα από την αρχή του εμβολιασμού. Εμβολιαστική κάλυψη που αγγίζει το 2,75%.
Όπως είπε έχουν κλειστεί 450.000 ραντεβού για εμβολιασμό τον Φεβρουάριο και η Ελλάδα «βρίσκεται στην έκτη θέση στην κατάταξη που αφορά τον κυλιόμενο μέσο όρο δόσεων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους».
Σήμερα, όπως εξήγησε, λειτουργούν 400 εμβολιαστικά κέντρα και 100 μονάδες του ΕΟΔΥ σε καθημερινή βάση και απασχολούνται 1.500 άτομα κάθε μέρα στην επιχείρηση εμβολιασμού «Eλευθερία». Ανακοίνωσε ακόμη ότι εκτός από τις 7.000 προσλήψεις για το σύστημα υγείας, έχει ήδη δρομολογηθεί η πρόσληψη άλλων 1.000 ατόμων που θα βοηθήσουν στον εμβολιασμό, από τα οποία ήδη 500 έχουν αρχίσει να συμβάλλουν στο έργο αυτό. Ο στόχος είναι να αναπτυχθούν άλλα 300 εμβολιαστικά κέντρα μέσα στον Φεβρουάριο, κατέληξε.
Μ. Θεοδωρίδου: Αδικαιολόγητος ο πανικός για τις μεταλλάξεις σχετικά με τα εμβόλια
Αδικαιολόγητο χαρακτήρισε τον πανικό για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού σε σχέση με τον εμβολιασμό, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. «Είναι υπερβολή να θεωρούμε ότι μένουμε ανοχύρωτοι ή ευάλωτοι όταν ακούμε ότι είναι μειωμένος αριθμός των αντισωμάτων» τόνισε και προσέθεσε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια, παρέχουν ισχυρή και ευρεία προστασία. «Δεν κάναμε καλά-καλά τη δεύτερη δόση και τρέχουμε για να δούμε τι θα γίνει με την τρίτη εάν και εφόσον χρειαστεί» είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Νομίζω ότι με αυτά τα εμβόλια που έχουμε θα επιτύχουμε σημαντική ανοσία. Εάν διαπιστωθεί ότι φθίνει η ανοσία ίσως θα χρειαστεί μία τρίτη δόση, η οποία θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, όπως συμβαίνει με τη γρίπη» εξήγησε και είπε ότι αυτό θα γίνει μόνο εάν συμβεί μια φοβερή μετάλλαξη ώστε ένα εμβόλιο να θεωρηθεί μη αποτελεσματικό.
Η κυρία Θεοδωρίδου, αποκάλεσε δυσάρεστη έκπληξη αυτό που συνέβη στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας, όπου υπήρξε διασπορά του ιού ανάμεσα σε υγειονομικούς που ήταν ανεμβολίαστοι. «Ελπίζω ότι αυτό που έγινε στην Πάτρα δεν αφορά κι άλλο νοσηλευτικά ιδρύματα, πάντα υπάρχει περιθώριο, και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όσοι εργάζονται στα νοσοκομεία να κάνουν το εμβόλιο στο χώρο που εργάζονται» ανέφερε και εξέφρασε την ελπίδα να αποτελέσει αυτό το περιστατικό την αφορμή να σκεφτούν ξανά τη στάση τους οι υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα.
Η ίδια, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την αρχή του κορονοϊού, είπε ότι ήταν ένας χρόνος που έγιναν σημαντικά άλματα, αλλά δυστυχώς και ο ιός έκανε τα δικά του και προσαρμόστηκε για να επιβιώσει. «Μόλις πριν λίγες ημέρες εγκρίθηκε το τρίτο εμβόλιο και αναμένεται να εγκριθούν άλλα δύο εμβόλια τις επόμενες ημέρες» είπε και αναφέρθηκε και στις επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν από αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία, για το αν το εμβόλιο αυτό της AstraZeneca μπορεί να γίνεται και στους άνω των 65 ετών. Η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι η εταιρεία συμπεριέλαβε μικρό αριθμό της ηλικιακής αυτής ομάδας στις κλινικές δοκιμές, αλλά το δείγμα αναμένεται να αυξηθεί κατά 7.500 άτομα από μελέτη η οποία διενεργείται ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. «Επίσης θα υπάρξουν και πρόδρομα αποτελέσματα, πληροφορίες για το εμβόλιο από την εφαρμογή του στην Αγγλία» κατέληξε.
Με το εμβόλιο αυτό υπάρχει 60% αποτελεσματικότητα μετά την πρώτη δόση και η χορήγηση της δεύτερης δόσης μετά από 12 εβδομάδες μπορεί να οδηγήσει σε προστασία που φτάνει το 82%, είπε και αποκάλυψε ότι ήδη συνεδριάζουν οι επιτροπές εμβολιασμών κάθε χώρας, μεταξύ των οποίων και η επιτροπή της Ελλάδας, «προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις και να διαμορφώσουν την τελική τοποθέτηση τους για την εφαρμογή του εμβολίου ή μη στις μεγαλύτερες ηλικίες».