Σημαντική είναι η συρρίκνωση των δημοτικών εσόδων ως συνέπεια της πανδημίας του κορονοϊού. Η παγκόσμια υγειονομική κρίση έχει λαβώσει τις τοπικές οικονομίες δημιουργώντας αλυσιδωτά προβλήματα σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και την αυτοδιοίκηση. Τα σημάδια της κρίσης αυτής είναι ήδη ορατά σε πολλούς τομείς της οικονομίας όπως και στον Δήμο Ρεθύμνου.
Ήδη σύμφωνα με τα στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου Ρεθύμνου το δεκάμηνο του έτους καταγράφονται απώλειες ύψους 2,7 εκ. ευρώ σε ό,τι αφορά τα δημοτικά έσοδα και 1,5 εκ. ευρώ σε ό,τι αφορά τα ανταποδοτικά τέλη (καθαρότητας και ηλεκτροφωτισμού).
Συνολικά 300 επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, εστίαση και εμπορικά) αξιοποίησαν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που τους παρείχε τη δυνατότητα να απαλλαγούν από τα ανταποδοτικά τέλη για όσο διάστημα παρέμειναν κλειστές εξαιτίας του lockdown. Για τον Δήμο Ρεθύμνης, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο οικονομικών, Στέλιο Σπανουδάκη, οι απώλειες αυτές στα ταμεία του Δήμου ανέρχονται σε 220.000 ευρώ.
Μέχρι σήμερα το υπουργείο έχει επιχορηγήσει τον Δήμο Ρέθυμνου με το ποσό του 1,1 εκ. ευρώ καλύπτοντας ένα σημαντικό μέρος των οικονομικών απωλειών που δημιούργησε η πανδημία.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο οικονομικών για την φετινή χρονιά δεν θα υπάρξει πρόβλημα, ωστόσο όπως επεσήμανε το πρόβλημα θα αφορά το 2021, όπου αναγκαστικά και μη έχοντας έσοδα ο Δήμος θα αναγκαστεί να περικόψει το έργα από το τεχνικό του πρόγραμμα. Είναι χαρακτηριστικό πως από τα 3 εκ. ευρώ -χρήματα από ιδίους πόρους που κάθε χρόνο προϋπολόγιζε για το τεχνικό του πρόγραμμα- φέτος θα διαθέσει 1,3 εκ. ευρώ. Η διαφορά είναι μεγάλη και θα φανεί στον περιορισμό έργων που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη.
Ο αντιδήμαρχος οικονομικών, Στέλιος Σπανουδάκης, τονίζει πως αυτά που κινδυνεύουν κυρίως είναι τα έργα που προγραμματίζονταν από ίδιους πόρους, που έχουν μειωθεί δραματικά, ωστόσο ξεκαθαρίζει πως ο Δήμος θα συνεχίσει να διεκδικεί χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά ή αλλά χρησμοδοτικά εργαλεία για να προγραμματίζει και να υλοποίει έργα υποδομής.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο κ. Σπανουδάκης, ανέφερε: «Σε ό,τι αφορά τις απαλλαγές των δημοτικών τελών δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η διαδικασία. Εκτιμούμε ωστόσο, ότι θα έχει κόστος 220.000 ευρώ για τον Δήμο. Οι μέχρι τώρα αιτήσεις για την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, την περίοδο της καραντίνας, που λόγω της καραντίνας τα καταστήματα ήταν κλειστά, υπολογίζεται ότι θα έχει μια μείωση στα τέλη καθαριότητας 220.000 ευρώ. Επιπλέον, το δεκάμηνο του 2020 (Γενάρης – Οκτώβριος) έχουμε μείωση εσόδων από ιδίους πόρους περίπου 2,7 εκ. ευρώ και περίπου 1.5 εκ. ευρώ στα τέλη καθαριότητας σε σχέση με το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2019. Η μείωση είναι πολύ μεγάλη για τον Δήμο Ρεθύμνης. Μπορεί ένα μεγάλο μέρος να καλύφθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών -περίπου 1.1 εκ. ευρώ- έχει καλυφθεί σε ό,τι αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2020, όμως αυτό θα φανεί έντονα στο τεχνικό πρόγραμμα του 2021. Κάθε χρόνο στο τεχνικό πρόγραμμα δίναμε περίπου 3 εκ. ευρώ και φέτος υπολογίζουμε ότι θα δώσουμε περίπου 1,1 εκ. ευρώ. Άρα τα χρήματα που είχαμε δεσμεύσει για το τεχνικό πρόγραμμα του 2020 δεν χάνονται, θα γίνουν τα έργα το 2021. Όμως για νέα έργα δεν θα προβλέψουμε χρήματα που να ξεπερνούν το 1,1 εκ. ευρώ».
Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Ρεθύμνου έχει καταθέσει αίτημα για έκτακτη επιχορήγηση ύψους 580.000 ευρώ, το έλλειμμα αυτό στην υπηρεσία Καθαριότητας που ανέρχεται περίπου σε 580.000 ευρώ είναι αποτέλεσμα των οικονομικών δυσκολιών που δημιούργησε η πανδημία και προκύπτει τόσο από τις απαλλαγές δημοτικών τελών σε επιχειρήσεις που εξαιτίας της πανδημίας παρέμειναν κλειστές, όσο και από τις διαγραφές δημοτικών τελών που προέκυψαν για ιδιοκτήτες ακινήτων που διόρθωσαν τα αδήλωτα τετραγωνικά τους όσο και εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας συμπολιτών να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τον Δήμο στο υπουργείο Εσωτερικών για την κάλυψη αναγκών της υπηρεσίας καθαριότητας.
Επί της ουσίας ο Δήμος ζητά από το ΥΠ.ΕΣ. προκαταβολικά το παραπάνω ποσό από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) έναντι δικαιούμενων επιχορηγήσεων, «λόγω αποδεδειγμένης αδυναμίας κάλυψης λειτουργικών αναγκών των υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα (υπηρεσίας καθαριότητας)», όπως προβλέπει σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε τον περασμένο Μάρτιο.
Ελαφρύνσεις στα δημοτικά τέλη για τις ευπαθείς οικονομικά ομάδες
Παρά τις τεράστιες απώλειες που έχουν καταγραφεί από τα δημοτικά ταμεία στα τέλη καθαριότητας, πρόθεση του Δήμου, όπως εξήγησε ο κ. Σπανουδάκης, είναι να γίνει ελάφρυνση των δημοτικών τελών για τις ευπαθείς οικονομικά ομάδες: «Η κατεύθυνση που έχει δώσει ο δήμαρχος είναι να βοηθήσουμε τις οικονομικά ευπαθείς ομάδες που έχουν πληγεί από την πανδημία με ελαφρύνσεις στα τέλη ανταποδοτικότητας το 2021. Σε αυτό το πλαίσιο βαδίζουμε για να συντάξουμε την πρότασή μας και να συζητηθεί το θέμα των δημοτικών τελών στο δημοτικό συμβούλιο. Προσπαθούμε να δούμε πως θα βοηθήσουμε τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά».
Σε καλό δρόμο η έγκριση δανειοδότησης της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ.
Κατά πληροφορίες σε καλό δρόμο βρίσκεται η έγκριση δανειοδότησης της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. Ο Δήμος έχει καταθέσει σχετικό αίτημα στην αρμόδια επιτροπή του ΥΠ.ΕΣ.
Λόγω της έκτακτης κατάστασης με την πανδημία του κορονοϊού, Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να ενισχύσουν τις Δ.Ε.Υ.Α. και λόγω του ότι παρατηρήθηκε μία διαφορά στα τιμολογηθέντα έσοδα ύψους 335.000 ευρώ.
Η διαφορά των εσόδων για τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο-Μάιο και Ιούνιο σε σχέση με τους αντίστοιχους περσινούς μήνες στη Δημοτική Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ρεθύμνου ανέρχεται στις 335.000 ευρώ -χρήματα τα οποία αφορούν σε τιμολόγια- ενώ η διαφορά των εισπράξεων έως και το τέλος Αυγούστου ανέρχεται σε 730.000 ευρώ.
Τα ξενοδοχεία που παρέμειναν κλειστά τη φετινή σεζόν λόγω της περιορισμένης τουριστικής κίνησης και τα οποία αποτελούσαν «καλούς πελάτες» της δημοτικής επιχείρησης, σε συνδυασμό με την αύξηση των ανείσπρακτων οφειλών από τα τιμολόγια νερού από νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν οδηγήσει στο «κόκκινο» τη λειτουργία της επιχείρησης.
Σημειώνεται ότι οι οφειλές της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. προς τρίτους είναι 3 εκ. ευρώ, οι καταναλωτές οφείλουν στην επιχείρηση 7,5 εκ. ευρώ και οι οφειλές που έχουν ρυθμιστεί μέσω διακανονισμών είναι 2,5 εκ. ευρώ.