23 °C Rethymno, GR
19/09/2020

ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Συγκρατημένη αισιοδοξία για αναπλήρωση των απωλειών της Τhomas Cook

Στον απόηχο της κατάρρευσης του μεγάλου τουριστικού οργανισμού της Thomas Cook, που άφησε πίσω της σημαντική οικονομική ζημιά για τους επιχειρηματίες του νησιού, αναγκάζοντας πολλά ξενοδοχεία να βάλουν πρόωρο λουκέτο, οι ξενοδόχοι ετοιμάζονται ήδη για την επόμενη σεζόν κλείνοντας συμβόλαια και συμφωνίες με νέους τουρ οπερέιτορς.

Τα μηνύματα μέχρι στιγμής είναι θετικά και οι επιχειρηματίες του κλάδου εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι, εκτιμώντας ότι το αριθμητικό κενό που άφησε πίσω της η πτώχευση του κολοσσού του τουρισμού θα αναπληρωθεί. Αν και μέχρι στιγμής το δείγμα από τις κρατήσεις που έχουν γίνει είναι μικρό, εν τούτοις φαίνεται πως υπάρχει κινητικότητα από όλες τις αγορές, ενώ διάχυτο ήταν το ενδιαφέρον από επισκέπτες, σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν από τις τουριστικές εκθέσεις που προηγήθηκαν στις οποίες συμμετείχε η περιφέρεια, εκπρόσωποι του συλλόγου ξενοδόχων και του συλλόγου τουριστικών πρακτόρων αλλά και επιχειρηματίες του νομού.

Οι νέες συνεργασίες με μεγάλα τουριστικά πρακτορεία αλλά και οι παλιές οι οποίες ενισχύονται, καθώς διατίθεται μεγαλύτερος αριθμός κλινών στους παλιούς συνεργάτες των ξενοδόχων, θα περιορίσουν σε σημαντικό βαθμό το αριθμητικό κενό -δηλαδή τις τουριστικές αφίξεις- που κάλυπτε για την Κρήτη η Thomas Cook. Παράλληλα ενδέχεται πολλοί επιχειρηματίες να στραφούν ακόμα και σε νέες αγορές μέσα από συνεργασίες τουρ οπερέιτορς άλλων χωρών ακόμα και του ανατολικού μπλοκ.

Ο πρόεδρος του συλλόγου τουριστικών πρακτόρων του νομού Στράτος Μπερέτης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το κενό της Thomas Cook έχει αναπληρωθεί. Δεν έχουμε πρόβλημα σε αυτό καθώς η Γερμανία έχει πολλούς τουρ οπερέιτορς που κάλυψαν τις θέσεις αυτές. Τα συμβόλαια που έγιναν από άλλους τουρ οπερέιτορς τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο με ξενοδοχεία που είχαν συμβόλαια με την Thomas Cook ήταν πολλά αφού υπήρξε καλή συνεργασία. Τα μέχρι στιγμής νούμερα από τις προκρατήσεις αν και μικρά, σε πολλές περιπτώσεις δείχνουν να είναι καλύτερα από πέρυσι. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία για το νησί μας και από τις εκθέσεις αυτό φάνηκε. Οι κρατήσεις είναι σε πολλές περιπτώσεις ανεβασμένες, ο προγραμματισμός πτήσεων είναι μεγαλύτερος, η σκανδιναβική αγορά έχει κάνει μεγαλύτερο προγραμματισμό πτήσεων σε σχέση με το 2019, στη βρετανική αγορά παρά την αβεβαιότητα που υπάρχει δεν έχουμε μείωση στις κρατήσεις. Έχουμε συγκρατημένη αισιοδοξία, βέβαια αν έχουμε τις ίδιες αφίξεις με πέρυσι με τον ρυθμό που πολλαπλασιάζονται οι κλίνες στην Κρήτη, δεν θα είναι όλα τα ξενοδοχεία γεμάτα. Σαν κίνδυνος για τον τουρισμό της Κρήτης είναι η υπερπροσφορά κλινών σε σχέση με τις υποδομές και την ικανότητα του νησιού να υποδεχτεί παραπάνω κόσμο. Πάντως τα δεδομένα μέχρι στιγμής δείχνουν ότι θα έχουμε μια σεζόν ίδια με πέρυσι, ενδεχομένως και καλύτερη».

 

Απαντήσεις από τη γερμανική νομική εταιρία περιμένουν οι ξενοδόχοι

Εν τω μεταξύ, υπενθυμίζεται ότι επιχειρηματίες του νησιού έχουν ακολουθήσει τη νομική οδό διεκδικώντας αποζημιώσεις μετά το κραχ της Thomas Cook, που προκάλεσε τεράστια οικονομική ζημιά σε όλους τους επιχειρηματίες της χώρας. Σε επίπεδο Κρήτης, η ζημιά, όπως έχει εκτιμηθεί, ανέρχεται σε 100 εκ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 10-12 εκ. ευρώ αφορούν σε επιχειρηματίες του Ρεθύμνου. Ήδη έχουν έρθει σε επαφή με γερμανική νομική εταιρία που εδρεύει στην ίδια χώρα με την Thomas Cook, στη Φρανκφούρτη, η οποία εταιρία έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με παρόμοιες υποθέσεις. Είκοσι ξενοδοχεία από το Ρέθυμνο και 40 ακόμα από το Ηράκλειο είναι ήδη σε επαφές με τη γερμανική νομική εταιρία για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του συλλόγου ξενοδόχων Νίκο Κουμνά, ήδη έχουν στείλει τα απαραίτητα έγγραφα και τιμολόγια και αναμένουν σχετικές απαντήσεις από τη γερμανική νομική εταιρία μέσα στον Δεκέμβριο.

Την ίδια στιγμή μέσα στις επόμενες 2 εβδομάδες θα έχει υπογραφεί πρόγραμμα ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πτώχευση της Thomas Cook, σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού.

Ο Χάρης Θεοχάρης, απαντώντας στη βουλή σε ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κατερίνας Νοτοπούλου επισήμανε ότι «η χώρα μας ήταν η πρώτη που έλαβε μέτρα μετά την πτώχευση της Thomas Cook, από την πρώτη κιόλας μέρα, ώστε να βγει η ΚΥΑ και να ενεργοποιηθούν τα 80 ένσημα αντί για 100 και ο ένας μήνας παραπάνω επίδομα ανεργίας».

Παράλληλα, ο υπουργός Τουρισμού προανήγγειλε πως «στις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχει υπογραφεί ένα πρόγραμμα ύψους 30 εκατομμυρίων για τη στήριξη των εργαζομένων, ποσό πολύ σημαντικό και για το κλείσιμο της φετινής χρονιάς και για την επόμενη και για το 2021».

«Αυτό το πρόγραμμα», προσέθεσε ο κ. Θεοχάρης, «θα είναι για την επιχορήγηση του 100% των εργοδοτικών εισφορών μέχρι το ύψος των 500 ευρώ για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από το ζήτημα της Thomas Cook».