18 °C Rethymno, GR
28/10/2020

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΝΙΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Η μάχη του μήνα είναι μάχη πενταετίας για τον ελληνικό τουρισμό

- Συνάντηση με επιχειρηματίες του τουρισμού και φορείς της αυτοδιοίκησης είχε χθες ο Χάρης Θεοχάρης

 

Η μάχη του μήνα είναι μάχη πενταετίας για τον ελληνικό τουρισμό, τόνισε με έμφαση ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης εφιστά την προσοχή των επιχειρηματιών στην ορθή και ευλαβική τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, προκειμένου να διαφυλαχτεί η τουριστική εικόνα της χώρας και της Κρήτης στο εξωτερικό.

«Αν κερδίσουμε το στοίχημα αυτού του μήνα όλοι μαζί ξενοδόχοι, επιχειρηματίες του επισιτισμού και εργαζόμενοι που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο τότε θα κερδίσουμε τον τουρισμό της επόμενης πενταετίας», ανέφερε χαρακτηριστικά στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στα γραφεία του συλλόγου ξενοδόχων ως υπουργός.

Ο κ. Θεοχάρης απαντώντας επί της ουσίας στην αγωνία των ξενοδόχων που έθεσαν το ζήτημα των χαμηλών πληροτήτων που για όλο τον μήνα δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο το 25% ήταν σαφής και ξεκάθαρος υποστηρίζοντας πως η φετινή σεζόν, δεν αφορά αριθμούς αλλά τη διασφάλιση της ποιότητας. «Δεν είναι η χρονιά των αριθμών, αλλά η χρονιά της ποιότητας. Αυτό σημαίνει ασφάλεια και προσοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό, ο ελληνικός τουρισμός, όμως, όπως είπε θα κερδίσει το στοίχημα.

Ο υπουργός Τουρισμού σημείωσε πως αν η χώρα κερδίσει το στοίχημα του ανοίγματος του τουρισμού και αν καταφέρει να αποδείξει σε κάθε δυνητικό τουρίστα ότι υπάρχει ασφάλεια στη χώρα μας, τότε όπως είπε χαρακτηριστικά: «Θα μπορούμε να σκεφθούμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την προσπάθεια μας να κερδίσουμε κάποιον από τον χαμένο χρόνο». Αυτή θα είναι η προσπάθεια και αυτό είναι αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Όμως τώρα, δεν είναι η ώρα γι’ αυτά, αυτά είναι το επόμενο βήμα. Τώρα είναι η ώρα να συνεργαστούμε όλοι, για να διαχειριστούμε αυτό το άνοιγμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στοχεύουμε στην ποιότητα και η ποιότητα θα έρθει αν όλοι πιάσουμε ο ένας το χέρι του άλλου και πούμε ότι προχωράμε μαζί. Ξέρω ότι υπάρχει αγωνία και είναι κατανοητό αλλά σας λέω ότι μετά τη μεγάλη μάχη του επόμενου μήνα όλα τα άλλα θα έρθουν ως παράπλευρη κέρδη», ανέφερε. «Η Κρήτη μπορεί να είναι το μοντέλο αυτής της τουριστικής σεζόν».

Ο υπουργός Τουρισμού που βρέθηκε στο Ρέθυμνο στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης του στο νησί με αφορμή την επανεκκίνηση του τουρισμού. Συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη, ο κ. Θεοχάρης συναντήθηκε αρχικά με τον δήμαρχο Ρεθύμνης και στη συνέχεια στο επιμελητήριο όπου είχε συνάντηση με φορείς με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις για την πορεία του τουρισμού, ενώ συζήτησε μαζί τους τα προβλήματα αλλά και τις κοινές προσπάθειες όλων να κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα για τον τουρισμό. Ακολούθως ο υπουργός βρέθηκε στα γραφεία της ένωσης ξενοδόχων όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο και μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ενώ παρόντες ήταν η αντιπεριφερειάρχης, δήμαρχοι του νομού και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός.

 

 

Στην κρισιμότητα της φετινής τουριστικής περιόδου, η οποία αποτελεί μια σεζόν όπου κυρίαρχο ρόλο θα έχει η υγειονομική ασφάλεια και η ποιότητα, αναφέρθηκε χθες από το Ρέθυμνο όπου βρέθηκε, ο υπουργός τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Ο κ. Θεοχάρης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη αυστηρής τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των μέτρων που έχει θεσπίσει ο ΕΟΔΥ, όχι μόνο από τους ξενοδόχους αλλά συνολικά από όλους τους επιχειρηματίες και την τοπική κοινωνία προκειμένου, όπως είπε, να διαφυλαχτεί η τουριστική εικόνα του τόπου. Ο μήνας Ιούλιος και η εικόνα που θα προβληθεί στο εξωτερικό για την Ελλάδα αλλά και την Κρήτη ειδικότερα θα είναι αυτή που θα διαμορφώσει την πορεία του τουρισμού για την επόμενη πενταετία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης.

Ο υπουργός Τουρισμού συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Υποδομών Γιάννη Κεφαλογιάννη, επισκέφτηκε τον δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργο Μαρινάκη, με τον οποίο είχαν σύντομη συνάντηση παρουσία και της αντιδημάρχου τουρισμού Πέπης Μπιρλιράκη.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στη σημασία των υγειονομικών πρωτοκόλλων τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Φέτος δεν είναι η χρονιά των αριθμών. Είναι η χρονιά της ποιότητας και η ποιότητα σημαίνει όμορφες διακοπές, στο όμορφο κρητικό περιβάλλον, με τη φανταστική κρητική φιλοξενία. Σημαίνει όμως και ασφάλεια, σημαίνει και προσοχή. Όλοι μας τηρούμε τα πρωτόκολλα και με αυτόν τον τρόπο. Όποιος έρχεται γυρίζει πάλι σπίτι του, σώος και υγιής. Θα είναι ένα διαφορετικό καλοκαίρι και στο Ρέθυμνο και στην Κρήτη αλλά φυσικά και σε όλη τη χώρα. Θα είναι ένα καλοκαίρι που ο ελληνικός τουρισμός θα κερδίσει το στοίχημα. Όλοι έχουν αγωνία και είναι απόλυτα κατανοητό, καθώς ο ελληνικός τουρισμός άνοιξε μόλις πριν από δυο μέρες. Όμως πριν από δυο μήνες, όταν μιλούσαμε για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού, εισπράτταμε την αγωνία του κατά πόσο αυτό θα συμβεί όντως. Είδατε ότι η κυβέρνηση δεν έχει απλώς το σχέδιο στα χαρτιά, αλλά το υλοποιεί και το υλοποιεί στους χρόνους και στα χρονοδιαγράμματα. Ας μην υπάρχει λοιπόν αγωνία και ανησυχία. Κάθε μέρα επανεξετάζουμε τα πράγματα, κάθε μέρα κάνουμε διορθωτικές κινήσεις και ειδικά σήμερα είναι μία μέρα στην οποία και ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξήγγειλε περαιτέρω μέτρα στήριξης και των εργαζομένων και των επιχειρήσεων».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, έκανε λόγο για μία εξαιρετική συνεργασία του υπουργείου Μεταφορών με το υπουργείο Τουρισμού με στόχο όπως είπε «να εξασφαλισθεί η προετοιμασία των πυλών εισόδου στη χώρα ώστε να υποδεχτούμε ως Ελλάδα τους τουρίστες, είτε οδικώς, είτε μέσω αεροπορικών συνδέσεων. Και αυτό που διαπιστώσαμε είναι, ότι τις πρώτες μέρες λειτουργίας εκτός των αεροδρομίων, στα βόρεια σύνορά μας υποδεχτήκαμε χιλιάδες επισκεπτών, με ελάχιστα προβλήματα. Αυτό θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες, έτσι ώστε να παρουσιάσουμε μία εικόνα για τη χώρα μας, που υποδέχεται τους τουρίστες κερδίζοντας το στοίχημα που είναι ο ελληνικός τουρισμός για τον οποίο γίνεται μία εξαιρετική δουλειά».

Με την ευκαιρία, ο υφυπουργός Μεταφορών ευχαρίστησε τον υπουργό Τουρισμού για την ίδρυση της σχολής ξεναγών στο Ρέθυμνο, που είναι όπως είπε «ένα πρώτο καλό βήμα σε ότι αφορά την εκπαίδευση την τουριστική. Όπως επίσης τη διαχρονική στήριξη του κυρίου Θεοχάρη σε ότι αφορά τη σχολή τουρισμού που πρόκειται να ιδρυθεί στο πανεπιστήμιο Κρήτης».

 

Συνάντηση του υπουργού με ξενοδόχους και επιχειρηματίες του τουρισμού

Ο υπουργός Τουρισμού στο πλαίσιο της επίσκεψης του είχε συνάντηση στο επιμελητήριο με φορείς του κλάδου, όπου ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ Γιώργος Γιακουμάκης ζήτησε μέτρα στήριξης για όλους τους επιχειρηματίες καθώς, όπως είπε, έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Οι ξενοδόχοι του Ρεθύμνου κατέθεσαν υπόμνημα στον υπουργό με τα αιτήματα τους, ενώ ο πρόεδρος του συλλόγου ζήτησε την αρωγή της πολιτείας για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτή τη συγκυρία. «Ο ρόλος μας δύσκολος. Η χώρα μας χρειάζεται κι εμείς προστρέχουμε να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην εθνική υπόθεση. Θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, όμως ο αγώνας μας μεγάλος και η αρωγή της πολιτείας περισσότερο από κάθε άλλη φορά απαραίτητη», ανέφερε ο Μανόλης Τσακαλάκης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα του νοσοκομείου επισημαίνοντας την ανάγκη η πολιτεία να καλύψει τις αυξημένες του ανάγκες: «Τεράστιας σημασίας θέμα για την πόλη μας και την ασφαλή εξέλιξη της εναπομένουσας σεζόν το νοσοκομείο Ρεθύμνου και οι υγειονομικές υποδομές του νομού μας. Γνωρίζοντας ότι το νοσοκομείο, ακόμα και σε συνήθεις συνθήκες, λειτουργεί οριακά, βασιζόμενο στο φιλότιμο και στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού δυναμικού του και αναλογιζόμενοι τη μεγάλη έλλειψη ιατρικού προσωπικού, ιδιαίτερα στο αναισθησιολογικό τμήμα και στην παθολογική κλινική, αναρωτιόμαστε αν είμαστε ασφαλείς ή τζάμπα κοπιάζουμε και ξενυχτάμε.

Η πολιτεία οφείλει να αναλογιστεί τους ελλοχεύοντες, υπέρμετρους κινδύνους και να δράσει ΑΜΕΣΑ καλύπτοντας την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του συστήματος υγείας του νομού μας που θα υποδεχθεί χιλιάδες επισκέπτες.

Μείζονος σημασίας απόφαση, είτε η υπεύθυνη, έγγραφη ανάθεση διαχείρισης των κρουσμάτων COVID19 στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, με ταυτόχρονη επίσημη ενημέρωση ημών και των συνεργαζομένων ιατρών μας, είτε η ξεκάθαρη δήλωση υποχρεωτικής μεταφορά τους σε νοσοκομείο αναφοράς στα Χανιά ή στο Ηράκλειο». Υποστήριξε.

Παράλληλα, οι ξενοδόχοι ζήτησαν από τον υπουργό οικονομικά μέτρα που αφορούν στη μείωση ΦΠΑ διαμονής σε ανάλογα επίπεδα με τις χώρες ανταγωνισμού, κατάργηση φόρου διαμονής για το 2020-2021 ή διάθεσή του από ταμείο εγγυοδοσίας για τη διαχείριση επισφαλών απαιτήσεων από πτώχευση πρακτορείων, αναστολή πληρωμής ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος για ΜΗ εισπραχθέντα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών σε πτωχευμένες επιχειρήσεις, έως την επίσημη απόφαση, απαλλαγή από προκαταβολή φόρου και να πιεστούν οι τράπεζες για ευνοϊκότερα κριτήρια επιλεξιμότητας, ενίσχυσης και δανειοδότησης των πληγεισών επιχειρήσεων.

Στη συνάντηση στα γραφεία του συλλόγου ξενοδόχων παραβρέθηκε η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή, οι δήμαρχοι Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μυλοποτάμου Μανούσος Κλάδος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, καθώς και ξενοδόχοι του Ρεθύμνου.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή αναφέρθηκε στις στοχευμένες δράσεις της περιφέρειας Κρήτης, σε ότι αφορά την τουριστική προβολή του νησιού ενώ έκανε εκτενή αναφορά στην εκπαίδευση όλων των εργαζομένων του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου σε συνεργασία με την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Κρήτης, τονίζοντας ότι η περιφέρεια συνεργάζεται με τον σύλλογο ξενοδόχων, ώστε να υπάρχει κατάρτιση, προετοιμασία και σωστή διαχείριση συνολικά του τουριστικού προορισμού του τόπου.

Ο Γιώργος Μαρινάκης ανέφερε: «Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις, συμμεριζόμαστε και εμείς την αισιοδοξία το και έτσι αισθανόμαστε και εμείς, αισιόδοξοι και θέλω να πιστεύω πως όλα θα πάνε εξαιρετικά. Το χρειαζόμαστε αυτό το άνοιγμα, ήταν μία απαραίτητη διαδικασία αλλά πρέπει τώρα πραγματικά να ξανοιχτούμε στο πέλαγος και να αναζητήσουμε επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και ιδίως της τουριστικής οικονομίας, η οποία λείπει από το εισόδημα του κρητικού λαού. Όπως γνωρίζετε το Ρέθυμνο είναι τουριστικός προορισμός και τα έσοδα ακόμα του δήμου μας εξαρτώνται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από το πως πηγαίνει ο τουρισμός στην περιοχή. Όλοι μαζί, λοιπόν, πρέπει να στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια. Ο καθένας έχει την ευθύνη του και νομίζω ότι όλοι μαζί αν ενώσουμε δυνάμεις και πάμε συντονισμένα, όπως πάμε μέχρι τώρα, τα αποτελέσματα θα είναι καλά. Φιλοδοξία μας είναι να έρθουν πολλοί και όσοι έρθουν να επιστρέψουν αποκομίζοντας την εντύπωση ότι η Κρήτη δεν είναι μόνο ένας εξαιρετικός προορισμός, αλλά πάνω από όλα είναι ένας ασφαλής προορισμός».

Όλοι οι δήμαρχοι του νομού εξέφρασαν την αγωνία τους για τους χιλιάδες εργαζόμενους του τουριστικού κλάδου, που βρίσκονται πλέον στην ανεργία και κάλεσαν τον υπουργό να στηρίξει έμπρακτα τους εργαζόμενους, επισημαίνοντας τα πολλαπλά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των συμπολιτών, οι οποίοι απασχολούνται σε αυτόν τον τομέα. Ζήτησαν μάλιστα από τον υπουργό να υπάρξει μέριμνα για να μπορούν να εργαστούν επισημαίνοντας πως το επίδομα δεν επαρκεί.

Παίρνοντας τον λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε στα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε η χώρα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαι μπροστά σε μια νέα κρίση ανεργίας και φτωχοποίησης. Η αίσθηση μου είναι ότι έχει υποτιμηθεί αυτό», είπε χαρακτηριστικά και υποστήριξε την επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων άμεσων για να στηριχτεί η τουριστική αγορά.

dav
dav
dav
sdr
dav

Διαμαρτυρία ξενοδοχοϋπαλλήλων

Με διαμαρτυρίες έξω από το δημαρχείο υποδέχτηκαν τον υπουργό οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται πλέον στην ανεργία λόγω της υπολειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων.

«Υποδεχόμαστε τον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη με άδειες τσέπες. Αυτό το πράγμα που έχει συμβεί φέτος στον τουρισμό είναι κάτι πρωτόγνωρο, το οποίο μας αφήνει όλους παγερά αμήχανους και δεν ξέρουμε πώς να συμπεριφερθούμε. Όλο ακούμε μέτρα και όλο λεφτά δεν βλέπουμε στην τσέπη μας, όλο ακούμε εξαγγελίες και παρόλα αυτά οι εξαγγελίες μένουν μόνο για τους εργοδότες. Οι εργαζόμενοι έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα και αυτά που φοβόμασταν τελικά, ότι δηλαδή αυτήν την κρίση θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι είναι γεγονός», τόνισε ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Γιώργος Λιολάκης.

Ο υπουργός κάλεσε τους εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού να δείξουν υπομονή, διότι όπως είπε «θα έρθουν νέα μέτρα στήριξης. Τους συνιστώ να δείξουν ηρεμία, να δουν τα μέτρα να δουν τις εξειδικεύσεις οι οποίες θα γίνουν από το υπουργείο Εργασίας, μέσα σε ελάχιστες ημέρες και μέσα από αυτά τα μέτρα διορθώνονται και δυσκολίες που υπήρχαν τις προηγούμενες μέρες και η στήριξη θα είναι ουσιαστική. Δηλαδή πιο γενναία και χωρίς αποκλεισμούς ή προβλήματα. «Οι τουρίστες δεν στηρίζουν το ελληνικό προϊόν τυχαία. Το στηρίζουν διότι, πρώτον έχει ποιότητα και αυτό έχει διαχρονικά αποδειχθεί, ειδικά το προϊόν της Κρήτης και δεύτερον διότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα ενάντια σε αξιωματούχους που έλεγαν ξεχάστε τις διακοπές σας φέτος και βγάζανε ταξιδιωτικές οδηγίες, εμείς ως υπουργείο Τουρισμού βγαίναμε σε διεθνή μέσα και συντηρούσαμε το ενδιαφέρον της χώρας ζωντανό. Με πρωτοβουλίες του ΕΟΤ και διάφορες ενέργειες ώστε τώρα που ανοίγει ο ελληνικός τουρισμός να υπάρχει το ενδιαφέρον των ανθρώπων να έρθουν και να ξεπεράσουν τον φόβο και όλες τις υπόλοιπες ανασφάλειες».

Επιπλέον, στους εργαζόμενους στον τουρισμό, ο κ. Θεοχάρης υποσχέθηκε πως «θα κάνουμε τα πάντα για να κάνουμε πιο ομαλή και πιο καλή τη διαδικασία, ώστε να έρθει ο τουρίστας στην Ελλάδα, να έρθει στην Κρήτη, αλλά και να επιστρέψει στη χώρα του ασφαλής. Και όλα αυτά για τη στήριξη των εργαζομένων του ελληνικού τουρισμού».

 

Το υπόμνημα του συλλόγου ξενοδόχων στον υπουργό τουρισμού

 

Στο υπόμνημα που κατέθεσε στον υπουργό τουρισμού ο σύλλογος ξενοδόχων, αναφέρεται:

Με περίσκεψη, αίσθημα ευθύνης αλλά και χαρά, σας καλωσορίζουμε στην πόλη μας, στο Ρέθυμνο, σε μια στιγμή κρίσιμη,  κομβική, θα λέγαμε, για τον τουρισμό και την οικονομία της Κρήτης και της χώρας γενικότερα.

Η Κρήτη προσπαθώντας να επανεκκινήσει την τουριστική μηχανή άνοιξε τις πόρτες της στους πρώτους επισκέπτες,  αλλά ταυτόχρονα και στον κίνδυνο που έρχεται μαζί τους.

Ο ρόλος μας δύσκολος. Η χώρα μας χρειάζεται κι εμείς προστρέχουμε να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην εθνική υπόθεση. Θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, όμως ο αγώνας μας μεγάλος και η αρωγή της πολιτείας περισσότερο από κάθε άλλη φορά απαραίτητη.

 

Παρακάτω παραθέτουμε επιγραμματικά προβληματισμούς, σκέψεις και αγωνίες των ξενοδόχων του Ρεθύμνου και του κλάδου μας γενικότερα.

 

Προσαρμογές πρωτοκόλλου

  • Διαρκής μελέτη και προσαρμογή του πρωτοκόλλου στις πραγματικές συνθήκες τόσο ώστε να γίνει εφικτή και ασφαλέστερη η υλοποίησή του, όσο και για να αποφορτιστεί το ήδη ψυχολογικά επιβαρημένο εργατικό δυναμικό του τουρισμού.
  • Έλεγχος της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών των ξενοδοχείων με τα οποία  συμβάλλεστε για την διαμονή των κρουσμάτων Covid19, αφού ενέχουν ρόλο πρεσβευτών μας σε όλο τον κόσμο και η δυσφήμιση που μπορεί να προκληθεί είναι τεράστια.
  • Διευκρίνηση ποιος από τους 3 εμπλεκόμενους (ασθενής, ξενοδόχος, πολιτεία)  αναλαμβάνει το κόστος του τεστ και της ιατρικής εξέτασης του πιθανού κρούσματος

 

Τεράστιας σημασίας θέμα για την πόλη μας και την ασφαλή εξέλιξη της εναπομένουσας σεζόν το νοσοκομείο Ρεθύμνου και οι υγειονομικές υποδομές του νομού μας. Γνωρίζοντας ότι το Νοσοκομείο, ακόμα και σε συνήθεις συνθήκες, λειτουργεί οριακά, βασιζόμενο στο φιλότιμο και στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού δυναμικού του και αναλογιζόμενοι την μεγάλη έλλειψη ιατρικού προσωπικού, ιδιαίτερα στο Αναισθησιολογικό τμήμα και  στην Παθολογική κλινική, αναρωτιόμαστε αν είμαστε ασφαλείς ή τζάμπα κοπιάζουμε και ξενυχτάμε.

Η πολιτεία οφείλει να αναλογιστεί τους ελλοχεύοντες, υπέρμετρους κινδύνους και να δράσει ΑΜΕΣΑ καλύπτοντας την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του Συστήματος Υγείας του Νομού μας που θα υποδεχθεί χιλιάδες επισκέπτες.

Μείζονος σημασίας απόφαση, είτε η υπεύθυνη, έγγραφη ανάθεση διαχείρισης των κρουσμάτων COVID19 στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, με ταυτόχρονη επίσημη ενημέρωση ημών και των συνεργαζομένων ιατρών μας, είτε η  ξεκάθαρη δήλωση υποχρεωτικής μεταφορά τους σε νοσοκομείο αναφοράς στα Χανιά ή στο Ηράκλειο.

 

Ρευστότητα – Επιβίωση

  • Μείωση ΦΠΑ διαμονής σε ανάλογα επίπεδα με τις χώρες ανταγωνισμού
  • Κατάργηση φόρου διαμονής για το 2020-2021ή διάθεσή του από ταμείο εγγυοδοσίας για την διαχείριση επισφαλών απαιτήσεων από πτώχευση πρακτορείων
  • Αναστολή πληρωμής ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος για ΜΗ εισπραχθέντα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών σε πτωχευμένες επιχειρήσεις, έως την επίσημη απόφανση.
  • Απαλλαγή από προκαταβολή φόρου
  • Πίεση προς τράπεζες για ευνοϊκότερα κριτήρια επιλεξιμότητας, ενίσχυσης και δανειοδότησης των πληγεισών επιχειρήσεων
  • Επίσπευση της διεκπεραίωσης των ήδη εκκρεμών αλλά και των μελλοντικών επενδυτικών σχεδίων

 

Εργασιακά

  • Διευκρινήσεις, διευκρινήσεις, διευκρινήσεις….

Το θολό εργασιακό πλαίσιο, η έλλειψη διευκρινήσεων και οι εκατοντάδες αναπάντητες ερωτήσεις (π.χ δυνατότητα αναστολής νεοπροσληφθέντων εργαζομένων, η ασαφής αναφορά σε ποσοστά απαιτούμενης πληρότητας για τις προσλήψεις, ποιος είναι υπόχρεος για την καταβολή του αναλογούντος στην περίοδο αναστολής επιδόματος , άδειας και δώρου Χριστουγέννων και πολλά ακόμη)   αποτελούν σημαντικό παράγοντα αναστολής ανοίγματος πάμπολλων τουριστικών επιχειρήσεων

 

 

Αστική Ευθύνη

Πασιφανώς αναγκαία η σύσταση καταρτισμένων νομικών ομάδων στα υπουργεία  Υγείας, Εργασίας και Τουρισμού, οι οποίες συμβουλεύουν, γνωμοδοτούν και επιλύουν πάσης φύσεως υγειονομικά, εργασιακά, νομικά θέματα που προκύπτουν από την διαχείριση του Covid19, καθώς και την  αστική ευθύνη των ξενοδοχειακών καταλυμάτων,