27 °C Rethymno, GR
15/07/2020

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ

3ο Φεστιβάλ Τέχνης, Νίκος Σκεπετζής: Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις πολιτισμού

Με επιλεγμένες εκδηλώσεις πολιτισμού, συνεχίζεται το 3ο Φεστιβάλ τέχνης «Νίκος Σκεπετζής». Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, που θα διαρκέσει έως τις 4 Νοεμβρίου και φιλοξενείται σε διάφορους χώρους της πόλης, περιλαμβάνει εικαστικές εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, παρουσιάσεις ποιητικών συλλογών, σεμινάρια και δράσεις για παιδιά.
Την καλλιτεχνική επιμέλεια του Φεστιβάλ έχει η εικαστικός Χρυσούλα Σκεπετζή.
Σήμερα, Σάββατο 19 Οκτωβρίου, στις 7:00 μ.μ. θα παρουσιαστεί στο «Σπίτι του Πολιτισμού» η ποιητική συλλογή της Αγγελικής Πεχλιβάνη με τίτλο «Πεζή Οχούμενη».
Η Άννα Ρωμανού σε ενημερωτικό της σημείωμα αναφέρει για την ποιητική συλλογή: «Η ποίηση είναι ένας τρόπος να διαβάζει κανείς τη ζωή. Είναι ένας τρόπος να αγαπά χωρίς να πεθαίνει. Είναι το αναλγητικό βάλσαμο στον πόνο των πιο βαθιών συναισθημάτων, των ελλείψεων, των εκπληρώσεων, των επιθυμιών. Η πεζο-ποιητική συλλογή με τον ευφάνταστο τίτλο «Πεζή Οχούμενη» της Αγγελικής Πεχλιβάνη στην αριστουργηματική έκδοση της Κίχλης που την καθιστά ένα αισθητικό κομψοτέχνημα, είναι μια ποίηση πρωτεϊκή που σε λυτρώνει μεταμορφώνοντας το σαρκίο σου πότε σε σύννεφο, πότε σε θάλασσα, πότε σε πάγο και πότε σε καιόμενη βάτο. Στο τέλος η μνήμη σου απομένει άγλωσση, σαν το έμβρυο στην μήτρα».

Συντελεστές παρουσίασης
Εύα Αστυρακάκη και Ελένη Παπαδογιαννάκη, διδάσκουσες στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Απαγγέλει: Κωνσταντίνα Χαβάκη.
Παίζει λαούτο: Δημήτρης Κουτσουδάκης.
Η Αγγελική Πεχλιβάνη γεννήθηκε στον Πειραιά το 1965 και σπούδασε Ιστορία-Αρχαιολογία και Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Είναι απόφοιτος του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και εργάζεται ως φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια με εισηγήσεις για τη λογοτεχνία (Χ. Βλαβιανός, Μ. Γκανάς, Ι. Καρυστιάνη, Γ. Σκαμπαρδώνης, Μ. Σουλιώτης κ.ά.) και έχει δημοσιεύσει φιλολογικά κείμενα και ποιήματα στα περιοδικά Πόρφυρας, Ποιητική, Παρέμβαση, Νέα Εστία, Στέπα, Νέα Ευθύνη κ.ά. Συμμετείχε στο βιβλίο «Η δημιουργική γραφή στο σχολείο» (Μεταίχμιο 2015) σε επιμέλεια της Σοφίας Νικολαΐδου.
Η επιμελήτρια του Φεστιβάλ, Χρυσούλα Σκεπετζή, ευχαριστεί τόσο την συγγραφέα όσο και τους συντελεστές της παρουσίασης, αναφέροντας:
«Ευχαριστώ από καρδιάς και εκτιμώ την Αγγελική Πεχλιβάνη που αφιλοκερδώς έρχεται στο Ρέθυμνο των φοιτητικών της χρόνων, για την παρουσίαση του βιβλίου της εμπλουτίζοντας έτσι το φεστιβάλ καθιστώντας αυτό, ποιοτικότερο και ποιητικότερο. Επίσης ευχαριστώ της εξαιρετικές κυρίες Εύα Αστυρακάκη και Ελένη Παπαδογιαννάκη που έδωσαν χρόνο από το χρόνο τους προκειμένου να τοποθετηθούν με ακρίβεια και στοχασμό στα ποιήματα της κας Πεχλιβάνη και τέλος την αγαπημένη Κωνσταντίνα Χαβάκη για την ερμηνεία της, καθώς και τον μουσικό Δημήτρη Κουτσουδάκη».

Εικαστική έκθεση «Τα ίχνη μιας ζωής»
Στα πλαίσια του 3ου φεστιβάλ τέχνης, Νίκος Σκεπετζής, πραγματοποιείται έκθεση σύγχρονων Ελλήνων και Κύπριων καλλιτεχνών με τίτλο «Τα ίχνη μιας ζωής» στο «Σπίτι του Πολιτισμού», σε επιμέλεια της Χρυσούλας Σκεπετζή. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου και ώρα 8:00 μ.μ.
Σε ενημερωτικό σημείωμά της, η επιμελήτρια της έκθεσης αναφέρει: «Το παρελθόν, η μνήμη, το ίχνος, η σωματικότητα, το θραύσμα είναι πάντα εδώ και δυναμικά αποτελούν βασικούς τόπους ανίχνευσης βιωμάτων. Όλες οι βιωμένες εμπειρίες, αναμορφώνονται και ερμηνεύονται συνεχώς σε κοινωνικό, ιστορικό, αλλά και προσωπικό επίπεδο. Η μνήμη αναπολεί αλλά και αναζωογονείται. Έχει παρουσία και επιρροή στο παρόν μας, αφού είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς μας. Αντί για μια γραμμική εξέλιξη, ο βιωμένος χρόνος γίνεται κύκλος, δεν υπάρχει αρχή και τέλος, αλλά μια επίπεδη επιφάνεια στην οποία καταργείται ο διαχωρισμός ανάμεσα στο τώρα και το χθες. Είναι τότε που το δίλημμα για την ίδια μας την οντότητα αποκτά άλλο χαρακτήρα. Το «είναι» συμπεριλαμβάνει την μικρο-ιστορία μας, αλλά και αυτή των συγγενών, των φίλων και της γειτονιάς μας, των τόπων όπου ζήσαμε, των πιο κοντινών προσώπων, συμπεριλαμβάνει τις φωνές, τις οσμές, τα χάδια, τα γέλια και τα δάκρυα.
Καιρός να δούμε δια γυμνού οφθαλμού αυτό που δεν φαίνεται».
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Κων/νος Ανδρώνης, Ειρήνη Βαζούκου, Αλέξανδρος Βούτσας, Βασιλάκου Αργυρή, Βασιλάκου Μαργαρίτα, Νίκος Γιαβρόπουλος, Καλλιόπη Γιατρουδάκη, Γιάννης Διαλινός, Στέλλα Δρυγιαννάκη, Γιώργος Θεοδώρου, Σταυρούλα Καζιαλέ, Γιάννα Καλή, Βίκυ Καμένου, Γιώργης Καπελώνης, Κάλλη Καραδάκη, Μανώλης Καραταράκης, Καλλιόπη Κουκλινού, Πένυ Κορρέ, Στέλλα Κουκουλάκη, Δημήτρης Λάμπρου, Ευστρατία Μαχαιρίδη, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Κωνσταντίνα Μπολιεράκη, Ισμήνη Μπονάτσου, Χαρούλα Νικολαϊδου, Κώστας Παγωμένος, Χριστίνα Παπαϊωάνου, Σύλβια Πετσούρα, Βασίλης Σολιδάκης, Φοίβος Σοφικίτης, Χρυσούλα Σκεπετζή, Νίκος Σταθόπουλος, Γιάννης Στεφανάκις, Ισαβέλα Στυλιανού, Μαρία Τσουκνάκη, Μιχαήλ Φαλκώνης, Αντώνης Φραντζεσκάκης.
Διάρκεια έκθεσης: Έως 3 Νοεμβρίου.
Ώρες λειτουργίας: 6:00 έως 10:00 μ.μ.