25 °C Rethymno, GR
21/09/2020

ΗΜΕΡΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ

4η Ιουλίου: Γελάει ο κόσμος…

Το «10 το καλό»

Η αλήθεια είναι ότι το σκεφτόμασταν μέρες τώρα (υπάρχουν και σημαντικότερα πράγματα από αυτό βέβαια), το τι θα γίνει με την περίφημη αργία της ΕΠΟ όπως η ίδια έχει ορίσει την ημέρα κατάκτησης του Euro 2004. Μια ημέρα γιορτής που… όχι, όχι δεν αφορά την ημέρα ανεξαρτησίας των ΗΠΑ (4η Ιουλίου) αλλά, από κάθε άποψη, είναι αφιερωμένη –και δικαίως- στο παντέρμο ελληνικό ποδόσφαιρο. Παρεμπιπτόντως απ’ όλο αυτό δεν κατάφερε να κερδίσει τίποτε.

Και η μίνι έκπληξη ήρθε χθες (κάτι βαθιά μέσα μας το έλεγε)… Από αυτά που γνωρίζουμε, η Εθνική ομάδα του μεγάλου Ότο Ρεχάγκελ είχε κατακτήσει το τρόπαιο στις 4 Ιουλίου (1-0 την Πορτογαλί). Το mail που κατέφθασε σε κάθε ΜΜΕ γνωστοποιούσε-κοινοποιούσε ότι, τα γραφεία της ΕΠΟ και όλων των ΕΠΣ θα κλείσουν τιμής ένεκεν, τη Δευτέρα 6 Ιουλίου.

«Πως γκενέν αυτό»; (που λέει και μια αδελφή ποδοσφαιρική ψυχή). Γιατί σε λίγο θα αποδομηθεί κάθε έννοια εθνικών εορτών σε αντιστάθμιση με την υποχρέωση εργασίας…

Για να πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά, η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει: «Σας γνωρίζουμε ότι την Δευτέρα 6-7-2020 τα γραφεία της Ε.Π.Σ.Ρ. θα παραμείνουν κλειστά όπως και κάθε έτος λόγω της αργίας που ορίζεται ως «ημέρα του ποδοσφαίρου» σε ανάμνηση της πρώτης κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος από την Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου των Ανδρών στις 04-07-2004.

Η παραπάνω διάταξη αναγράφεται στο καταστατικό της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ε.Π.Ο.) και όλων των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων (Ε.Π.Σ.) της Χώρας.

Τα Γραφεία θα ανοίξουν και πάλι κανονικά την Τρίτη 7 Ιουλίου 2020»

Έτσι βολεύει…
Έπειτα των όσων αναγράφονται παραπάνω, είμαστε σίγουροι πως, όταν οι Ζαγοράκης, Καραγκούνης και οι συν αυτώ, σήκωναν το τρόπαιο στον καλοκαιρινό ουρανό της Λισσαβόνας, οι της ΕΠΟ πανηγύριζαν για μια περήφανη κατάκτηση του δικαιώματος μιας ημέρας λιγότερη εργασία.

Κι επειδή κάποια πράγματα θα πρέπει να τα βάζουμε εκεί που πρέπει… αναμφισβήτητα ο δημόσιος τομέας έχει καταπολεμήσει πολλές «παθογένειες». Όμως εδώ αναφερόμαστε ειδικώς. Κάθε φορά θα πρέπει να βρίσκουμε τρόπο «να την κάνουμε» κατά το κοινώς λεγόμενο.

… Και «κάθεται και τριήμερο…! Όλως τυχαίως! Θα μπορούσαν βέβαια, την αργία να τοποθετήσουν μία ημέρα νωρίτερα, την Παρασκευή 3 Ιουλίου… Πάλι τριήμερο θα ήταν!

Το μόνο που μένει να ακούσουμε από την εν λόγω ομοσπονδία για τη μεταφορά της ημερομηνίας είναι πως, η 4η Ιουλίου είναι απεργία και όχι αργία, όπως την «πρωτομαγιά» ένα πράμα…

Σεβαστό το δικαίωμα να κλείνει τα γραφεία της η ΕΠΟ και οι ΕΠΣ κάθε 4 Ιουλίου. Όμως αυτή τη χρονιά η 4η Ιουλίου πέφτει Σάββατο. Τι να κάνουμε; Το μαγαζί έτσι κι αλλιώς κάθε Σάββατο έχει το ταμπελάκι από μέσα που γράφει «κλειστόν». Οπότε μετέφεραν την αργία δύο μέρες μετά, να είναι καθημερινή. Βολεύει…

Σε αντιδιαστολή…
Δεν θα φτάσουμε να αναφέρουμε ότι οι Άγγλοι έχουν την περίφημη «boxing day» κάθε 26 Δεκεμβρίου όπου (φυσικά εδώ τα πάντα είναι κλειστά) και διοργανώνονται όλα τα μεγάλα αθλητικά και πολιτιστικά γεγονότα… Δεν θέτουμε τέτοιο θέμα σύγκρισης… Αναφέρουμε όμως τα γεγονότα. Σε κάποιες αργίες υπάρχει κινητοποίηση και σε κάποιες άλλες πλήρη αδράνεια. Όταν –δυστυχώς- μια εθνική γιορτή δεν συμπέφτει με την ημερομηνία του επικού γεγονότος, αν μη τι άλλο, ας μην υπάρχει αδράνεια…

Απ’ ότι θυμόμαστε επίσης, στις εθνικές επετείους –ιδίως αυτούς τους χαλεπούς όσο και επικίνδυνους καιρούς στο ελληνοτουρκικό ζήτημα- στις 28 Οκτωβρίου ή την 25η Μαρτίου- η ΕΠΟ έδινε το «οκ» να διεξαχθούν αγώνες ακόμα και τοπικού πρωταθλήματος και δη την 25η του Μάρτη τελικοί κυπέλλου ΕΠΣΡ (αυτό συνέβαινε τουλάχιστον έως και το 2016).

Δεν θυμόμαστε ποτέ να βγήκε κάποια ΕΠΟ ή κάποια ΕΠΣ και να τόνισε πως… «σεβόμαστε τις παραπάνω ημερομηνίες όπου οι πρόγονοί μας έδωσαν τη ζωή τους για μας οπότε, … «… σε ανάμνηση…κλπ, κλπ… δεν θα διεξαγάγουμε παιγνίδια αυτή την ημέρα…».

Στόχος φυσικά δεν είναι να βάλουμε εναντίον καμίας ΕΠΣ του Ρεθύμνου, της Κρήτης ή της υπόλοιπης Ελλάδας. Εκείνες ακολουθούν το καταστατικό που έχει υπογράψει η ΕΠΟ. Το ίδιο θα έκανε και ο γράφων σε οποιαδήποτε ΕΠΣ κι αν εργαζόταν.

Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι, δεν χρειάζεται να μεταφέρονται οι αργίες δίχως σοβαρή αιτία απλά και μόνο επειδή είναι καλοκαιράκι. Ένα παραπάνω σε μεταγραφική περίοδο όπου οι παράγοντες των ομάδων ψάχνουν μετά βίας να θυσιάσουν ώρες από τις εργασιακές τους υποχρεώσεις για να περιμένουν τα γραφεία των ΕΠΣ…

Από τη μία φωνάζουμε ότι θέλουμε να εξυπηρετήσουμε τα σωματεία και από την άλλη υπενθυμίζουμε ότι συντηρείται η φιλοσοφία ενός καθεστώτος δημοσίου περασμένων δεκαετιών.