19 °C Rethymno, GR
18/04/2021

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

6η Μαρτίου: Σχολική ημέρα ενάντια στην ενδοσχολική βία και εκφοβισμό

-Πανελλαδική καμπάνια «ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ!-Σταμάτα το Bullying»

Το Ευρωπαϊκό Εθελοντικό Μαθητικό Δίκτυο YouSmile του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (Εuropean AntiBullying Network – EAN), σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, με αφορμή την 6η Μαρτίου που είναι η Σχολική Ημέρα Ενάντια στην Ενδοσχολική Βία και Εκφοβισμό και στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Καμπάνιας «ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ», θα πραγματοποιήσουν διαδικτυακή εκδήλωση την Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021 και ώρα 11:00 π.μ. στο κανάλι του Υουtube και στο Facebook του Οργανισμού.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν οι:

 • υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως,
 • υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ζέττα Μακρή,
 • πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος,
 • ψυχολόγος και συντονιστής του Εθνικού Κέντρου για τις Εξαφανίσεις και τα Παιδιά Θύματα Εκμετάλλευσης του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κ. Στέφανος Αλεβίζος.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «Πρωταγωνιστές της εκδήλωσης, όπως κάθε χρόνο, θα είναι οι μαθητές/-τριες, μέλη της «Ομάδας Δικαιωμάτων του Παιδιού» που έχει συγκροτήσει το YouSmile, από διάφορα σχολεία πανελλαδικά.

Κατά τη διάρκεια της Εκδήλωσης, θα παρουσιαστούν:

 • Τα έργα που δημιούργησαν οι μαθητές και μαθήτριες από σχολεία πανελλαδικά, στο πλαίσιο συμμετοχής τους στην καμπάνια #milatora.
 • Οι προτάσεις για την πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση του φαινομένου από την Ομάδα Δικαιωμάτων του Παιδιού του Ευρωπαϊκού Εθελοντικού Μαθητικού Δικτύου YouSmile.
 • Το video, που ετοίμασαν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Εθελοντικού Μαθητικού Δικτύου YouSmile με θέμα το Cyber Bullying, καθώς φέτος και λόγω των συνθηκών οι μαθητές εθελοντές του YouSmile προτείνουν ως βασική υποθεματική το cyber bullying, καθώς η πανδημία και η νέα καθημερινότητα των παιδιών, κρίνουν ότι το «ευνοεί».

Να σημειωθεί ότι η Πανελλαδική Καμπάνια «ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ», εγκεκριμένη από το υπουργείο Παιδείας, πραγματοποιείται για 8η συνεχόμενη χρονιά από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και το «YouSmile» και μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 13.500 μαθητές και μαθήτριες και περισσότερα από 400 σχολεία από όλη την Ελλάδα.

Με σκοπό να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα για την καταπολέμηση του φαινομένου, ας δώσουμε στα παιδιά μια πραγματική ευκαιρία να ακουστεί η φωνή τους!

«Το Χαμόγελο του παιδιού» στο Ρέθυμνο

Σταμαθιουδάκη 59

Tηλ.: 28310-55600

F: 28310-55602

Τι είναι το Bullying; Κάνω πλάκα ή εκφοβίζω;

«Τι κοιτάς ρε βλάκα; Δεν σου έχω πει εμένα να μην με κοιτάς;».

«Κοιτάχτε τη ρε αυτή πώς είναι: αν τη δει στην παραλία η greenpeace θα την περάσει για φάλαινα και θα την σπρώξει μες στη θάλασσα…».

«Αν τολμήσεις και ξαναέρθεις ρε βούρλο στο καφέ που αράζουμε θα φας τρελό κράξιμο…».

«Την είδατε τι φόραγε πάλι σήμερα στο σχολείο; ‘Ντάξει, τελείως fail το άτομο…».

Πλάκα κάνουμε… πλάκα, χαβαλέ ή καλαμπούρι. Πότε όμως η πλάκα σταματάει να είναι πλάκα και γίνεται εκφοβισμός;

Βασικά σημεία για να διακρίνεις τη διαφορά;

 • Η ένταση. Δηλαδή το πόσο άσχημες λέξεις χρησιμοποιούνται (βρισιές, κλπ.);
 • Το αν αναφέρονται σε κάποιο χαρακτηριστικό εμφάνισης. Πολύ περισσότερο αν πρόκειται για κάτι που δεν μπορείς να το επιλέξεις; (π.χ. ύψος, σωματική αναπηρία, κλπ.).
 • Αν εμπεριέχει άμεσα ή έμμεσα απειλή.

Όλα αυτά και συγχρόνως τίποτα από αυτά δεν βοηθούν να ξεχωρίσουμε την πλάκα από τον εκφοβισμό. Είναι σαν να το προσεγγίζουμε το όλο θέμα από λάθος δρόμο…

Ο πιο σίγουρος δρόμος είναι αυτός που σχετίζεται με την σχέση και το συναίσθημα, δύο λέξεις-έννοιες που όλοι οι άνθρωποι καταλαβαίνουμε ανεξαρτήτως οποιουδήποτε άλλου χαρακτηριστικού μας. Είμαστε όλοι άνθρωποι σημαίνει πάντα κάτι αισθανόμαστε και πάντα με κάποιον τρόπο σχετιζόμαστε με τους ανθρώπους γύρω μας. (Άλλωστε, το να έχουμε σχέσεις με άλλους ανθρώπους είναι μία από τις πιο βασικές ανθρώπινες ανάγκες. Οι άνθρωποι ποτέ, σε καμιά ιστορική στιγμή δεν ζούσαν μόνοι τους, αποκομμένοι ο ένας από τον άλλον).

 • Η πλάκα γίνεται μόνο μεταξύ φίλων. Μπορεί ακόμη και μια από τις προσβλητικές φράσεις που γράφουμε στην αρχή του κειμένου, αν την ακούσω από έναν φίλο μου να μην με πονέσει. Και αν με πονέσει μπορώ να πω πώς ένιωσα στον φίλο μου και να του ζητήσω να μην το ξανακάνει. Το ποιος είναι φίλος μας και ποιος όχι είναι κάτι που όλοι μπορούμε να ξεχωρίσουμε…
 • Η πλάκα που μου κάνουν δεν γίνεται να με κάνει να αισθάνομαι πόνο, ντροπή, φόβο, θλίψη, θυμό και αγωνία τόση που δεν μπορώ να κοιμηθώ το βράδυ… Οτιδήποτε με κάνει να αισθάνομαι αυτά τα συναισθήματα, απλά δεν είναι πλάκα.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα δεις ή θα ακούσεις κάποιον να κάνει ή να λέει κάτι σε κάποιον άλλον που μοιάζει με πλάκα, αλλά δεν είσαι και σίγουρος…, στάσου μια στιγμή και σκέψου:

 • Σε ποιον την κάνει την πλάκα, τι του είναι αυτός, τι σχέση έχουν μεταξύ τους; Είναι φίλοι;
 • Πώς αισθάνεται ο άλλος; Τι θα αισθανόμουν εγώ στη θέση του αν μου το έλεγαν αυτό;

Με απλά λόγια:

Έχει πλάκα κάποιος να πονά; Έχει πλάκα να φοβάται; Έχει πλάκα να ντρέπεται;

Έχει πλάκα να στεναχωριέται και να αγωνιά τόσο που να μην μπορεί να κοιμηθεί τα βράδια;

Πως αντιμετωπίζουμε το Bullying;

Όταν ένας συμμαθητής σου καθημερινά σε χτυπάει, σε βρίζει, σε κοροϊδεύει, κάνει τα άλλα παιδιά να γελούν μαζί σου… Αυτό δεν το λέμε πλάκα. Το λέμε εκφοβισμό – bullying.

Όταν βλέπω να γίνονται όλα τα παραπάνω είμαι θεατής-παρατηρητής του Bullying.

Εάν δω να ασκείται bullying σε κάποιον συμμαθητή μου:

 • Μιλάω σε έναν καθηγητή μου που εμπιστεύομαι ή σε κάποιον γονιό.
 • Δεν επιτρέπω με γέλια και κουβέντες να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση.
 • Καλώ στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, δωρεάν και ανώνυμα, για να μιλήσω με κάποιον ψυχολόγο.

Εάν δέχομαι εγώ Bullying

 • Ξέρω ότι δεν φταίω σε τίποτα, και δεν έκανα κάτι για να μου συμπεριφερθούν με αυτό τον τρόπο.
 • Αποφεύγω αυτούς που το ασκούν.
 • Λέω με σιγουριά «ΣΤΑΜΑΤΑ!»
 • Εάν συνεχίσουν φεύγω με τους φίλους μου, και δεν μένω μόνος.
 • Αν συνεχιστεί το λέω σε κάποιον καθηγητή μου που εμπιστεύομαι.
 • Καλώ στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, δωρεάν και ανώνυμα, για να μιλήσω με κάποιον ψυχολόγο.

Δεν υπάρχει κανένα μυστικό που να με κάνει να ντρέπομαι, να φοβάμαι και να μην μπορώ να κοιμηθώ τα βράδια.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.milatora.gr.