27 °C Rethymno, GR
19/09/2020

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΥΡΡΙΚΝΩΝΕΙ ΤΙΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ

Στα 8.5 εκ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθουν οι απώλειες εσόδων του δήμου

Με προτάσεις και παρεμβάσεις στο κεντρικό κράτος η αυτοδιοίκηση περιμένει τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για να μπορέσει να στηρίξει και να διευκολύνει επιχειρηματίες και δημότες

Μεγάλη είναι η αγωνία που επικρατεί στη δημοτική αρχή εξαιτίας των πολύ σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία συνεπάγεται με τεράστιες διαρροές εσόδων από τα ταμεία του δήμου.

Σε μια τουριστική περιοχή, όπως αυτή του Ρεθύμνου, θεωρούνται σχεδόν βέβαιες εισπρακτικές απώλειες από δημοτικά και ανταποδοτικά τέλη, ενώ ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα που έχει ψηφιστεί πρέπει να επαναπροσαρμοστούν προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της οικονομικής υπηρεσίας, όπως τόνισε ο δήμαρχος Ρεθύμνου, οι απώλειες από τα δημοτικά ταμεία θα ξεπεράσουν τα 8.5 εκ. ευρώ, με δεδομένο ότι το 50% των εσόδων του δήμου συνδέονται άμεσα με τον τουριστικό κλάδο. Οι εκτιμήσεις για διαρροές εσόδων αφορούν μεταξύ άλλων  τα τέλη παρεπιδημούντων, τη χρήση του φρουρίου Φορτέτσας για την οποία εκτιμάται απώλεια 80%, δηλαδή μείον 704.000 ευρώ και αν σε αυτό συνυπολογιστούν και οι απώλειες από τη χρήση του θεάτρου «Ερωφίλη» το  ποσό ξεπερνά το 1 εκ. ευρώ. Παράλληλα τα έσοδα από το πάρκινγκ των Τεσσάρων Μαρτύρων εκτιμάται ότι  θα περιοριστούν κατά 47%, ενώ στα 3 εκ. ευρώ ανέρχονται οι εκτιμώμενες απώλειες από τα ανταποδοτικά  τέλη καθαριότητας και φωτισμού.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, όπως υποστήριξε ο δήμαρχος, η κατάσταση που δημιουργείται στα δημοτικά ταμεία είναι ασφυκτική για τον δήμο, ο οποίος θα πρέπει να κάνει περικοπές στο τεχνικό του πρόγραμμα καθώς και να περιορίσει την κάλυψη των λειτουργικών του αναγκών.

Οι οικονομικές αυτές επιπτώσεις συζητήθηκαν χθες στη διάρκεια σχετικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με τους επικεφαλής των πέντε δημοτικών παρατάξεων του δήμου Ρεθύμνου, παρουσία των αντιδημάρχων τεχνικών έργων και οικονομικών αλλά και των πρόεδρων της ΔΕΥΑΡ, της ΚΕΔΗΡ και του Λιμενικού Ταμείου.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο δήμαρχος, οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν εφόσον εξεταστούν όλα τα δεδομένα που υπάρχουν, ενώ υποστήριξε ότι κρίνεται απαραίτητη η κρατική στήριξη των ΟΤΑ και η ενίσχυση τους με τα απαραίτητα εργαλεία, ώστε και οι δήμοι με τη σειρά τους να μπορέσουν να στηρίξουν την κοινωνία. Ήδη, όπως είπε, έχουν γίνει οι σχετικές παρεμβάσεις στοχευμένα και τεκμηριωμένα προς την κυβέρνηση και αναμένονται οι κρατικές πρωτοβουλίες.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος εξετάζονται οι τρόποι για να διευκολυνθούν οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο και οι οποίοι πλήττονται σημαντικά από τις επιπτώσεις της πανδημίας, όμως τόνισε ότι μαζί με αυτούς πρέπει να στηριχθούν και εκατοντάδες εργαζόμενοι που πλέον θα οδηγηθούν στην ανεργία.

Τεράστιες οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στα ταμεία του δήμου

Τεράστιες είναι οι οικονομικές απώλειες για τον δήμο Ρέθυμνου εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, αφού αυτές ξεπερνούν τα 8,5 εκ. ευρώ μιας και οι εισπράξεις του δήμου δεν μπορούν εξαιτίας της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης να είναι στα επίπεδα εκείνων που είχαν προϋπολογιστεί.

Αυτό ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο δήμαρχος Ρέθυμνου Γιώργος Μαρινάκης, ο οποίος χθες είχε συνάντηση με τους επικεφαλής όλων των δημοτικών παρατάξεων, καθώς και τους αντιδημάρχους τεχνικών έργων και οικονομικών, την πρόεδρο της ΚΕΔΗΡ, τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ και την πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, προκειμένου να συζητήσουν για τις οικονομικές επιπτώσεις και αφού είχαν όλοι τους στη διάθεση τους τα στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας, προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς αλλά ταυτόχρονα να εξετάσουν τρόπους διευκόλυνσης των πληττόμενων ομάδων του πληθυσμού.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος οι επιπτώσεις είναι τεράστιες και δεν μπορούν ακόμα να διαπιστωθούν με ακρίβεια, ενώ έκανε λόγο για μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση.

Ειδικότερα, τα χρήματα που θα λείψουν από τα ταμεία του δήμου, όπως είπε, ο δήμαρχος θα ξεπεράσουν τα 8,5 εκ. ευρώ με δεδομένο ότι το 50% των εσόδων του συνδέονται μέσα με τον τουριστικό κλάδο. Πρόκειται για παράδειγμα για τα τέλη παρεπιδημούνταν, οι εισπράξεις των οποίων εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 50% και θα είναι μόλις 280.000 ευρώ από 350.000, η χρήση στο φρούριο Φορτέτσας για την οποία εκτιμάται απώλεια 80%, δηλαδή μείον 704.000 ευρώ και αν σε αυτά συνυπολογιστούν και οι απώλειες από τη χρήση του θεάτρου «Ερωφίλη» το ποσό ξεπερνά το 1 εκ. ευρώ.

Τα έσοδα από το πάρκινγκ των Τεσσάρων Μαρτύρων, που εκτιμάται ότι θα περιοριστούν κατά 47%, δηλαδή εκτιμάται ότι θα εισπραχτούν 250.000 ευρώ από τα 530.000 που έχουν προϋπολογιστεί, αλλά και σειρά άλλων τελών, όπως διαφήμισης, ελεγχομένης στάθμευσης κ.τ.λ. σε συνδυασμό με την απουσία εσόδων από την παραχώρησης χρήσης αιγιαλού μιας και ακόμα δεν έχει εκδοθεί η ΚΥΑ (το ποσό φτάνει τις 450.000 ευρώ) δημιουργείται ένα μεγάλο οικονομικό κενό που φτάνει τα 3,5 εκ. ευρώ. Στο ποσό αυτό έρχονται να προστεθούν και οικονομικές απώλειες από την υπηρεσία καθαριότητας, που μόνο για τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού μειώνεται στο ήμισυ, σε περίπτωση απαλλαγής επιχειρήσεων φτάνουν τα 3 εκ. ευρώ.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, όπως υποστήριξε ο δήμαρχος, η κατάσταση που δημιουργείται στα δημοτικά ταμεία είναι ασφυκτική για τον δήμο, ο οποίος θα πρέπει να κάνει περικοπές στο τεχνικό του πρόγραμμα καθώς και να περιορίσει την κάλυψη των λειτουργικών του αναγκών. Διευκρίνισε ότι ο δήμος είναι στο πλευρό των επιχειρηματιών και όλων όσων πλήττονται, ξεκαθάρισε ωστόσο πως είναι πολύ νωρίς να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για οικονομικές διευκολύνσεις με δεδομένο ότι οι επαφές σε θεσμικό επίπεδο, όπως τόνισε, συνεχίζοντα  προκειμένου να βρεθούν τρόποι στήριξης της αυτοδιοίκησης, η οποία με τη σειρά της θα έχει τα εργαλεία για να στηρίξει επιχειρηματίες και πολίτες.

Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο Γιώργος Μαρινάκης είπε: «Στη συνάντηση με τους επικεφαλής των παρατάξεων είδαμε όλα τα οικονομικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η καθίζηση των εσόδων στον δήμο ξεπερνά τα 8,5 εκ. ευρώ. Και αυτό είναι μια βέβαιη πρόβλεψη με κίνδυνο να είναι ακόμα δυσμενέστερη. Είναι χρήματα τα οποία θα λείπουν και από την ανταποδοτικότητα και θα λείπουν και από το επόμενο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου. Δηλαδή εμείς αυτή τη στιγμή το τεχνικό πρόγραμμα το καλύπτουμε, διότι, ότι έχουμε βάλει σαν έργο έχουμε τα χρήματα, αλλά τις λειτουργικές μας ανάγκες δεν μπορούμε να τις καλύψουμε, αφού τα έσοδα που υπολογίζαμε να έχουμε δεν θα τα έχουμε. Οπότε αναγκαστικά θα κάνουμε περικοπή τεχνικού προγράμματος. Αυτό που εισηγήθηκα και δεν είναι μόνο δική μου γνώμη αλλά και του πρόεδρου της ΚΕΔΕ είναι ότι δεν έχει νόημα να επισπεύσουμε να ανακοινώσουμε μέτρα. Ακόμα είμαστε σε μια διαδικασία που δεν ξέρουμε ούτε το μέγεθος της κρίσης, ούτε την ταυτότητα των πληττόμενων ομάδων, αλλά κυρίως ποια θα είναι τα «όπλα» μας. Προσπαθούμε να πείσουμε την πολιτεία να σκύψει στα θέματα και των δήμων και των ΕΔΥΑ. Από χθες τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά, χωρίς ακόμα να έχουν ξεκαθαρίσει και να έχουν γίνει συγκεκριμένα».

Εξετάζονται οι τρόποι στήριξης των επιχειρηματιών

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος εξετάζονται οι τρόποι για να διευκολυνθούν οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο και οι οποίοι πλήττονται σημαντικά από τις επιπτώσεις της πανδημίας, όμως τόνισε ότι μαζί με αυτούς πρέπει να στηριχθούν και εκατοντάδες εργαζόμενοι που πλέον θα οδηγηθούν στην ανεργία και χαρακτηριστικά τόνισε: «Θεωρούμε ότι με δεδομένο ότι ο δήμος Ρεθύμνης δεν κάνει καμία αναγκαστική εκτέλεση με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, επικαλούμενος υφιστάμενο νομικό καθεστώς, θα διαγράψει κάθε προσαύξηση από τη μη πληρωμή αυτή την περίοδο υποχρεώσεων. Θέλουμε να έχουμε την ηρεμία να δούμε τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε για να είμαστε δίκαιοι και κοινωνικά δίκαιοι. Είναι γεγονός ότι όποια λεφτά «διαγράψουμε» θα πρέπει κάποιοι άλλοι να τα πληρώσουν ή να μην γίνει καθόλου τεχνικό πρόγραμμα. Όμως ούτε αυτό είναι εύκολο, διότι από τα 8,5 εκ. ευρώ που έχουμε προγραμματίσει για φέτος από δικά μας χρήματα τα 5 εκ. ευρώ είναι ήδη δεσμευμένα. Άρα από κει δεν μπορούμε να περικόψουμε. Κοιτάμε λοιπόν να δούμε τι λειτουργικές ανάγκες μπορούμε να συμπιέσουμε, τι έργα μπορούμε να διαγράψουμε και τι πρέπει να κάνουμε. Εγώ δεν ξέρω αύριο αν θα πληρώνουν οι δημότες τους λογαριασμούς τους εκτός από το επιχειρείν, το οποίο προφανώς δοκιμάζεται, αλλά δεν θεωρώ πάλι ότι είναι τρομερή η επιβάρυνση των δημοτικών τελών για μια επιχείρηση. Σε ότι αφορά τους εξωτερικούς χώρους θα το δούμε με απόλυτη δικαιοσύνη και νηφαλιότητα» και πρόσθεσε ότι: «Να ξέρουν οι πολίτες ότι για πολλά πράγματα που έχει εξαγγείλει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν υπάρχουν οι πλατφόρμες για να υλοποιηθούν άμεσα. Χρειάζεται και άλλη επεξεργασία και περαιτέρω προβλέψεις και νομοθετικές και με εγκυκλίους. Αυτά λοιπόν τα πράγματα θα τα κάνουμε. Τα δημοτικά τέλη, πλην των λιμενικών ταμείων στους χώρους που παραχωρούν, όπου είναι υποχρεωτική, είναι ξεκάθαρη η ρύθμιση δεν θα χρεώσει τρίμηνη. Στα υπόλοιπα θέματα χρειάζονται νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες δεν είναι αυτή τη στιγμή στη διάθεση μας. Εγώ θα ήθελα να είχα τη δυνατότητα να μην πληρώσουν την προκαταβολή 30% όταν θα κάνουν αίτηση για κατάληψη δημοτικού χώρου οι επαγγελματίες. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει τώρα με το υφιστάμενο καθεστώς, ούτε μπορούμε να διαγράψουμε δημοτικά τέλη, όπως κάποιοι νομίζουν. Η ΠΝΠ μιλάει για πληττόμενες επιχειρήσεις, πρέπει να προσδιορίσουν αυτές και να εξατομικευτούν. Είναι μερικά πράγματα που έχουν ζητήματα. Η διάθεση μας είναι προφανώς να σταθούμε δίπλα στην κοινωνία, αλλά χωρίς όμως να θεωρήσουμε ότι αυτή η κρίση είναι αφορμή για να πάθει κρίση ο δήμος Ρεθύμνου και να διαλύσει. Και νομίζω όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων αυτό κατέθεσαν σαν βασική σκέψη. Κάποιοι θέλουν να βιαστούν και να προαναγγείλουμε εξελίξεις. Εγώ δεν βιάζομαι. Από τη στιγμή που ο δήμος δεν πιέζει κανέναν, δεν χρεώνει κανέναν με προσαυξήσεις και περιμένει να έχει όλα τα δεδομένα του προβλήματος για να λάβει αποφάσεις και κάτι που είναι ισχυρή σύσταση και από την ΚΕΔΕ. Όσοι βιάστηκαν να πάρουν αποφάσεις στα δημοτικά συμβούλια δεν μπορούν να τις υλοποιήσουν. Νομίζω τα πράγματα θα είναι ακόμα δυσμενέστερα. Ελπίζουμε να έχουμε έναν στοιχειώδη τουρισμό προς το τέλος του καλοκαιριού. Τα αιτήματα των επιχειρηματιών δεν μπορούν να γίνουν δεκτά βάσει του νομοθετικού πλαισίου. Ελάχιστα μπορούν να γίνουν δεκτά. Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε όποιες αβαρίες μπορούμε. Τα αιτήματα τους είναι εκτός νομοθετικού πλαισίου τα περισσότερα. Για τους τρεις μήνες προφανώς δεν θα ζητήσουμε δημοτικά τέλη. Αυτό όμως δεν λέει κάτι. Εκτιμώ και το φοβάμαι ότι η επόμενη φάση θα είναι μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση που δεν θα αφορά μόνο τους επιχειρηματίες, αλλά και σε ανθρώπους που θα χάσουν τη θέση εργασίας τους. Θέλει ψυχραιμία, σύνεση να κατανοήσουν οι πάντες ότι πρέπει όλοι να γίνουμε κοινωνοί των προβλημάτων διότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα και απλά και προφανώς δεν δραματοποιούμε τίποτα».

Εν αναμονή ενίσχυσης και της εξειδίκευσης των μέτρων από την κυβέρνηση ο δήμος Ρεθύμνης

Ο Γιώργος Μαρινάκης αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που γίνονται στο κεντρικό κράτος από πλευράς αυτοδιοίκησης, τόσο από τον δήμο Ρεθύμνου όσο και από την ΠΕΔ και την ΚΕΔΕ, προκειμένου να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες στήριξης των ΟΤΑ, οι οποίοι με τη σειρά τους έχοντας στα χέρια τους τα απαραίτητα εργαλεία θα μπορούν να βοηθήσουν τόσο τους επιχειρηματίες όσο και τους δημότες που πλήττονται από την πανδημία. «Κάνουμε πυρετώδεις προετοιμασίες, αντιλαμβανόμαστε τι συμβαίνει, αλλά δεν είμαστε βέβαιοι ότι γνωρίζουμε ακόμα το σύνολο του προβλήματος, ούτε είμαστε βέβαιοι πόσο θα μας επηρεάσει στα οικονομικά του δήμου αυτή η κρίση και πόσους άλλους θα πλήξει εκτός από τους επιχειρηματίες που είναι εμφανές αυτή τη στιγμή ότι έχουν πρόβλημα τα ξενοδοχεία, η εστίαση και αναψυχή, όμως το έχουν επίσης και χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι θα μείνουν άνεργοι. Είμαστε σε μια φάση μεγάλης διεκδίκησης από την πολιτεία. Υπάρχει τώρα δυο μέρες μια έντονη κινητικότητα και σαν ΠΕΔ Κρήτης έχουμε ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς, μιλήσαμε και με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και αρχίζουμε πλέον και βάζουμε τη λογική στην πολιτεία αλλά και στις διεκδικήσεις της αυτοδιοίκησης να μην πάμε πάλι με ημίμετρα και με οριζόντια μέτρα και να  πάρουν όλοι -ακόμα και εκείνοι που δεν δικαιούνται- και να αφήσουν απ’ έξω εκείνους που θα πάθουν καθίζηση όπως είναι οι τουριστικές περιοχές, οι τουριστικοί δήμοι, υπό την έννοια αυτή γίνεται μια πολύ σοβαρή κουβέντα πιστεύω, θα δούμε τα αποτελέσματα πολύ σύντομα. Το κράτος πρέπει να σκεφτεί ότι η αυτοδιοίκηση είναι εκείνος ο μηχανισμός που από τα δημόσια έργα που εμείς κάνουμε, το μεγαλύτερο μέρος του κόστους επιστρέφει στο κράτος σαν ΦΠΑ και φόρος, χώρια που κινείται η οικονομία. Δεν είναι συμφέρον κανενός ούτε της κοινωνίας ούτε του κράτους οι δήμοι να κατεβάζουν τα μολύβια και να πληρώνουν μόνο μισθούς και να δανείζονται και να χρεώνουν τις επόμενες γενιές».