29 °C Rethymno, GR
31/07/2021

ΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

85 χρόνια από τον θάνατο του Ελ. Βενιζέλου το όραμα του εξακολουθεί να εμπνέει

Mε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και ομιλίες για το έργο και την προσωπικότητα του Ελευθερίου Βενιζέλου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου, στους τάφους τους στο Ακρωτήρι Χανίων, που διοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και ο Δήμος Χανίων, στο Ακρωτήρι Χανίων και που φέτος συνέπεσε με την συμπλήρωση 85 χρόνων από το θάνατο του Ελευθέριου Βενιζέλου (18 Μαρτίου 1936).

Λόγω της πανδημίας και των μέτρων προστασίας που ισχύουν, η εκδήλωση έγινε μόνο με την παρουσία των τοπικών αρχών. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

Στην ομιλία της η κ. Αγγελοπούλου αναφέρθηκε στην πολιτική διορατικότητα του Ελευθερίου Βενιζέλου επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «το όνομά του, όσων ολίγων, συνδέθηκε στην ελληνική ιστορία με την λέξη μεταρρύθμιση», ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις προσπάθειες του Ελευθερίου Βενιζέλου για τη δημιουργία ενός κράτους δικαίου ικανού να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις του 20ου αιώνα.

Αναφέρθηκε σε δύο βασικά χαρακτηριστικά της σκέψης της προσωπικότητας και της δράσης του που τα χαρακτήρισε εξαιρετικά επίκαιρα και σήμερα, σημειώνοντας: «Το πρώτο στοιχείο αφορά στις σχέσεις μας με το παρελθόν, με τους προγόνους και την ιστορία μας. Μια σχέση που για να είναι εποικοδομητική, πρέπει να μας δίνει ώθηση να προχωρήσουμε μπροστά. Το δεύτερο στοιχείο που είναι εντυπωσιακό είναι ότι αυτός, δημιούργησε, έπλασε, την εποχή του και αυτό οφείλεται γιατί κατάφερε να συνδυάσει την διορατικότητα με τον πραγματισμό. Το όραμα, με την επιμονή και την μεθοδικότητα. Και αυτός ο συνδυασμός είναι το σημαντικό μάθημα για όλους μας σήμερα».

Η κ. Αγγελοπούλου κατέληξε λέγοντας: «Ο Βενιζέλος έπλασε την εποχή του συνδυάζοντας την διορατικότητα με τον πραγματισμό, το όραμα με την επιμονή και με την μεθοδικότητα και αυτός ο συνδυασμός είναι το σημαντικό μάθημα για όλους μας. Στον 3ο αιώνα της ιστορίας της Ελλάδας οι υψηλοί στόχοι, τα μακρόπνοα σχέδια είναι απαραίτητα αλλά από μόνα τους δεν αρκούν αν δεν συνοδεύονται από ρεαλισμό, πείσμα, αποφασιστικότητα! Γιατί μαγικές συνταγές και εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν».

Στις πολυσήμαντες παρακαταθήκες του Ελευθερίου Βενιζέλου, αναφέρθηκε στο μήνυμά του ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, που συμμετείχε στην εκδήλωση και κατέθεσε στεφάνι: «Η Περιφέρεια Κρήτης, τιμά τη μνήμη του Ελευθερίου και του Σοφοκλή Βενιζέλου. Η σημερινή ημέρα αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς συμπίπτει με τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης. Στην πορεία του νέου Ελληνικού κράτους, ιδίως, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, έχει σφραγίσει ανεξίτηλα, τόσο την εξέλιξη της κοινωνίας, όσο και τη διεθνή παρουσία της Ελλάδας στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Από την Επανάσταση στο Θέρισο, μέχρι την παγκόσμια διπλωματία και από τη μεγαλόνησο μέχρι την Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών, ο Βενιζέλος κατάφερε να διαμορφώσει την πορεία του λαού μας.

Ως Περιφέρεια Κρήτης, τον τιμούμε με τη βεβαιότητα, πως μέσα από την παρουσία του στην εθνική πολιτική σκηνή και δεκαετίες μετά το θάνατό του, διδάσκει τις νεότερες γενιές για το όραμα και την προοπτική της Ελλάδας στη σύγχρονη εποχή».

Ο γεν. διευθυντής του ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» κ. Νίκος Παπαδάκης σημείωσε πως παρότι πέρασαν 85 χρόνια από το θάνατο του Βενιζέλου, το ενδιαφέρον που ακόμα και σήμερα προκαλεί ο μεγάλος αυτός πολιτικός είναι αμείωτο, ζωντανό και εκτυφλωτικό, τονίζοντας: «Ο Βενιζέλος παραμένει ζωντανός για πολλούς και διάφορους λόγος. Είτε στη λαϊκή ψυχή, είτε στους μελετητές, ακόμα και στους αντιπάλους του. Αυτός που στην πραγματικότητα επέβαλε την ευρωπαϊκή θέση της χώρας ήταν ο Βενιζέλος. Συγκρούστηκε και κατάφερε η Ελλάδα να έχει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, η θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας υπήρξε πρωτοφανής. Σήμερα ζούμε με τις συνθήκες που υπέγραψε ο Βενιζέλος, οι συνθήκες που καθορίζουν τα όρια της χώρας μας».