14 °C Rethymno, GR
05/03/2021

AΔΕΔΥ Ρεθύμνου: «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου 1973. Μέρα μνήμης- τιμής και αγώνα για Δημοκρατία»

Κάθε χρόνο η 17 Νοέμβρη αποτελεί μέρα μνήμης του ηρωικού ξεσηκωμού της νεολαίας, και συνολικά του ελληνικού λαού, απέναντι στο 7χρονο δικτατορικό και φασιστικό καθεστώς που επέφερε εθνικά δεινά με την εισβολή και κατοχή των τουρκικών στρατευμάτων στο 38% της Κύπρου. Η αντίσταση απέναντι στη Χούντα των συνταγματαρχών, ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου για ψωμί, παιδεία, ελευθερία και δημοκρατία, αποτελούν πολύτιμη πηγή γνώσης, έμπνευσης και παραδειγματισμού για τους αγώνες του σήμερα και του αύριο.

47 χρόνια μετά, πολλά από τα αιτήματα εκείνης της εποχής παραμένουν και σήμερα επίκαιρα και δίνουμε καθημερινά μικρές και μεγάλες μάχες για τη διεκδίκησή τους απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζονται στη χώρα μας αλλά και διεθνώς. Ο αγώνας για εργασία, για ουσιαστική και ποιοτική δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, για την υπεράσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, για δημόσια δωρεάν υγεία, για την προάσπιση και διεύρυνση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών παραμένει αταλάντευτος.

Αποτελεί αδήριτη αναγκαιότητα σήμερα όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου να αγωνιστούμε ενάντια στους νοσταλγούς των φασιστικών καθεστώτων, στην προσπάθεια επιβολής του δόγματος «νόμος και τάξη» που επιχειρεί η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. και να βρεθούμε απέναντι στις πολιτικές του ακραίου εθνικισμού, της ακροδεξιάς ρητορικής που γεννά μισαλλοδοξία και ρατσισμό. Η καταδίκη πρόσφατα της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης αποτελεί ηθική δικαίωση αλλά δεν εξάλειψε το πρόβλημα, απαιτείται συνεχής αγώνας και εγρήγορση των δημοκρατικών δυνάμεων για να χτυπηθεί σε κάθε γωνιά της χώρας αλλά και διεθνώς ο φασισμός και ο «κρυφοφασισμός» και όσους τον περιθάλπουν.

Το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου καλεί όλους τους συναδέλφους, τη νέα γενιά, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία να δώσουμε όλοι μαζί ένα ηχηρό παρόν μνήμης αλλά και συνεχούς αντίστασης και αγώνα για πραγματική δημοκρατία στην καθημερινότητά μας. Είναι χρέος να κάνουμε πράξη τα συνθήματα του Πολυτεχνείου για εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία. Είναι επίκαιρη η σημερινή συνθήκη να αναδείξουμε ότι ο άνθρωπος τελικά μπορεί να βρεθεί πάνω και πέρα από τον φόβο και να αποτελέσει το επίκεντρο της πολιτικής πράξης σε μια περίοδο υγειονομικής και διαφαινόμενης νέας οικονομικής κρίσης. Το αφήγημα του νεοφιλελευθερισμού αποδεικνύεται σε τέτοιες περιόδους μια φούσκα που σκάει στα χέρια των κρατών και πλήττει βάναυσα τις κοινωνίες. Η παταγώδης αποτυχία του αναδεικνύει την αναγκαιότητα και την ευθύνη να αγωνιστούμε και να επιβάλλουμε δημοκρατικά την πολιτική που ως επίκεντρο έχει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και δημόσιας εκπαίδευσης, ενός ισχυρού κράτους πρόνοιας κι όχι ενός κράτους διαιτητή παρατηρητή και πολλές φορές μεσάζοντα ανάμεσα σε οικονομικά συμφέροντα.

Φέτος, η μέρα μνήμης του Πολυτεχνείου θα εορταστεί μέσα σε ένα πλαίσιο αυστηρών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης που επέβαλε η Κυβέρνηση της ΝΔ, εξαιτίας της έκρηξης κρουσμάτων covid-19, διασωληνωμένων ασθενών και θανάτων στην Ελλάδα. Μέτρων που επιβλήθηκαν εξαιτίας της ανεύθυνης πολιτική διαχείρισης της Κυβέρνησης με τη μη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας και με ανύπαρκτη προετοιμασία μπροστά στο 2ο κύμα της πανδημίας που οι ειδικοί προέβλεπαν ότι έρχεται. Κι εκτός από τις ευθύνες της για το υγειονομικό σκέλος προχώρησε σε αυταρχικά μέτρα όπως η απαγόρευση συγκεντρώσεων ανά την Επικράτεια κάτι που ήδη η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έχει καταγγείλει ως προς την συνταγματικότητα της απαγόρευσης και καλεί την Κυβέρνηση να την καταργήσει άμεσα.

Μέσα σε αυτό το δυσμενές υγειονομικά τοπίο και τον αυταρχισμό που επιδιώκει να επιβάλει η Κυβέρνηση, το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου δεν θα σιωπήσει κάτω από τη μάσκα, θα υψώσει τη φωνή του και θα ακουστεί και στο Ρέθυμνο το σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία». Η Ε.Γ. του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου συμβολικά θα παραστεί στο Δημαρχείο Ρεθύμνου, την Τρίτη 17 Νοεμβρίου στις 14:30 ώρα τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας με απόλυτο σεβασμό στα υγειονομικά πρωτόκολλα  (μάσκες, αποστάσεις κλπ) για να τιμήσουμε τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, για να υψώσουμε τη φωνή της διεκδίκησης για ουσιαστική δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη, για να διατρανώσουμε την προάσπιση της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, το δικαίωμα στην εργασία και τη ζωή.

 

Αθάνατοι στη μνήμη και στους αγώνες μας οι νεκροί της του Πολυτεχνείου 1973

Τιμή και δόξα σε όλους τους αγωνιστές θύματα της χούντας

Για το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου
Ο Πρόεδρος,Γιωργος Τρούλης
Ο Γραμματέας, Γιάννης Μαρινάτος