24 °C Rethymno, GR
13/07/2020

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Aνέγερση νέων φοιτητικών κατοικιών και ολοκλήρωση του αμφιθεάτρου στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου

Την έγκριση της χρηματοδότησης συνολικού ύψους 180 εκ. ευρώ ενέκρινε χθες η διυπουργική επιτροπή για την υλοποίηση σημαντικών έργων στο πανεπιστήμιο Κρήτης.
Ειδικότερα, η χρηματοδότηση αφορά στην κατασκευή φοιτητικών κατοικιών σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο με 2000 και 1000 κλίνες αντίστοιχα, καθώς και στην υλοποίηση του έργου ανέγερσης του μεγάλου αμφιθεάτρου στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου, το οποίο θα μπορεί να λειτουργήσει και συνεδριακό κέντρο.
Ειδικότερα, οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι πρόκειται για 600 φοιτητικές κατοικίες και 30 διαμερίσματα στο Ρέθυμνο δυναμικότητας 2000 κλινών. Το κόστος των φοιτητικών κατοικιών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ανέρχεται σε 172,5 εκ. ευρώ, ενώ σε 7,5 εκ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός για την κατασκευή του αμφιθεάτρου.
Πρόκειται για δυο πολύ μεγάλα έργα που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη τόσο του ίδιου του πανεπιστημίου όσο και της πόλης του Ρεθύμνου. Τόσο το έργο των φοιτητικών κατοικιών όσο και το αμφιθέατρο αποτελούσαν πάγια αιτήματα της διοίκησης του πανεπιστημίου, αλλά και της τοπικής κοινωνίας, με δεδομένο το τεράστιο έλλειμμα φοιτητικής στέγης στην πόλη και την ταλαιπωρία που υφίστανται οι χιλιάδες φοιτητές που αδυνατούν να βρουν ένα διαμέρισμα και από την άλλη το αμφιθέατρο που θα καλύψει ένα σημαντικό κενό χώρο εκδηλώσεων που αποτελεί μεγάλο έλλειμμα σήμερα για την πόλη.
«Είναι κάτι που δεν έχει προηγούμενο σε τριτοβάθμια εκπαιδευτικό ίδρυμα που έχει άμεση επίπτωση στην ανάπτυξη της πόλης» σχολίασε ερωτώμενος σχετικά ο αντιπρύτανης Κώστας Σπανουδάκης, υπεύθυνος για ακαδημαϊκά θέματα.
Την ικανοποίηση του για την είδηση αυτή εξέφρασε και ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, τονίζοντας ότι τα δυο έργα αυτά αναπτυξιακού χαρακτήρα θα αποτελέσουν ένα ακόμα βήμα στη διασύνδεση του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος του νησιού με την τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου.
Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Θεωρώ ότι μ’ αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνεται η μόνη πρόταση ρεαλιστική που ακούστηκε στο δημοτικό συμβούλιο και ήταν η δική μας για άμεση «εκτόνωση» της φοβερής ζήτησης, με το θέμα που υπάρχει, της φοιτητικής στέγης και είναι μια απτή απόδειξη ότι το Ρέθυμνο με τον τρόπο αυτό ενισχύεται ως πανεπιστημιούπολη. Όπως επίσης το συνεδριακό κέντρο το οποίο θεωρώ ότι ήταν ένα από τα εμβληματικά έργα που πρέπει να διεκδικήσουμε ως Ρέθυμνο και να υλοποιήσουμε θα δώσει ανάπτυξη και στον πολιτισμό και στον συνεδριακό τουρισμό και θα διασυνδέσει ακόμα περισσότερο και πιο ισχυρά την κοινωνία του Ρεθύμνου με το πανεπιστήμιο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο σήμερα διαθέτει μόνο 173 δωμάτια (143 μονόκλινα δωμάτια στα συγκροτήματα εντός της πανεπιστημιούπολης και 30 δίκλινα δωμάτια στο κτίριο του «Ξενία» εντός της πόλης του Ρεθύμνου). Λόγω των εξαιρετικά αυξημένων αναγκών σε στέγαση, τα 143 μονόκλινα δωμάτια εντός της πανεπιστημιούπολης εξυπηρετούν ένα σύνολο 286 φοιτητών με τη χρήση επιπλέον κλίνης σε κάθε δωμάτιο, ενώ με την τοποθέτηση επιπλέον κλίνης σε 29 δωμάτια στεγάζονται στο κτιριακό συγκρότημα «Ξενία» 89 φοιτητές.
Το σύνολο των φοιτητών που εξυπηρετούνται στο Ρέθυμνο είναι επομένως 375 φοιτητές διαμορφώνοντας ένα ποσοστό που δεν είναι καν κοντά στο 5% του συνόλου των φοιτητών του Ρεθύμνου.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη δρομολογείται με χρήματα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, συνολικού ύψους 4,5 εκ. ευρώ η κατασκευή 125 κατοικιών στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου.
Με την αύξηση του αριθμού των φοιτητών που μπορούν να στεγαστούν σε φοιτητική κατοικία το πανεπιστήμιο Κρήτης θα μπορέσει να προσελκύσει μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών, για τους οποίους το παρόν οξύτατο στεγαστικό πρόβλημα αποτελεί σοβαρότατη τροχοπέδη για την πραγματοποίηση των σπουδών τους στο Ρέθυμνο.
Μέσω ΣΔΙΤ η κατασκευή των νέων φοιτητικών κατοικιών
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας το έργο με τίτλο «Υλοποίηση εγκαταστάσεων φοιτητικών εστιών πανεπιστημίου Κρήτης μέσω ΣΔΙΤ» προϋπολογισμού 180 εκ. ευρώ, ενέκρινε στη της συνεδρίαση η διυπουργική επιτροπή Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
Πιο συγκεκριμένα, το έργο αφορά τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση φοιτητικών εστιών στο Ρέθυμνο και Ηράκλειο καθώς και την αποπεράτωση του αμφιθεάτρου της πανεπιστημιούπολης του Ρεθύμνου. Το συγκεκριμένο έργο καλύπτει περίοδο 30 ετών, εκ των οποίων τρία έτη εκτιμάται να αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και 27 έτη την περίοδο λειτουργίας.
Στη συνεδρίαση της επιτροπής υπό την προεδρία του Γιάννη Δραγασάκη συμμετείχαν: ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Ηλίας Γεωργαντάς, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών Θανάσης Βούρδας και ο ειδικός γραμματέας Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα Νικόλαος Μαντζούφας. Στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα αναφέρεται:
«Το πρόβλημα ανεύρεσης στέγης στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο τα τελευταία χρόνια είναι εξαιρετικά σοβαρό, γεγονός που έχει προβληματίσει τόσο το πανεπιστήμιο όσο και την τοπική αυτοδιοίκηση. Επιπρόσθετα, η αναγκαιότητα υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική καθότι η δυναμικότητα των υφιστάμενων κτηριακών υποδομών των φοιτητικών κατοικιών, είναι κατά πολύ μικρότερη από τον αριθμό των φοιτητών που δικαιούνται στέγαση.
Σήμερα ο αριθμός των φοιτητών που φιλοξενούνται σε φοιτητικές εστίες είναι συνολικά 336 άτομα ενώ το σύνολο των εγγεγραμμένων φοιτητών και των υπ. διδακτόρων, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα είναι άνω των 21.000 ατόμων. Επιπλέον, το πανεπιστήμιο εμφανίζει έλλειμμα στις υφιστάμενες υποδομές στέγασης ως προς τη διαχείριση και τη συντήρηση και λειτουργία τους.
Η υλοποίηση του έργου είναι καθοριστικής σημασίας τόσο για την ποιότητα της έρευνας όσο και για την ποιότητα της ζωής διδασκόντων και φοιτητών. Το πανεπιστήμιο έχει ως στόχο τη διαρκή αναβάθμιση των ερευνητικών υποδομών του συνόλου των φορέων του ερευνητικού οικοσυστήματος της Κρήτης που διατίθενται για την υψηλής στάθμης έρευνα στους συμμετέχοντες φορείς αλλά και σε συνεργάτες από όλο τον κόσμο στο πλαίσιο κοινών ερευνητικών δραστηριοτήτων.
Ταυτόχρονα οι υποδομές στέγασης αποτελούν σημαντικό πόρο για την εξασφάλιση της στέγασης τόσο των προερχόμενων εκτός Κρήτης φοιτητών, όσο και επιστημονικών συνεργατών και συμμετεχόντων σε θερινά σχολεία, συνέδρια και λοιπές επιστημονικές διοργανώσεις που απαιτούν κινητικότητα. Η δυνατότητα παροχής φιλοξενίας φοιτητών από τρίτες χώρες θα συμβάλει στη διεθνοποίηση του ιδρύματος και στην τόνωση της οικονομίας για την τοπική κοινωνία και τη χώρα.
Τέλος η συμβολή του θεσμού των φοιτητικών εστιών στη διευκόλυνση των φοιτητών που προέρχονται κυρίως από ασθενή στρώματα είναι σημαντική και κατοχυρώνει την ίση αντιμετώπιση απέναντι στη πορεία των νέων προς απόκτηση μιας ταυτότητας».