29 °C Rethymno, GR
24/07/2021

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΤΕΤΑΛΕΜΝΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Eισαγωγή και χρήση της τρισδιάστατης εκτύπωσης στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση

Τη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση στελεχών του Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ και του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής Εκπαίδευσης (ΕΕLI) που εδρεύει στο Ρέθυμνο, με τον εντεταλμένο σύμβουλο Τουρισμού & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης e-Gov, κ. Κυριακό Κώτσογλου.

Στο πλαίσιο της συνάντησης παρουσιάστηκε το έργο με τίτλο:  «Τρισδιάστατη Εκτύπωση στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (3D Printing in VET)», το οποίο υλοποιείται από ευρωπαϊκή σύμπραξη με συντονιστή εταίρο το Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ.

Στην αρχή της συνάντησης παρουσιάστηκε από το συντονιστή του έργου κ. Πίτερη Χαράλαμπο-Νικόλαο η στοχοθεσία αυτού,  οι επιμέρους δράσεις, τα αναμενόμενα αποτελέσματα και τα πνευματικά προϊόντα καθώς και τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης έκθεσης προόδου από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

Στη συνέχεια η κα Ροδοπούλου από το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Εκπαίδευσης αναφέρθηκε στην ιστοσελίδα και την πλατφόρμα εκπαίδευσης του έργου ενώ παρουσίασε τα χρονοδιαγράμματα και τις μελλοντικές δράσεις που πρέπει να αναπτυχθούν μέχρι την ολοκλήρωση του έργου. Στην παρούσα φάση το έργο έχει ολοκληρώσει τα πνευματικά προϊόντα και την πλατφόρμα εκπαίδευσης ενώ από τις 16 έως τις 22 Μαρτίου 2021 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το πιλοτικό επιμορφωτικό σεμινάριο (JSTE) το οποίο παρακολούθησαν 33 συμμετέχοντες από 6 χώρες με εμπειρία στον τομέα αυτόν.

Τέλος παρουσιάστηκαν οι δράσεις διάχυσης του προγράμματος, που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης.

 

Στη συζήτηση που ακολούθησε ο κ. Κώτσογλου αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του έργου και τις δυνατότητές του να συμβάλλει σημαντικά στην αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη εκπαίδευση τόσο των στελεχών της Περιφέρειας Κρήτης δημιουργώντας τα απαραίτητα

μαθησιακά κίνητρα καθώς και στην ανάγκη ευρύτερης διάχυσης και αξιοποίησης των αποτελεσμάτων του έργου σε συνεργασία με την Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Κρήτης.

Ο Διευθυντής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, κ. Μιχάλης  Δαράκης αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η συνεργασία με την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση ενώ η προμήθεια τρισδιάστατων εκτυπωτών και η αξιοποίηση τους στην εκπαίδευση των εκπαιδευτών θα συμβάλλει περαιτέρω στην αποτελεσματικότερη υλοποίηση της εκπαίδευσης.

Στη συνάντηση επιπρόσθετα συμμετείχαν ακόμα η κα Τσεκούρα Δήμητρα οικονομική υπεύθυνη του έργου και η κα Τζωρτζάκη Ελένη συνεργάτιδα του έργου.

Το σχέδιο  χρηματοδοτείται στο πλαίσιο των Στρατηγικών Συμπράξεων του τομέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του προγράμματος ERASMUS+ 2019. Εθνική Μονάδα παρακολούθησης του σχεδίου είναι το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

Στόχος του προγράμματος «Τρισδιάστατη εκτύπωση στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (3D Printing in VET)» είναι η εισαγωγή και η χρήση της τρισδιάστατης εκτύπωσης στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση στην Ελλάδα.

Για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, η κοινοπραξία του σχεδίου διερεύνησε την υφιστάμενη κατάσταση σχετικά με τις δομές κατάρτισης και τα υλοποιούμενα προγράμματα στις συμμετέχουσες χώρες του σχεδίου και ανέπτυξε ένα ιδιαίτερα καινοτόμο, διεθνώς ανταγωνιστικό εκπαιδευτικό αναλυτικό πρόγραμμα για τη χρήση της τρισδιάστατης εκτύπωσης στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση. Το πρόγραμμα αφορά την εκπαίδευση εκπαιδευτών που εργάζονται στην εκπαίδευση ενηλίκων και στην επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση. Επιπρόσθετα ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της επάρκειας των υφιστάμενων πρακτικών κατάρτισης στον τομέα και η προώθηση της κατάρτισης των εκπαιδευτών της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ) στη χρήση της τρισδιάστατης εκτύπωσης σε διάφορα μαθήματα που διδάσκονται σε ΕΠΑΛ, ΙΕΚ και ΚΔΒΜ.

Στο σχέδιο συμμετέχουν οκτώ εταίροι από έξι χώρες με εμπειρία στην εκπαίδευση της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Ειδικότερα: το Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ – Συντονιστής εταίρος και το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΕΕLI) από την Ελλάδα, το KARLSRUHER INSTITUT FUER TECHNOLOGIE (KIT – Γερμανία),

 

το CENTRO INTERNAZIONAL PER LA PROMOZIONE DELL’ EDUCAZIONE E LOSVILUPPO ASSOCIAZIONE (CEIPES – Ιταλία), το Escola Tecnica de Imagem e Comunicacao Aplicada (ETIC – Πορτογαλία), το UNIVERSITA TELEMATICA INTERNAZIONALE (UNINETTUNO – Ιταλία), τοWYZSZA SZKOLA EKONOMII I INNOWACJI W LUBLINIE (WSEI – Πολωνία) και το INERCIA DIGITAL SL (INERCIA – Ισπανία).

Το σχέδιο είναι συνολικής διάρκειας 24 μηνών και ολοκληρώνεται το Σεπτέμβριο του 2021 οπότε και  θα παρουσιαστούν τα τελικά αποτελέσματα του έργου σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο.

Επίσημη ιστοσελίδα του σχεδίου: https://3dprintinginvet.eu/about-the-project/

Facebook: https://www.facebook.com/3DPrintinginVET/