15 °C Rethymno, GR
01/03/2021

H εορτή του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο

Κεκλεισμένων των θυρών, λόγω των εκτάκτων μέτρων της Πολιτείας για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού, τελέσθηκε η Πανήγυρη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά, Πολιούχου και Προστάτου του Ηρακλείου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της πόλεως.

Ο Αρχιερατικός Εσπερινός τελέσθηκε το απόγευμα της Τρίτης, 10ης Νοεμβρίου 2020, χοροστατούντος του Θεοφ. Επισκόπου Κνωσού κ. Προδρόμου, Βοηθού Επισκόπου του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου και Αρχιγραμματέως της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου Μεθόδιος Βερνιδάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, ο οποίος αναφέρθηκε με αγιογραφικό και γλαφυρό λόγο στην αγιότητα, στο μαρτύριο, τη μαρτυρία και την ανάγκη να αφυπνισθούμε και να αντιμετωπίσουμε με διάκριση και προσοχή τις δυσκολίες αυτής της περιόδου.

Το πρωί της Τετάρτης, 11ης Νοεμβρίου 2020, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειβρηναίου, συμπαραστατουμένου υπό του Θεοφ. Επισκόπου Κνωσού κ. Προδρόμου. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά για την πρόσκληση και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο.

Χαρακτηριστικά, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε: «Ο Άγιος Μεγαλομάρτυς και θαυματουργός Μηνάς είναι εδώ και εφέτος, ίσως περισσότερο από άλλες χρονιές, καθώς δέχεται πλήθος καρδιακών αιτημάτων και εσωτερικών παρακλήσεων, από δυσαρίθμητους νοερούς προσκυνητές, που πιο έντονα και καρδιακά προσφεύγουν στη δική του χάρη, για να βρουν έλεος και παρηγοριά, με ένα δάκρυ, μια προσευχή, που εξέρχεται από κάθε εγκλεισμό και περιορισμό και φθάνει ως «εύοσμο θυμίαμα» και «δώρον πολύτιμο» στη χάρη του Αγίου μας.

Ουδείς, αδελφοί μου αγαπητοί, απουσιάζει σήμερα από την Ιερά Πανήγυρη. Είμαστε όλοι εδώ παρόντες και συναποτελούμε το σώμα της Εκκλησίας, με κεφαλή μας τον Κύριό μας Ιησού Χριστό. Είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι, «εν τω συνδέσμω της αγάπης» και «εν τη κλάσει του άρτου».

Η δέησή μας διάπυρη υψώνεται στο Θρόνο του Θεού, με τις πρεσβείες του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά, ώστε να αντλήσουμε δύναμη, υπομονή και επιμονή, σε τούτους τους δύσκολους καιρούς. Να μην αφήσωμε τις όποιες εξωτερικές συνθήκες και δυσκολίες να μας διχάσουν, να μας κλονίσουν, να μας κάμψουν σωματικά ή ψυχικά.

Να βρούμε τη δύναμη, με τη βοήθεια και τη σκέπη του Θεού, να σταθούμε όρθιοι. Να μείνουμε πιστοί και αμετακίνητοι στο σέβας των Πατέρων μας. Να κρατήσουμε ψηλά το ήθος και το φρόνημά μας. Να μείνουμε ενωμένοι και δυνατοί. Να μην αφήσουμε το φόβο και τις φοβίες να κυριαρχήσουν. Να φανούμε υπεύθυνοι και να είμαστε προσεκτικοί όχι από φόβο, αλλά από αγάπη! Να αποδείξουμε και σε αυτή την παγκόσμια δοκιμασία, την οποία παιδαγωγικά επιτρέπει ο Τρισάγιος Θεός μας, ότι, «τοις αγαπώσι τον Θεόν, πάντα συνεργεί εις αγαθόν»! Να μη δειλιάσουμε εγωιστικά, ούτε να ακούσωμε τις φωνές που μας καλούν να φύγωμε από το χρέος και την ευθύνη, επαναλαβάνοντα προκλητικά το, «κατάβηθι από του σταυρού». Να θυμόμαστε ότι η δόξα του Χριστού υπήρξε ο Σταυρός του και να γνωρίζουμε ότι και η δική μας δόξα, στην εκούσια και αγόγγυστη άρση του σταυρού μας θα πιστοποιηθεί».

Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας αναγνώσθηκαν ειδικές ευχές για την πανδημία του κορωνοϊού και για την ενίσχυση του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. κ. Ειρηναίου, τού οποίου η υγεία εξελίσσεται θετικά τις τελευταίες ημέρες.

 

Εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης