25 °C Rethymno, GR
05/07/2020

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ ΧΘΕΣ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΦΟΥΡΦΟΥΛΑΚΗ

H τοπική κοινωνία αποχαιρέτησε ένα άξιο τέκνο της

Το Ρέθυμνο με βαθειά αισθήματα τιμής αποχαιρέτησε χθες τον ευπατρίδη και άριστο λειτουργό της Θέμιδας Γιάννη Φουρφουλάκη, που έφυγε από τη ζωή την Κυριακή σε ηλικία 89 ετών. Έναν άνθρωπο ενεργό πολίτη σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, καθώς εκτός από την μάχιμη δικηγορία υπηρέτησε και από άλλες θέσεις τον δημόσιο βίο, αφού διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ρεθύμνου.

Σύσσωμη η τοπική κοινωνία παρευρέθηκε στην κηδεία του για το τελευταίο αντίο, συμπαραστεκόμενη στη λύπη της οικογένειάς του, της συζύγου του, των δυο παιδιών του και των εγγονιών του. Εκεί ήταν και ο νομικός κόσμος της Κρήτης, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνου και δικηγόροι απ’ όλη την Κρήτη απότισαν με την παρουσία τους φόρο τιμής στον άνθρωπο που υπηρέτησε επί χρόνια, με ήθος, τον χώρο της Δικαιοσύνης.

Τοπικές αρχές, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, είπαν το τελευταίο αντίο στον Γιάννη Φουρφουλάκη.

Στην τελευταία του κατοικία συνόδευσαν τον εκλιπόντα, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Μεταφορών-Υποδομών Γιάννης Κεφαλογιάννης, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ο πρώην υπουργός Νίκος Σηφουνάκης, ο επιχειρηματίας-πρόεδρος του Ομίλου Grecotel Νίκος Δασκαλαντωνάκης, τα μέλη της ΝΟΔΕ και της ΟΝΝΕΔ Ρεθύμνου, δημοτικοί σύμβουλοι, περιφερειακοί σύμβουλοι, κ.ά.

Τον επικήδειο λόγο εκφώνησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Βαγγέλης Μουνδριανάκης, ενώ εκ μέρους των φίλων του τον αποχαιρέτησε με ένα συγκινητικό λόγο ο πρώην διευθυντής της Αγροτικής Τράπεζας κ. Μελισσανάκης.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αγριμάκης, ανέγνωσε ψήφισμα του Δ.Σ.

 

«Η πορεία του, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνης»

Στον επικήδειο αποχαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Βαγγέλης Μουνδριανάκης, ανέφερε:

«Με οδυνηρή την αίσθηση της Απώλειας, σήμερα, αποχαιρετούμε, αλλά και αποτίουμε φόρο τιμής, στο άξιο τέκνο του τόπου μας, στον σεβαστό, προσηνή και πάντα ευπροσήγορο, συνάδελφο μας, τον Γιάννη Φουρφουλάκη.

Γεννήθηκε στο μαρτυρικό Άνω Μέρος Αμαρίου, το έτος 1930. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο, σε μια από τις πιο σκληρές περιόδους της νεώτερης ιστορίας μας, την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Ο δάσκαλος πατέρας του, έστειλε τα παιδιά του, για τις γυμνασιακές τους σπουδές, στο Ρέθυμνο. Οι εξαιρετικές επιδόσεις του Γιάννη Φουρφουλάκη, οδήγησαν στην εισαγωγή του στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μετά το πέρας των σπουδών και της πρακτικής άσκησής του, διορίστηκε δικηγόρος στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνης, στις 28-11-1961, όπου από την πρώτη στιγμή, άρχισε μια λαμπρή καριέρα. Προήχθη σε δικηγόρο παρ’ Εφέταις στις 4-12-1965 και σε δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω στις 26-7-1990. Παραιτήθηκε από το Δικηγορικό Λειτούργημα στις 29-6-2009, μετά από 48 έτη, συνεχούς, μαχητικής, εμβληματικής και ευδόκιμης Δικηγορίας.

Όπως ο ίδιος έχει διηγηθεί, καθοριστικό ρόλο να επιλέξει τη νομική επιστήμη, ήταν οι δίκες των δοσιλόγων της κατοχής, που μαθητής ακόμα του γυμνασίου, παρακολουθούσε. Με τα βιώματα των φρικαλεοτήτων της γερμανικής κατοχής και του ολοκαυτώματος του χωριού του, αγανάκτησε, γιατί οι άνθρωποι αυτοί ποτέ δεν τιμωρήθηκαν όπως τους άξιζε αλλά και γοητεύθηκε από τις αγορεύσεις των δικηγόρων, δύο στοιχεία που καθόρισαν την επιλογή της επιστήμης που ακλούθησε και την μετέπειτα πορεία του.

Ευτύχησε να ενώσει τη ζωή του με την εκλεκτή Ρεθεμνιώτισσα Μαρία, το γένος Παντελή Σιγανού, που με αγάπη και αυταπάρνηση, στάθηκε επάξια, σύζυγος, μητέρα, σύντροφος και συνοδοιπόρος του. Ευτύχισε, να αποκτήσει δύο εξαιρετικά παιδιά, τον Μανώλη και τον Παντελή, που του έδωσαν την χαρά, να τους καμαρώσει διαπρεπείς, επίσης, Δικηγόρους και οικογενειάρχες. Και μολονότι μοιάζει οξύμωρο, τους έδωσε την παρηγορητική ικανοποίηση, να του ανταποδώσουν την αγάπη του, στις δύσκολες ώρες του.

Ο Γιάννης Φουρφουλάκης, τίμησε και κόσμησε την ιδιότητα του μαχόμενου Δικηγόρου στις δικαστικές αίθουσες, μέχρι την ανώτατη βαθμίδα. Η πορεία του, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος, της ιστορίας του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνης.

Ο Γιάννης Φουρφουλάκης, τίμησε την ιδιότητα του υπεύθυνου Πολίτη.

Τίμησε τον Θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την οποία υπηρέτησε με το ίδιο πάθος, όπως και την επιστήμη του. Σαν Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνης, με πάθος και μαχητικότητα, υπεράσπιζε τις θέσεις του και τα δικαιώματα των δημοτών. Και είναι γνωστοί οι αγώνες του, επί δημαρχίας Μανόλη Καλαϊτζάκη, υπέρ της διατήρησης του ιστορικού κέντρου της παλιάς πόλης, μολονότι αυτό, αντιστρατευόταν τα δικά του συμφέροντα, δεδομένου ότι η οικογένεια του έχει ακίνητα στην παλιά πόλη.

Τίμησε την πολιτική παράταξη που ανήκε, από θέσεις ευθύνης, με συνέπεια, μετριοπάθεια και αποτελεσματικότητα και πρόσφερε κάθε βοήθεια σε όποιο τομέα του ζητήθηκε. Αλλά πάνω από όλα τίμησε το ύψιστο αγαθό, της Δημοκρατίας.

Εμείς, είμαστε περήφανοι, που συμπορευτήκαμε στην Επιστήμη, τους Θεσμούς και την Κοινωνία.

Λένε, ότι, υπό μία έννοια, η Ιστορία, είναι το άθροισμα των δικών μας, Ιδιωτικών Ιστοριών. Στις μέρες μας, που φαίνεται ότι ακολουθούν παράλληλες πορείες, που σπάνια διασταυρώνονται, αυτή ακριβώς η στιγμή, ο αποχαιρετισμός του Γιάννη Φουρφουλάκη, είναι η εξαίρεση, που οι δικές μας ιδιωτικές ιστορίες, συναντώνται, συμπορεύονται και καταγράφονται, στην ιστορική συνείδηση του λειτουργήματος μας και του τόπου μας.

Και είμαστε όλοι εδώ, να τον συντροφεύσουμε, όπως εκείνος μας συντρόφευε τόσα χρόνια, ακόμα και μετά τη συνταξιοδότησή του. Όπως, στην περυσινή εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου μας, που μας τίμησε με την παρουσία του, σαν στερνό αποχαιρετισμό.

Η Νομική και η πνευματική του συγκρότηση, σε συνδυασμό με ένα επιβλητικό παράστημα, τον κατέστησαν εξαιρετικό και γοητευτικότατο ρήτορα, πειστικό και μαχητικό, ιδιαίτερα στην Ποινική Δικηγορία, στην οποία και έλαμψε, στα ποινικά ακροατήρια της Κρήτης, αλλά και της Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό, ότι αναλάμβανε τις πιο σημαντικές δίκες της εποχής.

Σε όλη του τη ζωή, ο Γιάννης Φουρφουλάκης, διακρινόταν για το ήθος και την αξιοπρέπειά του. Σε ένα επάγγελμα τόσο κοπιαστικό και ανταγωνιστικό, εκείνος εξέπεμπε πολιτισμό και συναδελφικότητα.

Θεωρούσε ότι η γνώση, η παιδεία και ο πολιτισμός, είναι αυτά που κάνουν τον άνθρωπο άξιο της ανθρώπινης ιδιότητάς του, και μόχθησε ακούραστα γι’ αυτό.

Η έντονη προσωπικότητά του και το πάθος του για τα κοινά, τον κατέστησαν ενεργό πολίτη, καθώς θεωρούσε, κατά την Καζαντζακική φιλοσοφία, ότι, είχε χρέος, να αναλάβει το μερίδιό του της ευθύνης, για την εξέλιξη και την πορεία του τόπου του. Ήταν βαθύτατα πολιτικοποιημένος, με μία στάση, όμως, που υπερέβαινε την κομματικοποίηση.

Στις διαδικασίες του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνης, ήταν πάντα παρών, με θέσεις και προτάσεις, για την ποιότητα αλλά και το μέλλον του Δικηγορικού Λειτουργήματος. Η εμβληματική του προσωπικότητα και το ήθος του, αλλά και η γενναιοδωρία των αισθημάτων του, διαπαιδαγώγησαν τις νεότερες γενιές των δικηγόρων του Ρεθύμνου. Δεν ήταν λίγοι οι Δικηγόροι, που δέχθηκε στο γραφείο του, προκειμένου να κάνουν την πρακτική τους άσκηση σ’ αυτόν, στους οποίους μεταλαμπάδευσε γενναιόδωρα τις γνώσεις του, τους εμφύσησε τις αρχές και τις αξίες του και οι οποίοι ακολούθως διέπρεψαν στο Λειτούργημά μας.

Όλοι εμείς, που είχαμε την τύχη και την τιμή, να συμπορευτούμε για μικρό ή μεγαλύτερο διάστημα με τον Γιάννη Φουρφουλάκη, διατηρούμε αμέτρητες μνήμες της ευγένειας, της γενναιοδωρίας και της συναδελφικότητάς του και πολλές φορές μνημονεύουμε περιστατικά από τις επιδόσεις του, στην δικηγορική του δράση. Προσωπικά, πολλά έχω να θυμάμαι, μεταξύ των οποίων δεν θα λησμονήσω ποτέ, το εξής περιστατικό, που πρέπει να αποτελεί παρακαταθήκη αξιών και ήθους, για όλους τους Δικηγόρους. Ήμουν νέος Δικηγόρος και μετά το πέρας μιας δίκης, σε βαρύτατη υπόθεση, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Νεάπολης, μολονότι είμαστε αντίδικοι, ο Γιάννης Φουρφουλάκης, θεώρησε, λόγω της ιδιαίτερα τεταμένης κατάστασης που υπήρχε, ότι ήταν αναγκαίο και χρέος του -και μου επέβαλε- να με συνοδεύσει, μέχρι να επιβιβαστώ στο αυτοκίνητο μου. Αυτός ήταν ο Δικηγόρος και Άνθρωπος Γιάννης Φουρφουλάκης.

Κυρία Μαρία, Μανώλη και Παντελή και στις οικογένειές σας, Σας εκφράζουμε τα θερμότατα συλλυπητήριά μας και ευχόμαστε, η μνήμη της φωτεινής προσωπικότητάς του, να απαλύνει την θλίψη όλων.

Σεβαστέ μας Συνάδελφε, Γιάννη Φουρφουλάκη, καλό σου ταξίδι στον κόσμο των Αξίων και των Αγαθών».

Ο άνθρωπος, ο έγκριτος νομικός, ο δημοκράτης

Το Ρέθυμνο με βαθειά αισθήματα τιμής αποχαιρέτησε χθες τον ευπατρίδη και άριστο λειτουργό της Θέμιδας Γιάννη Φουρφουλάκη.

Ο αείμνηστος αναχωρητής στη διάρκεια του βίου του τιμούσε την Αμαριώτικη αρχοντιά και τη Ρεθεμνιώτικη πρεπιά. Κρατούσε μέσα του τις παραδόσεις του τόπου του και τις ηθικές αξίες που καθόρισαν και την επιλογή της επιστήμης του.

Η επιθυμία να έχουν την τύχη που τους άξιζε όλοι οι εθνικά ανάξιοι (δικός του ο εύστοχος χαρακτηρισμός των δοσίλογων και προδοτών) τον οδήγησε να επιλέξει την επιστήμη του.

Πληρούσε άλλωστε και όλες τις προϋποθέσεις για να διακριθεί. Ευφράδεια λόγου, ευθυκρισία και μια σπάνια αρετή να ωθείται από το ένστικτο για την επίλυση μιας υπόθεσης. Κι αυτό δεν τον πρόδωσε ποτέ.

Έλεγε πάντα αυτό που πίστευε, αδιάφορο αν δεν ακολουθούσε τη ροή της κοινής γνώμης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιμονή του σε θέματα διατήρησης της φυσιογνωμίας της παλιάς πόλης. Αναφερόταν με θάρρος και σ’ εκείνους που αγωνίστηκαν για το θέμα αλλά δεν αναφέρονται ποτέ με αποτέλεσμα να γίνει δυσάρεστος σε ανθρώπους που είχαν δεθεί μαζί τους με στενή φιλία.

Λειτουργούσε πάντα κατά συνείδηση γι’ αυτό και ξεχώριζε για το ήθος και την ανθρωπιά του.

Ο Γιάννης Φουρφουλάκης γεννήθηκε στο Άνω Μέρος Αμαρίου το 1930. Ο πατέρας του ήταν δάσκαλος. Τέλειωσε το Δημοτικό σχολείο την πιο κρίσιμη για την Κρήτη περίοδο. Ήταν η αρχή του πολέμου και των γεγονότων που ακολούθησαν.

Ο δάσκαλος από φόβο μήπως του σκοτώσουν κανένα παιδί δεν τα άφησε να κατέβουν στην πόλη για να πάνε στο Γυμνάσιο. Δυο χρόνια μετά μόνο, το 1943, πείστηκε με τα πολλά και το επέτρεψε γιατί δεν ήθελε, δάσκαλος αυτός, να μείνουν τα παιδιά του χωρίς ανώτερη μόρφωση, αφού είχαν και τόσο καλές βάσεις.

Τέλειωσε ο Γιάννης τις σπουδές του στη Μέση Εκπαίδευση και συνέχισε στη Νομική. Αποφοίτησε με καλή σειρά και γύρισε στο Ρέθυμνο να σταδιοδρομήσει.

Από τα εφηβικά του χρόνια είχε αποφασίσει να ακολουθήσει νομικές σπουδές. Μαθητής Γυμνασίου παρακολουθούσε τις δίκες των δοσίλογων. Ήταν δίκες συγκλονιστικές με κατηγορούμενους κοντοχωριανούς του αλλά και άλλους Ρεθεμνιώτες που κατηγορούνταν για εθνική αναξιότητα.

Οι άνθρωποι αυτοί ποτέ δεν τιμωρήθηκαν όπως τους άξιζε. Κάποιοι έτυχαν και αμνηστίας. Κάποιος νόμος, έκτρωμα, τους προστάτευσε και αυτούς όπως γίνεται και σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις όπως θα σχολιάσει, εύστοχα, στην κουβέντα μας, ο έγκριτος νομικός μας.

Οι δίκες όμως αυτές καθόρισαν την μετέπειτα πορεία του.

Οι αγορεύσεις των συνηγόρων τον είχαν τόσο εντυπωσιάσει που χωρίς δεύτερη σκέψη αποφάσισε ποια επιστήμη θα ακολουθούσε.

Από την αρχή ακολουθούσε τους δικούς του κανόνες ηθικής. Έδινε μεγάλη σημασία στην αξιοπιστία που θα πρέπει να έχει ένας λειτουργός της Θέμιδας αν βέβαια θέλει να υπηρετήσει τη δικαιοσύνη.

Για κανένα λόγο δεν μπορούσε να ξεφύγει από τις αρχές του. Για τίποτα στον κόσμο δεν θα έβαζε σε κίνδυνο το κύρος και την αξιοπρέπειά του.

Κάποτε, ήταν στα πρώτα του επαγγελματικά βήματα εκλήθη να υπερασπιστεί μια σοβαρή υπόθεση. Πήρε μάλιστα και προκαταβολή από τον αδελφό του κατηγορουμένου. Ξενύχτησε για να μελετήσει τη δικογραφία, από το άλφα μέχρι το ωμέγα ώστε να επιλέξει την πιο σωστή υπερασπιστική γραμμή.

Μόλις όμως συναντήθηκε με τον πελάτη του σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο, που είχε ετοιμάσει για την εξυπηρέτηση των δικηγόρων, ένας αξιόλογος άνθρωπος, ο Κώστας Χατζηδάκης, που ήταν διευθυντής των φυλακών, διαπίστωσε ότι για να συνεχίσει την υπεράσπιση θα έπρεπε να «παίξει» και θέατρο. Ο πελάτης του ξαφνικά αναιρούσε όσα είχε καταθέσει και μάλιστα κατά τρόπο που μόνο με υποκριτική δεινότητα ο συνήγορος θα μπορούσε να συνεχίσει το έργο του και να πείσει τους δικαστές. Αυτό τον προσγείωσε και μάλιστα ανώμαλα.

Επέστρεψε αμέσως τα χρήματα στον αδελφό του πελάτη του και αποσύρθηκε. Η αξιοπρέπειά του δεν σήκωνε καμιά διαπραγμάτευση.

Είχε όμως και μια έμφυτη τάση να διεισδύει στην υπόθεση, μελετώντας όλα τα στοιχεία. Η μεθοδολογία του αυτή στάθηκε πολύτιμη ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που οδηγούσαν τα φαινόμενα σε κακοδικία με άμεσο κίνδυνο να οδηγηθεί αθώος στο απόσπασμα. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ο Γιάννης Φουρφουλάκης αναλάμβανε τις πιο σημαντικές δίκες της εποχής. Ποτέ όμως δεν έδειξε υπεροψία και φερόταν με διακριτική ευγένεια ακόμα και στους ασκούμενους συναδέλφους του. Όσο για τους νεαρούς συνεργάτες του είχαν πάντα το προνόμιο να διδάσκονται από έναν κορυφαίο της νομικής επιστήμης.

Ο Γιάννης Φουρφουλάκης τιμούσε τους φίλους του και τους στήριζε ανεξάρτητα αν κάτι απειλούσε ή μπορούσε να μειώσει το κύρος και το γόητρό τους.

Αν από μια πρώτη ματιά αναγνώριζε αρετές στο πρόσωπο του άλλου τον τιμούσε δια βίου.

Ευτύχησε να παραδώσει τη σκυτάλη σε άξιους διαδόχους που του χάρισαν ότι μπορεί να ονειρευτεί ένας πατέρας. Άξια διαδοχή στην επιστήμη με λαμπρή καριέρα, φροντίδα και στοργή, σεβασμό και αγάπη. Έτσι έφυγε με την ικανοποίηση ότι έκανε το καθήκον του στο ακέραιο και σαν επιστήμονας, σαν οικογενειάρχης με την πανάξια σύζυγό του και σαν πατέρας.

Για όλους εμάς υπήρξε μια εμβληματική μορφή που κράτησε ψηλά τα ιδεώδη των κρητικών παραδόσεων τιμώντας και την πόλη και την επιστήμη του, μένοντας στην ουσία της ιδεολογίας και όχι στην προσέλκυση οπαδών αλλά πάνω από όλα τίμησε στο έπακρον το ύψιστο των αξιών: Τη Δημοκρατία.

 

Συλλυπητήρια μηνύματα – ψηφίσματα

* Σε ψήφισμά της η ΝΟ.ΔΕ. Ρεθύμνης αναφέρει:

«Στο άκουσμα του θανάτου του δικηγόρου Ιωάννη Φουρφουλάκη, πατέρα του προέδρου της οργάνωσης, υποψηφίου βουλευτή, πρώην προέδρου ΝΟ.ΔΕ. Ρεθύμνης και επί σειρά ετών στελέχους της Νέας Δημοκρατίας, η Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή Ρεθύμνου, συνήλθε εκτάκτως σήμερα Κυριακή 26/01/2020 και αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

  • Να εκφράσει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια,
  • Να παραβρεθούν όλα τα μέλη της στην εξόδιο ακολουθία,
  • Αντί στεφάνου να δοθεί χρηματικό ποσό και να διατεθεί σύμφωνα με την επιθυμία της οικογένειας,
  • Να εκδοθεί το παρόν ψήφισμα και να δημοσιευθεί στον τύπο».

* Σε συλλυπητήριο μήνυμά της η Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Ρεθύμνου αναφέρει για τον θάνατο του Ιωάννη Φουρφουλάκη:

«Εκφράζουμε τη μεγάλη θλίψη μας για το θάνατο του επιφανούς δικηγόρου Ιωάννη Φουρφουλάκη, που άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 89 ετών. Ο Ιωάννης Φουρφουλάκης, πατέρας του προέδρου της ΝΟ.Δ.Ε. ΝΔ Ρεθύμνου, πιστός στην ιδεολογία και τις αρχές του, άφησε το στίγμα του στην οργάνωση, από τη θέση του προέδρου της Ν.Ο.ΔΕ., του πολιτευτή του Νέας Δημοκρατίας και του στελέχους του κόμματος. Η Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Ρεθύμνου με ειλικρίνεια και σεβασμό, εκφράζει τα πιο θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».

* Σε δήλωσή του ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννης αναφέρει:

«Ο Γιάννης Φουρφουλάκης σε όλη την πορεία της ζωής του μετουσίωσε όλες τις αρετές του καλού καγαθού ανθρώπου: αγνός πατριώτης, ωφέλιμος για το κοινωνικό σύνολο, πρότυπο οικογενειάρχη, άρτιος συλλειτουργός της δικαιοσύνης. Είχε ένα σπάνιο συνδυασμό ήθους, εντιμότητας, σωφροσύνης και ευρυμάθειας που του επέτρεψαν να πρωταγωνιστήσει σε όλους του τομείς της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του Ρεθύμνου επί πολλές δεκαετίες. Σήμερα δεν αποχαιρετώ με θλίψη και συγκίνηση απλώς έναν φίλο, αλλά ένα μέλος της οικογένειάς μου, αφού έτσι τον ένιωθα. Καλό δρόμο σύντεκνε Γιάννη»!

* Η βουλευτής Α’ Αθηνών και π. Υπουργός κ. Όλγα Κεφαλογιάννη μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του Γιάννη Φουρφουλάκη έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Αποχαιρετούμε σήμερα μία ξεχωριστή προσωπικότητα του Ρεθύμνου, έναν άνθρωπο που άφησε το στίγμα του στην κοινωνία μας.

Ο Γιάννης Φουρφουλακης από όποιο μετερίζι κι αν αγωνίστηκε την δικηγορία, την τοπική αυτοδιοίκηση, την πολιτική πάλευε πάντα με ήθος, εντιμότητα, ακεραιότητα και μοναδικό γνώμονα την πρόοδο του Ρεθύμνου και των ανθρώπων του.

Προσωπικά αποχαιρετώ με βαθιά θλίψη έναν οικογενειακό φίλο που γνώρισα από τα παιδικά μου χρόνια πάντα στο πλευρό του πατέρα μου σε προσωπικές στιγμές αλλά και πολιτικές μάχες.

Εκφράζω τα ειλικρινή μου και βαθιά συλλυπητήρια στην αγαπημένη του σύζυγο Μαρία, στα παιδιά του Μανώλη και Παντελή που βαδίζουν στα χνάρια του, στα εγγόνια του και στους οικείους του.

Το ήθος και οι αρχές του εκλιπόντος είναι παρακαταθήκες για όλους μας».

* Με αφορμή το θάνατο του Ρεθεμνιώτη δικηγόρου Γιάννη Φουρφουλάκη, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:

«Η κοινωνία του Ρεθύμνου πενθεί για την απώλεια ενός εξαίρετου μέλους της, του Γιάννη Φουρφουλάκη, ο οποίος άφησε το δικό του μοναδικό αποτύπωμα στο δημόσιο βίο, αλλά και στη δικηγορία, την οποία υπηρέτησε για δεκαετίες με συνέπεια και ήθος. Για εμάς, τους νεότερους δικηγόρους του Ρεθύμνου υπήρξε πάντα ένα φωτεινό παράδειγμα, ένας «μεγάλος» δάσκαλος, που μας ενέπνεε με τις γνώσεις του, την αγάπη του για τη νομική επιστήμη, την ακεραιότητά του και κυρίαρχα το σεβασμό στον άνθρωπο. Ενδεικτικό του αδαμάντινου χαρακτήρα του υπήρξε η εκτίμηση των συμπολιτών μας και η εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του, που επισφραγίστηκε με την επίσης επιτυχημένη θητεία του στα Κοινά κα στην Αυτοδιοίκηση.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».