16 °C Rethymno, GR
01/12/2020

Η Α’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

H Super League1 θα κρίνει τις εξελίξεις

Μας έγινε βίωμα όλα αυτά τα τελευταία 10 χρόνια να μιλάμε για τα περίφημα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης όσον αφορά την οικονομία και το πότε θα βγούμε από τα μνημόνια. Από τη… μέγγενη της οικονομικής ρευστότητας οδηγηθήκαμε στο να αναζητούμε μέτρα χαλάρωσης από την καραντίνα ελέω του COVID-19 προκειμένου η χώρα μας να επιστρέψει στην κανονικότητα. Η επόμενη μέρα όμως, όπως έχουν επισημάνει οι ειδήμονες γύρω από τον τομέα της υγείας που έχει προκαλέσει αυτή την πρωτοφανή κατάσταση, θα είναι κατάτι διαφορετική.

Στο μεταξύ όμως, οφείλουμε όλοι μας, να προετοιμάζουμε συνετά το έδαφος όταν θα υπάρξει το σχετικό «σινιάλο» από την επιτροπή υγείας και το υπουργείο πολιτικής προστασίας.

Μάλιστα δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος είχε τηλεδιάσκεψη με τους Έλληνες πρωταθλητές αλλά και ολυμπιονίκες (πρώην και νυν), έδωσε την είδηση που όλοι περίμεναν στον χώρο του αθλητισμού. Βέβαια, έξυπνα, χρησιμοποίησε μια διαφορετική λέξη, «άσκηση». «Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα αφήσω να συμβεί μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων θα είναι η άσκηση» είπε.

Αυτό σημαίνει πολλά. Και οι επιταγές των ομοσπονδιών όλου του κόσμου προς τα εκεί βαίνουν (αφού βέβαια λάβουν το «πράσινο φως» από τα αρμόδια υπουργεία υγείας).

Όλα εξαρτώνται από τη Super League1

Σχετικά με το ποδόσφαιρο λοιπόν, στην Ελλάδα ήδη, η Super League1 προετοιμάζει το έδαφος επιστροφής της στη δράση (έστω και με τους γνωστούς περιορισμούς, δηλαδή αγώνες δίχως κόσμο αλλά και λιγότερα έσοδα).

Άγνωστο βέβαια, παραμένει το τί θα συμβεί στις μικρότερες κατηγορίες.

Δεν θα πεισθούν οι πρωταγωνιστές της Γ’ Εθνικής

Χθες είδαν το φως της δημοσιότητας κάποια ρεπορτάζ όπου κάνουν λόγο για πρόταση διακοπής των πρωταθλημάτων από την ΕΠΟ στις ερασιτεχνικές κατηγορίες και μόνον (Γ Εθνική, τοπικά και Ενωσιακά πρωταθλήματα).

Για τα Ενωσιακά πρωταθλήματα (Μικτές) όπως και για τα παιδικά, αυτό έχει μια λογική. Από τη στιγμή που δεν ανοίγουν τα σχολεία, πως άραγε θα ανοίξουν οι ακαδημίες όπου η παρουσία των γονιών (τουλάχιστον στους αγώνες) θα πρέπει να είναι υποχρεωτική…;

Στη Γ’ Εθνική όμως κι επειδή υπεύθυνοι είναι οι αξιωματούχοι του ποδοσφαίρου που στρίμωξαν τις ομάδες να επενδύσουν για να πετύχουν να ανέβουν κατηγορίες, οι αντιδράσεις θα είναι άμεσες αλλά και έντονες.

Κι επειδή εδώ υπάρχει και έντονο το ρεθεμνιώτικο στοιχείο, όχι μόνο η Επισκοπή αλλά και όλες οι ομάδες που βρίσκονταν μια ανάσα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος και δυο βήματα πριν από την άνοδο, θα αρνηθούν.

Είναι απολύτως λογικό αφού όλοι αυτοί οι σύλλογοι έχουν διαθέσει πολλά χρήματα τα οποία σαφέστατα και δεν θα ήθελαν να πάνε στράφι.

Ντόμινο από πάνω προς τα κάτω…

Πρέπει όμως να επισημάνουμε και μια προϋπόθεση: Όλα στην ουσία θα εξαρτηθούν από την Super League1 ακόμη κι αν εκείνη έχει το αυτοδιοίκητο καθώς, το ντόμινο εξαρτάται κυρίως από πάνω προς τα κάτω. Βέβαια, οι διαβουλεύσεις μεταξύ των αξιωματούχων της ΕΠΟ θα είναι συνεχείς για το κατά πόσο θα αλλάξουν, τόσο οι προκηρύξεις ή και ολόκληρος ο ποδοσφαιρικός χάρτης μετά το αποτυχημένο μοντέλο των λιγκών, από την τωρινή Super League2 και προς τα κάτω.

Στην τελευταία περίπτωση, η περίφημη αναδιάρθρωση στο ποδόσφαιρο ίσως να επιφέρει αλλαγές κι έτσι να μην επηρεάσει όλους όσοι έχουν δει από την πρώτη μέρα σοβαρά το θέμα ανόδου και φυσικά το γεγονός ότι έχουν επενδύσει ακριβά.

Να κερδηθεί δηλαδή η άνοδος από αυτούς με την προϋπόθεση ότι η αναδιάρθρωση θα επαναφέρει τη λογική των τριών εθνικών κατηγοριών (στη Γ’ Εθνική με δύο ομίλους) και φυσικά τη Δ’ Εθνική όπου τα πρωταθλήματα θα διαχωρίζονται ανά περιφέρεια.