18 °C Rethymno, GR
05/12/2020

ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΑΝΗΣΥΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ

Oι ξενοδόχοι «επενδύουν» στον Σεπτέμβρη, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν ακυρώσεις

- Τεράστιες οι απώλειες από τη ρώσικη, σκανδιναβική και βρετανική αγορά

 

Σε τόνωση της τουριστικής κίνησης τον επόμενο μήνα, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 που θα οδηγήσει σε ακυρώσεις, ποντάρουν οι ξενοδόχοι του Ρεθύμνου, οι οποίοι εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι και προβληματισμένοι για τη χαμένη, όπως τη χαρακτηρίζουν, φετινή τουριστική περίοδο.

Οι περιορισμένες αφίξεις επισκεπτών, οι πολύ χαμηλές πληρότητες του Ιουλίου αλλά και του Αυγούστου, η τεράστια δυσκολία των επιχειρηματιών να ανταποκριθούν στα λειτουργικά έξοδα των μονάδων τους και η ευελιξία της πολιτικής των ακυρώσεων σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που κυριαρχεί λόγω της πανδημίας και τα δεδομένα που αλλάζουν σε καθημερινή βάση, έχουν δημιουργήσει ένα πολύ αρνητικό κλίμα στον κλάδο.

Αν και αρχικά ο Αύγουστος έδειχνε, σύμφωνα με τα στοιχεία των κρατήσεων, ότι θα ήταν ένας καλός μήνας από πλευράς πληροτήτων, εν τούτοις οι ελπίδες εξανεμίστηκαν, καθώς πολλές κρατήσεις ακυρώθηκαν με αποτέλεσμα οι πληρότητες να κινούνται στα επίπεδα Ιουλίου και στο Ρέθυμνο να μην ξεπερνούν κατά μέσο όρο το 30%, τη στιγμή που ένας σημαντικός αριθμός ξενοδοχείων παραμένει κλειστός.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου αλλά και τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Διευθυντών ξενοδοχείων οι κρατήσεις του Σεπτεμβρίου καταγράφουν ανοδικές τάσεις και υπό την προϋπόθεση ότι η κατάσταση με την πανδημία του κορονοϊού δεν θα χειροτερέψει τότε θα είναι ο καλύτερος μήνας της σεζόν.

Βαρύ πλήγμα δέχονται συνολικά οι ξενοδόχοι της Κρήτης από τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί σε χώρες που αποτελούν τουριστικές δεξαμενές για το νησί, όπως η Ρωσία, η Σκανδιναβία και η Βρετανία που αποτελούσαν ταυτόχρονα μια σημαντική πηγή ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας τους καλοκαιρινούς μήνες. Η πανδημία του κορονοϊού έχει φέρει σημαντικές διαφοροποιήσεις ως προς τις εθνικότητες που επιλέγουν την Κρήτη για τις διακοπές τους. Οι Γερμανοί εξακολουθούν να διατηρούν τα πρωτεία ενώ δεύτεροι έρχονται οι Πολωνοί, όπως τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ελλάδας. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία του αερολιμένα Ηρακλείου, τον Ιούλιο καταγράφηκε σημαντική αύξηση από την εσθονική αγορά κατά 85% σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο, στη Λιθουανία 60% και από την Ελβετία 45%.

Παράλληλα, είναι χαρακτηριστικό ότι οι αφίξεις εξωτερικού στο αεροδρόμιο Ηρακλείου τον Ιούλιο δεν ξεπέρασαν το 1/3 των αφίξεων του περυσινού Ιουλίου, καταγράφοντας πτώση 71% την ίδια στιγμή που στα Χανιά οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 89%.

Η κατάσταση είναι πολύ κακή και εξαιρετικά δύσκολη για τους επιχειρηματίες, επεσήμανε ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου, υποστηρίζοντας ότι αρκετές μονάδες θα οδηγηθούν σε πρόωρο κλείσιμο, αφού η λειτουργία τους με τόσο χαμηλές πληρότητες είναι μη βιώσιμη. Ο ίδιος μάλιστα εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για τις απώλειες που θα καταγραφούν στον τουριστικό κλάδο και την επόμενη χρονιά.

Αναλυτικά,

Απογοητευμένοι εμφανίζονται οι ξενοδόχοι το Ρεθύμνου από τη φετινή τουριστική περίοδο, η οποία αποδεικνύεται μια χαμένη σεζόν, ενώ οι φόβοι για τεράστιες τουριστικές απώλειες και τον επόμενο χρόνο είναι έντονοι. Ο σημαντικός αριθμός κλειστών ξενοδοχείων, οι χαμηλές πληρότητες σε αυτά που λειτουργούν, οι κρατήσεις που μετατρέπονται σε ακυρώσεις εν μια νυκτί και η γενικότερη αβεβαιότητα του αύριο, που έχει δημιουργήσει η πανδημία, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας στους επιχειρηματίες. Το ταμείο όχι μόνο είναι μείον αλλά πλέον πολλοί ξενοδόχοι θα οδηγηθούν σε πρόωρο κλείσιμο της μονάδας τους αφού, όπως τονίζουν, η λειτουργία της με αυτά τα δεδομένα είναι μη βιώσιμη.

Οι τουριστικές αφίξεις έχουν καταγράψει κατακόρυφη πτώση, όπως δείχνουν τα στοιχεία των δυο αεροδρομίων του νησιού, που μόνο για τον μήνα Ιούλιο για το μεν Ηράκλειο ανέρχεται σε 71% και για τα Χανιά σε 89%. Βασικές τουριστικές αγορές της Κρήτης, που αποτελούσαν σημαντική πηγή εσόδων για την τοπική οικονομία, όπως η Ρωσία, η Σκανδιναβία και η Βρετανία, λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί σχεδόν δεν υπάρχουν στον χάρτη.

Ο μήνας Αύγουστος, αν και αρχικά έδειχνε να είναι ένας σημαντικά καλύτερος μήνας συγκριτικά με τον Ιούλιο, εν τούτοις φαίνεται πως θα κυλήσει και αυτός με πολύ χαμηλές πληρότητες, αφού πολλές κρατήσεις που είχαν γίνει ακυρώθηκαν. Αν και για τον Σεπτέμβριο η εικόνα δείχνει να είναι σαφώς καλύτερη, εν τούτοις η ευελιξία των ακυρώσεων αλλά και τα επιδημιολογικά δεδομένα της πανδημίας που αλλάζουν σε καθημερινή βάση, δεν δημιουργούν συνθήκες ασφαλών συμπερασμάτων για τον ξενοδοχειακό κόσμο.

Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλης Τσακαλάκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Η εικόνα στα ξενοδοχεία μας εξακολουθεί να είναι το ίδιο κακή. Οι πληρότητες χαμηλές, οι οικονομικές ζημιές τεράστιες και το χειρότερο όλων είναι ότι και το 2021 δεν προοιωνίζεται πολύ καλύτερο. Αν φέτος είναι μετά βίας 3,5 δισ. οι τουριστικές εισπράξεις στην καλύτερη περίπτωση του χρόνου να είναι 7-8 δισ. ευρώ, υπόψη ότι πέρυσι οι τουριστικές εισπράξεις ήταν 18.5 δισ. ευρώ. Εμείς στο Ρέθυμνο είμαστε αδικημένοι γιατί δεν έχουμε πύλη εισόδου. Έχει παρατηρηθεί ότι στις κακές τουριστικά χρονιές μετράει το κάθε ευρώ. Η μεταφορά είναι πιο ακριβή από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι: «Πλέον οι Γερμανοί μπορούν να ταξιδεύουν στην Τουρκία, ενώ οι Πολωνοί, που καταγράφουν φέτος σημαντική αύξηση στις αφίξεις τους, δόθηκε οδηγία χθες να κάνουν 14ημερη καραντίνα όταν επιστρέφουν από την Ελλάδα, οι Αμερικανοί επίσης εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία ότι είμαστε ανασφαλής προορισμός. Άρα με αυτά τα δεδομένα δεν έρχονται Εβραίοι, δεν έρχονται Αμερικάνοι, Σκανδιναβοί, Βρετανοί, Ρώσοι, τί να περιμένουμε. Ανοίξαμε τα ξενοδοχεία μας και είναι άδεια. Πολύ φοβάμαι ότι στο τέλος του μήνα πολλοί συνάδελφοι θα κλείσουν. Εν τω μεταξύ βλέπουμε ότι αυξάνονται τα κρούσματα, φοβόμαστε. Νομίζω ότι τελικά κακώς ανοίξαμε τα ξενοδοχεία. Ακόμα και τον Σεπτέμβριο που έχουμε καλύτερη εικόνα δεν νομίζω ότι θα διατηρηθούν ο κρατήσεις αλλά θα ακυρώσουν όπως έκαναν και τον Αύγουστο».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης, τόνισε πως με την προϋπόθεση ότι τα κρούσματα στο νησί θα διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι ο καλύτερος μήνας από πλευράς πληροτήτων στα ξενοδοχεία.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Τον Αύγουστο τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά. Ο Σεπτέμβριος, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, θα είναι ο καλύτερος μήνας για φέτος. Δεν μπορώ να σας πως για ποσοστό πληροτήτων, γιατί θα είναι πλασματικό, λαμβάνοντας υπόψη ότι ένα μεγάλο μέρος των ξενοδοχείων παραμένει κλειστό. Αυτό που είναι δεδομένο είναι ότι έχουμε σημαντική μείωση στις αφίξεις επισκεπτών, όπως δείχνουν τα στοιχεία από τα αεροδρόμια του νησιού και ότι ένα σημαντικό μέρος των ξενοδοχείων παραμένουν κλειστά. Ο Αύγουστος δείχνει να κινείται σε ένα ποσοστό της τάξεως του 25% σε σχέση με την πληρότητα της περσινής σεζόν. Είναι ένας μήνας που ταξίδευαν κυρίως οικογένειες με παιδιά, οι οποίοι λόγω της πανδημίας δεν επιλέγουν φέτος διακοπές υπό τον φόβο του κορονοϊού. Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι ο Σεπτέμβριος θα πάει καλά, αυτό δείχνει η ροή των κρατήσεων, αλλά και το γεγονός ότι δεν έχουμε νέες ακυρώσεις. Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι ο Αύγουστος θα κυλίσει ομαλά, χωρίς έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού. Επίσης τον Σεπτέμβριο ταξιδεύουν περισσότερο ζευγάρια και νέοι που δεν έχουν τόσο έντονη την αίσθηση του φόβου».

 

Διαφοροποίηση στις εθνικότητες που επισκέπτονται την Κρήτη

Η πανδημία του κορονοϊού έχει φέρει σημαντικές διαφοροποιήσεις ως προς τις εθνικότητες που επιλέγουν την Κρήτη για τις διακοπές τους. Οι Γερμανοί εξακολουθούν να διατηρούν τα πρωτεία, ενώ δεύτεροι έρχονται οι Πολωνοί, όπως τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ελλάδας.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία του αερολιμένα Ηρακλείου, τον Ιούλιο καταγράφηκε σημαντική αύξηση από την εσθονική αγορά κατά 85% σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο, στη Λιθουανία 60% και από την Ελβετία 45%. Αντίθετα παραδοσιακές αγορές για την Κρήτη, όπως η Σκανδιναβία, η Βρετανία και η Ρωσία σχεδόν δεν υπάρχουν φέτος στον τουριστικό χάρτη.

«Για εμάς στην Κρήτη μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό τη φετινή σεζόν της πανδημίας, αποτελεί η ρωσική αγορά που παραμένει κλειστή και η σκανδιναβική αγορά, καθώς και η Βρετανία που δεν έχει ακόμα καλά νούμερα» σχολίασε ο κ. Πελεκανάκης.

 

Καθίζηση στις τουριστικές αφίξεις στα αεροδρόμια

Παράλληλα φαίνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία των αεροδρομίων που αφορούν στις διεθνείς αφίξεις, η μικρότερη μείωση καταγράφεται στο Ηράκλειο σε ποσοστό 71%, την ώρα που στα Χανιά η πτώση φτάνει το 89%, στην Κέρκυρα το 78,3%, στη Ρόδο το 80%, στη Σαντορίνη το 76,6%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Fraport στα Χανιά πέρυσι είχαν έρθει 442.521 επισκέπτες ενώ το 2020 ο αριθμός τους περιορίστηκε σε 79.172 (πτώση 82,1%) η Κέρκυρα είχε 61.7503 αφίξεις το 2019 και φέτος 13.856 αφίξεις (πτώση 78,3%), στη Ρόδο είχαμε πέρυσι 94.568 επισκέπτες και φέτος 18.1765 (πτώση 80,8%), στη Σαντορίνη καταγράφηκαν 229.479 αφίξεις το 2019 και φέτος 53.673 (πτώση 76,6), η Μύκονος είχε 231.721 αφίξεις το 2019 και το 2020 55.735 (πτώση 76,8%)

Σύμφωνα με τη στατιστική αεροπορικής κίνησης από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, τον προηγούμενο μήνα, οι επιβάτες που διακινήθηκαν από το «Καζαντζάκης» με πτήσεις εξωτερικού ανήλθαν σε 214.312, ενώ τον Ιούλιο του 2019 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 646.822, είχαμε δηλαδή μείωση της τάξεως του 66,87%.

Σε ότι αφορά τις πτήσεις εσωτερικού, η μείωση εμφανίζεται μικρότερη, καθώς τον Ιούλιο του 2020 διακινήθηκαν 37.946 επιβάτες όταν το ίδιο διάστημα πέρυσι είχαμε 62.524 (μείωση 39,31%).

Η μεγάλη πλειονότητα των αφίξεων εξωτερικού για τον Ιούλιο φέτος ήταν από την Γερμανία, με 79.562 επιβάτες, ενώ έπονται, με μεγάλη διαφορά οι επιβάτες από Γαλλία (25.273), Ολλανδία (18.292) και Πολωνία (17.177).

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι τον Ιούλιο είχαμε 13.246 αφιχθέντες από το Ηνωμένο Βασίλειο, 13.150 από την Ελβετία και 4.847 από Ιταλία.

Δεν θα επηρεάσει την Κρήτη η ταξιδιωτική οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

 

Ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ελλάδα, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, παραπέμποντας και στις σχετικές κατευθύνσεις των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC).

Ειδικότερα, το CDC συστήνει την αποφυγή ταξιδιών προς την Ελλάδα εάν αυτά δεν είναι αναγκαία, δεν αφορούν δηλαδή την παροχή ανθρωπιστικής και ιατρικής βοήθειας ή επείγοντα οικογενειακά περιστατικά.

Μάλιστα, το CDC καλεί τους ταξιδιώτες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου να αναβάλλουν ακόμη και τα ταξίδια που κρίνονται απαραίτητα. Όπως εξηγεί, ο κίνδυνος για να προσβληθεί κάποιος από COVID-19 στην Ελλάδα είναι υψηλός και εάν κάποιος νοσήσει και χρειαστεί ιατρική βοήθεια, οι πόροι ενδέχεται να είναι περιορισμένοι.

Όσοι πάντως πρόκειται να ταξιδέψουν, καλούνται να ενημερωθούν μέσω του υπουργείου Εξωτερικών ή του υπουργείου Υγείας στην Ελλάδα αλλά και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν στην είσοδό τους στη χώρα και τους περιορισμούς που ενδέχεται να υπάρχουν για όσους φτάνουν στην Ελλάδα, όπως τα υποχρεωτικά τεστ ή η επιβολή καραντίνας.

Το CDC διευκρινίζει επίσης ότι εάν κάποιος βγει θετικός στο τεστ ενδέχεται να μην του επιτραπεί να επιστρέψει στις ΗΠΑ έως ότου αναρρώσει πλήρως από την ασθένεια. Επίσης, εάν κάποιος έρθει σε επαφή με κάποιον που είχε νοσήσει από Covid-19 ενώ βρισκόταν στο εξωτερικό, ίσως να κληθεί να μπει σε καραντίνα ή να μην του επιτραπεί να επιστρέψει για διάστημα 14 ημερών από την επαφή του με τον ασθενή.

Τέλος, το CDC ενημερώνει τους ταξιδιώτες ότι θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο υποβολής σε τεστ πριν από το ταξίδι τους.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Πελεκανάκη, αυτή η οδηγία δεν θα επηρεάσει την Κρήτη, ενδεχομένως, όπως ανέφερε, επηρεάσει την Αθήνα.